Vaření

Milkparade.eu: Recepty na nejoblíbenější český zákusek

Vzpomínáte s mírnou nostalgií na časy, kdy jste coby děti navštěvovali s rodiči vaši oblíbenou cukrárnu? Kdy jste nemohli dospat, jak moc jste se tam těšili? A celou noc jste přemýšleli, jestli si dáte raději větrník, rakvičku se šlehačkou, „punčák“ nebo třeba věneček? Vraťte se zpátky do dětských let a zúčastněte se ankety Milkparade.eu: Nejoblíbenější český zákusek.

Hlasovat můžete na webu www.milkparade.eu, a to v rozmezí od 12. do 25. října 2015. Pokud budete mít štěstí, můžete vyhrát účast na cukrářském kurzu u nejznámější české cukrářky Ivety Fabešové, nebo poukázku do její vyhlášené cukrárny.

RECEPTY:

Rakvičky

www.milkparade.eu

Ingredience:

  •          1 vejce
  •          4 žloutky
  •          230 g moučkového cukru
  •          1/2 vanilkové lusku
  •          olej na vymazání formiček

Postup:

Předehřejte troubu na 180C. Vejce, žloutky, cukr a vanilku vyšlehejte do husté pěny. 
Formičky vymažte olejem a naplňte lžící do dvou třetin. Vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut. Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Podávejte se šlehačkou.

Laskonky

www.milkparade.eu

Ingredience:

  •          210 g bílků
  •          440 g krystalového cukru 
  •          115 g moučkového cukru
  •          260 g strouhaného kokosu
  •          Krém:
  •          500 ml plnotučného mléka
  •          75 g škrobu
  •          100 g krupicového cukru 
  •          5 žloutků
  •          500 g másla

Na griliáš:

  •          400 g krupicového cukru
  •          20 g másla
  •          180 g lískových oříšků

Postup:

1. Z poloviny cukru připravte rozvar. Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou. Dejte na plamen a vařte, dokud cukr nebude mít 120ºC. Do mísy od robota dejte bílky a druhou polovinou cukru a začnete šlehat. Jakmile bude rozvar hotový, nalijte ho k bílkům a vyšlehejte úplně do studena. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 ºC.

2. Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte třicet až čtyřicet minut.

Mléko dejte vařit. Žloutky, pudink a škrob, cukr smíchejte a nalijte na směs horké mléko. Promíchejte a vraťte zpátky na plamen a uvařte do zhoustnutí. Nechejte úplně vychladnout. Pak do směsi zašlehejte máslo a griliáš. 

Griliáš:

Oříšky rozložte na plech a vložte na 8 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Po upečení a vychladnutí je zbavte slupek.  Do hrnce vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel.  Vsypte k němu oříšky.

Směs vylijte na pečící papír a po vychladnutí rozmixujte.

Kremrole

www.milkparade.eu

Ingredience:

  •          250 g hladké mouky
  •          120 g másla pokojové teploty
  •          120 ml smetany ke šlehání
  •          1 žloutek
  •         1 vejce na potření

Postup:

Z přísad vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu odpočinout v chladu. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Posypte pracovní plochu moukou, těsto rozválejte a nakrájejte na proužky o rozměrech asi 1x16 cm. Natočte je na kovové trubičky, potřete vajíčkem a upečte dozlatova. Vychladlé kremrole sejměte z trubiček a naplňte šlehanými bílky s cukrem nebo šlehačkou.

O projektu Bílé plus

Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus v letech 2014-2016, který navazuje na podobný projekt, realizovaný v období 2011-2013, je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR a nově i SR. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50 % EU, 30 % ČR a 20 % z vlastních prostředků AK ČR. Více informací na www.bileplus.eu.

   
15.10.2015 - Mlsání - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [7] Boros [*]

    lenig — #1 Nikoli, nejlepší kremrole dělá moje šéfka

    superkarma: 0 15.10.2015, 20:35:36
  2. [6] myska1 [*]

    všechny zákusky miluji...................

    superkarma: 0 15.10.2015, 16:43:12
  3. avatar
    [5] kobližka [*]

    gaguška — #4 No právě a kde je to v tom receptu zde napsáno?

    superkarma: 0 15.10.2015, 13:29:31
  4. [4] gaguška [*]

    kobližka — #2 bílky jedině nad párou a těsto také dělám o něco širší, než 1cm proužek, ono tedy i ten recept mám jiný

    1. na komentář reaguje kobližka — #5
    superkarma: 0 15.10.2015, 13:22:08
  5. [3] bobani [*]

    kremrole nejím

    superkarma: 0 15.10.2015, 11:47:34
  6. avatar
    [2] kobližka [*]

    Mnó,napsat pro laiky pouze "vychladlé kremrole sejměte z trubiček a naplňte šlehanými bílky s cukrem nebo šlehačkou",to bych řekla,že není dostačující.Protože co já znám paní,která dělá vynikající kremrole,tak bílky šlehá v páře a má na to nějkaý figl,aby poznala,kdy jsou akorát.

    1. na komentář reaguje gaguška — #4
    superkarma: 0 15.10.2015, 10:45:14
  7. avatar
    [1] lenig [*]

    nejlepší kremrole dělá kahomar Sml59Sml59Sml59Sml67

    1. na komentář reaguje Boros — #7
    superkarma: 0 15.10.2015, 06:20:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme