Bulvár

Milovníci pomalého jídla


Nejedná se konzumenty šneků či slimáků, jak by se mohlo zdát. Čím se tak ti milci pomalého stravování mohou zabývat? O co jim jde?

 

Vystupuji na stanici Budějovická a vydávám se na rozhovor s paní Blankou Turturro, předsedkyní českého convivia neziskové organizace Slow food. Uvědomím si, že jsem se nestihla nasnídat, a mířím do blízké restaurace rychlého stravování. Když vycházím s vanilkovým latté v ruce, uvědomím si, co se mi podařilo za husarský kousek.

 

Abyste mi rozuměli, organizace Slow food byla založena jako reakce na otevření restaurace McDonalds na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě v roce 1986, a jejím cílem je poukázat na kulturu stolování, různost chutí i výrobků pocházejících z té které země, toho kterého regionu. „Naší snahou je poukázat na to, že každá země má svá specifická jídla, své specifické výrobky dané historickým vývojem a spjaté s kulturou oné země. Copak si pochutnáte na „koláčku“, z něhož chemické ingredience činí standardizovanou poživatinu napříč celým světem a u něhož si tak akorát řeknete, safra, tak to jsem nemusel jezdit tak daleko!?“

 

Paní Blanka Turturro hovoří o kultuře stolování a cestě, jakou se potraviny dostávají na náš stůl. Poukazuje na to, že např. 40gramová tyčinka čehosi, na níž reklama hlásá, že i po roce je tento výrobek stále čerstvý, může  stěží konkurovat voňavým  dobrůtkám  z máminých rukou, jejíž ingrediencí č. 1 kromě čerstvých a zcela konkrétních surovin je LÁSKA. Vyjadřuji svou obavu, aby přívržence hnutí Slow Food  veřejnost nebrala jako spokojené tlachaly kolem kulatého stolu vyjadřující nadšení nad tím či oním soustem.

Usmívá se a uvádí věci na pravou míru: „Máte pravdu, stoupenci Slow food  se velmi rádi těší dobrým pokrmům, zabývají se však  i dalšími tématy. Je to jednak výše zmíněná kultura stolování – lidé přeci nejsou stroj, který se natankuje, aby dojel do cílové stanice - ale také, společně s ostatními světovými convivii odhalujeme a poukazujeme na místní plodiny, tradiční potravinářské produkty, upozorňujeme na dávno zapomenuté recepty, které by mohly být odsouzeny díky stále větší standardizaci chutí k naprostému zániku.“

 

Paní Turturro rozvíjí myšlenku, jak uvést další akce značky Slow Food do reálného života. Navazuje  kontakty s odborníky z různých středních, vysokých škol  a dalších institucí, ale i s firmami a restauracemi s jejichž pomocí vznikne program akcí jak populárně-informativních, tak společenských. Což třeba zopakovat soutěž, kterou již před několika lety české convivium SF zorganizovalo: studenti pražské hotelové školy měli za úkol sestavit menu o 3 chodech, založené na českých chutích, kterým dali novější úpravu a téměř profesionální kulinářskou prezentaci?

Na mezinárodním poli jsou zájemcům o univerzitní studium gastronomických věd nabízeny odborné kurzy nebo informace o studiu na univerzitách  Slow Food v Itálii (www.slowfood.com, www.unisg.it ) A aby bylo celé hnutí milovníkům pomalého jídla lidem blíž, je na programu celá řada přednášek z historie stolování.

 

„Nejbližší akce se koná k výročí 250 let  narození Jean Brillat - Savarina, osobnosti, která spojila gastronomii nejenom s uměním a duchovní vzdělaností, ale i se společenským chováním a tomu odpovídajícími mravy. Čtenářky magazínu Žena-in jsou srdečně zvány ve čtvrtek 20. října na posezení do Literární kavárny v Řetězové ulici 20 na Praze 1, kde bude od 18 hodin na toto téma přednášet kunsthistorik mgr. Karel Holub.“

 

 

Naši debatu paní Blanka Turturro uzavírá slovy: „A pokud ve vás zahlodal alespoň malý červíček pochybnosti, co, jak a kde, případně s kým jíte či pijete, jsem ráda. Snad i všichni uznají, že najíst se v pohodě je pro nás lepší, než pojídat párek v rohlíku nad pracovními materiály. Myslím, že je na čase oprášit ono známé Čas k jídlu, čas k dílu.“

                                                                                          

 

 

O činnosti českého convivia se dozvíte více na www.slowfood.cz

 

Máte nějaké krajové speciality, o které se chcete s námi podělit?

Nestýská se vám, čtenářkám magazínu Žena-in, jež pobýváte v cizině, po typické chuti českých výrobků – chlebu, pivu, utopencích....?

 

Napište nám o tom, zajímá nás to!

 

 

Za rozhovor děkuje

   
18.10.2005 - Společnost - autor: Tereza

Komentáře:

  1. avatar
    [19] Meander [*]

    Ty stránky www.slowfood.cz mají blbě kódování

    superkarma: 0 20.10.2005, 17:39:12
  2. avatar
    [18] Amálie [*]

    svetluszka:prošla modernizací a face liftingem

    superkarma: 0 18.10.2005, 16:45:18
  3. avatar
    [17] svetluszka [*]

    Amálie: ....kdepak máš vílu...?....

    superkarma: 0 18.10.2005, 16:33:04
  4. avatar
    [16] Amálie [*]

    Krajová specialita jsou u nás zelňáky, který třeba na Moravě neznali

    Pravidelně hezky v klidu snídam(cca 25min), svačim i obědvam(cca 1hod), bez toho bych nefungovala Odpoledne už moc hlad nemam, takže k večeru si dam nějakej salát nebo domácí sladké a večer mě nepřepadaji záchvaty žravosti Naopak, jsem plná energie a fičim třeba na cvičení

    Jo a miluju ryby, tmavej chleba a zeleninu Po nebo hovězím či těžkých omáčkách mi neni moc dobře Ikdyž ujíždim občas na svíčkové

    superkarma: 0 18.10.2005, 16:13:23
  5. [15] Anai [*]

    Alpina: mluvíš mi z duše, všechno mám tak, jak píšeš taky, stejné chutě atd., i s tím lezením do kanceláři v poledne.... Jinak škoda, že mám ve čtvrtek 18.30 zkoušku, jinak by mě ta přednáška moc a moc zajímala (pův. mám hotel. školu), o gastronomii a stolování se též zajímám a nesnáším fast foody! Do tohodle spolku bych se ihned přihlásila!

    superkarma: 0 18.10.2005, 14:22:57
  6. [13] apina [*]

    ovšem tak nějak 30 min na jídlo v poledne? Nemožńé se v klidu najíst a ještě jako naschvál mi do kanceláře když se v ní chci najíst lezou klienti . Pravidelně kolem 12h.

    superkarma: 0 18.10.2005, 13:58:49
  7. [12] apina [*]

    Kačena1: souhlasím s tebou. Já jsem tedy gurmán a snažím se jíst zdravě a chutně. Hodně zeleniny, ovoce, netučná jídla a miluji ryby!! Jinak doma pouze bílé maso a ryby, ovšem čas od času ve vyhlášení restauraci na steaky jím nepohrdnu. Ovšem jako přílohu ..zeleninu.

    superkarma: 0 18.10.2005, 13:57:16
  8. [11] esunad [*]

    já už se chystám několik let na výstavu do Itálie,kterou pořádá slowfood,ale vždycky nějak prošvihnu termín konání

    superkarma: 0 18.10.2005, 12:42:27
  9. avatar
    [10] Ijka [*]

    Mě se vždycky v cizině stýská po čekém pivu Radegast a po chlebu.Ale po chlebu, který se peče u nás ve městě a je bez konkurence. On se totiž peče v ještě hodně staré pekárně a jezdí na něho lidé z širokého okolí.

    superkarma: 0 18.10.2005, 09:31:51
  10. avatar
    [9] Rybulka [*]

    Ženský, v musíte všechno zkritizovat a shodit
    Náhodou je to velice zajímavej článek...

    superkarma: 0 18.10.2005, 08:59:34
  11. avatar
    [8] gerda [*]

    Zajímavé, o tomto stravovacím "hnutí" jsem dosud nic nevěděla. Je to chvályhodné, paní má naprostou pravdu v tom, že jíst se má v pohodě a jídlo, které je pečlivě připravené ze zdravých surovin a čerstvé. Ale jak zařídit, abych měla na oběd i s cestou tam a zpátky víc jak půlhodinku? Kdybych měla na oběd celých 60 minut, vypadalo by to samozřejmě všecko jinak doktoři by měli míň práce se žaludečními vředy

    superkarma: 0 18.10.2005, 08:33:39
  12. avatar
    [7] Kačena1 [*]

    Já bych si tak dala doopravďáckou dušenou vepřovou šunku, ze které neteče chemická voda! Nebo dobroučký, opravdu vyuzený, nenabarvený uzený! Prachblbý Gothaj z doby, kdy v něm byl ještě náznak masa! Opečený buřty, který se fakt opečou a nezačnou místo opékání hořet!

    superkarma: 0 18.10.2005, 07:15:39
  13. avatar
    [6] svetluszka [*]

    ... musím se přiznat, že utopence mám sice ráda, ale když si mám vybrat dám si rači hamburger.... ..... ALe v žádným případě ne z "mekáče"- ty hrůzy bez vůně a chuti .. . Miluju takový ty "počeštěný" jídla... ...

    superkarma: 0 18.10.2005, 06:21:36
  14. avatar
    [5] Eva_CZ [*]

    Nyotaimori:

    superkarma: 0 18.10.2005, 01:52:34
  15. avatar
    [3] Eva_CZ [*]

    Visnery: tam je to ale trosku jinak - po typicke chuti ceskych vyrobku.
    Tady je chlebu nekolik desitek druhu, ale za hovno stojej vsechny.

    superkarma: 0 18.10.2005, 01:38:33
  16. avatar
    [1] Visnery [*]

    chleba je typický český výrobek?

    superkarma: 0 18.10.2005, 00:11:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme