Bulvár

Moje malá recenze na film Starý, nový, půjčený a modrý

Mně je asi tak třicet, a tak jsem se nechala nalákat na tento dánský film ze současnosti. Udělala jsem dobře a film mi přinesl přesně to, co jsem od něj očekávala.  

Pobavila jsem se, nahlédla do dánského prostředí a v mnoha situacích jsem měla pocit, že se poznávám. A to nejen kvůli věrohodnosti filmu, kde lze postřehnout běžné situace, jaké zažívá každý z nás.
Například, když se během načatého večera dopije lahev, tak si rozveseleni otevřeme druhou, ne? Anebo, když nám zazvoní mobilní telefon a my jsme zrovna na záchodě, tak je přeci přirozené, že nám ho přítel nebo manžel donese až na místo a oznámí nám, kdo volá.
Znáte to? Takových povědomých situací je v tomto snímku více.


Možná proto, že tento film je natočen dle zásad manifestu Dogma 95
(co je to ? http://www.revita.cz/festival/kinoklub/festival_2002/dogma-95.htm )
a nemáme z něj pocit dokonalosti, na jakou jsme zvyklí u filmu americké výroby. Ale přirozenost mi sedí, ať už je zajištěna jakýmikoli zásadami.

Děj filmu se točí kolem předsvatebních dnů Katrine. Jakožto třicetiletá rozumná žena si našla spolehlivého přítele se smyslem pro humor a je odhodlána se za něho za dva dny vdát. Je ale ještě třeba zařídit pár věcí, jakými je například předsvatební večírek s kamarádkami, kde se od Katrine očekává, že bude za šaška, anebo napsat krasopisným písmem cedulky se jmény. To, aby si svatebčané sedli na místa, která jim předurčila tchýně. Šaty přivezou ve tři a vše je skvěle načasované. Jediný problém, který Katrine má, je její psychicky nemocná sestra, kterou nedokázala pozvat. Svatba má být perfektní a nemocné osoby se na ni nehodí...

Ale pravá zápletka přichází na scénu až v momentě, kdy u dveří zazvoní bývalý přítel sestry. Jmenuje se Thomsen a vrací se po dvou letech z Keni. Pletou se mu jazyky, mluví totiž všemi řečmi dohromady, ale Katrin to nevadí. Je schopná mu nejen přesto porozumět. Ač se brání zuby nehty, přítomnost Thomsena vše změní. Sice napraví své hříchy ohledně sestry a naučí se nazývat věci pravými jmény, ale závěr filmu se řídí jen jejím instinktem. Kdyby se totiž řídila rozumem až do konce příběhu, musel by pak film  končit přesladkým, bezchybným  happyendem. A to by mne u takového "opravdového" filmu zklamalo.

Moc se mi líbilo, jak zde řešili pohled na psychicky nemocného člověka. Psychiatrická léčebna není ničím úžasná, opět máte pocit jakési opravdovosti. Za zmínku stojí ošetřující sestra, která dějem proplouvá v džínové košili a s unaveným pohledem. Ale když přijde problém, vyřeší ho s nadhledem profesionála. A to nemluvím o věčném převlékaní postelí. Mluvím o psychických zkratech pacientů.
Například sestra Katrine, Metty, trpí zřejmě schizofrenií. Ta je zde vyřešena výborně. Vždy když se uzavírá do svého světa, začne hrát působivá hudba a její interpreti přicházejí na scénu. Třeba i ze skříně...


Až tento film přijde do vašich kin, nenechte si ho ujít.

Je to film plný dobrých vtipů, které vám připomenou vaše mládí, anebo poslední zdařený večírek.
V závěrečných scénách bych doporučovala zaměřit se na oddávajícího v kostele. Jeho neočekávaný ostrovtip vás rozesměje a také poukáže na to, že Dánové jsou potrefeni mobilnímy telefony stejně jako my.

 

Starý, nový, půjčený a modrý, Se til venstre, der er en svensker / Old New Borrowed and Blue, (Dánsko 2003, 90 min)
scénář:
Kim Fupz Aakeson
střih: Kasper Leick
hudba: Kaare Bjerkø
kamera: Rasmus Videbaek
režie: Natasha Arthy

hrají: Sidse Babett Knudsen, Lotte Andersen, Bjorn Kjellman, Vigga Bro, Martin Buch, Soren Byder, Lene Maria Christensen, Mette Horn

Ocenění - 38. ročník MFF Karlovy Vary: cena za nejlepší mužský herecký výkon pro Björna Kjellmana. (Thomsen)

Odkaz na rozhovor s režisérkou -      http://dokina.tiscali.cz/article.asp?id=3755 
Odkazy na recenze -                           http://www.reflex.cz/Clanek26009.htm
                                                         http://cinema.burda.cz/film.php4?Filmid=SETILVEN

 

                                    
   
30.10.2003 - Společnost - autor: Jindřiška Kleknerová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [41] Ťapina [*]

    Simba: U mně je možný všechno

    superkarma: 0 27.11.2003, 17:58:01
  2. avatar
    [40] Simba [*]

    Ťapina: Náhodou? Jako, že třeba náhodou si omylem půjčíš jinou videokazetu?

    superkarma: 0 26.11.2003, 15:07:44
  3. avatar
    [39] Ťapina [*]

    Moc mě tenhle film neláká, ale třeba se k němu dostanu náhodou a bude se mi líbit, takhle už jsem toho shlédla spoustu

    superkarma: 0 23.11.2003, 09:56:11
  4. [38] tventula [*]

    No nic,půjdem s do kina.

    superkarma: 0 02.11.2003, 17:37:06

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [37] Gumídek [*]

    Sice mi už není 30,ale na film se ráda podívám.

    superkarma: 0 01.11.2003, 16:16:09
  2. [36] zindule [*]

    Asi by stálo jít na něj do kina.

    superkarma: 0 01.11.2003, 15:04:38
  3. avatar
    [33] Andula [*]

    Jeremi: a jak víš, že je na WC?

    superkarma: 0 30.10.2003, 22:00:45
  4. avatar
    [32] Ťapina [*]

    Jeremi: spolumočící čeština je krásná

    superkarma: 0 30.10.2003, 21:56:50
  5. avatar
    [31] Jeremi [*]

    Irena1: Tak to já mám v práci kolegu, co se mu skoro zásadně dovolám na záchod. Holt jsem klikař. Akorát vždycky řekne, že teď nemůže mluvit a ať zavolám za chvíli. Nechápu, proč to na tom záchodě vůbec bere. Ledaže by ostatní spolumočící vyzvánění rozptylovalo.

    superkarma: 0 30.10.2003, 19:08:24
  6. avatar
    [30] Ťapina [*]

    Irena1: Nejlepší je, když ho někdo na záchodě zvedne, neuvědomí si, jaká je situace a spláchne. Ten na druhém konci okamžitě ví, z kterých míst se s ním dotyčný baví

    superkarma: 0 30.10.2003, 14:44:30
  7. avatar
    [29] Irena1 [*]

    Ťapina: tak já si teda mobil beru i do vany, ale že bych ho musela na toaletě zvedat, to teda ne, já chci klid

    superkarma: 0 30.10.2003, 14:42:53
  8. avatar
    [27] Kocicka [*]

    uz se na nej tesim...a s tim mobilem, to je i s jinejma vecma. Zazvoni zvonek u dveri a nikdo se ani nehne a ja se ze zachodu musim na tahovat na zvonek pro otevreni:-)

    superkarma: 0 30.10.2003, 13:52:30
  9. avatar
    [26] Ťapina [*]

    Mně nikdo nenosí mobil na záchod! To jsem o něco přišla?

    superkarma: 0 30.10.2003, 13:27:08
  10. avatar
    [24] Irena1 [*]

    třicetiletá? Tak na to jdu

    superkarma: 0 30.10.2003, 13:03:19
  11. [23] Ronnie [*]

    asi se půjdu podívat co dávají u nás v kině...

    superkarma: 0 30.10.2003, 12:59:38
  12. [22] Ronnie [*]

    docela dobrý...

    superkarma: 0 30.10.2003, 12:59:18
  13. avatar
    [21] Agátka [*]

    Díky za recenzi, nalákala si mě, ale počkám až to bude na VHS, na kino moc nemám čas.

    superkarma: 0 30.10.2003, 12:16:46
  14. avatar
    [20] medved [*]

    Jeremi: je to o shaneni techto propriet na svatbu....v podstate k tematu

    superkarma: 0 30.10.2003, 12:01:00
  15. avatar
    [19] Jeremi [*]

    Ferdicka: Já se na to chystám už dávno. Akorát nestíhám.

    A abych se blýskla - by mě zajímalo, kde vzali ten název, páč v originále to je Podívej se vlevo, je tam Švéd.

    superkarma: 0 30.10.2003, 12:00:08
  16. avatar
    [17] Žábina [*]

    medved: Ferdicka: Výjimky potvrzují pravidlo ...

    superkarma: 0 30.10.2003, 10:10:01
  17. [16] sun [*]

    díky za tip

    superkarma: 0 30.10.2003, 10:01:08
  18. avatar
    [13] medved [*]

    Žábina: nesud, kdyz si ho nevidela...ja ano a souhlasim s Jindrou...je fakt skvely

    superkarma: 0 30.10.2003, 09:43:44
  19. avatar
    [12] Žábina [*]

    Dánský,švédský a finský filmy mi přijdou děsně unylý,pomalý,žádný děj ...Nemám je ráda.

    superkarma: 0 30.10.2003, 09:17:57
  20. avatar
    [11] Aja [*]

    To vypadá zajímavě...snad pak nezklame.

    superkarma: 0 30.10.2003, 09:04:29
  21. avatar
    [10] marcellina* [*]

    Tak du kouknout na programy, kdy to davaji u nas :-)

    superkarma: 0 30.10.2003, 08:46:02
  22. avatar
    [9] Acinka [*]

    Dobrý tip , určitě si ho nenechám ujít, takovýhle typy filmů mám ráda

    superkarma: 0 30.10.2003, 08:45:51
  23. avatar
    [8] Simba [*]

    Jindřiško, díky za tip. Snad tento film bude hrát i náš multiplex.

    superkarma: 0 30.10.2003, 08:43:24
  24. [7] Ronnie [*]

    No snad se mi podaří ho brzy shlédnout.... Díky za tip...

    superkarma: 0 30.10.2003, 08:32:56
  25. [6] Ronnie [*]

    Docela zajímavý film, podle toho, co je tu popsáno....

    superkarma: 0 30.10.2003, 08:32:31
  26. avatar
    [5] ValinaK [*]

    Jidnřiško díky za tip, recenze mně docela nažhavila.Dneska se chystám na Želary, tak to budu mít jako předkrm:-))

    superkarma: 0 30.10.2003, 08:23:22
  27. [4] helip [*]

    Nevím, nějak mě ta recenze nepřesvědčila.

    superkarma: 0 30.10.2003, 08:14:39
  28. avatar
    [3] Žížala [*]

    Taky me to nalakalo, ostatne bridget Jonesova me taky nalakala a pak teda zadny terno... uvidime :-)

    superkarma: 0 30.10.2003, 07:13:24
  29. avatar
    [2] Dudlajlama [*]

    Diky za tip, uspesne cizi filmy se sem casto do pujcoven dostanou, mrknu se.

    superkarma: 0 30.10.2003, 02:01:46
  30. avatar
    [1] Vivian [*]

    moc pěkně napsaná recenze, nalákala mě...

    btw.- já měla na svý svatbě starý boty, vypůjčený svatební šaty, novej účes, ale nic modrýho tak proto to zkrachovalo! (ještěže tak ) příště si namaluju aspoň modrou oční linku...

    superkarma: 0 30.10.2003, 00:10:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme