.

Míchat vroucí směs při 30 stupních ve stínu chce velké sebezapření

Novinky

Míchat vroucí směs při 30 stupních ve stínu chce velké sebezapření

I když zavařování není jejím koníčkem, zavařuje o sto šest. Kdo? Čtenářka Gerda. A zavařuje už dlouhá léta, tak obkoukla i několik prima triků, třeba zavařování v hrnci s hadrem.

Aktivně se věnuje zavařování čtenářka Gerda. Přečtěte si o jejím triku s hadrem, který obkoukla u kamarádky...


Dobrý den všem a méně horka na práci v domácnosti přeju!

Zavařování můj koníček není, ale snažím se. Loni jsem neměla ve sklepě jedinou marmeládu ani kompot. Byly jiné starosti. Letos se to snažím napravit. Kupované kompoty kromě ananasu doma nechci. Ani ty džemy z obchodu mě nenaplňují nadšením, o ceně nemluvě. Zavařuju klasicky - v zavařovacím hrnci a děkuju tomu, kdo vynalezl šroubovací twist-off uzávěry. Začínala jsem totiž kdysi klasickými sklenicemi s gumičkami a sponami přes skleněné víko a dodneška si pamatuju ten horor. Pokaždé jsem se ráno bála na vychladlé podívat, kolik mi toho zase nedrží:) Byla to pro mě věda, nikdy jsem nevěděla, jestli mají být gumičky vysušené či zda je můžu nechat zavlhlé, všecko bylo předpisově čisťounké - a přesto jsem nebyla úspěšná. Pocit to byl děsný, všem to šlo jenom mně ne:( Teď je to hračka, nic nepovoluje, nic nemusím napravovat a převařovat.

U kamarádky jsem obkoukala jednoduchou šikovnou metodu jak zavařit malé množství do malých skleniček a zavařovací hrnec přitom nechat ve sklepě. Třeba borůvky, třešně... Stačí jakýkoliv hrnec s hadrem na dně, na to vyskládám sklenice, zaleju vodou, přikryju pokličkou a vařím na sporáku jako každé jiné jídlo. Teplota se buď odhadne nebo se tam vstrčí zavařovací teploměr a pak se zavařuje doporučenou dobu.

Teď mi ještě chybějí zavařené mirabelky-špendlíky. Ty každému doporučuju kvůli pikantní chuti, marmeláda z nich nám chutná víc jak z meruněk. Že jsou nešlechtěné nevadí, možná právě proto jsou tak výrazné v chuti. Navíc jsou zdarma a raz dva natrhané. Příští týden se na ně vypravím. Zavařím kompot, udělám džem a možná i zamrazím. Moc ráda bych přišla i na jedlé jeřabiny, projíždím okolí a bohužel nejsou, leda kolem parkoviště a odtamtud je nechci. Nádherně ozdobí cukroví, ke svíčkové barevně ladí a nahradí brusinky, s hruškovým kompotem v misce na stole taky zazáří.

Závěr sezóny jistí dýně. Tu miluju odmalinka a recept mám po babičce. Přišla jsem na to, že je nejlepší z kompotů do kompotové buchty. Snad ji bezdomovci ze zahrady neseberou, letos řádí nebývale, kradou a ničí na co přijdou. A ještě něco na závěr. Ráda bych věděla, jestli jsem sama takový exot, kterému nechutnají kupované Gelfixy a podobné sajrajty? Před dvěma lety jsem s tím dělala jahodový džem, je pravda, že zhoustl raz dva, ale taky bylo po jahodové chuti, připadalo mi to jako ovocný pudink. Pořád jsem to tam cítila navíc. Čili vařím normálně postaru, až se za vařečkou dělá cestička a až kapka na studeném talířku zhoustne a neteče.

Jen bych si přála, aby na takovou práci bylo trochu chladněji, míchat vroucí směs při 30 stupních ve stínu, to chce opravdu velké sebezapření. Doporučuju mokrý hadr za krk!!

Gerda

Pozn. red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 29.7.2013: Zavařování

  • Jak letos zavařujete?
  • Máte bohatou úrodu?
  • Zavařujete v hrnci, v troubě, na sporáku, v pračce nebo nějak docela jinak?
  • Vzpomenete si na svou první zavařeninu – povedla se?
  • Myslíte si, že se dnes vůbec ještě vyplatí dělat domácí marmelády a kompoty?

Své příspěvky zasílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 29.7.2013 do 15.00 hodin. Pokud chcete, aby měl příspěvek větší šanci na uveřejnění, ať je dlouhý alespoň jako tento odstavec textu. Poslat můžete i nějakou tu fotku z vašeho letošního zavařování! Jako dárek za příspěvek od nás jedna ze čtenářek obdrží balíček s knihou Francouzky netloustnou - kuchařka a k ní fruit dessert Extra Jam od Hamé.

francozkye-jam

   
29.07.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [14] daska59 [*]

    Kvůli vedru jsem "džemovala" po nocích, ale letos jsem si moc nepomohla Sml30

    superkarma: 0 29.07.2013, 20:44:43
  2. avatar
    [13] Jindriska8 [*]

    Používám želírovací cukr a vyhovuje mi to!Sml22

    superkarma: 0 29.07.2013, 14:05:44
  3. avatar
    [12] kobližka [*]

    gerda — #11 No,vždyť to říkám,ochucený cukr...Sml30 ale taky jsem to kdysi tak dělala,jenže doba se změnila a já taky.

    superkarma: 1 29.07.2013, 13:48:31
  4. avatar
    [11] gerda [*]

    kobližka — #10 o vitamíny tu nejde, jde mi o chuť a ta se po přidání zhušťovače ztratila a přidala se jiná, nechtěná.Sml80 Jistěže to nevařím dočerna jak povidlaSml52

    1. na komentář reaguje kobližka — #12
    superkarma: 0 29.07.2013, 13:11:48
  5. avatar
    [10] kobližka [*]

    No,už si neumím představit,míchat marmeládu po staru do zhoustnutí...Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23 to už v ní nemí ani zbla jakéhosi vitamínu z daného ovoce.Vlastně pak člověk jí jen sladký ochucený cukr....

    Jak vyšly na světlo světa "gelfixy",dělala jsem marmeládu jenom s nimi,minimum práce.Netvrdím,že tam bylo vitaním víc,ale ubyla práce.

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 1 29.07.2013, 12:24:43
  6. [9] V19 [*]

    ja dávam malé poháre do kuchty, alebo do hrnca, ale bez handry, zatiaľ mi nepukol ani jeden, tie mirabelky sú fakt super, lacné - samozber len nie pri cesteSml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:34:19
  7. avatar
    [8] gerda [*]

    Holky, já si stále netroufala na experimenty, ale když jsem viděla jak to funguje...troufla jsem si taky. Ale teď mi napadá, že mám od kámošky taky recept na nakládané okurky - na 1 sklenici. Protože když se sbírají, tak postupně a nemáme hned celý koš. Taky to pak vařila v hrnci na hadře, po dvou, po třech...

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:17:49
  8. avatar
    [7] emkop [*]

    já jedině v zavařovacím hrnci,když už musím.Sml22

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:02:07
  9. avatar
    [6] marde [*]

    Místo hadru stačí pařák na knedlíkySml16

    superkarma: 1 29.07.2013, 09:54:38
  10. [5] ozón [*]

    a  proto  zajdu  do  obchodu  a koupím  si  co  potřebuji

    superkarma: 1 29.07.2013, 09:54:12
  11. avatar
    [4] Kahomar [*]

    no tak já tedy dělám v klasickém hrnci i bez utěrky Sml80

    superkarma: 0 29.07.2013, 09:50:19
  12. avatar
    [3] Hanula [*]

    Sml16mokrý hadr za krk si dám hned a to nezavařuji...

    dobré tipy...Sml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 09:42:44
  13. avatar
    [2] lenig [*]

    jsi šikulka a ani já nemám zavařovací hrnec,  vždy dělám v normálním s utěrkou...celé roky Sml59

    superkarma: 0 29.07.2013, 09:36:30
  14. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Zavařovací hrnec mám v garáži odložený a dám do pekáče vodu, položím hadr, na to dám sklenice a šup do trouby a je to na to šup Sml67Sml30

    superkarma: 0 29.07.2013, 09:32:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme