Vaření

Milujete kávu? Oslavte její svátek

První říjnový den patří kávě. Ano, i ta má svůj mezinárodní den, který slaví většina obyvatel planety. Vždyť konzumentů tohoto lahodného tmavého moku, kteří si bez něj nedokážou představit byť jen začátek dne, jsou na světě miliony. Věděli jste, že jde o druhou nejprodávanější komoditu na světovém trhu? A co třeba to, že na světě existuje přes padesát druhů kávy? Tato čísla už něco znamenají, minimálně to, že nebýt arabského pasáčka koz, který kávu v 15. století objevil, polovině planety by se ráno nerozlepily oči.

Káva je zkrátka mezinárodní nápoj, který si lidé vychutnávají na desítky možných způsobů. Navíc má blahodárné účinky jak na naši duši, tak na náš organismus. Proto si zaslouží minimálně jednou v roce svoji vlastní oficiální oslavu. Ani Mlékárna Kunín se do oslav nemohla nezapojit, protože mléko a smetana ke kávě zkrátka neodmyslitelně patří.

Bez mléka cappuccino nepřipravíte, a to tento nápoj patří mezi nejoblíbenější kávové nápoje. Šikovný barista jej může díky mléčné pěně navíc proměnit v malé umělecké dílo. Zkuste si vykouzlit cappuccino sami doma a při přípravě mléčné pěny vsaďte na nejkvalitnější Selské mléko od Kunína. Má lahodnou smetanovou chuť i výjimečnou vůni, která vašemu mléčnému kávovému nápoji dodá správný šmrnc.

Nejen mléko, ale i šlehačka může povýšit klasickou kávu na luxusní nápoj. Většina z nás ví, že není nad vídeňskou kávu s pořádnou dávkou husté šlehačky. Takovou vyšleháte pouze ze smetany s vyšším obsahem tuku. Mlékárna Kunín nabízí několik variant smetan ke šlehání včetně Šlehačky De Luxe s 40% obsahem tuku. Její unikátní vlastností je vynikající šlehatelnost a navíc drží tvar, takže se v kávě nezačne rozpouštět. Jak ji pro lahodný kávový nápoj využít? Inspirujte se níže.

 

Perníková káva provoněná rumem s pěnou z bílé čokolády a šlehačky

KunínNa 4 porce/sklenice á 150 ml budeme potřebovat:

  • 200 ml vody
  • 1 kus skořice
  • 10 ks hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 ks badyánu
  • špetka fenyklu
  • 2 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 2 plátky citrónové kůry
  • 4 šálky silné kávy
  • 80 ml rumu

Pěna:

  • 50 g bílé čokolády
  • 150 g Šlehačky De Luxe od Mlékárny Kunín

Postup:

Koření nasypeme do nerezového rendlíku a zahříváme, dokud nezačne vonět. Zasypeme cukrem

a mícháme. Když se cukr roztaví a začne lehce zlátnout, přilijeme vodu, přidáme kůru a necháme

20 minut zvolna vařit.

V kovové misce na vodní lázni rozpustíme čokoládu. Šlehačku ušleháme dotuha. Odebereme z ní jednu polévkovou lžíci a vmícháme ji do čokolády. Vzniklou směs posadíme s miskou do studené vody a mícháme, dokud nezchladne. Poté čokoládovou směs vyjmeme z vodní lázně a opatrně vmícháme do zbylé šlehačky.

Do sklenic nejprve rozdělíme přeceděný kořeněný sirup, přilijeme čerstvě uvařenou kávu, ¼ (z celkových 80 ml) rumu a nakonec doplníme lžící pěny.

Tip: Plátky citronové kůry lehce odříznete např. škrabkou na brambory.

Tip: Šlehačku šlehejte vždy pořádně vychlazenou – ideálně 2 – 6 °C, můžete si nechat nachladit i šlehací metličky.

Tip: Šlehačku šlehejte do pevné struktury, ne déle. Jak šlehačku přešleháte, srazí se vám.

Tip: Pokud chcete šlehačku osladit, vždy používejte moučkový cukr, který má lepší rozpustitelnost.

Náročnost: Střední

Doba přípravy: asi 30 minut

Kokosová káva s kardamomem a šlehačkou

káva

Na 4 porce/sklenice á 150 ml budeme potřebovat:

  • 250 ml kokosového mléka
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • 2 plátky pomerančové kůry
  • 2 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 4 šálky silné kávy
  • 200 g Šlehačky De Luxe od Mlékárny Kunín

Postup:

Do rendlíku nalijeme kokosové mléko, přidáme kardamom, plátky pomerančové kůry a vaříme zvolna asi 10 minut. Přilijeme kávu, osladíme a necháme přijít k varu. Potom kávu přecedíme do sklenic a doplníme ušlehanou šlehačkou.

Tip: Kardamon je druh koření pocházející z Indie. Běžně bývá součástí kari koření. Má aromatické, jemně citrusové aroma. Dříve se používal nejen k dochucení, ale i prohloubení chuti kávy a čaje.

Tip: Při šlehání vložte nádobu se šlehačkou na led, aby se vám průběžně ochlazovala.

Tip: Ke šlehání používejte šlehačku, která má víc než 30 % obsahu tuku.

Náročnost: jednoduché

Doba přípravy: asi 15 minut

 

Karamelové Frappuccino s griliášem a šlehačkou

lattéNa 4 porce/sklenice á 150 ml budeme potřebovat:

  • 60 g hnědého cukru
  • 2 polévkové lžíce vody na zkaramelizování cukru
  • 50 ml vody
  • 50 ml whisky
  • 30 g nahrubo pokrájených mandlí
  • šálek ledové tříště
  • 4 šálky silné kávy
  • 200 g Šlehačky De Luxe od Mlékárny Kunín (50 g do kávy a 150 g k vyšlehání)

Postup:

Do rendlíku nasypeme cukr, přilijeme 2 lžíce vody a vaříme, než začne karamelizovat. Přilijeme zbytek vody, whisky, rozmícháme a polovinu karamelu odlijeme do misky. Zbylý karamel znovu přivedeme k varu, a když začne zvolna hnědnout, přisypeme mandle, promícháme a nalijeme na jednu polovinu archu pečícího papíru. Překryjeme jej druhou polovinou papíru a ihned válečkem rozválíme na tenký plát a necháme ztuhnout.

Do vysoké nádoby nasypeme led, zalijeme chladnou kávou, zbylým karamelem, šlehačkou a vše dobře rozmixujeme. Vyšleháme si šlehačku do tuhé konzistence. Frappuccino rozdělíme do sklenic, přidáme ušlehanou šlehačku a posypeme rozdrceným griliášem.

Náročnost: jednoduché

Doba přípravy: asi 15 minut + doba tuhnutí griliáše

Kreolská káva s melasou, šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou

Na 4 porce/sklenice á 150 ml budeme potřebovat:

  • 4 šálky silné kávy
  • 4 lžíce melasy (nejčastěji seženete v obchodech s přírodními produkty např. v Countrylife)
  • 4 kopečky vanilkové zmrzliny
  • 150 g Šlehačky De Luxe od Mlékárny Kunín
  • 4 lžíce pomerančového likéru

recept

Postup:

Do každé sklenice sklenic dáme lžíci melasy, kopeček zmrzliny, lžíci pomerančového likéru, zalijeme kávou a nakonec přidáme ušlehanou šlehačku.

Tip: Pro šlehání šlehačky nepoužívejte jakékoli nádoby a metličky, na kterých jsou zanechané stopy mastnoty. Šlehačku tak nikdy nevyšleháte.

Zajímavost: Kreolská kuchyně, ale i příprava nápojů je specifická používáním výrazného koření. Pokud si tedy budete chtít nápoj vyšperkovat, nasypte si do něj špetku strouhaného muškátového oříšku, jeden kousek hřebíčku a jeden kousek skořice.

Náročnost: jednoduché, Doba přípravy: asi 10 minut

Kunín

   
25.09.2015 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [8] Maruska_B [*]

    Hmmm, misto kavy bych zkusila pouzit klidne Caro - aby si pochutnaly i deti :)

    superkarma: 0 01.10.2015, 10:28:06
  2. [7] manislava [*]

    krásnéSml67kráné

    superkarma: 0 28.09.2015, 19:08:26
  3. avatar
    [6] AmeA [*]

    Sml59supr rcpt díky Sml59

    superkarma: 0 25.09.2015, 21:33:50
  4. [5] maxipes [*]

    Já mám stejně nejraději kávu tureckouSml30

    superkarma: 1 25.09.2015, 20:56:05
  5. [4] bábovka [*]

    Sml59

    superkarma: 0 25.09.2015, 17:45:28
  6. [3] gazdina [*]

    Jej, to je fajn Sml16.

    superkarma: 0 25.09.2015, 15:38:46
  7. [2] bobani [*]

    kávu miluju

    superkarma: 0 25.09.2015, 10:33:19
  8. [1] Jitka-x [*]

    Kávu mám ráda, ale když mi ji někdo připraví. Sama si udělám jenom obyčejnou. Sml16

    superkarma: 0 25.09.2015, 06:30:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme