Domácnost

Mocná síla bedrníku

„Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít,“ zpívali naši předkové. Anýz a bedrník jsou dva příbuzné druhy bylin, o jejichž užitečných vlastnostech se ví už po celá staletí. O anýzu jsme si před nedávnem řekli, dnes přichází na řadu bedrník.

V historii pivovarnictví se uvádí, že sládkové přidávali listy bedrníku do piva pro říznější chuť. Odtud zřejmě pochází obsah slov této lidové písničky. A co se týká bobku, v lidové kuchyni jde rovněž o často používané koření, vavřín vznešený, v češtině nazýván - bobek.

Původ a podoba bedrníku

BedrníkBedrník obecný (Pimpinella saxifraga) je vytrvalá až 80 cm vysoká bylina, kvetoucí od července do října. Jeho název se údajně odvozuje od beder, v nichž se skrývá plodivá síla, na níž má bedrník obrovské účinky. Je znám také pod dalšími lidovými názvy: třebík, ochvat, bedrmor, bedřinec, deberníček, bederenček, hlíza bedrní.

Bedrník pochází pravděpodobně z jihozápadní Asie. Dříve se často pěstoval na českém venkově. Polní kultura byla vázána na teplé oblasti jižní a střední Moravy. Dnes se ale tuzemská spotřeba bedrníku kryje dovozem ze zemí jižní Evropy. Bedrník u nás místy zplaňuje, ale jedná se pouze o krátkodobé výskyty.

Bedrník: koření i lék

Bedrník patří mezi velice staré léčivé rostliny. Jeho používání bylo známé už ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě. Záznam o něm nalezneme i ve spisech Hippokratových, Pliniových i Dioskoridových.

Na kořenění  se sbírají mladé listy, kořen je používán jako droga. Bedrník je bohatý na vitamín C, z minerálních látek především na draslík a vápník. Obsahuje třísloviny, pektiny, cukry a silice kumarinu, které působí spasmolyticky, tzn. uvolňují napětí hladkých svalů především v trávicí trubici. Svojí hořkou chutí zlepšují chuť k jídlu, podporují trávení a zvyšují tvorbu žaludeční kyseliny. Proto se drogy ordinují při léčbě anorexie spojené s nedostatečnou činností trávicího ústrojí.

Využití v kuchyni

Jemně sekané listy bedrníku se přidávají do polévek, nákypů a nádivek, salátů a omáček. Používá se na ochucení bylinkového másla a majonéz, k rybám, drůbeži, grilovanému masu, do sekaných mas.

Zajímavost

Toto příjemné zelené koření nejvíce miloval v „zelené omáčce“ i velký skladatel Johan  Wolfgang Goethe. Tato studená omáčka se připravuje tak, že se do zakysané smetany s pokrájenými, natvrdo vařenými vejci, zamíchají s bedrníkem (ten nejvíce) další zelené bylinky - kerblík, brutnák, pažitka, petrželka, kopr, meduňka, potočnice, estragon... pak se vše osolí, zakápne několika kapkami citronové šťávy a olivového oleje. Podává se například s pečenými brambory.

Bedrník, všelék proti moru, podvodníkům i na potenci mužů

BedrníkVe středověku se z bedrníku vyráběl dryák – univerzální všelék proti všem nemocem. Bedrník byl vyhlášeným lékem proti moru, o čemž svědčí lidové pořekadlo Bedrník na mor lík.
Lidé věřili, že bedrník má také silné magické účinky. Jeho šťávou například potírali ostří mečů před bitvami. Síla bedrníku je údajně tak mocná, že vhozený do řeky dokáže plavat proti proudu. Této rostlinky se také užívalo jako ochrany před podvodníky.
A konzumace koření bedrníku prý také zvyšovala plodnost žen a potenci mužů.
V tom případě ale není příliš jasné, proč se tedy Goetheova druhá manželka  Ottilie von Pogwisch / Goethe, tak ráda otáčela po jiných. Že by si ten den dal Johan málo zelené omáčky?

Příště o estragonu

použitý zdroj: Zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990 a wikipedia

Přečtěte si také:

   
11.02.2013 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [6] bleblemcy [*]

    Abych se přiznala tak jsem si myslela, že tahle kytyčka je nějaký obyčejný plevel a vůbec by mne nenapadlo, že zrovna ona je ten pověstný Bedrník

    superkarma: 0 21.03.2013, 02:53:20
  2. [5] jithule [*]

    prima rada

    superkarma: 0 14.03.2013, 17:36:40
  3. [4] rendac [*]

    poučný článek Sml22

    superkarma: 0 22.02.2013, 20:58:04
  4. [3] Trefa [*]

    Trefa:to jsem nevedela ze bedrnik je tak lecivy.a ze se da pouzivat i do piva a jidel.

    superkarma: 0 11.02.2013, 13:19:40
  5. [2] magic11 [*]

    do teď jsem znala jen název Sml80

    superkarma: 0 11.02.2013, 10:58:07
  6. [1] lidicka [*]

    bedrník jsem zatím nevyužívala v kuchyni, ale ani při nemocechSml80Sml23

    superkarma: 0 11.02.2013, 06:35:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme