Vaření

Mocca kolečka

mocca kolečka

Milovníci kávy zajásají. Tohle cukroví je totiž kávové zvenčí i uvnitř. Trocha kávy v těstě, voňavá káva v polevě i v krému. Upečte si s námi tradiční české cukroví, podle receptu našich babiček.

Recept na mocca kolečka pochází z receptáře, který jsem našla u své babičky. Patřil nějaké pratetičce a jsou v něm pravé poklady. Hodně receptů se točí především kolem vánočního cukroví. Já postupně zkouším recepty a na mocca kolečka jsem se vyloženě těšila.

mocca kolečka

Jako dítě jsem mocca kolečka neměla ráda. Oblíbila jsem si je až v dospělosti, když jsem si zamilovala kávu. S úsměvem teď vzpomínám, že se mi vždycky líbilo to kudrnaté písmenko M, které na každé namalovala babička tenkou čokoládovou linkou. Babička se jmenovala Maruška a já jsem si hodně dlouho myslela, že M píše jako svůj monogram :-) Až mnohem později jsem zjistila, že to tak není.

Dnes patří mocca mezi mé nejoblíbenější cukroví. Nechám vás proto nahlédnout do starobylého receptáře, ať si kolečka (nebo oválky) upečete se mnou.

Suroviny

těsto

  • 14 dkg tuku (máslo, Hera)
  • 10 dkg cukru moučka
  • 10 dkg najemno rozmixovaných vlašských ořechů
  • 30 dkg hladké mouky
  • 6 lžic uvařené silné kávy (používám Nespresso Kazaar)

krém

  • 25 dkg másla
  • 14 dkg cukru moučka
  • trochu čerstvé zrnkové kávy
  • 4 lžíce uvařené silné kávy

poleva

  • 1 bílek
  • 5 lžic cukru moučka
  • 1/4 lžičky mleté kávy

čokoláda na dozdobení

Postup

Změklý tuk a ostatní suroviny na těsto zpracujeme v robotu nebo ručně. Těsto se nesmí lepit a trhat, musí být pěkně kompaktní. Zabalte ho do potravinářské folie a nechejte přes noc odpočinout v lednici.

mocca kolečka

Na druhý den těsto rozválejte a vykrajujte kolečka nebo oválky. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem, na 150 °C - horkovzduch, 10 - 12 minut. Všechna kolečka nechejte vychladnout.

mocca kolečka

Jednoduchý krém máte připravený za pár minut. Vyšlehejte společně všechny suroviny, do hladkého jemného krému.

mocca kolečka

Krémem naplňte zdobící sáček. Všechna upečená kolečka rozdělte na polovinu. Jednu si nechejte stranou, na druhou naneste trochu krému. Přiklopte horní polovinou. Takto jsou kolečka připravena na dozdobení.

mocca kolečka

mocca kolečka

Bílek, cukr a špetku kávy (opravdu ne moc, aby poleva nebyla tmavá) vymíchejte metličkou. Vzniklou polevu nanášejte malou lžičkou na slepená mocca kolečka a rozetřete až k okrajům.

mocca kolečka

Nechejte polevu ztuhnout, ideálně do druhého dne. Na hladkou, pevnou polevu, nanášejte zdobičkou, rozpuštěnou čokoládou, písmeno M.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Čtěte také

   
10.12.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [24] monkee [*]

    Jennyho — #23 Běžnou dávku kávy zaliju polovičním množstvím vody. Pro příště Sml33

    superkarma: 0 21.12.2015, 23:23:33
  2. avatar
    [23] Jennyho [*]

    Možná budu mít blbý dotaz, ale chtěla jsem se zeptat, jak má teda být přesně udělaná ta káva. Předpokládám, že to asi nemá být rozpustná káva Sml16 Ale co se týče těch 6 lžic uvařené kávy, tak to má být zhruba jaký poměr kávy X vody (kolik lžiček nebo gramů té kávy do kolika ml vody)?

    1. na komentář reaguje monkee — #24
    superkarma: 0 15.12.2015, 21:44:18
  3. avatar
    [22] Eliana [*]

    Pajinka — #21luxusněSml16Sml16

    superkarma: 0 14.12.2015, 21:38:55
  4. avatar
    [21] Pajinka [*]

    děvčata, jak se kolečka povedla? chystám se na ně zítra Sml58

    1. na komentář reaguje Eliana — #22
    superkarma: 0 14.12.2015, 21:28:55
  5. avatar
    [20] cicinka [*]

    Tak zrovna hledám inspiraci....tak do toho jdu.Sml67

    superkarma: 0 11.12.2015, 17:39:33
  6. avatar
    [19] paníliška [*]

    elly — #18 Tomu věřím, vypadá moc dobře a dobré bude určitě taky. Já sama kávu miluji v jakékoli podobě. Sml16

    superkarma: 0 11.12.2015, 12:51:31
  7. avatar
    [18] elly [*]

    paníliška — #14U nás už teď tohle cukroví vede a obávám se, že bude do Štědrého dne pryč Sml52

    1. na komentář reaguje paníliška — #19
    superkarma: 0 11.12.2015, 11:03:48
  8. avatar
    [17] Jandywoman [*]

    Tak ty tutově udělám, vypadají báječně a kafíčko, to my rádi Sml16

    superkarma: 0 10.12.2015, 22:56:52
  9. [16] zanndy [*]

    Úplně se mi sbíhají sliny. Mňam. Sice už jsem další druh cukroví nechtěla péci, ale vybavila jsem si jejich mňamoźní chuť a prostě neodolám! :) Díky za připomenutí a díky i za recept. :)

    superkarma: 0 10.12.2015, 18:41:26
  10. [15] slávenka [*]

    Už jsem si vytiskla recept, díkySml16

    superkarma: 0 10.12.2015, 15:25:25
  11. avatar
    [14] paníliška [*]

    gerda — #11 Ano, kávívá zrna jsou vynikající. Jen ta piplačka s nimi Sml57

    Elly, Elly, co mi to děláte? Zrovna dnes jsem si řekla, že s pečením končím ae až před svátky udělám nepečené druhy.....no tak holt ne, no. Tak tedy ještě mocca kolečka Sml30

    1. na komentář reaguje elly — #18
    superkarma: 0 10.12.2015, 13:01:38
  12. [13] ZdenaZ [*]

    Sml67

    superkarma: 0 10.12.2015, 10:19:21
  13. avatar
    [12] elly [*]

    Nikar — #10z jedné várky, tři plechy. Dva bez vroubků, jeden vroubkovaný.

    superkarma: 1 10.12.2015, 08:20:43
  14. avatar
    [11] gerda [*]

    Kdo má rád kávové, tak výborná jsou i Kávová zrnaSml58 Mocca kolečka nebo oválky mám taky rádaSml20

    1. na komentář reaguje paníliška — #14
    superkarma: 1 10.12.2015, 07:43:45
  15. [10] Nikar [*]

    Jinak fotky jsou asi ze dvou várek, ne? Vykrojené vroubkované a upečené kulaté Sml52Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 10.12.2015, 07:42:05
  16. [9] bobani [*]

    úplně jsem na ně zapomněla

    superkarma: 0 10.12.2015, 07:41:26
  17. [8] Nikar [*]

    Znám a je to opravdu vynikající. Sml67

    superkarma: 0 10.12.2015, 07:40:26
  18. [7] theplana [*]

    Ty když se umí a je dobrý recept, tak jsou vynikající. Dělávala je babička a neměly chybu. Sml16

    superkarma: 0 10.12.2015, 07:19:02
  19. avatar
    [6] Pajinka [*]

    vypadá to nenáročně a cokoli kávového mám ráda, takže pokud to ještě časově vyjde, ráda vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 10.12.2015, 07:16:17
  20. [5] anina4 [*]

    už jsem je jednou pekla, dostala jsem recept v práci od bývalé kolegyně,jsou výborné

    superkarma: 0 10.12.2015, 07:14:41
  21. avatar
    [4] Eliana [*]

    Odpolko vyzkouším a zapíšu do sešitkuSml16

    superkarma: 0 10.12.2015, 06:56:15
  22. [3] hapehape [*]

    v sobotu se budou péci i u nás

    superkarma: 0 10.12.2015, 06:51:55
  23. avatar
    [2] glady [*]

    mocca kolečka jsou výborné cukrovíčko...dělávám taky podle starého receptuSml16

    superkarma: 0 10.12.2015, 06:49:05
  24. avatar
    [1] monkee [*]

    Celý život miluju (a od dorosteneckého věku peču) jemnější variantu tohoto cukroví.

    1) těsto bez ořechů, bez kávy, zato se žloutky

    2) tuk: máslo a sádlo napůl

    3) do krému i polevy pouze uvařená silná káva, bez zrníček

    Nejsou v něm žádné "kousky" nebo zrníčka; když se rozleží, musí být vychlazené, protože jakmile zteplá, přímo v rukách se rozpadá.Sml20

    M nemaluju, přesto znalci přesně vědí, kam v talíři sáhnout.Sml58

    superkarma: 0 10.12.2015, 00:48:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme