Vaření

Minipavlova s malinami

minipavlova s malinami

Zamilovala jsem se! Hned po prvním pokusu o tento nadpozemsky výborný dezert se mi všechno povedlo na jedničku a mohli jsme si tak vychutnat křehkou křupavou pusinku, s pěnovým středem, jemnou šlehačkou a sladkými malinami. Nic na tom není, tuto pochoutku připravíte bez problémů také doma. Chce to jen dobře vyšlehat sníh a pěkně tuhle maxi pusinku upéct.

Název má pavlova podle ruské baleríny Anny Pavlovy a má představovat její baletní sukni. Není nutné na její ozdobu vždycky použít maliny. Výborná je také s jahodami, marakujou či jiným oblíbeným ovocem.

Suroviny

bílky ze 4 vajíček
220 g cukru moučka
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžičky bílého vinného octa

na ozdobu šlehačku, ovoce, cukr

Postup

Předehřejem si troubu na 150 °C. Rošt umístíme do středu trouby.
Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Podle receptu, který jsem našla, se pozná správně ušlehaný sníh tak, že když vytáhnete metličky, udělají se ze sněhu špičky. Mně se neudělaly, takže jsem šlehala tak dlouho, až sníh vypadal opravdu jako kámen. :-) Samozřejmě že spolehlivý test je, že nádobu se sněhem otočíte dnem vzhůru a sníh vám nevypadne na podlahu. Povedlo se!

Postupně zašleháváme prosátý jemný cukr, až je sníh nejen tuhý, ale i sladký. Nakonec jemně zašleháme i kukuřičný škrob a vinný ocet. Troubu ztlumíme na 120 °C.

V receptu se sníh nanesl na pečicí papír na jednu velkou hromadu a upekla se jedna velká pavlova. Tenhle nápad se mi nelíbil, a tak jsem na pečicí papír dělala menší kopečky. Z této várky vám vyjde kopečků šest až osm. Podle toho, jak velké je děláte. Já jsem připravovala pavlovy z poloviční dávky, takže jsem měla tři středně velké, na jednom plechu, pěkně v řadě za sebou.

Sníh se tvaruje poměrně dobře, nebylo nutné kreslit si na pečicí papír ani kolečka, aby byly všechny pavlovy stejné. Pokud si kolečka, jako šablony, budete chtít nakreslit, tak je potom otočte na spodní stranu, aby se vám tužka neotiskla na pusinky.

Plech šoupneme do trouby a pečeme - sušíme na 120 °C, celou hodinu. Poté troubu vypneme a pavlovy v ní necháme úplně vychladnout.

Co teď s ní? Pavlova je poměrně dost sladká, takže radím ušlehanou šlehačku na ozdobu nesladit vůbec, nebo jen minimálně. Nahoru ozdobíme ovocem a můžeme ještě velice lehce posypat prosátým moučkovým cukrem. Při další verzi pavlovy jsem část malin rozvařila s cukrem a trochou vody, výslednou omáčku jsem přecedila a nalila jsem ji trochu přes šlehačku a trochu po talíři. Bylo to výborné!

Dobrou chuť přeje elly.

   
17.07.2012 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [41] simaj [*]

    Pavlova je vynikající, děláme ho pravidelně s kiwi, s malinami ho vyzkouším

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:33:49
  2. [40] kubabi [*]

    Ráda bych vyzkoušela, v létě to třeba přijde na řadu.

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:32:07
  3. avatar
    [39] nika1 [*]

    Nikdy jsme to neměla. ale určitě to chci někdy zkusit. Mňam..

    superkarma: 0 05.09.2012, 19:25:33
  4. avatar
    [38] Rybulka [*]

    LudPa — #37 Určitě zkus, chuťově je to vynikající! Vlastně to i hezky vypadá, jen jinak než na obrázkuSml58

    superkarma: 0 02.08.2012, 12:44:03
  5. avatar
    [37] LudPa [*]

    Rybulka — #35 Tak raději nezkouším, asi bych dopadla stejně, jak se znám.

    1. na komentář reaguje Rybulka — #38
    superkarma: 0 02.08.2012, 12:20:32
  6. [36] babočka12 [*]

    vypadá to lákavě,ale hodně sladké.

    superkarma: 0 29.07.2012, 20:41:04
  7. avatar
    [35] Rybulka [*]

    Tak jsem je včera pekla. Sníh byl tuhý, i špičky se dělaly, ale tím zašleháním cukru a dalších věcí to zřídlo a místo tak krásných kopečků, jako jsou na fotce, jsem upekla jako vždy placičky. Asi dám dvě na sebe a mezi ně šlehačku. Ale štve mě to, taky bych chtěla takovýhle pěkný kupičky...

    1. na komentář reaguje LudPa — #37
    superkarma: 0 26.07.2012, 08:34:50
  8. avatar
    [34] tajnostii [*]

    Vypadá to pěkněSml30

    superkarma: 0 17.07.2012, 23:28:59
  9. [33] Jala [*]

    Chystám se na to už delší dobu, vždycky nakonec udělám z bílků ořechovou roládu také plněnou šlehačkou. Ale toto je super nápad. A díky té šlehačce to až tak sladké nebude.

    superkarma: 0 17.07.2012, 23:27:38
  10. avatar
    [32] arminka [*]

    maliny bych sezobla jen tak,pusinka na mne bude asi dost sladká Sml30

    superkarma: 0 17.07.2012, 23:00:52
  11. [31] Kejtynka [*]

    Tak  "pavlovu " miluji!Už jsem na ní dostala chuť po přečtení  příspěvku!Musím ji nawíkend upéci,tak díky za inspiraci!!

    superkarma: 0 17.07.2012, 22:55:59

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] jukl [*]

    maliny mám ráda a mám jich spoustu na zahradě

    superkarma: 0 17.07.2012, 21:55:26
  2. [29] holčice [*]

    to bych si dala

    superkarma: 0 17.07.2012, 21:55:02
  3. [28] PEPI11 [*]

    Recept jsem si opsala, někdy vyzkouším. Pusinky moc ráda nemám, ale když čtu ten recept, tak si myslím, že to je trochu jiné, ale asi moc sladké. Tak uvidím, až tSml80o vyzkouším

    superkarma: 0 17.07.2012, 19:28:23
  4. avatar
    [27] ladouch [*]

    Je to sladké,ale když navrch dáte nějaké kyselejší ovoce, tak je to neskutečná dobrota.Sml22Sml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 19:03:11
  5. avatar
    [26] daska59 [*]

    Bojím se, že pro mne to bude moc sladké.

    superkarma: 0 17.07.2012, 18:20:20
  6. [25] Jarulka [*]

    tohle neznám, ale vypadá to náramně, už se mi sbíhají sliny Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 16:47:48
  7. avatar
    [24] Jindriska8 [*]

    Děláte mi chutě!!

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:26:34
  8. avatar
    [23] Rybulka [*]

    pajda — #5 To je právě podstata Pavlovy, navrch křehká, uvnitř lepivá. Je to výbornýSml67

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:45:54
  9. avatar
    [22] Rybulka [*]

    Pavlovu naprosto zbožňujeme, havně s jahodama, a jelikož se blíží svátek mého milého, asi tento recept použijuSml59 Udělat víc minipavlov je prima nápadSml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:45:00
  10. [21] Trefa [*]

    Trefa.pusinky male delam na vanoce.kdyz mi zbyvaji bilky.ale ted cerstve ovoce si dame se slehackou.recept si opisu.

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:13:20
  11. [20] step1 [*]

    Pusinky mám ráda, ale jen takové ty klasické malé. Nebo kokosky.

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:05:15
  12. avatar
    [19] zsuzsika [*]

    vypadá to luxusněSml22,mám na přípravu asi levé ručičkySml80

    superkarma: 0 17.07.2012, 13:54:56
  13. [18] Rikina [*]

    ... a když nádobu otočím dnem vzhůru a sníh vypadne na zem? Sml80 Seberu a šlehám dál? Sml57 Tohle jsou na mě moc složité recepty. Vyrobila bych leda nějakou scvrklou spečenou hroudu. Sml80 

    superkarma: 0 17.07.2012, 13:42:42
  14. [17] Jarmila356 [*]

    Je to vyhlášený recept, určitě vyzkouším.

    superkarma: 0 17.07.2012, 12:46:06
  15. [16] jija [*]

    no, vypadá to luxusně, už se mi sbíhají sliny, udělám je s borůvkami

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:23:54
  16. [15] Roland [*]

    Jsem na vše sladké asi kromě toho bílkového, ale kokosky mohu.

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:18:51
  17. avatar
    [14] delfi.na [*]

    to mě moc neláká, pusinky jsem nikdy nemusela, tak to bude asi podobné, ne?

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:42:54
  18. avatar
    [13] carmi [*]

    Na mě jsou tyhle bílkové věci moc sladké. Ale vypadá to hezky, včera jsem kritizovala fotku, tak dnes musím pochválitSml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:02:00
  19. avatar
    [12] ToraToraTora [*]

    Věrulinka — #10 Zkus borůvky, trochu je před tím pomačkej s cukrem, aby pustily byrvičku. To je velmi efektní Sml67 a v lese jich je letos habaděj. Tedy u nás jo. nevím, jak jinde. A jsou letos i velké.

    superkarma: 0 17.07.2012, 09:27:08
  20. avatar
    [11] ToraToraTora [*]

    Jenom bych chtěla dodat, že dělat pavlovy menší, po porcích je lepší, protože velká pavlova se při krájení spíš rozprasí a efekt nikde.

    superkarma: 0 17.07.2012, 09:26:12
  21. avatar
    [10] Věrulinka [*]

    Sml15škoda, už je po malinách doma, jedině v lese Sml30, snad ještě budou a vyzkouším Sml67

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #12
    superkarma: 0 17.07.2012, 08:59:58
  22. avatar
    [9] saruz [*]

    Pro mě příliš sladké, ale manžela tímto receptem zaručeně potěším. Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 08:45:22
  23. avatar
    [8] Hanula [*]

    Sml16tento moučník jsem ochutnala v Austrálii - mám někde i recpet, ale doma jsem ho nikdy nedělala. Moc mi chutnal.

    superkarma: 0 17.07.2012, 08:45:16
  24. [7] Saritka [*]

    Tak já tyhle dobroty miluju.Sml30

    superkarma: 0 17.07.2012, 08:11:30
  25. avatar
    [6] vmarta [*]

    určitě skusímSml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 08:07:19
  26. avatar
    [5] pajda [*]

    Trošku bych se bála, že se vnitřek bude lepit, podobně jako u nedosušených pusinek.

    1. na komentář reaguje Rybulka — #23
    superkarma: 0 17.07.2012, 07:25:09
  27. avatar
    [4] ToraToraTora [*]

    Pavlovy jsou skvělé, jednou jsem jimi naprosto omráčila tchýni, která je ode mne ochutnala snad po třiceti letech.

    superkarma: 0 17.07.2012, 07:24:42
  28. avatar
    [3] Kytinkak [*]

    tyhle sněhové dobroty nemusímSml23

    superkarma: 0 17.07.2012, 07:11:00
  29. [2] lidicka [*]

    Už jsem o Pavlově slyšela, že je to moc dobré, ještě jsem to však nechutnala. Sml23

    superkarma: 0 17.07.2012, 06:46:55
  30. avatar
    [1] hubajda [*]

    tak zrovna bilkove mnamky nemusim krom kokosek

    superkarma: 0 17.07.2012, 00:11:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme