Zdraví

Místo majonézy sojanéza! Místo řízečku tofu!

Doufám, milé čtenářky, že vám doma sóju nezošklivili neodborně připraveným sójovým „masem“ a la molitan, nacucaný slanou vodou. Sója je totiž naprosto výjimečná rostlina, dalo by se dokonce říci, že je nekorunovanou královnou luštěnin.
Sójové boby, kterých existuje několik odrůd (černé, zelené, červené) a z nich vyráběné potraviny jsou již delší dobu považovány za prospěšné pro zdraví. Národy východní a jihovýchodní Asie, jež tradičně konzumovaly velmi málo masa, mléka i vajec, považovaly sóju a pestrou paletu výrobků z ní spolu s rýží za základní složku jídelníčku. Například v Japonsku bývala tato luštěnina hlavním zdrojem bílkovin a nezdá se, že by tím japonská populace nějak zdravotně trpěla. V poslední době se však bohužel podíl potravin živočišného původu v zemi vycházejícího slunce stále zvyšuje a s ním i nárůst civilizačních onemocnění. Což ale samozřejmě není jedinou příčinou tohoto neblahého jevu u dříve dlouhověkých Japonců.

 

bylinka
Výživové hodnoty

Složení bobů je více než zajímavé, plody obsahují kolem 40 % bílkovin, to je asi 2x více než v mase. Kvalitou se sójový protein zcela vyrovná mléčným a masným výrobkům, boby se totiž pyšní obsahem všech esenciálních aminokyselin, jsou tak jediným druhem zeleniny s kompletním aminokyselinovým profilem. Značné množství tuků (až 20 %), tvořených velmi výhodně především zdraví prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami, je bohatým zdrojem energie. Sója má vysoký obsah řady cenných minerálů, např. vápníku, draslíku, hořčíku, železa, vitaminů B1 a B3. Významná je též přítomnost lecitinu, ten snižuje vysoký cholesterol a  krevní tlak, a tím i redukuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Dále zlepšuje stav paměti a kloubů, urychluje regeneraci, zlepšuje využitelnost proteinů a má mnoho dalších pozitivních účinků na zdraví.

 

Existují dokonce studie, jež zkoumají výsledky pravidelné konzumace této luštěniny na zlepšování stavu kostí. Velkou nadějí je sójový protein pro miliony lidí s laktózovou intolerancí nebo jinými potravinovými alergiemi. Bohužel mnoho alergiků, kteří nesnášejí kravské mléko, netoleruje ani výrobky ze sóji. Nicméně pravidlem to rozhodně není!

 

Sója pro ženy

Sójové boby vynikají obsahem fytoestrogenů. Ty se v poslední době začaly přidávat do mnoha potravin, na našem trhu se zatím vyskytují spíše výjimečně (např. sójové mléko pro ženy). A k čemu je to dobré? Fytoestrogeny hrají významnou roli v prevenci některých civilizačních onemocnění, například rakoviny prsu a chorob oběhového systému. Někteří odborníci však poukazují na to, že při konzumaci většího (lépe řečeno obrovského) množství sójových potravin, může hrozit narušení přirozené produkce estrogenů u žen. Takové závěry však nebyly stále definitivně potvrzeny či vyvráceny. Dle RNDr. Petra Fořta, CSc. – populárního českého výživáře, platí, že: „V porovnání s estrogeny antikoncepce nebo dokonce zbytkovými estrogeny v živočišných produktech je možný vliv sóji v tomto ohledu zcela zanedbatelný. Fytoestrogeny však příznivě působí proti osteoporóze především u žen v období menopauzy.“ Obecně se dá tedy tvrdit, že tyto látky zmírňují nepříjemné symptomy provázející menopauzu u žen.

Jedna porce sójových výrobků denně (1 šálek sójového mléka nebo 1/2 šálku tofu) má na zdravotní stav prokazatelně kladný účinek.


Znáte sójové produkty?

Uvedený stručný seznam sójových produktů je pouze základní a skládá se z nejznámějších a v ČR nejdostupnějších produktů.

Sójové maso – obsahuje boby, nebo je kombinováno s obilnou moukou. Výhodou je nízká energetická hodnota, obsah plnohodnotných bílkovin, absence cholesterolu a nasycených mastných kyselin.

 

Sójová mouka – vyrábí se ve třech typech - hladká, hrubá a odtučněná. Lze ji používat v těstech místo vajec, jedno vejce nahradíme jednou polévkovou lžící mouky. Dalším plusem je absence lepku a cholesterolu.

 

Sójový olej – se pyšní velkým obsahem nenasycených mastných kyselin (61 %) a je výborně stravitelný. Nezanedbatelný je i podíl zdraví prospěšného lecitinu. Používá se do salátů a pečiva.

 

Sójové mléko (tekuté) – připravuje se z předem namočených a následně uvařených, pomixovaných a přefiltrovaných bobů. V případě, že byste chtěli ušetřit nebo jím nahradit mléko kravské a používat ho „ve velkém“, nápoj jednoduše vyrobíte i doma, a to klidně v BIO kvalitě. Výborná a velmi kvalitní ochucená mléka s BIO certifikací vyrábí belgická firma Provamel. Nápoj opět neobsahuje cholesterol, v porovnání s mlékem kravským obsahuje více železa a thiaminu a niancinu, ale má nižší obsah vápníku. Ten se do mnoha druhů sójových nápojů přidává spolu s vitaminy A a D.

 

Sójové nápoje (v prášku) - jde o směs sušeného kukuřičného škrobu a sójového oleje. Obsah bílkovin je minimální, nechybí však vápník a další prvky, jimiž jsou nápoje fortifikovány. Složení zaručuje nepřítomnost cholesterolu a vyšší podíl nezbytných mastných kyselin.


Sójové jogurty a dezerty – někomu chutnají, někomu ne. Z vlastní zkušenosti musím říci, že velmi záleží na výrobci. Pozor si též dejte, zda je jogurt či podobný výrobek vyroben opravdu z pravého sójového mléka, a ne za použití olejů. „Mléčňáky“ bývají většinou lepší. Do jogurtů se dodávají živé jogurtové kultury.

 

Sójová majonéza – nebo-li sojanéza je chuťově srovnatelná se svojí vaječnou sestřenicí. Sojanézy jsou často obohacovány lecitinem a rozpustnou vlákninou. Nejsou rizikové z hlediska salmonely a opět neobsahují ani kapičku cholesterolu. Pravou sestrou sójové „majolky“ je příjemně chutnající sójová tatarka.

 

Tofu – připravuje se ze sójového mléka pomocí srážení.  Tofu je lehce stravitelná bílkovinami, nabitá potravina, obsahující vhodný poměr nenasycených mastných kyselin. Výrobci ho nabízejí v mnoha variantách – natural neochucené, uzené, marinované, pikantní, česnekové, zeleninové, bylinkové atd. Spektrum kuchyňského využití tofu je obrovské. Uzené nahrazuje v pokrmech uzeniny, v létě grilujeme marinované plátky, připravovat lze i ovocné krémy z natural tofu, vše je na vaší fantazii. Mnoho vyčtete i v dobré (většinou vegetariánské) kuchařce. V poslední době se na trhu objevují nejrůznější burgery, medailonky, ale i paštiky vyrobené ze sójového tvarohu. Musím potvrdit, že většina výrobků je poměrně chutná. 

 

Sójová omáčka – pravá tradiční omáčka Tamari se vaří z kvašených plodů, vody a mořské soli. Vyrábí se pouze z přírodních látek, neobsahuje žádné konzervační látky, barviva či jiné chemické přísady. Další známý druh sójové omáčky Shoyu je vyráběn ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla (Aspergillus oryzae). Proces zrání obou  ochucovadel trvá mnoho měsíců!

 

Tempeh - je potravina bohatá na bílkoviny. Používá se podobně jako sójové maso a tofu. Uvařené plody jsou fermentovány pomocí ušlechtilé plísně, díky tomu nalezneme v tempehu vitamín B12 (významný především pro vegetariány a vegany).

 

Pasta Miso – je zajímavé ochucovadlo pokrmů (pomazánek, polévek, těstovin apod.) s obsahem enzymů, které kladně ovlivňují trávení a podporují správnou střevní mikroflóru. Pozor - vařením se tyto látky ničí! Miso je kvašená směs bobů, soli a jednoho druhu obilí (např. ječmene).

 

Tímto obsáhlý seznam produktů z královny luštěnin ukončím, neboť cílem článku je seznámit čtenářky se zajímavými informacemi a možná i tipy na zpestření jídelníčku. Encyklopedii sójových produktů by patrně nikdo do konce nedočetl.

Kouzlo potravin ze sóji vidím především jako v možnosti zdravé náhrady mléčných výrobků pro osoby, zejména ve středním věku, které jsou přímo ohrožené novodobou epidemií vyspělých zemí  - srdečně-cévními chorobami, neboť mléčné potraviny obsahují nejen rizikový cholesterol, ale i poměrně velké množství nasycených mastných kyselin. Mléko, instantní nápoje a jogurty ze sójových bobů ocení i starší osoby, které bývají často s přibývajícím věkem na kravské mléko alergické.

 

Zdroj: Bylinky v léčitelství, v kosmetice a v kuchyni, Jiří Bodlák

          S chutí za zdravím, Dr. George Pamplona-Roger 

 

A jaké máte sójové zkušenosti vy, milé čtenářky?

Hodíte do placu nějaký osvědčený recept?

   
10.04.2007 - Zdraví - autor: Martina Machova

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [65] misek [*]

    Já nechápu proč každý srovnává sóju s masem???!!! Jsou to dvě úplně jiné potraviny!!! Když čekáte od sóji, že bude chutnat jako vepřový řízek, majonéza, sýr, kravské mléko.... tak je jesné, že vám to chutnat nebude!
    Chutná prostě jako sója.
    A mi teda chutná. Moc. Nejvíc takové ty různé sojové svačinky ve válečku, vypadají jako paštiky, na namazání výborné
    Pak mi taky chutná sojový nápoj- hodně lidí mu říká sojové mléko - třeba do čaje a kávy je to moooc dobré
    A sojová mouka je fakt dobrá do pečení - má svoji nezaměnitelnou chuť a opravdu těsto "spojuje" bez použití vajíček (a přitom je bez lepku).
    Sojové "maso" je taky dobré, když se dobře udělá a okoření, ale nemůžete čekat, že to bude chutnat jako maso
    Jo a maso taky jím a mám moc ráda, hlavně krůtí, ryby, hovězí, kuřecí....

    superkarma: 0 13.04.2007, 14:31:58
  2. [64] Dobroslava [*]

    Používám sojové kostky,které uvařím s Masoxem do sekané-Pomelu je spolu s masem a vůbec to není znát a karbanátky nejsou tak tučné.

    superkarma: 0 12.04.2007, 10:01:57
  3. avatar
    [63] LBU [*]

    Vivian: asi jsem se dost přesně nevyjádřila, myslela jsem sojový nápoj hotový ne sušené sojové mléko.

    superkarma: 0 11.04.2007, 08:09:54
  4. avatar
    [62] Meander [*]

    Vivian: Hledej Vzorové receptury jídel pro závodní stravování nebo Receptury studených pokrmů.

    superkarma: 0 10.04.2007, 21:24:02
  5. avatar
    [61] Vivian [*]

    Meander: a dá se to najít někde na netu? Že bych si třeba přečtla, v čem je můj salát nenormální

    superkarma: 0 10.04.2007, 21:21:43
  6. avatar
    [60] Meander [*]

    Vivian: Receptury teplých a studených pokrmů.

    superkarma: 0 10.04.2007, 20:45:53
  7. avatar
    [59] Vivian [*]

    mindulinka: to by mě zajímalo, co to je za normu...

    Ale zeleninové saláty teda dělám jedině s jogurtem, majonézu dávám jen do bramborového, jinak třeba okurkový nebo rajčatový si teda opravdu nedovedu představit s majonézou

    superkarma: 0 10.04.2007, 20:08:35
  8. avatar
    [58] fialinka [*]

    Ty sójové produkty, které mi chutnají, prostě ráda semtam jím. Jako náhražka mi to ale dokonalé nepřipadá, prostě někdy sóju, někdy maso (to spíš)

    superkarma: 0 10.04.2007, 20:02:36
  9. [57] mindulinka [*]

    Oprava: nerozeznání

    superkarma: 0 10.04.2007, 19:09:18
  10. [56] mindulinka [*]

    A moje tchýně dělá skvělý bramborový salát - od kupovaného k nerozenání - prostě hnus. A říká, že ho dělá podle "normy" a dokonce ho i váží. Holt učitelka na ISŠ se nezapře. Učí stolování.

    superkarma: 0 10.04.2007, 19:08:52
  11. [55] mindulinka [*]

    Beru, když má někdo rád sóju a výrobky z ní a rád to jí. Ale neberu názor, že se tím nahradí maso a chutná to stejně nebo podobně. Já jsem jednou dala do zeleninového salátu místo majolky bílý jogurt - skončilo to v kompostu, prostě ten jogurt tam byl "cítit".

    superkarma: 0 10.04.2007, 19:07:26
  12. [54] Andrejka82 [*]

    Sojové maso i tofu jím docela často - chutná mi. Sojanézu dávám jen do pity, když si dělám falafel.

    superkarma: 0 10.04.2007, 19:00:33
  13. avatar
    [53] Vivian [*]

    Nyotaimori: bramborový salát se koupit dá, ale jíst ne (ten kupovanej)

    superkarma: 0 10.04.2007, 18:32:34
  14. avatar
    [52] Vivian [*]

    Amálie: a co je teda opravdický auto?

    superkarma: 0 10.04.2007, 18:31:20
  15. avatar
    [51] Amálie [*]

    prosty sekacek travy: Kamarád ( ) uvažuje o koupi Roomsteru! A nechce si nechat vysvětlit, že za ty peníze si má raději koupit AUTO.

    superkarma: 0 10.04.2007, 17:45:26
  16. avatar
    [48] Visnery [*]

    Můj muž soju miluje, ma ji rad vice, nez veprove ci hovezi...vzdycky mu rikam, ze to neni normalni chlap :)

    superkarma: 0 10.04.2007, 16:45:11
  17. [47] prosty sekacek travy [*]

    Amálie: 37. vidno ze vis o cem mluvim

    superkarma: 0 10.04.2007, 16:15:38
  18. [46] prosty sekacek travy [*]

    to mi pripomelo cinske gumy ze 70 let...vonelo to jako zvykacka a mnohy zak neodolal a kousl

    superkarma: 0 10.04.2007, 16:14:51
  19. avatar
    [45] Vivian [*]

    Meander: ke gumě akorát čuchám, ta vůně se mně hrozně líbí Nedávno jsem strávila v jednom obchoďáku asi půl hodiny u pneumatik a inhalovala , ale že bysem měla chuť si kousnout, to jako zas ne...

    superkarma: 0 10.04.2007, 16:04:26
  20. avatar
    [44] Meander [*]

    Vivian: Ani omylem? Já ji jednou v návalu roztržitosti dokonce ukousla a spolkla.

    superkarma: 0 10.04.2007, 15:55:15
  21. avatar
    [43] Vivian [*]

    Meander: dřevo jo, ale gumu teda ne

    superkarma: 0 10.04.2007, 15:49:06
  22. avatar
    [42] Midsummer [*]

    Radka S: tofu bílé = hmota bez chuti, tofu s mořskou řasou nebo zeleninové je dobré, to mi chutná.

    superkarma: 0 10.04.2007, 15:39:00
  23. avatar
    [41] Meander [*]

    Vivian: Seš divná. Ty jsi nikdy neokusovala tužku s gumou na konci?

    superkarma: 0 10.04.2007, 15:17:49
  24. avatar
    [40] Vivian [*]

    Pavla_b: jak víš, jak chutná guma?

    superkarma: 0 10.04.2007, 15:15:12
  25. [39] Pavla_b [*]

    Radka S: já bych tofu přirovnala ke gumě bez chuti

    superkarma: 0 10.04.2007, 15:12:19
  26. [38] Radka JS [*]

    Tak já tofu nikdy neochutnala... Je to něco jako tvaroh? Nebo jsem úplně mimo... Docela mě to láká.
    Sojové jídlo mi chutná, když se umí upravit, ale beru to jako sojové jídlo ne jako maso. Já ale maso moc nemusím, takže by mi to nevadilo... Ale neumím to...

    superkarma: 0 10.04.2007, 15:07:25
  27. avatar
    [37] Amálie [*]

    prosty sekacek travy: ...přijmu za své, že škodovka je auto..

    superkarma: 0 10.04.2007, 14:53:33
  28. avatar
    [36] Ch.Z. Kochanská [*]

    Midsummer: ale jo...jenže mě prostě nechutná. Tak ani nemám potřebu ji nahrazovat podobným produktem ze sóji. Do pomazánek cpu jogurt nebo tvaroh.
    Majonézu ale dávají do tolik jídel, že mám problém si něco koupit. Balené bagety vůbec nemůžu, saláty taky ne, vždycky tam tu majonézu někde vyčtu.

    superkarma: 0 10.04.2007, 14:51:22

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [35] Midsummer [*]

    Ch.Z. Kochanská: já ho dělám taky bez majo - to byl spíš dotaz na kupovaná hotová jídla, která majo obsahují - např. bramborový salát.

    Ale jinak se majonéze nebráním - například takovou celerovou pomazánku přímo zbožňuju - a že tam té majonézy nacpu řácky

    superkarma: 0 10.04.2007, 14:42:39
  2. [34] Pavla_b [*]

    Ch.Z. Kochanská: Znehodnotí

    superkarma: 0 10.04.2007, 14:28:18
  3. avatar
    [33] Ch.Z. Kochanská [*]

    Nyotaimori: v odporu k majonéze, tatarce a mléku se shodneme, já přidávám ještě chuť másla - ble. To jsou věci, které od útlého dětství nejsme schpopná pozřít.
    Midsummer: bramborový salát dělám bez majonézy, kdo chce, dodatečně si ji tam kydne a znehodnotí si ho podle své chuti.

    superkarma: 0 10.04.2007, 14:20:46
  4. [32] prosty sekacek travy [*]

    tofu je proste tofu...chapu ze jsou lide s vysokou schopnosti autosugesce umoznujici jim presvedcit sama sebe, ze to chutna. clovek si dokaze zvyknout na kdeco, ale srovnavat tofu se syrem, nebo sojanonezu s domaci majonezkou, to uz jsou hodne odvazne teorie. to radeji prijmu verejne za sve, ze skodovka je auto

    superkarma: 0 10.04.2007, 14:07:59
  5. avatar
    [31] Meander [*]

    Eva_Fl: Vzala jsi mi to z klávesnice!

    superkarma: 0 10.04.2007, 14:07:11
  6. avatar
    [30] Eva_CZ [*]

    Svecova Miluse: papat
    Kolik ti je?

    superkarma: 0 10.04.2007, 13:59:50
  7. avatar
    [29] femme [*]

    místo řízku tofu? to je jako nebe a dudy

    superkarma: 0 10.04.2007, 13:58:19
  8. avatar
    [27] gwen [*]

    tyrkys: Jo, moje máti to jeden čas vyráběla, ale varuju tě, je to hroznej hnus. Napila jsem se jednou a naposledy
    Mám ráda sojový jogurty, sojový guláš, tofu...Dokonce mi chutnala i ta sojanéza.

    superkarma: 0 10.04.2007, 13:35:56
  9. avatar
    [25] Midsummer [*]

    Nyotaimori: a jíš např. bramborový salát?

    superkarma: 0 10.04.2007, 13:22:01
  10. avatar
    [23] tyrkys [*]

    Vivian: Stane se

    superkarma: 0 10.04.2007, 12:38:25
  11. avatar
    [22] Vivian [*]

    tyrkys: jo jo, předtím ale psala o mlíku v krabici, tak jsem si to spojila :-)

    superkarma: 0 10.04.2007, 12:35:55
  12. avatar
    [21] tyrkys [*]

    Midsummer: Přesně! Když mám chuť na řízek, tak mě náhražka z čehokoli rozhodně neuspokojí

    superkarma: 0 10.04.2007, 12:35:21
  13. avatar
    [20] Midsummer [*]

    Moc mi chutná tofu s mořskou řasou. ALE nikdy nic nejím "místo něčeho"

    superkarma: 0 10.04.2007, 12:33:22
  14. avatar
    [19] tyrkys [*]

    Vivian: Myslím, že měla na mysli domácí výrobu . To obnáší namáčení, vaření, mixování, atd..

    Jinak zrovna obědvám sojovou sekanou a je super . Jsem ovšem i masožravec.

    superkarma: 0 10.04.2007, 12:23:42
  15. avatar
    [18] Vivian [*]

    LBU: já jsem teda sójový mlíko v krabici zkoušela a ta příprava rozhodně není tak složitá, jak píšeš , je to jako normální sušený mlíko, zaleješ vodou, zamícháš a máš...

    superkarma: 0 10.04.2007, 11:45:52
  16. [17] mindulinka [*]

    Občas vařím sojové maso, ale poznat to prostě je. Ať si každý říká, že se to chuťově nepozná, tak asi nemá chuťové buňky. Souhlasím s tím, že člověk je všežravec. A také si myslím, že není důležité jíst jenom "zdravě", ale spíš záleží na množství. Takže já preferuju raději jeden polotučný jogurt než dva nízkotučné a raději kousek pěkného masa než plný talíř sóji a podobných potravin.

    superkarma: 0 10.04.2007, 11:11:17
  17. [16] matilda [*]

    Napsat že sojanéze je chuťově srovnatelná s majonézou může jen šílenec. Je to poblijón! Prostě maso je maso, vejce je vejce a sója je sója a nikdy to nebude jinak,ať se zastánci různých výživových směrů snaží sebevíc. Člověk je všežravec a tak má jíst všechno. Není nad vyváženou stravu a pak si občas můžu dát i pravou a dobrou majonézu. A na sóju pozor, opravdu není tak děsně zdravá, jak píše Leena.

    superkarma: 0 10.04.2007, 11:03:27
  18. avatar
    [15] Meander [*]

    Se sojou mám tu zkušenost, že jsem po ní málem umřela. Jsem na ni alergická. A nevadí mi to.

    superkarma: 0 10.04.2007, 11:01:22
  19. avatar
    [13] Amálie [*]

    To je tak strašný titulek, že to snad ani číst nebudu. Brrr.

    superkarma: 0 10.04.2007, 10:37:26
  20. [12] Leena [*]

    Tempeh mám ráda, uzené tofu v cibulovém těstíčku obzvlášť, ale sojanéza je podle mě příšerná ale pozor: soja není zas tak zdravá, jak se o ní říká, např. nadměrná konzumace sóji dětmi u nich mnohonásobně zvyšuje riziko rakoviny genitálií

    superkarma: 0 10.04.2007, 10:04:51
  21. avatar
    [11] kareta [*]

    Je to výborné, když se to umí připravit. Tofu kupuji, ostatní taky. Jednou jsem se pokusila o výrobu- ušetřila jsem 4Kč a strávila 4 hodiny hnusnou prací, zasvinila si kuchyň, plíny (cezení..). A´T vzkvétá průmyslová produkce .
    Recept: koupíme marinované tofu, nakrájíme na kostičky a sníme

    superkarma: 0 10.04.2007, 08:44:36
  22. avatar
    [10] Ch.Z. Kochanská [*]

    Jelikož jím málo bílkovin, jsem ochotná tofu jíst, ale nemám moc zkušeností s jeho přípravou. Ale jeho chuť mi nevadí. Sojové mléko občas koupím, ale jen do špaldové kávy, samotné bych ho asi nepozřela.

    superkarma: 0 10.04.2007, 08:22:02
  23. avatar
    [9] LBU [*]

    Jinak všechny tyhle "věcičky" jím a pokud se dobře připraví jsou výtečné a mám je moc ráda.

    superkarma: 0 10.04.2007, 08:19:34
  24. avatar
    [8] LBU [*]

    student: doporučuji si nejdříve koupit v prodejně zdravé výživy sojové mléko v krabici a přesvědčit se jestli ti bude chutnat. Příprava je přibližně dlouho namáčet pak rozmixovat mixovat a přecedit. Jinak pokud zadáš v googlu jak vyrobit sojové mléko, určitě ti něco vypadne, pokud ne, tak mi napiš a já se doma mrknu do "moudré" knihy.

    superkarma: 0 10.04.2007, 08:18:49
  25. [7] počítačka [*]

    No, pokud platí Darwin, jsem všežravec, takže "v každém rožku trošku". Jím všechno, ničeho se neodříkám, až na jídla, která nemusím. Ale jenom maso, jenom rostlinky, jenom zeleninku - nejsem ani tygr, ani koza, ani další jiné zvíře. Vždyť těch radostí v životě zas tolik není, abych si odříkala tu slast z dobrého a někdy i trochu nezdravého jídla. Předkové jedli celou zimu maso nasolené a uzené, ještě si pamatuji ty "dřevěné" pláty masa, co se pak vařily a jedly - trochu to chutnalo jako vyuzená tráva. Do toho na prst sádla na chleba... A narodili jsme se jim my, ta úžasná generace...

    superkarma: 0 10.04.2007, 08:08:57
  26. [6] student [*]

    Kdo umí vyrobit ze sóji sójové mléko? Poraďte. Ze sójovým mlékem mám dobré zkušenosti a ráda bych si ho vyrobila sama. Děkuji.

    superkarma: 0 10.04.2007, 08:08:19
  27. avatar
    [5] Luciš [*]

    Do dneška mám před očima obličeje kolegů, když jsme si všichni dali na oběd zeleninový talíř se salátem ze šmakouna
    (se sójou to nemá nic společného, je to vysrážená vaječná bílkovina)

    superkarma: 0 10.04.2007, 08:08:09
  28. [4] Nikol [*]

    Já sóju nejím, nechutná mi. I když - sójové jogurty jsem ještě neochutnala, takže nevím. Maso mám ale moc ráda na to, abych ho nahrazovala sójou.

    superkarma: 0 10.04.2007, 07:55:25
  29. avatar
    [2] Canadian [*]

    Kafe bez kofeinu, caj bez theinu, potrava nemastna, nesladka, bez tuku, bez... a dite byste chteli po impotetnim buzerantovi?

    superkarma: 0 10.04.2007, 00:49:34
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    superkarma: 0 10.04.2007, 00:29:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme