Jsou hezké, roztomile miniaturní a praktické třeba na svačinu. Mám ráda drobné změny v klasických receptech a tahle se tedy povedla.

mini jablečný závin štrúdl

Děti se do mini závinů doslova zamilovaly. Použila jsem těsto inspirované máslovými loupáčky z kuchařky Snídaně s Florentýnou. A byla to skutečně dobrá volba. Připravila jsem nejen jablečné, ale i hruškové kousky a zmizely během chvíle. Celá rodina si je rozebrala na svačinu, s radostí je posnídali a byly fuč. Z uvedené dávky bylo 15 minizávinů. Záleží samozřejmě na tom, jak velké je budete dělat.

Náplň - jablka, hrušky, možná trochu švestek, hrozinky, cukr, med, skořice. Prostě jak máte rádi a jak jste zvyklí z klasických závinů.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • špetka soli
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 30 g droždí
  • jablka či hrušky
  • třtinový cukr
  • skořice
  • strouhanka

Postup

Mouku, máslo, špetku soli a cukr umícháme v robotu, až vznikne pěkná drobenka. Mléko zahřejeme, jen trochu, aby bylo lehce vlažné a nadrobíme do něj droždí. Přidáme žloutek (bílek dáme stranou) a rozmícháme.

mini štrúdl

Robota zapneme na nejnižší otáčky a pomaličku přiléváme mléko s droždím a žloutkem. Vznikne nám krásné hladké, tužší těsto. Pokud je moc suché, můžete přidat maličko mléka. Pokud naopak řídké, tak maličko mouky. Necháme míchat asi deset minut.

Mísu přikryjeme potravinářskou folií a na teplém místě necháme kynout asi hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

mini jablečný závin

Vykynuté těsto vyklopíme na vál. Zpracujeme a rozdělíme nejdříve na půl, potom každou polovinu na půl a dál a dál, až máme zhruba těch 10 až 16 kousků. Někdo má raději menší a více kousků, někdo větší. Necháme to na vás. :-)

mini jablečný závin

Každý kousek vyválíme na obdelník, lehce posypeme strouhankou, nastrouhanými jablky, posypeme trochou třtinového cukru a špetkou skořice. Nebo jak to máte rádi. Zavineme a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným bílkem (co nám zbyl od žloutku do těsta) a necháme kynout další hodinu.

mini závin

Po vykynutí (měly by opět zdvojnásobit svůj objem) dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Plech dáme do trouby, na střed a ihned snížíme teplotu na 150 °C, ideálně na horkovzduch.

jablečný štrůdl

Pečeme 20 až 22 minut, dozlatova. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Odolejte a nezobejte horké. Těsto by se mohlo srazit.

jablečný závin

Dobrou chuť přeje Elly, inspirovaná Florentýnou. :-)

Reklama