Vaření

Mlékárna Valašské Meziříčí získala ocenění Mlékárenský výrobek roku 2017

Mlékárna Valašské Meziříčí slaví v letošním roce pětadvacáté výročí svého založení. O to více si považuje ocenění, které získala i letos v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku 2017. Oceněným výrobkem Mlékárenský výrobek roku 2017 se stal Smetanový jogurt z Valašska s příchutí jahoda.  Smetanové jogurty se obecně těší velké oblibě mezi zákazníky. Zástupci Mlékárny Valašské Meziříčí převzali cenu v den oslav Světového dne mléka, který se letos konal v Břevnovském klášteře v Praze. Cenu mlékárně předával Ing. Kopáček, CSc. předseda ČMSM a Ing. Hojer, zástupce  Ministerstva zemědělství.

„Smetanové jogurty z Valašska jsou mezi našimi zákazníky velmi oblíbené a velmi nás těší, že v roce, kdy Mlékárna Valašské Meziříčí slaví 25 let, získal právě Smetanový jogurt s příchutí jahoda ocenění Mlékárenský jogurtvýrobek roku 2017,“ uvádí Ing. Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „V řadě smetanových jogurtů najde náš zákazník různorodé příchutě jako např. ostružina-brusinka s vanilkou, oříšek, čokoláda, broskev a v neposlední řadě neméně oblíbený Smetanový jogurt z Valašska bílý,“ dodává Radka Benešová.

Letošní ročník soutěže Mlékárenský výrobek roku 2017 se uskutečnil 23. května 2017 v Břevnovském kláštěře v Praze. Smetanový jogurt z Valašska s příchutí jahoda získal Mlékárenský výrobek v kategorií jogurty.

Řada Smetanové jogurty z Valašska

Smetanové jogurty z Valašska jsou specifické svou jemnou chutí a hustou konzistencí. Jogurty jsou vyrobeny z kvalitního českého mléka a jejich typickým znakem je ovocná příchuť na dně kelímku. Jogurtová složka obsahuje pouze smetanu a živé jogurtové bakterie, což dodává jogurtu na kvalitě. Pestré složení dělá ze smetanových jogurtů ideální produkt pro přímou konzumaci i pro studenou kuchyni.   Smetanové jogurty z Valašska vyrábí Mlékárna Valašské Meziříčí bílé s obsahem 10 % tuku nebo s příchutí broskve, jahody, oříšku, čokolády, višně, borůvky, jahody s vanilkou, višně s vanilkou, maliny s vanilkou a nově brusinka-ostružina s vanilkou, které obsahují 8 % tuku. Jsou vyráběné z kvalitního českého mléka a lze je zakoupit v celé síti obchodních řetězců i maloobchodních sítí v České republice. MOC 10,90 Kč.

Jogurt je tradiční fermentovaný výrobek pocházející z oblasti Balkánu. V roce 1905 objevil bulharský lékař Stamen Grigorov, že původcem přeměny mléka na jogurt je mikroorganismus Lactobacillus bulgaricus. Později bylo zjištěno, že se na této přeměně podílí také Streptococcus thermophilus. Tak došlo k definování jogurtu jako nového druhu mléčného výrobku.

Dnešní výroba jogurtu se v zásadě vůbec neliší od té, která byla známá již před stovkami let. Principem stále zůstává fermentace mléka přesně definovanými mikroorganismy. Podle definice jogurtu zakotvené v legislativě musí být ve výrobku, který je takto nazýván, přítomná živá jogurtová mikroflóra v přesně definovaném množství na konci data trvanlivosti jogurtu, a to nejméně 10 milionů zárodků/g. Důležitý je i tzv. symbiotický poměr obou mikroorganismů, který je 1:1, popř. 1:2, popř. 2:1.

jogurtTento požadavek je respektován všemi českými výrobci. Podle poměru laktobacilů a streptokoků se mění také konečná chuť výrobku. Převažují-li lehce laktobacily, je chuť kyselejší, a naopak. Dnes se používají v podstatě dva technologické postupy výroby jogurtů. Prvním způsobem jsou jogurty s nerozmíchaným koagulátem neboli Set Yoghurts a jogurty s rozmíchaným koagulátem neboli Stirred Yoghurts. Výživové vlastnosti obou typů výrobků jsou při stejném složení zcela identické a oba druhy musí splňovat základní kritérium pro označení jogurt, tedy nejméně 10 milionů zárodků v 1 g. Tato skutečnost rovněž vyvrací mýtus o tom, že jedině „jogurt ve skle“ je ten pravý a poctivý a jogurt „řidší“ konzistence je šizený. P

ři výrobě jogurtů se vždy provádí standardizace tuku ve výrobku, a to přídavkem smetany nebo naopak odtučněného mléka, a standardizace sušiny (obvykle okolo 8 %) přídavkem sušeného odtučněného mléka, což vede ke zvýšení pevnosti koagulátu fermentovaného výrobku a ke snížení oddělování syrovátky. V případě bílého (přírodního) jogurtu nejsou povoleny žádné přídatné látky, což vyvrací mýtus o použití konzervantů. Nepoužívají se ani zahušťovadla a požadované vysoké viskozity se dosahuje výlučně objemem mléčné sušiny a způsobem fermentace.

Ostatní jogurty (ochucené nebo ovocné) mohou kromě složek mléčné sušiny obsahovat přidané sacharidy, sladidla a stabilizátory (hydrokoloidy v množství 0,1–0,5 %), jejichž funkcí je upravovat chuť a konzistenci. Při výrobě jogurtů s ochucující složkou mohou být přídatné látky přítomny, ale dostávají se do výrobku výlučně přenosem z použité ochucující složky, pro kterou byly povoleny (např. barviva, sladidla, aromata a další).

Zdroj: Jak poznáme kvalitu? Mléko a mléčné výrobky, Ing. Jiří Kopáček, CSc.

Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.

   
08.06.2017 - Mlsání - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [13] verar [*]

    máme rádi tyto jogurtySml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 08.06.2017, 18:05:30
  2. [12] caj60 [*]

    i my doma si na nich pochutnáváme - zejména na těch tučnějších Sml16

    superkarma: 0 08.06.2017, 17:55:34
  3. [11] slávenka [*]

    Blahopřeji k úspěchu a ať se daříSml67

    superkarma: 0 08.06.2017, 15:41:36
  4. [10] babinka [*]

    Výborné jogurty i další mléčné výrobky...kupuji...Sml67

    superkarma: 0 08.06.2017, 15:13:22
  5. avatar
    [9] jarka1234 [*]

    Kupuji jejich acidofilní mléka,bílé jogurty,kysanou smetanu...vše opravdu vynikající.Sml67

    superkarma: 0 08.06.2017, 14:53:05
  6. [8] libuno [*]

    Nejlepší jogurty.

    superkarma: 0 08.06.2017, 14:14:08
  7. avatar
    [7] koralek59 [*]

    Sml67 Souhlasím, taky si tyhle jogurty kupuju Sml22, jsou výborné Sml79.

    superkarma: 0 08.06.2017, 13:57:13
  8. [6] babos [*]

    Máme jejich jogurty rádiSml67

    superkarma: 0 08.06.2017, 13:29:58
  9. [5] setury [*]

    Sml16 jejich jogurty jsou výborné Sml59Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 08.06.2017, 09:57:25
  10. [4] bobani [*]

    ValMez je výborný a také Kunín

    superkarma: 1 08.06.2017, 08:50:43
  11. [3] MARIE MATEJKOVA [*]

    Blahopřeji spolu s přáním ať se neustále daří a máte dost spokojených zákazníků.

    superkarma: 0 08.06.2017, 08:31:59
  12. avatar
    [2] Pajinka [*]

    gratuluji Sml59

    superkarma: 0 08.06.2017, 07:42:29
  13. [1] Darmovzalova [*]

    mlékárně gratuluji k ocenění a přeji hodně dalších úspěchůSml59

    superkarma: 1 08.06.2017, 07:04:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Výhodné nabídky dovolené

Doporučujeme