Jsou hezké, roztomile miniaturní a praktické třeba na svačinu. Mám ráda drobné změny v klasických receptech a tahle se tedy povedla.
Děti se do mini závinů doslova zamilovaly. Použila jsem těsto inspirované máslovými loupáčky z kuchařky Snídaně s Florentýnou. A byla to skutečně dobrá volba. Připravila jsem nejen jablečné, ale i hruškové kousky a zmizely během chvíle. Celá rodina si je rozebrala na svačinu, s radostí je posnídali a byly fuč. Z uvedené dávky bylo 15 minizávinů. Záleží samozřejmě na tom, jak velké je budete dělat.
Náplň - jablka, hrušky, možná trochu švestek, hrozinky, cukr, med, skořice. Prostě jak máte rádi a jak jste zvyklí z klasických závinů.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 150 g másla
- špetka soli
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 30 g droždí
- jablka či hrušky
- třtinový cukr
- skořice
- strouhanka
Postup
Mouku, máslo, špetku soli a cukr umícháme v robotu, až vznikne pěkná drobenka. Mléko zahřejeme, jen trochu, aby bylo lehce vlažné a nadrobíme do něj droždí. Přidáme žloutek (bílek dáme stranou) a rozmícháme.
Robota zapneme na nejnižší otáčky a pomaličku přiléváme mléko s droždím a žloutkem. Vznikne nám krásné hladké, tužší těsto. Pokud je moc suché, můžete přidat maličko mléka. Pokud naopak řídké, tak maličko mouky. Necháme míchat asi deset minut.
Mísu přikryjeme potravinářskou folií a na teplém místě necháme kynout asi hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál. Zpracujeme a rozdělíme nejdříve na půl, potom každou polovinu na půl a dál a dál, až máme zhruba těch 10 až 16 kousků. Někdo má raději menší a více kousků, někdo větší. Necháme to na vás. :-)
Každý kousek vyválíme na obdelník, lehce posypeme strouhankou, nastrouhanými jablky, posypeme trochou třtinového cukru a špetkou skořice. Nebo jak to máte rádi. Zavineme a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným bílkem (co nám zbyl od žloutku do těsta) a necháme kynout další hodinu.
Po vykynutí (měly by opět zdvojnásobit svůj objem) dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Plech dáme do trouby, na střed a ihned snížíme teplotu na 150 °C, ideálně na horkovzduch.
Pečeme 20 až 22 minut, dozlatova. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Odolejte a nezobejte horké. Těsto by se mohlo srazit.
Dobrou chuť přeje Elly, inspirovaná Florentýnou. :-)
Nový komentář
Komentáře
Jablka u nás také vítězí . . .
Jablka u nás také vítězí . . .
Já nerada patky
ale závin ano
Trefa:delam menší ale z kynutého těsta.
jej to je dobrý nápad
dala by som si
Moc pěkně to vypadá a určitě moc dobře chutná.
vypadají lákavě a k nakousnutí
DOBRÝ NÁPAD
minizáviny dělávám, ale ne z kynutého těsta
Lákavé. Tenhle týden příjde nový sporák a tímle receptem ho pokřtím.

Budeme mít návštěvu, tak vyzkouším
Ty dělám
Dala bych si vypadají lákavě.
Moje babička dělávala tzv. skládanky. To byly taky takové malé, zavinuté buchtičky uvnitř s jablkovou náplní. Pekly se promaštěné mezi sebou na pekáči jako klasické Honzovy buchty. Menší tvary jsou výhodnější i třeba jako svačinka s sebou, nic z nich nepadá.
S tvarohem nejraději...
U nás jablka také frčí
.
Co je s jablky,tak mám rádi!!