Novinky

Miluju omáčky, až na luskovou

Čtenářka lvicem má dva kuchařské vzory, maminku a svou babičku. A na její dobroty vzpomíná nejraději. Děkuji Vám lvicem za příspěvek. Jak jsme napsal dnes v článku: Není svíčková jako svíčková, i já vzpomínám s láskou na babiččino vaření…

Milá redakce,

krásný den. Dobré a zdravé jídlo je základem života. Mám nesmírně ráda omáčky. Velmi ráda vzpomínám na moji babičku. Byla vynikající  kuchařka. Vařila naprosto  úžasné  omáčky.

Nejraději jsem měla smetanovou  kuřecí, svíčkovou, koprovku a k tomu vždy domácí knedlík. Jednu jsem však  moc nemusela a to byla lusková.

Také si pamatuji, jak dělala moc  dobré nudle do polévky. Uměla také výtečnou sekanou. Moc  ráda jsem k ní chodila na oběd. Pekla také vynikající  bábovky, záviny, vdolky.

Každé léto vařila marmeládu bez chemie. Byla moc chutná a  vůbec se nekazila. Moc bych ji za  to chtěla poděkovat.

Moje maminka také moc dobře vaří. Ve vaření mám tedy  své vzory a jsem tomu nesmírně ráda.
Dobrou chuť ke  každému dobrému jídlu
 přeje lvicem  
Text nebyl redakčně upraven


Napište mi: O jídle, pro které byste vraždila, nebo se nechala zabít!

  • Které jídlo milujete?
  • Které nenávidíte?
  • Co u jídla nesnášíte?
  • Co toužíte znova ochutnat?
  • Co byste již nikdy do pusy nevzala?
  • Chtěla jste někdy někoho při jídle uškrtit?
  • Nebo když jste viděla, jak někdo vaří?
  • A je vám Babica sympatický?
  • Nebo jste příznivkyně Pohlreicha?

Na vaše názory, fotky, videa, příběhy, prostě na vše, co vás k tomuto tématu napadne, se těším na redakčním e-mailu:

redakce@zena-in.cz

A jednu z vás kolem 16. hodiny odměním. Zajímavými knihami: Chléb v hlavní roli a Domácím bylinářem.

   
30.08.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [33] dadma [*]

    Tak moje mamka ,také dělala luskovou bez kopru,správně fazolky ne smetaně.Jenže my jak jsme zde u německých hranic a mamka napůl z německé rodiny,tak u nás to byla "šnitbónová".Také jí občas vařím.Dříve se vařily omáčky často.

    superkarma: 0 30.08.2012, 23:13:40
  2. avatar
    [32] capkova [*]

    Luskovou mám moc ráda ,ale kopr tam nedávám - to si raději udělám koprovku.

    superkarma: 0 30.08.2012, 17:53:43
  3. avatar
    [31] hubajda [*]

    Jala — #28 ja fazolky muzu ale chlap ne jeden znamej cele lusky obaluje a smazi jako chutovku

    superkarma: 0 30.08.2012, 16:03:46

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] hubajda [*]

    vmarta — #16 dle meho je syrove a proto ho delam na obouch stranach ale jen sobe muz ten ma rad kdyz je tak pul syrova a pul udelana

    superkarma: 0 30.08.2012, 16:01:53
  2. avatar
    [29] femme [*]

    kukátko — #24 no taky mě to napadlo, ale nebyla jsem si tím jista Sml80

    superkarma: 0 30.08.2012, 15:00:12
  3. [28] Jala [*]

    Rikina — #25 No ano - jinými slovy jsou to fazolky na smetaně.

    Taky nejím, ani raději nepěstuju, abych nemusela dělat.

    Když jsem je ale dostala v dobré víře od sousedky, tak mi to bylo líto vyhodit. Část jsem hned udělala manželovi k těstovinám (ty já taky moc nemusím), část zmrazila a přišly pak na řadu za nějakou dobu. Moc to chválil. Naštěstí mi nedělá problémy uvařit třeba dvě přílohy nebo i dvě různá jídla. Mám totiž omezenější repertoár (pozůstatky z dětství) než zbytek rodiny, který si tak v jídle nevymýšlí jako já.

    1. na komentář reaguje hubajda — #31
    superkarma: 0 30.08.2012, 14:54:10
  4. [27] cilani [*]

    Fazolové lusky nemám ráda v žádné podobě. Naštěstí to mamka ani moc nevařila

    superkarma: 0 30.08.2012, 14:36:40
  5. [26] cilani [*]

    vmarta — #1  vaří se to?

    superkarma: 0 30.08.2012, 14:33:50
  6. [25] Rikina [*]

    Protože tady se nikdo nemá k vysvětlení, zeptala jsem se googlu, a našel něco slovensky:

    Zemiaky nakrájame na malé kocky, uvaríme v slanej vode do polomäka a scedíme. V druhom hrnci, v mierne osolenej vode, varíme do polomäka fazuľkové lusky, z ktorých sme predtým odstránili tvrdé zakončenia a nakrájali na menšie kúsky. Voda v hrnci prečnieva nad lusky 2 –3 centimetre. Keď sú lusky skoro mäkké, pridáme zemiaky a dôkladne primiešame zápražku (z masla a hladkej múky). Môžeme pridať na zahustenie aj polovicu strúhaného zemiaka. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Keď sú lusky a zemiaky mäkké pridáme kyslú smotanu a dobre rozmiešame, aby sa nám neurobili hrudky. Dochutíme octom, kryštálovým cukrom a pridáme nasekaný kôpor. Premiešame, necháme prevrieť a odstavíme z ohňa.

    Čili je to nějaká varianta fazolové, pro mě nepoužitelná, neb je v tom kopr a ten mám nerada. Sml57 

    1. na komentář reaguje Jala — #28
    superkarma: 0 30.08.2012, 14:32:45
  7. [24] kukátko [*]

    femme — #17 Není to ze zelených fazolek? Ta je výborná!

    1. na komentář reaguje femme — #29
    superkarma: 0 30.08.2012, 14:24:20
  8. avatar
    [23] ema [*]

    luskovou? To jsem v životě neslyšela:(

    superkarma: 0 30.08.2012, 14:22:28
  9. avatar
    [22] femme [*]

    FAXÍK — #20 a co je to teda ta lusková omáčka? Sml58

    superkarma: 0 30.08.2012, 14:14:21
  10. avatar
    [21] tajnostii [*]

    Pěkná vzpomínkaSml22

    superkarma: 0 30.08.2012, 13:16:46
  11. [20] FAXÍK [*]

    já luskovou omáčku miluji, ale zbytek rodiny né...

    1. na komentář reaguje femme — #22
    superkarma: 0 30.08.2012, 12:34:17
  12. [19] Rikina [*]

    Další jídlo, které neznám - o luskové omáčce slyším prvně. Sml80 

    superkarma: 0 30.08.2012, 12:24:17
  13. [18] Roland [*]

    Já omáčky miluji snad všechny a k nim nejraději knedlík. Takové správně nezdravé jídlo.Sml30

    superkarma: 0 30.08.2012, 12:17:23
  14. avatar
    [17] femme [*]

    co je lusková omáčka??? Sml80 Sml58

    1. na komentář reaguje kukátko — #24
    superkarma: 0 30.08.2012, 11:57:17
  15. avatar
    [16] vmarta [*]

    hubajda — #14 jo volské očko :)))) ja dělám jenom z jedné strany Sml22

    1. na komentář reaguje hubajda — #30
    superkarma: 0 30.08.2012, 11:49:16
  16. avatar
    [15] Kytinkak [*]

    to máš pravdu, moje mamka , když nás zve na obídek dělá také poctivé domácí nudle a ty jsou v polévce opravdu nejlepší než ty kupované, já dělám drcení

    superkarma: 0 30.08.2012, 11:49:06
  17. avatar
    [14] hubajda [*]

    vmarta — #1 tak to bych si dala jen to vejce by muselo byt opecene na obouch stranach

    1. na komentář reaguje vmarta — #16
    superkarma: 0 30.08.2012, 11:46:35
  18. avatar
    [13] hubajda [*]

    secret — #4 ja si to take myslim ze je to fazolkova

    superkarma: 0 30.08.2012, 11:45:37
  19. avatar
    [12] hubajda [*]

    Jitullinka — #6 ja myslim ze je o fazolkova ta se davno hodne delavala aspon teda u nas

    superkarma: 0 30.08.2012, 11:45:06
  20. avatar
    [11] hubajda [*]

    ladouch — #8 muj muz take nema rad koprovku no vlastne vsechno co je bile jinak majdu muze a domaci knedlik to je jeho

    superkarma: 0 30.08.2012, 11:44:01
  21. avatar
    [10] lenig [*]

    omáčky obecně máme rádi, ale již je moc nedělám, protože jsou většinou zahuštěné moukou a dost často také zjemněné smetanou a to není nejzdravější strava. Snažíme se jíst spíš lehká nezahuštěná jídla a také nejíme knedlíky...takže dělávám majdy, co k nim jde dát jako příloha rýže nebo těstoviny...a pokud možno nezahušťuji moukou, ale třeba solamylem nebo bramborou...Sml22

    superkarma: 0 30.08.2012, 11:35:08
  22. avatar
    [9] vmarta [*]

    Hanula — #2 je taková jemná ..a superková :) Jindriska8 — #7  děkuji :)

    superkarma: 0 30.08.2012, 11:32:55
  23. avatar
    [8] ladouch [*]

    Mí chlapy omáčky mají moc rádi, i když manžel moc nevyhledává koprovku a rajskou, ale kluci baští všechny.Sml58Sml58

    1. na komentář reaguje hubajda — #11
    superkarma: 0 30.08.2012, 11:26:29
  24. avatar
    [7] Jindriska8 [*]

    vmarta — #1 Omáčky mužu teplé i studené,pěkné to máš!!!Sml59

    1. na komentář reaguje vmarta — #9
    superkarma: 0 30.08.2012, 11:25:09
  25. avatar
    [6] Jitullinka [*]

    Luskovou omáčku neznám, nikdy jsem nejedla. Sml23

    1. na komentář reaguje hubajda — #12
    superkarma: 0 30.08.2012, 11:15:50
  26. [5] Saritka [*]

    Pěkná vzpomínka na babičkuSml59

    superkarma: 0 30.08.2012, 11:13:58
  27. [4] murat [*]

    co je lusková omáčka?  myslíte fazolky na kyselo? Sml80

    1. na komentář reaguje hubajda — #13
    superkarma: 0 30.08.2012, 11:11:57
  28. [3] Danulka K. [*]

    Nemusím studené omáčky, nedělají mi dobře.

    superkarma: 0 30.08.2012, 11:10:50
  29. avatar
    [2] Hanula [*]

    vmarta — #1 Sml16 vypadá to moc hezky - dala bych si, i když omáčky moc nemusím, ale tahle mi připadá taková letní....

    1. na komentář reaguje vmarta — #9
    superkarma: 0 30.08.2012, 11:07:18
  30. avatar
    [1] vmarta [*]

    Já mám ráda taky všechny omáčky, přes léto jsem dělala hodně salatové

    1. na komentář reaguje Hanula — #2
    2. na komentář reaguje Jindriska8 — #7
    3. na komentář reaguje hubajda — #14
    4. na komentář reaguje cilani — #26
    superkarma: 0 30.08.2012, 11:00:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme