Kynuté Mikulášské pečivo

Toto pečivo se dříve kypřilo tekutými pivovarskými kvasnicemi. Bylo ve velké oblibě a provázelo celoročně veškeré slavnostní okamžiky života lidí. Tvarovalo se z volné ruky pomocí válečků, nože, nůžek.

Nyní ho můžete využít na upečení figurek Mikuláše, čerta a anděla.
 
1 kg polohrubé mouky
1 l teplé vody
1 polévková lžíce tuku
1 pol. lžíce cukru
2 dkg kvasnic
1 lžička soli
trochu hladké mouky na vál
vejce na potření
 
Do mísy nalejte teplou vodu, přidejte cukr a 2 lžíce mouky. Rozdrobte kvasnice, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Přidejte rozpuštěný tuk, sůl a postupně mouku. Vypracujte tuhé hladké těsto, nechte asi 1 hodinu vykynout. Pak na vále tvarujte pomocí nože a nůžek pečivo, které ještě nechte asi 20 minut kynout na plechu potřeném tukem. Pečte ve středně teplé troubě, ke konci pečení tvary potřete rozšlehaným vejcem a dopečte.

Základní tvar vyřízněte či vystřihněte z placky asi 1 cm silné


Dále nařežte z těsta pásky a vytvarujte prsty  a končetiny.


Zdobení:

Oči - pepř, nové koření, jalovec či rozinky
Nos - kulička z těsta
Ústa - vytlačena do těsta špičkou nože
Tělo, ruce - postříhat nůžkami
Kalhoty - potřít vejcem, posypat mákem nebo kmínem

 

Další podle postavičky - křídla pro anděla, rohy a ocas pro čerta a Mikuláši čepici a hůl (může být ze špejlí).

 

Tento předpis je na pečivo dekorativní, nikoliv k jídlu!

Reklama