Vaření

Moderní, nebo tradiční cukroví?

cukroví

Vánoční pečení je v mnoha rodinách tradicí, která se neporušuje. V dostatečném předstihu před vánočními svátky se sepíše seznam cukroví, nakoupí suroviny a pečení může začít. Někde se peče postupně, každý víkend něco jiného. Jinde se udělá velké pečení, kdy se jeden den napečou suché základy a na druhý den se cukroví naplní krémem, marmeládou a nazdobí čokoládou.

Rodiny s malými dětmi mají o zábavu postaráno. Stačí dětem připravit těsto na perníčky, uvolnit jim stůl, půjčit formičky a máte během krátké doby plné plechy nejrůznějších tvarů. Perníčků totiž není nikdy dost. Zručnější maminky na nich dokážou vytvořit krásné jemné zdobení z ušlehaného bílkového sněhu. Stejně tak krásně je ale zvládnou nazdobit i děti. A kdo nemá bílkovou polevu rád, vystačí si s perníčkem bez ozdob. Jsou totiž výborné i bez nich.

Tradičním cukrovím, které objevíte snad v každé domácnosti, jsou vanilkové rohlíčky. Názory na to, jestli mají být z mandlí, lískových nebo vlašských ořechů, se liší. Chutnají všechny skvěle. Důležité je obalit je ještě za horka ve směsi moučkového cukru s vanilkou. To jim dodá tu správnou vánoční chuť. Milovníci zdravého pečení můžou rohlíčky vyzkoušet z celozrnné špaldové mouky. V kombinaci s vlašskými ořechy jsou dokonalé!

Další stálicí na talíři s vánočním cukrovím je linecké. Hvězdičky, kolečka, srdíčka. To jsou nejčastější tvary. Jemný máslový základ, plněný marmeládou, která musí chuťově vyniknout. Výborně se hodí rybízová nebo višňová. Svěží variací na klasiku jsou kolečka plněná pomerančovým džemem, politá hořkou čokoládou. Zaručujeme vám naprosto dokonalou kombinaci chutí.

Kokosky. I ty patří na vánoční stůl. Pevný bílkový sníh, do kterého se přimíchá kokos. Někdy se ještě marmeládou přilepují na kolečka z lineckého těsta. Klasika, která se nikdy nepřejí. Výtečné jsou i obyčejné bílkové pusinky, které milují především děti. Chcete letos vyzkoušet něco nového a nebojíte se složitých receptů? Upečte si miniaturní francouzské makronky.
Bílkový sníh doplňuje cukrový rozvar a najemno namleté loupané mandle. Při správném dodržení postupu vykouzlíte skořápky, které se budou rozplývat na jazyku. Do nich potom plníte krém podle vaší vlastní chuti. Co třeba čokoládový se smetanou? Nebo maliny s mascarpone.

Nepečené cukroví připravujeme až těsně před Stědrým dnem. Nemá příliš dlouhou trvanlivost, ale žádná slavnostní tabule se bez něj neobejde. Na klasické rumové čokoládové kuličky nezapomeňte použít to nejkvalitnější kakao a nešetřete ani na rumu. Velice hezky se vedle těchto tmavých kuliček budou vyjímat smetanově bílé. Ty můžete připravit z kokosu, másla a slazeného kondenzovaného mléka. Uvnitř skrytá loupaná mandlička je chutným překvapením.

Kdo chce trochu zdravější cukroví, může vyzkoušet nejrůznější sušenky. Směs celozrnné mouky, ořechů, ovesných vloček a sušeného ovoce je skvělá kombinace. Z jednoduchého těsta uděláte malá kolečka, která na plechu upečete v troubě. Některá kolečka můžete pokapat trochou kvalitní čokolády.

Jaké cukroví pečete vy? Máte rádi klasiku, nebo každý rok zkoušíte nové recepty?
Máte nějaké přání, který recept byste si u nás chtěli přečíst? Který za vás máme vyzkoušet?

   
09.12.2013 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [242] Ivi2061 [*]

    Peču klasiku, ale občas vyzkouším něco nového.Sml58

    superkarma: 0 30.11.2014, 07:52:43
  2. [241] ova9 [*]

    Peču tradiční.... a mezi ně, vždy nějaké nové vanoční pečivo

    superkarma: 0 28.11.2014, 18:35:40

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [240] nelysek [*]

    Oboje kombinujeme Sml22

    superkarma: 0 15.12.2013, 23:14:05
  2. [239] balsda [*]

    Peču moderní i tradiční, abychom měli změnu.

    superkarma: 0 15.12.2013, 22:56:29
  3. [238] hystericwidow [*]

    mám ráda moderní i tradiční, od každého něco :)

    superkarma: 0 15.12.2013, 13:48:15
  4. avatar
    [237] helikoptera [*]

    my pečeme tradiční, ale i takové, které je tradiční asi jen pro nás, ale perníčky, linecké a rohlíčky samozřejmě nesmí chybět, k tomu rafaelo kuličky, trubičky, vosí hnízda, ořechy. Máme 14 druhů :)

    superkarma: 0 14.12.2013, 19:24:36
  5. avatar
    [236] zuzinka [*]

    U nás hlavně tradiční, linecké, rohlíčky, nepečené kuličky a vosí hnízda. Zbytek obměňujeme.

    superkarma: 0 14.12.2013, 19:24:19
  6. [235] Remek [*]

    Peču málo. Ale když už peču, tak tradiční. Žádné experimenty.

    superkarma: 0 13.12.2013, 21:47:51
  7. [234] zdendura [*]

    Klasika - vanilkové rohlíčky, linecké a perníčky. Už jsou hotové Sml16

    superkarma: 0 13.12.2013, 21:44:01
  8. avatar
    [233] Introvertka [*]

    já jsem pro klasiku

    superkarma: 0 13.12.2013, 20:20:16
  9. [232] julinkapul [*]

    já jsem pro tradiční

    superkarma: 0 13.12.2013, 16:47:54
  10. [231] hela.vl [*]

    tradiční !!

    superkarma: 0 12.12.2013, 20:39:02
  11. avatar
    [230] Semyaza [*]

    Dělám toho málo, moc to nemusíme. My raději slané

    superkarma: 0 12.12.2013, 20:08:41
  12. [229] Maikis [*]

    U nás se nepeče vůbec. Není na to čas, takže si raději zaplatíme paní, která nám to kilčo upeče

    superkarma: 0 12.12.2013, 10:56:25
  13. [228] Alina [*]

    Většinou pečeme klasiku, rodina je již zvyklá a nové druhy nechce.

    superkarma: 0 11.12.2013, 22:08:46
  14. [227] ruzicka73 [*]

    Klasika co už máme roky vyzkoušeno a sem tam nějakou tu novinku pro zajímavost

    superkarma: 0 11.12.2013, 19:54:09
  15. [226] lenka.petrilakova@seznam.cz [*]

    Klidně obé, když ho někdo upeče Sml54

    superkarma: 0 11.12.2013, 17:53:51
  16. [225] Petříček [*]

    Jsem také na klasiku

    superkarma: 0 11.12.2013, 15:30:45
  17. [224] palmar [*]

    u mně převládá tradiční cukroví Sml16

    superkarma: 0 11.12.2013, 13:55:15
  18. avatar
    [223] Makynka [*]

    Určitě tradiční a občas vyzkouším něco nového.

    superkarma: 0 11.12.2013, 12:23:06
  19. [222] majlinka [*]

    jsem pro klASIKU

    superkarma: 0 11.12.2013, 10:21:59
  20. [221] havanagila [*]

    Já jsem pro klasiku - rohlíčky, linecké, rumkoule, pudinkové nebo marokánky.

    superkarma: 0 10.12.2013, 23:00:45
  21. [220] bestreek [*]

    rohlíčky a linecké jsou nejlepší

    superkarma: 0 10.12.2013, 16:40:22
  22. [219] mishka30 [*]

    Na tradici nedám dopustit ;)

    superkarma: 0 10.12.2013, 16:12:02
  23. [218] bobi2 [*]

    vždy peču klasiku a pak každý rok vyzkouším jedno někdy i více nových a podle toho jak chutná, přibyde k osvědčeným nebo už jej neopakuju

    superkarma: 0 10.12.2013, 15:38:38
  24. avatar
    [217] Ivásek [*]

    nepeču - mám troubu staru a naprd... peče mamička a ségra, takže vždycky dostanu krabičku s "výslužkou" a vždycky tam jsou staré osvědčené kusy Sml16

    superkarma: 0 10.12.2013, 14:07:54
  25. [216] olly [*]

    Každému co má rád, takže klasika, pracny, linecké, rohlíčky, výborné jsou klášterní. Peču je asi 3 roky a už jsou mezi oblíbeným cukrovím. Střapáče, jsou také dobré. No a potom úlky, ty také nesmí chybět

    superkarma: 0 10.12.2013, 12:12:52
  26. [215] Tipka [*]

    Teď už jen to, co si rodina přeje, takže tradiční Sml16

    superkarma: 0 10.12.2013, 11:26:46
  27. avatar
    [214] Jarmila56 [*]

    Jsem ještě ze staré školky, takže určitě klasické

    superkarma: 0 10.12.2013, 09:32:06
  28. avatar
    [213] ancee16 [*]

    Tradiční je nejepší :))

    superkarma: 0 10.12.2013, 05:38:15
  29. [212] lenzden [*]

    napřed klasika a pak něco novéhoSml16

    superkarma: 0 10.12.2013, 05:19:16
  30. [211] Alla 11 [*]

    Peču. Každý rok si říkám, že už toho nebudu péct tolik, ale vždy se mi to nějak zvrtne. Nejdřív samozřejmě klasiku - hlavně rohlíčky a linecké, ořechy.. ..Tradičně pařížské rohlíčky, laskonky, ořechové řezy..A potom vždy nějaký "zaručeně nejlepší" recept, ať už z časopisu, internetu, od kámošky. A jsem zase tam, kde předtím. Ale letos určitě...

    superkarma: 0 10.12.2013, 01:22:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme