Co potřebujete: 

  • 1 kg mirabelek
  • 300 g třtinového cukru
  • Ovocný pektin Labeta
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 hvězdička badyánu
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 kousky celé skořice


Foto: Labeta

Postup:

Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme do měkka. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelkám a zakápneme citronovou šťávou. Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě.

Naše tipy

• Mirabelky můžeme před povařením vypeckovat. Při pasírování se potom v sítu nebudou pecky plést.
• Díky badyánu, skořici a hřebíčku má džem lehce vánoční chuť. Ozdobená sklenička tak může posloužit jako skvělý vánoční dárek.
• Jsou-li mirabelky kyselejší, můžeme použít cukru více nebo dosladit během vaření (pozor, pokud džem během vaření ochutnáváme, vždy používáme čistou lžičku, abychom předešli zanesení nečistot a kažení marmelády).
 

Uložit

Uložit

Reklama