Vaření

Moderní zdravé cukroví

zdravé raw cukroví

Trend současné doby je jasný. Vařte a pečte zdravě. Ideálně s minimem živočišných tuků, bez bílé mouky a bílého cukru, s moderními surovinami jako je karob, chia semínka, třtinový cukr. Pšeničnou mouku nahrazuje mouka kaštanová, kamutová, rýžová nebo třeba nopálová.

Obrovské oblibě se těší raw strava. Při této úpravě nesmí potraviny projít vyšší teplotou než je 45 °C. Pro milovníky „živého“ stravování je tedy klasické cukroví nepřijatelné. V jejich kuchyních vznikají nejrůznější sušené kousky, kuličky z mletého sušeného ovoce, ořechů, semínek.

Rozhodnete-li se zkusit raw cukroví, tak si musíte dát pozor při nákupu potravin. Nestačí obyčejné kakao, ale musíte sehnat jeho raw, nepraženou, verzi. Nakupte si velké množství různých semínek, sušené datle, ideálně odrůdu Medjool, kakaové máslo, všechny druhy ořechů, které znáte.

Bude se vám hodit také výkonný mixér, s vysokými otáčkami. Ten pomůže připravit hladkou hmotu, ze které tvarujete vybrané cukroví. Nejlépe se vám budou vytvářet kuličky. Rozmixovanou hmotu můžete také rozetřít na tenkou placku, kterou prosušíte a vykrojíte z ní libovolné tvary.

Ty potom můžete slepovat raw džemem nebo krémem. Existuje dokonce raw čokoláda, kterou hotové cukroví ozdobíte a dochutíte.

Cukroví drží pohromadě díky rozmixovanému ovoci, semínkám, kokosovému tuku. Sladit není potřeba. Ovoce má v sobě sladké chuti více než dost. Když se vám přece jen zdá hmota na cukroví málo sladká, přidejte trochu agávového nebo jantarového sirupu, stévie nebo medu.

Výsledkem pak bude pestrý vánoční talíř plný různých barev a tvarů, ve zdravém provedení. Vyzkoušejte a budete nadšení a překvapení kolik chutí se skrývá v živé stravě.

zdravé vánoční cukroví

Vánoční cukroví můžete také moderně odlehčit použitím netradičních druhů mouky a sladidel. Nabídka alternativních potravin na trhu je čím dál širší, v prodejnách se zdravou výživou vám poradí při výběru a na internetu najdete řadu zajímavých receptů.

Mé nejoblíbenější stránky se zdravou, ale chutnou stravou, patří Cecílii Jílkové. Už jen ten název je lákavý. Najím se a zhubnu. A právě tady najdete velkou spoustu vánočního cukroví.

Já se přiznám, že na našem vánočním stole určitě nesmí chybět klasické linecké, vanilkové rohlíčky a jiné oblíbené cukroví všech členů rodiny. Letos se však chystám také na pár zdravých kousků. Připravovat je budu právě pod Cecílie a už mám své favority.

Brusinkové hvězdičky

Bonbóny z RAW čokolády plněné brusinkami a kustovnicí můžete použít jako cukroví, jako milé překvapení k čaji nebo jako dárek pro blízké. Na hvězdičky budete potřebovat silikonovou formu (plato na odlévání čokolády nebo tvoření ledu).

Ingredience na jeden a půl velkého plata:

  • 120 g kakaového másla
  • 35 g raw kakaa
  • 4 lžíce medu
  • brusinky
  • 2 lžíce kustovnice

Silikonové plato položíme na tác, aby se nám dobře přenášelo do mrazáku nebo lednice. Kakaové máslo nastrouháme a rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme kakao a med. Kustovnici rozemeleme v mlýnku a do každé formičky: nasypeme špetku pomocí kávové lžičky, zalijeme čokoládou do dvou třetin, vhodíme jednu nebo dvě brusinky a dolijeme ještě čokoládou. Vložíme plato do mrazáku nebo do lednice a necháme dobře ztuhnout, aby se nám hvězdičky snadno vylupovaly. Hotovo.

Čtěte také

 

   
24.11.2015 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [31] KamcaPol [*]

    Kdo váhá, co dětem do školy, já mám v lednici čokoládový přeliv. Ten natřu na toast a je hotovo. Je zdravější, než Nutella, atp.

    superkarma: 0 17.08.2016, 11:45:46

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Eliana [*]

    gerda — #28mne ohodilo předevčírem troubu krůtí stehno, udělo to buch a nějaký napnelismus dostal maso od kosti ani jsem netušila, že je to možnéSml54

    superkarma: 0 24.11.2015, 21:04:31
  2. avatar
    [29] Jandywoman [*]

    Kustovnici mám, brusinky mám, chio semínka taky a ostatní asi koupím, docela mě láká zkusit něco nového.Sml16

    superkarma: 0 24.11.2015, 20:06:14
  3. avatar
    [28] gerda [*]

    Eliana — #27no bóže, stalo se ti to poprvé,Sml79 mně to taky troubu ohodilo jenom jednou. Teď už vím, že kaštany se musí nakrojit, aby nevybuchovalySml30 Musíš víc trénovat!Sml58

    1. na komentář reaguje Eliana — #30
    superkarma: 0 24.11.2015, 20:04:42
  4. avatar
    [27] Eliana [*]

    gerda — #26já si je kupovala obvykle na vánočních trzích, mám je ráda, takže když jsem je viděla v obchodech tak jsem neodolala a takhle to dopadloSml30

    1. na komentář reaguje gerda — #28
    superkarma: 0 24.11.2015, 19:42:20
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    Eliana — #25no tak si je příště upečte rovnou, bez loupání, akorát je před pečením nezapomeň naříznout do kříže - a pak upečené zatepla oloupeteSml58. Jinak ti vcelku budou bouchat v troubě a budeš mít celou troubu zalepenou kaštanovou drtí (Opravdu - stalo se mi to osobně, když jsem nevěděla, jak je správně péct a snažila jsem se poprvé udělat doma pečené kaštany v troubě. Při první ráně jsem letěla k oknu, kdeže je ten ohňostroj)Sml52

    1. na komentář reaguje Eliana — #27
    superkarma: 0 24.11.2015, 19:14:07
  6. avatar
    [25] Eliana [*]

    gerda — #23šlo to ztuha, ale oloupala jsem jeSml30 a pak jsem si říkala sakra jak z toho udělat tu mouku..no nijak, tak jsme je snědli pečené v troubě u televizeSml32...dřív se dalo koupit to pyré v Lidlovi, ale kde jsou ty časySml24

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 24.11.2015, 17:51:41
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    Eliana — #22

    Jakkoliv se kaštany používají, musí se napřed připravit. Na vypouklé straně se nařízne ostrým, krátkým nožem X , asi 2.5cm dlouhé a trochu do masa kaštanu (asi 4mm hluboké).

    Vařené kaštany:

    Uvařit po 8min., potom zabalit do ručníku a pořádně stisknout, aby se skořápky rozdrtily a kaštany se mohly dobře oloupat (odstraní se i hořká vlákna pod skořápkou). Loupají se horké (pozor, horké kaštany jsou opravdu horké), protože jakmile kaštany vystydnou, skořápka opět tvrdne.

    superkarma: 0 24.11.2015, 16:43:55
  8. avatar
    [23] gerda [*]

    Eliana — #22panebože, cos to měla za recept?? Základem každého je kaštany připravit, a to tepelně. Jedině tak jdou loupat.

    1. na komentář reaguje Eliana — #25
    superkarma: 0 24.11.2015, 16:42:17
  9. avatar
    [22] Eliana [*]

    gerda — #21nee,četla jsem, že se melou za syrovaSml54...šlo to blbě, ale už to mám

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    2. na komentář reaguje gerda — #24
    superkarma: 0 24.11.2015, 15:23:24
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    Eliana — #20a dala jsi je napřed do trouby upéct anebo vařit?

    1. na komentář reaguje Eliana — #22
    superkarma: 0 24.11.2015, 15:11:53
  11. avatar
    [20] Eliana [*]

    Loupu jedlé kaštany, jde to výborně už mám půlku jednoho a padesát před sebou, nějaké tipy jak na to?Sml24Sml24

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 24.11.2015, 14:26:18
  12. avatar
    [19] ToraToraTora [*]

    Letos jsem pořídila sušičku a nasušila opravdu všechno, co uzrálo, takže se na vánoce těším, až na stůl položím plnou mísu sušených švestek, hrušek, jahod, meruněk, jablek.... a to je taky raw

    superkarma: 0 24.11.2015, 14:22:35
  13. avatar
    [18] Eliana [*]

    gerda — #17 úlky ty muž odjídá už okamžiku výrobySml30, jako dítě jsem milovala mušličky plněné oříškovosněhovým krémemSml29

    superkarma: 0 24.11.2015, 13:01:00
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    elly — #14pamatuju, že babička dělávala nepečené bonbóny z křížal. S ořechama, marmeládou a bylo to opravdu dobré. Nebo heče-peče, to je vlastně taky syrová ořechová hmota s cukrem a pikantní marmeládou, nahoře bílkový citronový led a pak se krájely proužky. Úly jsou taky hnedka pryč. A taky je to záchrana na poslední chvíli, když není čas anebo chuť na dlouhé vypíkání a zdobení.

    1. na komentář reaguje Eliana — #18
    superkarma: 0 24.11.2015, 12:46:27
  15. avatar
    [16] kobližka [*]

    elly — #14 Takový rozumný kompromis Sml22 Sml16

    superkarma: 0 24.11.2015, 12:35:16
  16. avatar
    [15] Eliana [*]

    elly — #10 Sml22Sml22

    superkarma: 0 24.11.2015, 12:10:22
  17. avatar
    [14] elly [*]

    kobližka — #11Já si taky nenechám všechny ty linecké kolečka, čokoládové košíčky a jiné dobroty vzít. Ale na stránkách u Cecílie Jílkové jsem si našla i pár zdravých cukrovinek, které chci vyzkoušet. Protože některé vypadají obzvlášť lákavě. Třeba mozartovy koule Sml67

    1. na komentář reaguje kobližka — #16
    2. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 24.11.2015, 12:02:37
  18. [13] xdita [*]

    peču nezdravě, máslo, rafinovaný cukr a jak nám chutná Sml30

    superkarma: 0 24.11.2015, 11:58:30
  19. avatar
    [12] kobližka [*]

    elly — #10 Souhlasím Sml67 Sml22

    superkarma: 0 24.11.2015, 11:39:26
  20. avatar
    [11] kobližka [*]

    Tak to já raději zůstanu nemoderní a jedenkrát do roka to "nezdravé cukroví" upeču.A pochutnáme si.

    1. na komentář reaguje elly — #14
    superkarma: 0 24.11.2015, 11:38:58
  21. avatar
    [10] elly [*]

    gerda — #9Já třeba beru s rezervou i ten palmový. Přijde mi to trochu ze soudku pijte mléko/nepijte mléko. Vajíčka nejezte/klidně jezte. Nebude to asi žádná pecka, ale v tomhle se držím klasického Pohlreichova a Vaňkova: Neexistují nezdravé potraviny, pouze nezdravá množství Sml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #12
    2. na komentář reaguje Eliana — #15
    superkarma: 0 24.11.2015, 11:30:14
  22. avatar
    [9] gerda [*]

    elly — #8pardon, jsem trubka plechová a píšu dřív, než myslím, samozřejmě, že PALMOVÝSml52 Kokosový olej je náš oblíbený a vůbec všecko z kokosu.

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 24.11.2015, 11:07:07
  23. avatar
    [8] elly [*]

    gerda — #4kokosový tuk je jeden z těch nejzdravějších Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 24.11.2015, 10:44:32
  24. avatar
    [7] RenataMor [*]

    Sml67

    superkarma: 0 24.11.2015, 10:31:03
  25. [6] bobani [*]

    vypadá to dobře

    superkarma: 0 24.11.2015, 09:25:04
  26. avatar
    [5] Eliana [*]

    gerda — #4kokosový nevadí (palmový je v Heře a ten není zdravý, Sml22), mám ho, ale je tak drahý a to mám pixslu z Německa za dobrý peníz, ale ono se dá péci i bez tuku nebo použít olej či bezlaktózové máslo (též drahé jak..no nic) či bezl. mléko nebo smetanuSml22

    superkarma: 0 24.11.2015, 08:17:32
  27. avatar
    [4] gerda [*]

    Eliana — #3a kokosový tuk ti nevadí? Že je v Heře, na to bacha, je zdraví škodlivý.

    1. na komentář reaguje Eliana — #5
    2. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 24.11.2015, 07:57:57
  28. avatar
    [3] Eliana [*]

    elly — #2co dům dalSml30, tři vajíčka, kukuřičná mouka, půlka Hery, stévie...Hera rozpuštěná nad párou do toho za stálého míchání vajíčka, stévii, nakonec mouka...takže lité těsto a do to hrušky lehce přelité agávovým sirupem...teď se s ním cpu u kávySml67

    1. na komentář reaguje gerda — #4
    superkarma: 0 24.11.2015, 07:41:03
  29. avatar
    [2] elly [*]

    Eliana — #1vypadá dobře Sml67 Jaký byl nakonec recept?

    1. na komentář reaguje Eliana — #3
    superkarma: 0 24.11.2015, 07:19:38
  30. avatar
    [1] Eliana [*]

    Vy jste mi udělali radost Sml29Sml46!

    Jo a ten hruškový koláč jsem včera upekla, jen jsem neměla čistý plech tak jsem to narvala do formy na srdceSml30

    1. na komentář reaguje elly — #2
    superkarma: 0 24.11.2015, 07:01:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme