Domácnost

Minerály, vitamíny, žádný tuk: Drůbež je jistota!


Na světě je snad tolik receptů na přípravu drůbežího masa, kolik lidí tato planeta nosí. Drůbež je stále oblíbenější, dietologové jásají.

Stačí se podívat na jídelní lístky restaurací, barů, pizzerií i do domácích kuchařek a zjistíme, že soupis receptů by ve finále vydal možná na ještě silnější a objemnější knížku, než je telefonní seznam. Drůbeží maso je stále oblíbenější a jeho konzumace se rapidně zvyšuje. Podíl tuku je zanedbatelný. Dietologové jásají.

Je to jasné

Drůbež je zdrojem tak zvaných plnohodnotných bílkovin, vitamínů, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek. Když se podíváme na známou výživovou pyramidu je v jejím pomyslném třetím patře ve společnosti s rybami, vejci, luštěninami, ořechy, mlékem a mléčnými výrobky.

Vitamíny, bílkoviny, minerály

Bílé drůbeží maso bez kůže není příliš tučné a neobsahuje tolik cholesterolu, naopak je bohaté na plnohodnotné bílkoviny. Z minerálních látek obsahuje drůbeží maso draslík, ten snižuje krevní tlak, fosfor, ten je důležitý k ukládání vápníku, zinek, pomáhá hojení ran. Dále má drůbeží maso v porovnání třeba s vepřovým více vitamínů skupiny B, které podporují metabolismus a povzbuzují růst a kvalitu pokožky, a můžeme pokračovat vitamínem E, který je důležitý k ochraně buněk před působením škodlivin.

Zásady a skrytá nebezpečí

Při přípravě drůbežího masa je nezbytné, aby bylo důkladně uvařeno, upečeno, ugrilováno. Při grilování drůbežího masa je přímo nutné dbát na to, aby bylo dostatečně propečené, a tím se zabránilo případným alimentárním nákazám. Drůbež nakupujeme výhradně v solidních obchodech se spolehlivým chladicím boxem a tam, kde máte jistotu, že dostaneme zaručeně čerstvé zboží. Stejně tak musí jednat nákupčí v restauracích, vybírat hluboko zmrazená nebo čerstvá kuřata a důkladně kontrolovat datum spotřeby. Určitě se nevyplatí kupovat lacinou drůbež prodávanou na tržištích. Nejen že tam hygienické podmínky bývají žalostné, ale ještě je možné narazit na kuřata několikrát rozmražená a opět zmražená, anebo narazit na lehké topné kuře vykrmené penicilinem.

Co s mraženým

Mražené kuře se před přípravou rozmrazuje v míse přímo v chladničce nebo na zvláštním místě, nikoli na kuchyňském stole mezi ostatními potravinami. Vařit se má při vnitřní teplotě alespoň 80 °C. Ať už si dáte na vaření jakkoliv záležet, rukou, jíž jste se dotýkali syrového masa a drůbeže, se nedotýkejte žádné potraviny, kterou nebudete tepelně zpracovávat. I tak by se bakterie mohly rozšířit.

Dobrá rada

Drůbeží maso nikdy nejezte, má-li růžovou barvu nebo je-li krvavé. Je tu jednoduchá pomůcka – jestliže zabodnete vidličku do stehna, musí vytékat čirá nekrvavá šťáva.

…a ještě vínečko

V každé dobré restauraci je dobrý sommeliér, a tak vám k pokrmům z drůbeže nabídne ta správná vína, která dokreslí váš gastronomický zážitek. Ke světlým masům, jako je právě drůbež, ale také ryby, telecí maso, světlé omáčky a čerstvé světlé sýry, se podávají bílá vína.
Ke drůbežímu nářezu se hodí víno výraznější, bílé - Neuburské nebo Sylvánské zelené, kuřecí či krůtí doplní vhodně plnější bílá vína, mírně aromatická, jako je třeba Müller-Thurgau. Ke krocanovi, jehož maso může být jak bílé, tak tmavé, můžeme podávat víno červené, a to například jakostní Rulandské modré.

Ráda vaříte, pečete, smažíte drůbeží maso? Jak často a co nejraději?

 

   
29.02.2008 - Dům a byt - autor: Táňa Pikartová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [74] darmar [*]

    Zlatíčka, jezte co vám chutná a budete zdraví...

    superkarma: 0 09.03.2008, 14:27:06
  2. avatar
    [73] Ťapina [*]

    aja22: Hnití důvodem je, ale ne ve střevech, na sluníčku. Zakazují to převážně náboženství v zemích teplého pásu

    superkarma: 0 01.03.2008, 17:10:00
  3. [72] z.u.z.a [*]

    Učitel zeměpisu na gymplu nám tvrdil, že vzhledem k vysokým teplotám v oblasti vzniku islámu, souvidí zákaz konzumace vepřového s faktem, že se v teple nejrychleji kazí. Co je na té teorii pravdy, nevím.

    superkarma: 0 01.03.2008, 14:12:13
  4. [71] dasad [*]

    dneska k veceri jsem delala kure zapecene s hruskami, lahudku. Tady je recept http://www.nadoma.cz/html/receptar/receptar_detail.php?id=49916

    superkarma: 0 29.02.2008, 20:32:23
  5. avatar
    [70] shb [*]

    tak hezký večer no nic já jdu domu, už mám hlad a tady už dnes chcíp pes, všichni mají dovolenou nebo aspoň šli dnes dřív... stejně jsem teď tři dny těžce flákala a byla pečená vařená tady, potřebovala jsem trošku voraz..tak dámy hezkej víkend, možná se tu ukážu,no vlastně jestli bude ta vichřice, kosa a déšť tak asi určitě a smajlítko: držím pěsti s řasama, jsem zvědavá co bude k tý večeři

    superkarma: 0 29.02.2008, 16:47:45

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [67] shb [*]

    smajlítko: nebo tam naházet spoustu jiný zeleninky...rajče,cibuli...

    superkarma: 0 29.02.2008, 16:36:55
  2. avatar
    [64] shb [*]

    hihiii no já si mimo tuhle večeři ještě aspoň jednu krupici dám ty řasy bych zamaskovala třeba do něčeho zapečenýho..

    superkarma: 0 29.02.2008, 16:20:34
  3. avatar
    [61] shb [*]

    smajlítko a všem zúčastněným: dnes budu dělat vepřový- bomba co? s brambory a dušenou mrkví mňam mňam

    superkarma: 0 29.02.2008, 15:58:56
  4. avatar
    [58] shb [*]

    smajlítko taky mívám problémy se nečeskými přísadami apod..

    superkarma: 0 29.02.2008, 15:40:27
  5. avatar
    [55] shb [*]

    smajlítko, chtěla jsem dát zelenýho smajlíka, ne střelce, to se mi stalo už poněkolikátý
    Pavla_b:ostatní taky ale asi jinak...
    aja22 a smajlik: ooo to ne nechte si své a já taky, to bychom se tu museli bavit o exkrementech a to nechci..
    aja22: hodně náboženství a nejen náboženství si utvořilo jistá pravidla a jistá tabu na základě po generace předávaných zkušeností a vznikl z toho jakoby úzus, který vlastně tímto těm nevědomým ukazuje cestu a radí, ale hodně těchto pravidel- jak muslimských tak židovských, ve své podstatě zahrnuje poznatky dnešní vědy a zdravé výživy, když jsem četla např. co všechno je a není košer, tak něco je ulítlý ale většina věcí přesně odpovídá jakýmsi hygienickým normám, na kterých stojí dnešní stravování a nemohla by se za ně stydět ani nejluxusnější restaurace. Např. jsme se učili ve škole o mase, jak má vypadat a jak vypadá maso ze zabitýho vystresovanýho jedince a jak dobrý maso, no a když si přečtu košer pravidla, staré tisíce let, tak je to to samý...

    superkarma: 0 29.02.2008, 15:29:00
  6. [48] Pavla_b [*]

    shb: a proč by zrovna vepřové hnilo a ostatní maso ne?

    superkarma: 0 29.02.2008, 14:44:57
  7. avatar
    [47] Meander [*]

    shb: Nehnije. Ale ty tomu stejně neuvěříš, že jo.

    superkarma: 0 29.02.2008, 14:43:58
  8. avatar
    [46] shb [*]

    jak píšu, já mám ráda vepřový...ale hnije...

    superkarma: 0 29.02.2008, 14:41:12
  9. avatar
    [43] shb [*]

    smajlítko: vepřový mám taky ráda, ale je to nejhorší maso, protože pak ve střevě dochází k hnusným hnilobným procesům, proto to některá náboženství úplně vylučují ze svého jídelníčku...

    superkarma: 0 29.02.2008, 14:22:30
  10. avatar
    [40] Meander [*]

    Mě bolí žlučník, jenom se podívám na kuřecí maso

    superkarma: 0 29.02.2008, 13:33:15
  11. avatar
    [39] shb [*]

    Ťapina: jojo a na ty mražený mrchy si už dám pozor,právě jsem je kupovala poslední dobou, protože když mi pani v masně podávala holýma rukama to kuře co vypadalo opravdu jak mrtvola a pak si hmátla do vlasů a pak šáhla na sýr, tak jsem se rozhodla pro mrazák...no nic asi změním masnu

    superkarma: 0 29.02.2008, 13:27:00
  12. avatar
    [38] Ťapina [*]

    shb: Já kupuju čerstvá chlazená kuřata a do mrazáku si je dám sama. Aspoň vím, že nepřišly do mrazáku proto, že jsou napůl zelený

    superkarma: 0 29.02.2008, 13:14:20
  13. avatar
    [37] shb [*]

    Ťapina: tak něčím jsem taky prošla, co se týká potravinářského průmyslu, myslímk že jsme o tom možná i debatili tehdy u těch vajec, ale jak říkáš druhá jakost mražená...tak to je mi zle - a k druhému odkazu- nejen salmonela, to vím..ach jo kolikrát stojím v obchodě projíždím pohledem regály, pak to na mně příjde- ta znechucenost, a odcházím pryč aniž bych cokoliv koupila, ale to už je asi problém v hlavě..no nic, jinak se mi nejvíc osvědčilo nakupovat ten den co vím že dovezli čerstvé maso a sama to zpracuju a něco uvařím něco zamrazím a nebo zamrazím i hotová jídla a máme obědy do týdne...

    superkarma: 0 29.02.2008, 13:12:02
  14. avatar
    [36] Ťapina [*]

    Mimochodem, třeba oblíbená salmonela se mražením nezabije.

    superkarma: 0 29.02.2008, 13:01:11
  15. avatar
    [35] Ťapina [*]

    shb: No ano. Kuřata první jakosti se prodávají čerstvá, druhá jakost se zamrazí a prodává mražená, třetí jakost s namele do konzerv.

    superkarma: 0 29.02.2008, 13:00:05
  16. avatar
    [34] shb [*]

    Ťapina: jako kuřata z výroby mražený, ne na krámě naporcovaný na mističkách, no a tím zamražením se toho dost zabije...

    superkarma: 0 29.02.2008, 12:32:52
  17. avatar
    [33] závislá na čokoládě [*]

    Kuřecí jíme doma docela často, hlavně je rychlá příprava. V neděli budou řízky, pro nás kuřecí, pro rodiče vepřové. Docela dost jíme hovězího, zachutnalo nám

    superkarma: 0 29.02.2008, 12:05:22
  18. avatar
    [31] Ťapina [*]

    shb: Jako mražené se prodává to, co by se za čerstva neprodalo

    superkarma: 0 29.02.2008, 11:42:00
  19. avatar
    [26] shb [*]

    ÓÓÓ nedávno jsem zde četla o podmínkách nosnic a kvalitě vajec, jak si myslíte že to vypadá v drůbežárně? Jak na D1 v pořádný zácpě...to kuřecí je poslední dobou tak hnusný, že upeču kuře a tak půlku ho vyhodím, protože se mi zvedá kufr...(a není to mým vařením), ostatně jako téměř ze všeho jídla poslední dobou...už když to vidím v masně tak se kolikrát otočím ve dveřích, nebo kupuji mražený, taky poslední dobou mám radši i to hovězí...ale kuřecí je asi nejvíc dopovaný...no nejlepší je králík od babičky z králíkárky...

    superkarma: 0 29.02.2008, 09:45:56
  20. [20] Pianistka [*]

    aja22: byla jsi rychlejší

    superkarma: 0 29.02.2008, 09:21:42
  21. avatar
    [19] Aja [*]

    Majucha: Purina a puriny je rozdíl jak sviňa

    superkarma: 0 29.02.2008, 09:20:40
  22. [18] Pianistka [*]

    aja22: ta pyramida není úplně postavená na hlavu, ale správná taky není. Nevím jestli si ji malovali sami, nebo stáhli první obrázek který byl po ruce, je to fuck, článek je o něčem jiném. O to víc mě pobavilo, že článek propaguje kuřecí maso a hodí sem pyramidu, kde je kuřecí maso na špici. Ale třeba si toho zadavetl reklamy nevšimne

    Jinak pyramidu máš třeba tady http://www.fzv.cz/files/images/pyramida_big.pdf

    superkarma: 0 29.02.2008, 09:20:34
  23. avatar
    [16] kareta [*]

    Řízek ze slepičích prsou je FANTASTICKÝ. Kuřecí je mdlé..

    superkarma: 0 29.02.2008, 09:16:28
  24. [10] Pianistka [*]

    Jinak k drůbežímu - v posledních letech je fakt bez chuti a bez zápachu. Pořád ho mám ráda, ale toho koření co tam člověk musí nacpat A jak píše fialinka - steak je steak

    superkarma: 0 29.02.2008, 09:01:52
  25. avatar
    [9] Aja [*]

    Tu pyramidu vymyslel nějakej dement, ne?
    A co puriny v drůbežím mase?

    superkarma: 0 29.02.2008, 08:59:15
  26. [8] Pianistka [*]

    aja22: je spíš "méně" než "více" správná. Např. zelenina má být základní stavební kámen stravy a má být úplně dole. A mléčné výrobky ani kuře naopak určitě nemají být úplně nahoře.

    superkarma: 0 29.02.2008, 08:56:54
  27. [5] 7kraska [*]

    Jo a hned vedle je clanek o tom, jak hubnouci Iva nema jist rohliky a omezit celozrnne pecivo. A tady ta pyramida s rohlikama...je u Vas naky sefredaktor, ktery by zajistil konsistentnost clanku?

    superkarma: 0 29.02.2008, 08:50:01
  28. [3] Pianistka [*]

    Ta potravinová pyramida je božská, to se zase někdo pěkně sekl . Tím že jste nacpali kuře na samý vrchol znamená, že se má jíst vyjímečně, stejně jako vedle namalované dorty atd. To se mi snad jen zdá

    superkarma: 0 29.02.2008, 08:10:33
  29. [2] menhet [*]

    Probůh, co je to za divnou pyramidu na tom obrázku?

    superkarma: 0 29.02.2008, 07:49:12
  30. avatar
    [1] fialinka [*]

    Postupem doby se začínám odklánět od drůbežího, které je sice dobré, rychle se udělá, ale jeho chuť není vždycky až tak výrazná... a začínám přicházet na chuť hovězímu steaku

    superkarma: 0 29.02.2008, 07:48:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme