minipavlova

Křehká křupavá pusinka, která má lehce pěnový střed a je doplněná nadpozemsky jemným krémem nebo šlehačkou. Vrchol všeho je sladká tečka v podobě sezonního ovoce. Tuhle pochoutku připravíte bez problémů i doma.

Název má Pavlova podle ruské baleríny Anny Pavlovy a má představovat její baletní sukni. (Její příběh si ostatně můžete přečíst v našem článku - Pavlova není jen zákusek.) Není nutné na její ozdobu vždycky použít maliny. Výborná je také s jahodami, marakujou či jiným oblíbeným ovocem.

Suroviny

  • bílky ze 4 vajíček
  • 220 g cukru moučka
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • na ozdobu šlehačku, ovoce, cukr

Postup

Předehřejeme si troubu na 150 °C. Rošt umístíme do středu trouby.
Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Podle receptu, který jsem našla, se pozná správně ušlehaný sníh tak, že když vytáhnete metličky, udělají se ze sněhu špičky. Mně se neudělaly, takže jsem šlehala tak dlouho, až sníh vypadal opravdu jako kámen. Samozřejmě že spolehlivý test je, že nádobu se sněhem otočíte dnem vzhůru a sníh vám nevypadne na podlahu. Povedlo se!

Postupně zašleháváme prosátý jemný cukr, až je sníh nejen tuhý, ale i sladký. Nakonec jemně zašleháme i kukuřičný škrob a vinný ocet. Troubu ztlumíme na 120 °C.

V receptu se sníh nanesl na pečicí papír na jednu velkou hromadu a upekla se jedna velká Pavlova. Tenhle nápad se mi nelíbil, a tak jsem na pečicí papír dělala menší kopečky. Z této várky vám vyjde kopečků šest až osm. Podle toho, jak velké je děláte. Já jsem připravovala Pavlovy z poloviční dávky, takže jsem měla tři středně velké, na jednom plechu, pěkně v řadě za sebou.

pavlova

Sníh se tvaruje poměrně dobře, nebylo nutné kreslit si na pečicí papír ani kolečka, aby byly všechny Pavlovy stejné. Pokud si kolečka, jako šablony, budete chtít nakreslit, tak je potom otočte na spodní stranu, aby se vám tužka neotiskla na pusinky.

Plech šoupneme do trouby a pečeme - sušíme na 120 °C, celou hodinu. Poté troubu vypneme a Pavlovy v ní necháme úplně vychladnout.

Co teď s ní? Pavlova je poměrně dost sladká, takže radím ušlehanou šlehačku na ozdobu nesladit vůbec, nebo jen minimálně. Nahoru ozdobíme ovocem a můžeme ještě velice lehce posypat prosátým moučkovým cukrem. Při další verzi Pavlovy jsem část malin rozvařila s cukrem a trochou vody, výslednou omáčku jsem přecedila a nalila jsem ji trochu přes šlehačku a trochu po talíři. Bylo to výborné!

Dobrou chuť přeje Elly.

Sladké letní mlsání na našem magazínu

zmrzlina z karamelizovaných broskví

třešňový koláč

ostružiny

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a Lenka Mastešová

Reklama