Zdraví

Mlsání, mlsání, všechny smutky zahání...

Mlsáme obvykle rády. A mlsáme při nejrůznějších příležitostech - někdo si zamlsá jen tak, z čiré radosti ze života, jinému nějaká ta dobrota zažene splín a další si den bez něčeho chutného ani nedokáže představit. Ale mlsání nejsou jenom o vybíravé jazýčky. Mlsání je vlastně otázka životního stylu.

Ve starém Řecku kdysi existovala škola filosofů, kteří byli nazýváni hedónisté. Tito následovníci Aristippa z Kyrény hlásali, že jediné štěstí a tím i dobro přináší smyslové prožitky a že základní hybnou silou, která vede člověka ke konání, je slast. Jejich teze pak převzali a rozšířili epikurejci, následníci Řeka Epikúra, kteří si za cíl života kladli dosažení klidného a radostného stavu - ataraxie. V pojetí těchto starých mudrců však nebyla slast jen prožitkem fyzického těla, naopak, mnohem trvalejší a intenzivnější byla podle nich slast duševní, plynoucí například z vnímání krásy, z četby dobré knihy nebo třeba z rozhovoru se zajímavým člověkem. Řekové byli vůbec mistři uměřenosti a rovnováhy, jejich kalokagatia - rovnováha krásy těla a ducha - se stala příslovečnou.

My, ženy moderního světa, nemáme na nějaké to hledání klidné radosti moc času. Chceme hezky vypadat, a tak věnujeme hodně péče svému fyzickému vzhledu, jenže to nám často v užívání si „slastí“ spíše brání. Přitom takové pořádné mlsání není jen záležitostí fyzickou - správná dobrota musí také hezky vypadat a vonět, měla by být podávána v příjemném prostředí a nejlépe i v příjemné společnosti. Zkrátka kalokagatia platí nejen pro člověka, ale i pro mlsání - fyzické a duševní prožitky by při něm měly být v rovnováze, jen tak si totiž skutečně pochutnáme a zároveň budeme svému fyzickému zdraví škodit daleko méně, než když při poklusu mezi prací a domácností zhltáme třeba i zdravý salát s celozrnnou houskou.

Ačkoliv se to tedy možná dietologům nebude líbit, psychologové radí - nebojte se mlsat. Nebojte se užívat si příjemných stránek života, ať už je to pochutnání si na nějaké té dobrotě, nebo smlsnutí si na četbě ženy-in. Důležitá je ovšem kultura mlsání - být labužníkem není jen tak, je třeba naučit se vychutnávat si drobné nuance v chutích a dojmech, žádné hltání, pokochat se pohledem, přivonět, poválet na jazýčku a opatrně polknout - a to platí i o četbě, mezilidských vztazích a vůbec o životě jako takovém.

Čas od času se nám ovšem stane, že si někdo smlsne na nás. A tímto slovním spojením obvykle nemíníme, že plně ocení rovnováhu a krásu naší duše i těla, ale spíše že je na nás pořádně nepříjemný a o duševní rovnováhu nás leckdy připraví. Takové mlsání je ovšem nezdravé a my bychom se ho rozhodně měly vyvarovat. Takže pokud si vás někdo začne takto „vychutnávat“, vzpomeňte si, že tím vlastně škodí sám sobě. Představte si ho jako otesánka, který do sebe nenasytně cpe dortíky, až se mu krém, šlehačka a čokoláda rozmazávají po celém obličeji a upatlanýma rukama se natahuje po dalších a dalších zákuscích. Věřte mi, že je to představa tak komická, že vám hned bude líp. A pokud náhodou pocítíte vy potřebu si na někom smlsnout, zkuste nezapomínat na kulturu mlsání - pokuste se najít krásu, pokochat se vůní, opatrně poválet po jazyku - a možná zjistíte, že je to vlastně docela zajímavý člověk...

A na závěr jeden slastný a přitom relativně zdravý recept z mých oblíbených: Mrkvovo-jáhlový makovec. Potřebujeme na něj 100 g mletého máku, 100 g špaldové mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, 150 g instantních jáhlových vloček, 300 g syrové jemně nastrouhané mrkve, 6 lžic pomerančové šťávy, 130 g cukru - nejlépe třtinového, 1 vanilkový cukr, 150 g oleje a 4 vejce. Vločky, mrkev, pomerančovou šťávu, mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva pořádně promícháme. Cukr a vanilkový cukr ušleháme s olejem a vejci a přimícháme do zbytku těsta. Hmotu pak nalijeme do vymazané formy na bábovku nebo na dort a pečeme při střední teplotě 30-45 minut. Po vychladnutí makovec rozkrájíme, poprášíme vanilkovým cukrem a můžeme podávat. Oranžová barva mrkve úchvatně kontrastuje s tmavomodrou máku, takže zákusek je pastvou nejen pro jazýček, ale i pro oko. Přeji Vám dobrou chuť a příjemné mlsání!

   
03.07.2006 - Zdraví - autor: Ivana Kuglerová

Komentáře:

  1. [26] gabinaa [*]

    Mám nejraději hořkou čokoládu

    superkarma: 0 05.08.2006, 10:12:44
  2. avatar
    [25] ALISKA [*]

    brečela bych -- jsem diabetik

    superkarma: 0 02.08.2006, 03:18:24
  3. avatar
    [23] Janecka [*]

    Myslím, že mě to bude chutnat. Ale sladké milujuuuuuuuu. nedovedu si představit den bez něčeho sladkého(že by cukrovka?),káva bez něčeho , to není nic pro mě. Ale váhu si hlídám, mám 52 kg. Já totiž potom nejím večer. Je to zvyk a mě nic nedělá. Co mám hrozně ráda - pravou HORALKU

    superkarma: 0 04.07.2006, 10:47:38
  4. [21] Jenka2 [*]

    damanka: to jsou nevysvětlitelné fyzikální záhady - oblečení na pár dní strčené do skříně se srazí o dvě velikosti a po pětidekovém buřtíku či jiné dobrotě přiberu 2 kila. Příroda je holt mocná čarodějnice

    superkarma: 0 03.07.2006, 15:06:41
  5. avatar
    [20] Jardine [*]

    Jak řekl klasik Oscar Wilde, nejlepší způsob, jak přemoci pokušení, je podlehnout mu. Tudíž mlsám a psychicky se za to netýrám. Nejradši smetanovou zmrzlinu a dort medovník. Jelikož to neprovozuji každý den, na váze mi to nepřidává.....

    superkarma: 0 03.07.2006, 13:28:29
  6. avatar
    [19] Midsummer [*]

    Nyotaimori: přidávám se - obě předchozí ikonky co jsem u tebe viděla se mi líbily mnohem víc. Tahle se ti k tobě nehodí...

    superkarma: 0 03.07.2006, 12:18:10
  7. avatar
    [18] arjev [*]

    Žížala: jednu dobu mívala krásnou paní

    superkarma: 0 03.07.2006, 11:36:19
  8. avatar
    [17] Žížala [*]

    Nyo proč máš najednou tak hnusnou ikonku ?

    superkarma: 0 03.07.2006, 11:33:17
  9. avatar
    [16] arjev [*]

    ivana.kuglerova: děkuji

    superkarma: 0 03.07.2006, 11:25:58
  10. avatar
    [15] sarce [*]

    Já nyní nejvíce mlsám jahody na různé způsoby - nepeč. dorty, ovoc. saláty, koktejly, jen tak samotné

    superkarma: 0 03.07.2006, 11:13:05
  11. avatar
    [14] wich [*]

    Sladkosti miluju , hlavně čokoládu (nemám problém s celou tabulkou ), jinak buchty, dort ze zakysané smetany, ovoce a piškotů .
    Ještě, že mi to příroda zajistila tak, že nepřibírám, kdyby to šlo, zařídila bych to tak všem.

    superkarma: 0 03.07.2006, 11:06:19
  12. avatar
    [13] závislá na čokoládě [*]

    Když hřeším, tak pořádně nejlépe čokoškou. Tuhle buchtu jsem dělala jednou, teplá docela šla, ale druhý den nic moc. O víkendu jsme slavili narozeniny a moje váha ráno .Omluvte mně,jdu na tabulku čokoládky.

    superkarma: 0 03.07.2006, 10:59:29
  13. avatar
    [12] Midsummer [*]

    No přesně - když chci mlsat, tak něco fakt čokoládového, ořechového - zkrátka mňamkového
    Když mlsám, tak mně žádná "zdravá výživa" prostě nezajímá!

    superkarma: 0 03.07.2006, 09:45:58
  14. [11] natalia [*]

    jj, jdu si udelat ledovou kavu s poradnou porci slehacky

    superkarma: 0 03.07.2006, 09:45:33
  15. avatar
    [10] ivana.kuglerova [*]

    arjev: Špaldová mouka je mouka z pšenice špaldy, speciální odrůdy pšenice s obsahem kvalitního lepku. Je zdravější, než mouka obyčejná a přitom má příjemnou ořechovou příchuť :)

    To all: Mně to chutná, proto to jím :) Ne proto, že je to "zdravé". Ale každá máme jiné chutě: Napište mi do redakce, co chutná vám :)

    superkarma: 0 03.07.2006, 09:45:03
  16. avatar
    [8] Beruška1 [*]

    Jé, cokoliv sladkého, mňam,mňam,mňam. Ale mrkev a jáhly, to tedy neee. To není mlsání, to je nějaká zdravá výživa,

    superkarma: 0 03.07.2006, 08:41:29
  17. avatar
    [7] Linde [*]

    Pentlička: , proč se šidit něčím pochybným, když mlsání lze provést i chutně . Co takhle třeba zákusky, čokoládku, zmrzku, kus marcipánu??

    superkarma: 0 03.07.2006, 08:31:58
  18. avatar
    [5] Pentlička [*]

    Když do pekla - tak na pěkném koni! Takže žádný mrkvovo-jáhlový hnus, ale pěkně čokoládový dortík, laskonka, větrník a pod. Když už, tak už.

    superkarma: 0 03.07.2006, 08:04:03
  19. avatar
    [4] arjev [*]

    Co je to špaldová mouka?Nejsem dokonalá

    superkarma: 0 03.07.2006, 08:02:28
  20. avatar
    [3] RenataP [*]

    Taky bych řekla, že mlsání sice chmur zažene, maximálně ale po dobu chvatné konzumace.... následuje ještě větší propad směrem
    Též si myslím, že mlsání není zdravé na mozek

    superkarma: 0 03.07.2006, 07:58:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme