Reklama

Čtenářka monkee po dovolené přispěla příhodou o tom, kterak malý chlapec byl okraden o buřtík i svým vyznáním makrelám. Děkuji monkee za příspěvek, věřím, že jste si dovolenou užila. A s těmi makrelami osobně nevím, mám je z dětství trochu znechucené. uzená makrela v mastném papíru se jedla u nás docela často…

Zdravím po dovolené. 

Griluju ráda, i když venku už ne tak často. Moje nejoblíbenější pochutina jsou makrely. Švagr je uměl perfektně nakořenit a já to měla vlastně celé (tedy až na nákup ryb) bez práce.

Doma griluju na spolehlivém grilu z NDR - tehdy to soudruzi nespletli a už dlouhé roky to nemá chybu.

Ale není nad libou vůni grilujících se makrel. Dědinkami se line v létě velice často a když se projíždím v podvečer na kole, nasávám a tiše závidím.

Příhodu s domácí havětí nemám od grilu, ale od táboráku. Pekli jsme buřtíky, děti byly malé. Synovec si horký hotový špekáček, aby zchládl, položil vedle sebe. Nenasytná všudypřítomná slepice si ho napíchla na zobák a pelášila pryč.

Kluk ztropil kravál a jeho otec začal milou slepici honit „po place“. Dostihl, uzmul. Slípka by si moc nepochutnala, maso naražené až skoro k očím. Ostatní by jí ho stejně čmajzly. A my se mohli umlátit smíchy.

Klukovi jsme tehdy pro jistotu opekli jiný voňavý buřtík.

monkee


Text nebyl redakčně upraven


Dnes pomalu končí téma: Grilujete ráda?

Za příspěvek, který mne nejvíce oslovil, jednu z vás dnes v 16 hodin odměním. Mám tu dvě velmi zajímavé kuchařky Zdeňka Pohlreicha. Bravo šéfe i s vybranými recepty na přiloženém DVD a Prostřeno bez servítků, 100 pokrmů současné kuchyně. A přiznám se, že osobně se mi obě kuchařky velmi líbí…