Rodina

Mio: Základem jsou svíčkové geny!

Zdravím všechny a tuším, že dnes se tu dvířka (myslím ty od ledničky) netrhnou :-)

Moje oblíbená jídla? No..určitě by bylo rychlejší a snadnější vyjmenovat ta, ke kterým nemám vztah zrovna přátelský, ale to není, oč tu dnes běží.
Už jsem mezi zdejšími možná profláknutá nutností držet doživotní dietu, a to bezlepkovou. Tudíž teď raději minu skvělý a křupavoučký a přitom měkoučký klasický chléb, který mi dřív nejvíc chutnal jen s tenkou vrstvičkou másla, solí a třeba pažitkou. Ten bezlepkový tak chutná jen prvních pár chvil. Brzo ztvrdne, dřív se rozdrolí a hlavně dřív ztratí svou chuť. Ale nezoufám, stále mi zbývá asi tak milionpadesát dalších skvělých jídel a receptů:

Máme doma chuť na něco tradičně českého? Máme. A tak si upečeme. Třeba kachničku- nasolíme, nakmínujeme, upečeme pěkně skoro do rozpadava a se zlatavou kůžičkou do křupava. K tomu zelí, nejlépe červené a knedlík. Houskový, bramborový, bezlepkový, každému co jeho jest. Nebo takový bůček? Ale proč nééé - česneku není v tomto případě nikdy dost - upírské předky nemáme, a pokud ano, česnek na nás rozhodně nefunguje..K tomu hafanec cibule a hlavně nakrájených jablek - na těch si pak smlsnu snad ještě raději než na samotném bůčku.

Máme doma chuť na něco omáčkového? Taky máme. A tak si vezmeme hrnec. A teď pozor, nenápadně předávám vařečku do ruky mému muži a on už si to u toho hrnce ošéfuje sám. Pravda..Je u toho vždy docela dost důležitej, někdy taky dost nervózní a vždycky DOST ješitnej. Už bych se za ta léta chtěla naučit jedno pravidlo - raději se 3x kousnout do jazyka, než mu do jeho vaření kecat. Ale to já ne, já tam musím furt nakukovat, radit mu a komandovat, až se z toho někdy strhne málem utěrková bitva (pozor, pravidlo s blbým kecáním bych si měla pamatovat i pro momenty, kdy se muž vracívá ze svých pánských "nohejbalových" střed, které se někdy přehoupnou až do čtvrtka..). Musím ale uznat, že lepší svíčkovou než od něj jsem opravdu snad nejedla (s výjimkou mého tchána, mužova otce - mají prostě svíčkové geny) a taková jeho rajská nebo bolognese na špagety taky stojí za hřích. A teď mu zase vezmu tu vařečku z ruky já - co třeba koprovka, ano, ta nenáviděná poloprůhledná, blemcající hmota ze školních jídelen chutná s použitím smetany a vhodného poměru ostatních ingrediencí najednou úplně jinak a celá rodina si přidává tak dlouho, než se můj spokojený, ale přitom i naštvaný výraz (znamená to totiž - žádné zbytky na zítřek = žádné volné dopoledne..) mlhavě odráží ve dně prázdného kastrolu.

Máme doma chuť na něco zapečeného? No aby jsme neměli! Takový Božský květák, kterýžto recept jsem objevila úplnou náhodou na netu, nebo nově zapečené tvarůžky (ó díky ti též Božská kuty!) nemohou již chybět na našem stole.
Máme snad chuť na něco plněného? A opět do kuchyně chvátá manžel, aby vykostil kuře nebo rozprostřel plát sekané a naplnil tyto tajemnou směsí dle přání - moje oblíbená kombinace je sekaný špenát s kapkou smetany a nastrouhanou nivou, fantazii se zde meze nekladou - naopak, klademe co nás napadne.

Máme teď chuť na něco zdravého? ale klidně! takový salát taky není k zahození, ať už čistě zeleninový, s přidanými kousky kuřecích prsíček nebo tuňáka - ale k rozepisování mě to tedy moc nevybízí :-))

Máme chuť prostě pořád a skoro na všechno, určitě mi další příspěvky připomenou jídla, která tu už uvádět nebudu, protože, a to mi věřte, seznam by to byl nekonečný. Něco mi tu ale chybí - ano, dezert. Takže:

Máme snad někdy doma chuť na něco sladkého?? Jak jinak - naše domácnost se podobá množišti kobylek obecných, takže jídlo a moučníky zvláště, se tu dlouho nezdrží. Nejradši se přibližuji časové úměrnosti k rychlosti sežrání kobylkami i rychlostí ve výrobě - takže tzv. Fofr buchta nebo recept, který mě naprosto uchvátil - Rychlý tvarohový koláč (ani se neděláte s těstem-prostě vše vysypete rovnou na plech) patří mezi favority. Za týden se ovšem budu pachtit s odpalovanými věnečky s fondánovou polevou v mini velikosti ale maxi kusech, ale co bych pro svou nejdražší maminku, slavící kulatiny, neudělala, že. 
Omlouvám se za délku mého psaní, ale s tím jídlem to prostě jinak nejde. A to jsem ještě nezmínila žádné těstoviny, grilování, další maso na x způsobů, studenou kuchyni, vypiplávačky z listového těsta, guláše, bramboráky, polév.....
Váš labužník mio :-)

pozn. red.: text nebyl redakčně upraven

Úplně cítím tu lásku k tomu jídlu, to je neuvěřitelný! :) Ten Božský květák - prozraď, co je to za recept?


Dnešním tématem jsou

VAŠE OBLÍBENÁ JÍDLA, KTERÁ DOMA PŘIPRAVUJETE!

Pište, posílejte recepty, diskutujte, perte se za vaši nejlepší svíčkovou!

Které je u vás to nejoblíbenější jídlo? Co milujete vy, přítel, manžel, děti, tchyně, soused? Jak probíhá příprava, jste pečlivka, nebo máte za půl hodiny navařeno? Dneska se pořádně nadlábnem! Tak pište, jaký je koloběh jídel právě u vás! Inspirujte ostatní...

Pište mi na redakce@zena-in.cz

předmět JÍIDLO

Nejlepší příspěvek odměním hezkou sadou bambusového prostírání na stůl. Těšte se!

prostirani

   
22.06.2010 - Rodina - autor: Linda Wimmerová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [35] Eva_CZ [*]

    kuty — #34 Love U! LOL Sml30Sml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 23.06.2010, 16:20:28
  2. avatar
    [34] kuty [*]

    Eva_Fl — #30 Evi dej tam 300 nebo 400g.Podle oka.Sml16

    mio — #31 Eva_Fl — #32 Sml30Sml30Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #35
    superkarma: 0 23.06.2010, 15:42:59
  3. avatar
    [33] mio [*]

    Eva_Fl — #32 Sml52Sml52

    superkarma: 0 23.06.2010, 15:33:51
  4. avatar
    [32] Eva_CZ [*]

    mio — #31 jezismarja, no jo. To je bordel. Sml52Sml52Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje mio — #33
    2. na komentář reaguje kuty — #34
    superkarma: 0 23.06.2010, 15:31:00
  5. avatar
    [31] mio [*]

    Eva_Fl — #30 jakej kompot???ten byl u orgasmu u kuty!!Sml52

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #32
    2. na komentář reaguje kuty — #34
    superkarma: 0 23.06.2010, 15:19:28

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Eva_CZ [*]

    mio — #29 ses zlato, jeste mi rekni velikost ananasovyho kompotu a uz dam pokoj.

    1. na komentář reaguje mio — #31
    2. na komentář reaguje kuty — #34
    superkarma: 0 23.06.2010, 15:18:00
  2. avatar
    [29] mio [*]

    Eva_Fl — #26 Sml30 já včera taky nevěděla co bych sežrala. To zas bylo téma..Sml31

    Eva_Fl — #27 je dobrej i bez brambor, k tomu třeba ten salát. Ale já často šoupnu brambory přímo do toho a peču současně-prostě vrstva brambory,květák atd.

    Eva_Fl — #28 taky tam pro nic jinýho nelezu, jen na ty receptySml67Sml67

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #30
    superkarma: 0 23.06.2010, 09:03:49
  3. avatar
    [28] Eva_CZ [*]

    ...vubec by me nenapadlo na ten server lezt, pani, rtam je receptu! A co se mi libi : VYZKOUSENEJCH a proverenejch. Sml67

    1. na komentář reaguje mio — #29
    superkarma: 0 23.06.2010, 01:31:07
  4. avatar
    [27] Eva_CZ [*]

    K tomu kvetaku se ji brambory a salat? Treba? Holky.... Jednou rocne mi priveze Suzanne tvaruzky, loni jich kupodivu provezla tunu a to se u nas malem porveme. Posledni kolecko tvaruzek ode me koupil syn za sto tisich kinah ( penize ve hre Aion)Sml30Sml30Sml30Sml30Sml30 Takze jakekoliv mrhani typu smazene a podobne je mi hoooodne lito. Sml31Sml31Sml31Sml31

    1. na komentář reaguje mio — #29
    superkarma: 0 23.06.2010, 01:27:51
  5. avatar
    [26] Eva_CZ [*]

    Mio, krome toho, ze bajecne pises, jdu udelat utok na lednici a spajz a to by v tom byl Sml57.

    1. na komentář reaguje mio — #29
    superkarma: 0 23.06.2010, 01:19:05
  6. avatar
    [25] mio [*]

    Linda Wimmerová — #24 dokonce si tohle jídlo zamiloval i manžel a to je co říct. Dřív nejedl květák vůbec - až jsem mu začala dělat smaženej z malých miniaturních růžiček namísto velkých kusanců, tak svolil a tohle jídlo v něm fakt mizí, že to nestíhám sledovatSml54

    superkarma: 0 22.06.2010, 14:40:11
  7. [24] Linda Wimmerová [*]

    mio — #3 Díky, to vypadá fakt dobře! Sml16 Vyzkouším!

    1. na komentář reaguje mio — #25
    superkarma: 0 22.06.2010, 14:37:03
  8. avatar
    [23] mio [*]

    Krišpína — #22 nějaké tvarůžky jsou proti těmto lidským odérům vyloženě rájem pro čichové buňky.

    superkarma: 0 22.06.2010, 13:19:28
  9. avatar
    [22] Krišpína [*]

    mio — #21 no, já nevím. Můj drahý je v tomhle trochu úchyl, jemu to voní a mojí matce taky. Nedávno u nás byl na návštěvě jeho známý a zanechával po sobě dost výraznou pachovou stopu. Troufnu si tvrdit, že se lepil k podlaze. Fakt dost hustý!! A moje maka, co bydlí v přízemí zavětřila a myslela si, že peču ty tvarůžky. Sml30

    1. na komentář reaguje mio — #23
    superkarma: 0 22.06.2010, 13:02:16
  10. avatar
    [21] mio [*]

    Krišpína — #20 jo, takhle je dobrý to dělat, ať tvarůžky nevytečou. Klidně to zkus doma, kdyžtak to pak už podruhé dělat nebudešSml54

    1. na komentář reaguje Krišpína — #22
    superkarma: 0 22.06.2010, 12:54:12
  11. avatar
    [20] Krišpína [*]

    mio — #19 jsou to v podstatě klasické smažené tvarůžky, které se vloží mezi kolečka uheráku, obalí v trojobalu a upečou. Ono asi bude hodně záležet na typu těch tvarůžků. Mě tyhle smradlavý sýry chutnají, ale většinou je pod nátlakem remcajícího puberťáka jím venku na zahradě.

    1. na komentář reaguje mio — #21
    superkarma: 0 22.06.2010, 12:52:24
  12. avatar
    [19] mio [*]

    Krišpína — #18 Sml30Sml30 hoď sem prosím toho Krakonoše, to mě zajímáSml30 nebo to jsou klasické smažené tvargle?

    Větrat ani moc není třeba, z té trouby se line pouze příjemná vůně, fakt žádnej smrad! a když děláme směs do sekané z tvarůžek, taky je rovnou mrsknem na pánev a v pohodě. Smažené taky - řekla bych, že vhodnější je používat takové ty věnečky, nejsou asi tak silně aromatické.

    1. na komentář reaguje Krišpína — #20
    superkarma: 0 22.06.2010, 12:42:05
  13. avatar
    [18] Krišpína [*]

    Mio, suprově napsané, jsi můj člověk. Nesnáším řeči "děkuji, jsem syta, už nemohu" Sml52Sml52. Ještě malou otázečku k těm tvarůžkům, co ten jejich odér, je to vyvětratelné ? Strašně mě lákají ty smažené tvarůžky, co se jim říká "Krakonošovo ho.no", ale už jsem slyšela několik skazek, že se ta jejich vůně potom nedá vyvětrat. Ale možná když se to peče v té troubě, že to není tak hrozné.

    1. na komentář reaguje mio — #19
    superkarma: 0 22.06.2010, 12:38:11
  14. avatar
    [17] mio [*]

    Dimsy — #16 manžel zahušťuje. U nás musí být hóóódně omáčky, takže hodně smetany a tím pádem se zahušťuje. Někdy ji i vaří na nějaké naše akce s přáteli, takže 20 litrovej hrnec to jistíSml22

    superkarma: 0 22.06.2010, 12:25:08
  15. avatar
    [16] Dimsy [*]

    pajda — #14 Ona se má svíčková zahušťovat? Já ji většinou musím ředit.Sml80

    1. na komentář reaguje mio — #17
    superkarma: 0 22.06.2010, 12:22:45
  16. avatar
    [15] mio [*]

    pajda — #14 Sml30Sml67

    lalica — #11 na smažáku není nic špatnýho - naopak! - já když ho dělám, použiju většinou víc druhů sýra (eidam, hermelín, niva). U nás dnes smažený Pangas a vařené nové brambory s petrželkou.

    superkarma: 0 22.06.2010, 11:17:14
  17. avatar
    [14] pajda [*]

    Komentář k mé svíčkové: "Mami, většina kuchařek asi nezahušťuje svíčkovou slaninou!!!!!!!" tedy já taky ne, ale prostě sleju výpek, zeleninu se slaninou rozmixuji s troškou smetany na omáčku a pak už jenom dochutím...

    1. na komentář reaguje mio — #15
    2. na komentář reaguje Dimsy — #16
    superkarma: 0 22.06.2010, 10:51:35
  18. avatar
    [13] Věrulinka [*]

    DanaD — #12 Sml30 ještě jsem nejedla, musela jsem si vzít párek aledspoň Sml52

    superkarma: 0 22.06.2010, 10:45:48
  19. avatar
    [12] DanaD [*]

    ctu to a zajidam to aspon rohlikem se sumkou....

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #13
    superkarma: 0 22.06.2010, 10:42:00
  20. avatar
    [11] lalica [*]

    Sml16 To je ale dobrot a já dnes dělám " smažák".....

    1. na komentář reaguje mio — #15
    superkarma: 0 22.06.2010, 10:41:16
  21. avatar
    [10] krutipirko3 [*]

    mio — #5 díky, už si kopírujuSml67

    superkarma: 0 22.06.2010, 10:28:35
  22. avatar
    [9] mio [*]

      enka1 — #6 "dále - od vařené zeleniny dále" - tvé heslo dávno známSml30

    vodfon — #8 jasný, já s tou mojí bezlepkou musím občas taky upravovat. Jo a k tomu květáku občas přidávám i brambory, je toho pak vícSml67

    superkarma: 0 22.06.2010, 10:28:14
  23. avatar
    [8] vodfon, kolie [*]

    Sml30 Oni ti chlapi jsou u vaření všichni důležití. My se vždycky pohadáme. mio — #3 Já s tou mojí nemocnou slinivkou polovinu věcí nesmím.Sml80Nic smaženého, ale inspiroval mě zapečený květák.Sml59Samozřejmě bych si recept upravila.Sml59

    1. na komentář reaguje mio — #9
    superkarma: 0 22.06.2010, 10:24:44
  24. avatar
    [7] vodfon, kolie [*]

    Sml30 Oni ti chlapi jsou u vaření všichni důležití. My se vždycky pohadáme. mio — #3 Já s tou mojí nemocnou slinivkou polovinu věcí nesmím.Sml80Nic smaženého, ale inspiroval mě zapečený květák.Sml59Samozřejmě bych si recept upravila.Sml59

    superkarma: 0 22.06.2010, 10:24:43
  25. avatar
    [6] enka1 [*]

    Sml67Až na ten květák, to beru a fofrovka je vynikajícíSml22.

    1. na komentář reaguje mio — #9
    superkarma: 0 22.06.2010, 10:22:44
  26. avatar
    [5] mio [*]

    krutipirko3 — #4 zkopíruju sem ten recept přímo od kuty, tak snad se to nějak nezašmodrchá:

    Zapečené tvarůžky (od kuty)

    anglickou nakrájet nadrobno,dát osmahnout přidat cibulku.krátce orestovat.

    brambory uvařené ve slupce oloupat nakrájet na kolečka

    do pekáčku dát pečící papír .

    A vrstvíme

    brambory

    cibulka s anglickou

    brambory

    cibulka s anglickou

    brambory a na ně kolečka tvarůžků(těmi nešetřt)

    a péct do zlatova

    dobrou chuť

    suroviny podle oka

    1. na komentář reaguje krutipirko3 — #10
    superkarma: 0 22.06.2010, 10:20:55
  27. avatar
    [4] krutipirko3 [*]

    mio — #3 kuty — #2 prosím o recept na ty tvarůžky, díky

    1. na komentář reaguje mio — #5
    superkarma: 0 22.06.2010, 09:56:37
  28. avatar
    [3] mio [*]

    Lindo, recept na božský květák je zde:

    http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=6073

    kuty — #2 no a ten recept se zase líbí (nejen) mým chuťovým buňkámSml67

    1. na komentář reaguje krutipirko3 — #4
    2. na komentář reaguje vodfon — #7
    3. na komentář reaguje vodfon — #8
    4. na komentář reaguje Linda Wimmerová — #24
    superkarma: 0 22.06.2010, 09:51:45
  29. avatar
    [2] kuty [*]

    Moc hezky napsané,hlavně to o té božské KutySml57to se mi moc líbíSml30.

    1. na komentář reaguje mio — #3
    2. na komentář reaguje krutipirko3 — #4
    superkarma: 0 22.06.2010, 09:43:21
  30. avatar
    [1] Žábina [*]

    hezky a vtipně napsané Sml30Sml59

    superkarma: 0 22.06.2010, 09:37:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme