Domácnost

Michelinskou hvězdou doma v kuchyni


„Máňo, ty tvoje špagety s kečupem jsou famózní, ale už by to přece jenom, po těch třech letech vážné známosti, chtělo i něco jiného…“ odváží se muž zpoza stolu. Máňa mu buď hodí špagety na hlavu, nebo se konečně zamyslí a zapíše se do právě otevřeného Pražského kulinářského institutu.

 

Jste na tom jako Máňa, nebo patříte k těm, kteří mají vyšší gastronomii v oblibě? Rádi doma pořádáte párty s ochutnávkami vašich kulinářských specialit? Používáte sice běžně lilek a avokádo, ale stává se vám, že je v obchodě pořídíte přemrzlé nebo nezralé? Nevíte si rady při výběru vína? I pro vás budou možná nově otevřené kurzy hitem letošního roku.

 

Přední šéfkuchaři učí i vás!

V návaznosti na tradice první republiky, kdy v Praze, ale i v jiných městech vedly školy či kurzy vaření vynikající osobnosti tehdejší české gastronomie, si tento institut klade za cíl poskytovat laické i odborné veřejnosti pestrou nabídku služeb v oblasti gastronomie, a povznést tak opět její úroveň v České republice na výši, která jí právem náleží.

 

Kurzy vedou přední šéfkuchaři a odborníci (sommeliérka Klára Kollárová, šéfkuchař hotelu Diplomat Vladimír Šmejkal, Zdeněk Polhreit – šéfkuchař restaurace Imperiál, šéfcukrářka Kateřina Fornůsková, několikanásobný mistr ve vyřezávání ovoce a zeleniny Luděk Procházka a další) a výhledově přislíbily hostování i kapacity světové. Kromě pestré nabídky kurzů vaření poskytuje potřebné know-how odborníkům, chystá se nabízet také rekvalifikační kurzy či kurzy pro hospodyně. Partnerem Pražského kulinářského institutu je renomovaná italská škola CastAlimenti.

 

 

Krok za krokem

Již dnes se můžete zapsat na některý z 24 druhů kurzů, jejichž cena se průměrně pohybuje kolem 2700 Kč. Co si navaříte (z prvotřídních surovin), se také naučíte na talíř poskládat! Odnesete si certifikát a plné břicho dobrot!

 

Pražský kulinářský institut už také natočil přibližně 10 kurzů na DVD, podle kterých si můžete menu připravit krok za krokem včetně úpravy na talíři. Možná se dočkáme jejich uvedení na některé z českých televizí. Projektů, které Roman Vaněk – zakladatel a ředitel institutu chystá, je mnoho.

 

Komu zkrátka nestačí Kluci v akci, chce to natřít tchyni nebo sobě, chuťové buňky mu už teď stojí v pozoru a chce zkrátka něco víc, dveře vily v pražském Suchdole jsou mu otevřené dokořán a pečovat tam o vás budou doslova královsky!

Ze školy se chystáme připravit reportáž některého z kurzů. Pod článkem nám můžete napsat, který by to měl být. Stačí nahlédnout na www.prakul.cz

 

 

Fotografie jsou pořízené z tiskové konference.


Romane Vaňku a vážení šéfkuchaři – bylo to luxusní nejen chuťově, ale i poslechově – všichni přítomní žasli, s jakou noblesou a grácií o gastronomii umíte promluvit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1.fotografie menu: dýňová polévka
2.fotografie menu: předkrm (šunková rolka, paštička, tataráček :-) 

Ukázka některých kurzů pro Vaši inspiraci :-)

Čokoláda:
Seznámení se s původem a výrobou čokolády, zvládnutí práce s čokoládou jako výchozím materiálem k přípravě bonbonů.

Crème brulée, bavaroise a tiramisu: Profesionální příprava těchto tradičních světově proslulých dezertů, cukrářských krémů, domácích zmrzlin a také těst na koláče a piškoty. Utajeny vám nezůstanou ani některá klasická těsta na koláče a piškoty či proslulý cukrářský krém crème anglaise. Leccos se dozvíte i o přípravě zmrzlin, včetně toho, jak na ni v domácích podmínkách.

Tajemství vína I - III
Od základních pojmů přes výrobu vína, rozeznání stylu, správné hodnocení vína a umění vybrat to správné k vašemu pokrmu - tyto vědomosti jsou pro dobrého hostitele či hostitelku zcela zásadní a jsou bez výjimky i součástí společenské prestiže.

Starofrancouzská kuchyně
V kurzu kromě informací o populárním Beaujolais nouveau se naučíte např. tian z grilovaného lilku a cukety plněný kozím sýrem Saint Loup. Grilovanou křepelku na šlehaném másle s hříbky, šalotkový dresink. Řez z jehněčí kýty s kostí, pečený po tradičním způsobu, švestky pečené ve slanině. Součástí připravovaného menu je i výběr francouzských sýrů a informace o nich; řeč bude i o nejklasičtější francouzské příloze, bagetce, a tradičním dezertu crème brulée.

Sushi, sashimi a tempura:
Práce s pánví wok, správné krájení surovin a správný výběr oleje. Následuje příprava řady specialit a seznámení se se správným zahušťováním a kořeněním. Přípravu sushi - základní rozdělení a druhy, nezbytné pomůcky, správný výběr servírovacích nádob, vaření rýže na sushi, technika balení. Přípravu sashimi - seznámení s potřebnými surovinami a pomůckami; dozvíte se, co sashimi je a jak se správně připravuje.

Kompletní nabídku a podrobné informace najdete na stránkách www.prakul.cz

 

Soutěž: Lambaréné

   
14.01.2008 - Dům a byt - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. avatar
    [23] Ťapina [*]

    Radka27: On stačí bohatě olej s kořením

    superkarma: 0 14.01.2008, 17:28:58
  2. avatar
    [22] Radka27 [*]

    lilithheta: Doporučuji koukat na kluci v akci Mají dobré fígle. Sem tam taky něco použiju. Třeba maso před pečením (nebo steaky) marinovat v limetové šťávě s kořením aby změklo

    superkarma: 0 14.01.2008, 16:59:06
  3. [21] menhet [*]

    Meander: WTF?

    superkarma: 0 14.01.2008, 15:43:41
  4. [18] Jenka2 [*]

    lilithheta: jednoduchá rada - pokus se někde (v knihovně, u příbuzných nebo v antikvariátě) najít knížku Achille Gregora Muž v zástěře (přes zavádějící název je i pro holky a je čtivá) nebo Kuchařku pro začátečníky. Kližku od svíčkové rozeznáš snadno - jedna stojí něco málo přes stovku (někdy i pod) a druhá mnohem víc

    superkarma: 0 14.01.2008, 12:11:35
  5. avatar
    [17] Ťapina [*]

    lilithheta: Co je tak úžasného na svíčkové, že se ji musí umět? Já jsem ráda, že už ji ve vlastní domácnosti nemusím ani jíst, natož vařit.

    superkarma: 0 14.01.2008, 11:36:53
  6. avatar
    [15] shb [*]

    snažím se vařit pestře ale taky mám své tipy, co máme rádi a můžem si dát vždycky Když už nevím co pořád vařit, tak sonduju po okolí, co kdo vaří- ségra, máma, zena in a tak a inspiruju se.

    superkarma: 0 14.01.2008, 11:19:09
  7. avatar
    [14] Meander [*]

    menhet: Sklapni a nedělej Plzni ostudu.

    superkarma: 0 14.01.2008, 10:55:52
  8. avatar
    [13] lilithheta [*]

    Já potřebuji naučit, jak připravit flákotu, aby byla poživatelná, jak udělat šťávu, aby měla nějakou chuť, jak upéct kuře, jak rozeznat kližku od svíčkové ... na nějaké bruleé a starofrancouzskou kuchyni kašlu.

    Trošku mi to připomnělo Prima vařečku. Bylo pár dílů, kde se učily novomanželky vařit. Místo toho, aby dostaly za úkol svíčkovou nebo šunkofleky, tak jedna musela vyfiletovat 24 ančoviček

    superkarma: 0 14.01.2008, 10:47:23
  9. avatar
    [12] Solei [*]

    chci je vidět jak mejou nádobí

    superkarma: 0 14.01.2008, 10:44:45
  10. avatar
    [9] femme [*]

    menhet: ale to je problém Plzně

    superkarma: 0 14.01.2008, 09:53:15
  11. [8] bruna [*]

    Tyjo, ale z tech fotek se mi teda neudelalo volno

    superkarma: 0 14.01.2008, 09:49:14
  12. [7] menhet [*]

    femme: A můžu snad já za to, že tu nejsou nějaké tipy, které by se daly využít i v Plzni?

    superkarma: 0 14.01.2008, 09:22:15
  13. avatar
    [6] femme [*]

    menhet: co? no že skoro v každém svém příspěvku máš to svoje: zase Praha

    superkarma: 0 14.01.2008, 09:19:52
  14. [5] menhet [*]

    femme: Copa je na tom k smíchu?

    superkarma: 0 14.01.2008, 09:18:03
  15. avatar
    [4] femme [*]

    menhet:

    superkarma: 0 14.01.2008, 09:13:52
  16. [3] gentiana [*]

    Já se nalézám někde mezi Michelinovým průvodcem a špagetama s kečupem. Kečup je hnus, mimochodem.

    superkarma: 0 14.01.2008, 09:09:02
  17. avatar
    [2] Jupíí [*]

    Nějaké podivné fotky, těžko identifikovat, že je to k jídlu :-))

    superkarma: 0 14.01.2008, 08:21:45
  18. [1] menhet [*]

    Vypadá to krásně, zase Praha. No, poslala jsem to aspoň bráškovi, třeba si tam něco vybere.

    superkarma: 0 14.01.2008, 07:43:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme