Vaření

Mléčná rýže s hruškami v karamelu

hruška s mléčnou rýží

Ideální podzimní dezert. Na ty dny, kdy déšť bubnuje na okna, venku je brzy tma a vy si zapálíte svíčky, zatopíte v krbu a otevřete pohodovou knížku. K tomu si uvaříte hrnek svařáku a je to tady. Podzimní lenošení!

Hned až přijde tenhle den, mám v záložce recept od Josefa Drábka, z jeho Fotokuchařky. Dokonalá hruška. Už jen podle obrázku mám chuť vlítnou do kuchyně a pustit se do vaření. Také jste na tenhle dezert dostali chuť?

hruška

Suroviny

(pro 4 - 6 osob) 

  • 300g rýže Basmati
  • 1 litr polotučného mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 4-6 hrušek (podle počtu strávníků)
  • 0,5 litru bílého vína
  • 2 svitky skořice
  • 6 hřebíčků
  • 5 plátků citrónu
  • 2 lžíce cukru
  • 250 ml smetany (33%)
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce másla

Postup

Připravíme si všechny suroviny a můžeme jít na věc.

Nejprve do většího hrnce nalijeme mléko.

Do mléka nasypeme rýži a na mírném ohni vaříme za občasného míchání 25-30 minut. Ke konci vaření přisypeme moučkový cukr.

Mezitím si připravíme vanilkovou omáčku. Do misky vložíme 2 žloutky spolu s dvěma lžícemi cukru, které jen lehce promícháme a prozatím odložíme stranou.

hruška

Nyní prohřejeme smetanu, do které dáme semínka z jednoho celého vanilkového lusku. Slupku lusku nevařím, dávám ji do sklenice s cukrem krystal na svůj vanilkový cukr. Smetanu nevaříme. Necháme ji jen na mírném plameni provonět vanilkou.

Po pěti minutách jí velmi opatrně a malým pramínkem přiléváme za stálého zašlehávání do žloutků s cukrem. Opravdu důkladně mícháme a poté opět vrátíme na plamen a zase jen prohříváme, dokud nedojde k jejímu zhoustnutí do konzistence omáčky.

Oloupané hrušky povaříme ve víně s kořením, citróny a cukrem cca 10 minut. 

hruška

Po uvaření je vyjmeme a připravíme karamel. Na teflonové pánvi rozehřejeme cukr, který pálíme na vyšším ohni do zlatohnědé barvy. Míchání zakázané není, ale jestli míchat nebudeme, bude posléze méně práce s hrudkami. :-) Když má požadovanou barvu, zamícháme máslo - pozor prská. Důkladně ho vmícháme, odstavíme pánev z plotny a poléváme jím hrušky.

Tip: Víno, ve kterém se vařily hrušky, se skvěle hodí k podávání. :-) 

Dobrou chuť přeje Josef Drábek.

Hrušky, jablka...prostě ovoce podzimu

hruškový koláč s čokoládou

mandlový koláč s karamelovými hruškami

pečená jablka s máslovým karamelem

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a Josef Drábek

   
02.09.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [6] Andreadornova [*]

    Mléčnou rýži nemusím

    superkarma: 0 02.09.2016, 11:22:16
  2. avatar
    [5] gerda [*]

    Moc práce. To víno bych si dala jen tak a přikusovala hrušku.

    superkarma: 0 02.09.2016, 11:11:54
  3. avatar
    [4] vladka321 [*]

    Mléčnou rýži mám ráda. Kupodivu jsem ještě nenašla recept, který by trumfnul tu z obchodu. Takže tento recept určitě vyzkouším a budu doufat...

    superkarma: 1 02.09.2016, 11:10:47
  4. [3] nea [*]

    bez rýže.....

    superkarma: 0 02.09.2016, 11:07:36
  5. [2] bobani [*]

    dala bych si

    superkarma: 0 02.09.2016, 10:27:04
  6. avatar
    [1] luneta [*]

    hrušky dělám,jsou výborný,ale tu rýži bych nejedla

    superkarma: 0 02.09.2016, 08:57:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme