Vaření

Mezinárodní večeře ve Finsku

Jak už se stalo na University of Oulu tradicí, rozhodla se i letos studentská organizace ESN (Erasmus Student Network) uspořádat akci s názvem International Dinner Party. Podstatou je, že se sejdou členové zmíněné organizace s exchange studenty na společné večeři, na kterou každý přinese ukázku ze své národní kuchyně. No a protože hodně ráda jím, bylo jasné, že mi tato akce nesmí ujít.

Prvním krokem bylo vymyslet, co uvařit. Mám trochu výhodu v tom, že moje spolubydlící Lidka je také Češka, takže jsem na to nebyla sama. Vzhledem k vybavenosti naší kuchyně, obsahu lednice a našich peněženek jsme okamžitě vyloučily možnosti jako vepřo-knedlo-zelo, svíčková s knedlíky či pečená kačena. Jednak je příprava těchto jídel dosti časově náročná, a nám se tady času zrovna nedostává. Navíc celá akce probíhá formou švédských stolů, takže by se takováto jídla ani příliš nehodila.

Lída proto navrhla připravit něco sladkého, a odtud už byl jen kousek k nápadu jménem české buchty. Je to tradiční, ne moc náročné a pro daný typ akce vhodné. S pomocí kamarádky Alenky jsem na internetu našla velmi jednoduchý recept, a když jsem pak ještě objevila v obchodě droždí za 0,09 €, bylo rozhodnutou. Jedinou vadou na kráse bylo, že se nám nepodařilo koupit něco, co by alespoň částečně připomínalo povidla, a musely jsme se spokojit s finskou marmeládou z lesních plodů (ale musím říct, že byla moc dobrá).

Dopoledne v den konání akce jsme se po přednášce z corporate finance vrhly na pečení. Prvním krokem bylo udělat kvásek. Tady naše sebevědomí trochu pokleslo. Ani jedna jsme totiž buchty nikdy nepekly a nebyly jsme si jisté, jaká je ideální teplota mléka, aby nám kvásek vzešel a těsto krásně vykynulo. Pro jistotu jsme měly připravenou krizovou variantu v podobě bramboráků, na kterou ale naštěstí nedošlo. Kvásek vzešel, těsto krásně vykynulo a buchtičky byly jedna báseň. Několik jich tak zmizelo krátce po vytažení z trouby :-)
No a protože nám pečení zabralo více času, než jsme čekaly (hlavně proto, že jsme naše snažení poctivě fotodokumentovaly pro váš magazín), jsme buchty nesly ještě krásně teplé a křupavé.

Místem našeho setkání byla společenská místnost v budově vzdálené asi 300 metrů od našeho bydliště. Za normálních okolností je to velmi rychlá a příjemná cesta. Tenhle den ovšem až tak normální nebyl. Ráno nás překvapilo prvním sněhem, námrazou a pěkně chladným počasím. A ani večer nebyla situace jiná, takže jsme s plným talířem spíše doklouzaly než došly.
Cestou jsme potkaly kamarádky Ines a Ines z Německa, s velkou krabicí ovocného salátu. Později se přidává Matthias s masovými koulemi, Felix s bavorskými klobásami a jeho český spolubydlící Pavel. Okamžitě jsem zjišťovala, copak dobrého uvařil. Bramboráky! Docela nás to rozesmálo. Pro začátek to vypadalo dobře a hlavně chutně.
Byli jsme první studenti, kteří na akci dorazili. Kromě nás tam byly pouze členky ESN připravující finské speciality. Radostně jsme se k nim připojili a začali rozbalovat naše výtvory. Dostali jsme kartičky, na které jsme napsali, o jaké jídlo se jedná a odkud pochází. Postupně začali přicházet další a další lidé a stoly se začaly plnit.
Po oficiálním zahájení jsme se všichni vrhli hladově mezi stoly a začali si plnit talíře různými lahůdkami. Já jsem na tom byla pochopitelně stejně.

 

První ochutnávka bylo indické kuře s rýží. Hodně kořeněné, jak se ovšem dalo čekat, ale opravdu moc dobré. Mým dalším chodem byly japonské rýžové kuličky s lososem nebo tuňákem. Sice jsem doufala v sushi, ale i tohle mé chuťové buňky naprosto uspokojilo. Následoval výborný bramborový salát z Německa a samozřejmě jsem musela ochutnat i Pavlovy bramboráky. S potěšením jsem rovněž pozorovala, že i naše buchty dosti rychle mizí. Doufám, že to bylo znamení, že chutnaly :-)

To už jsem se ale přesunula k finskému stolu. Tady převažují koláče a sladká jídla, ale samozřejmě nechybí ani ryby nebo losí maso. To však bylo z konzervy a vypadalo celkem nevábně, takže jsem ho raději nezkoušela. Zato jsem ochutnala výborný sýrový chleba, opravdovou finskou specialitu. Následoval ještě úchvatnější borůvkový koláč. Z toho jsem byla naprosto nadšená.
Na stole nemohly chybět salmiakki, což jsou Finy milované a světem nenáviděné bonbony. Rozdrťte hašlerku a hmotu důkladně promíchejte s větším množstvím soli. Přidejte kyselé mléko a vše upečte dohromady tak, aby se to pořádně připálilo. To je asi zhruba recept. :-) Je jich velké množství druhů, ale všechny mají společné to, že jsou více či méně odporné. Takže jestli na ně někde narazíte, doporučuji nezkoušet...

Po návštěvě finského stolu začal můj žaludek vysílat varovné signály, že už má možná dost. Ale protože je tu ještě třetí stůl, který musím prozkoumat, nekončím. U třetího stolu lidé moc nepoužívali kartičky, takže jsem mnohdy netušila, co to vlastně jím a odkud to pochází. Nejprve jsem vyzkoušela kanadské chicken wings. Byly dobré, ale v KFC mají lepší :-). Jinak na tomto stole převažovaly zapečené brambory. Jedny z nich pro mě byly jediným nepříjemným chuťovým zážitkem. Byly zapečené s okurkou a hlavně šíleně moc kořeněné a dost dlouho mi trvalo, než jsem se té nepříjemné pachuti v ústech zbavila. Ale jinak jsem byla opravdu spokojená.

Asi s hodinovým zpožděním dorazili Španělé. Okamžitě se k nám žene kamarádka Bea s tím, že prostě musíme ochutnat španělskou omeletu. No když musíme, tak musíme. Takže, španělská omeleta není nic jiného než brambory a vajíčka. Sice byla dobrá, ale tohle si běžně dělám sama. No nic, Španělsko zklamalo. Podobně jako Francie s chlebem zapečeným se sýrem. A prý že jsou to gurmáni...

V té době už byly všechny místnosti naprosto přeplněné, stejně jako naše žaludky. Večer pak pokračoval v příjemném duchu, hodně se povídalo, plánovaly se výlety a tak podobně. Španělům se podařilo napravit si reputaci, když donesli naprosto úžasnou sangrii. Absolutním vrcholem večera byl teplý americký apple pie. Byla jsem naprosto přejedená, ale tohle jsem si prostě nemohla nechat ujít.
To už se ale pomalu blížila desátá hodina, kdy naše večeře oficiálně končila. Ve Finsku platí stejně jako u nás po desáté hodině noční klid, který se tady dost přísně dodržuje. Ještě že tady jsou ještě naše oblíbené hospůdky, ve kterých jsme večer příjemně zakončili...


Článek pro vás napsala kamarádka Hanka, která je už téměř dva měsíce na stáži ve finském městě Oulu. A výborné buchty pekla podle receptu, který najde TADY.

Více fotografií z této akce najdete TADY.

Můžete se těšit na některé recepty, které nám ještě Hanka pošle. Příště to bude kareliánský chleba (karjalan piirakka), což je finská specialita. 

 

 

   
02.11.2007 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [14] jithule [*]

    české buchty peču

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:14:48
  2. avatar
    [13] ivory [*]

    zajímavé pokrmy

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:14:59
  3. avatar
    [12] hubajda [*]

    sunnynka — #5 to na obrazku sushi neni to musi met okolo rasu

    superkarma: 0 12.11.2012, 22:48:14
  4. [11] gentiana [*]

    V salmiakki žádný kyselý mlíko není. Ale obsahuje nějaké umělé hnojivo nebo ropný produkt, proto ta nenapodobitelná chuť. A je to docela dobré. Kareliánský chleba se správně česky jmenuje karelský piroh a je to cosi s náplní z rýže a když se to nepoleje opravdu velkým množstvím másla, nedá se to jíst, protože to nemá žádnou chuť. rubísek: no, třeba makaroonilaatikko je mleté maso, vařené kolínka, cibule a půl kila pepře, to se poleje vajíčkem rozmíchaným v mléce a zapeče. Nebo něco jiného zapečeného s mletým masem. Na moje indiskrétní dotazy, kam se poděly ty velké kusy masa, se mi dostalo takových neurčitých odpovědí ve stylu, že za války se musela sníst i kopyta a čumáky:D, velké kusy masa se holt nepoužívají. A další typická finská jídla jsou pizza, lasagne a těstoviny z konzervy.

    superkarma: 0 03.11.2007, 13:53:01
  5. avatar
    [10] tyrkys [*]

    hanellka: v poho

    superkarma: 0 02.11.2007, 20:06:37
  6. [9] hanellka [*]

    jo taky uz jsem si to nasla a fakt to je druh sushi, tak dik za upozorneni pro priste budu chytrejsi.

    superkarma: 0 02.11.2007, 18:32:47
  7. avatar
    [8] tyrkys [*]

    sunnynka: hanellka: opravdu je to druh sushi. Sushi nejsou jen ty známé rolky http://www.sushicatering.cz/sushi.html

    superkarma: 0 02.11.2007, 17:10:44
  8. avatar
    [7] sunnynka [*]

    hanellka: ahooooj tak to by tam myslím napsané bylo, ne?

    superkarma: 0 02.11.2007, 15:18:36
  9. [6] hanellka [*]

    ahoj ono je mozne ze to opravdu je nejaky druh sushi, protoze ja znam jenom to klasicke s rasama. A hlavne co si pamatuju tak na karticce rozhodne sushi napsane nebylo

    superkarma: 0 02.11.2007, 15:14:09
  10. avatar
    [5] sunnynka [*]

    tyrkys: hanka povídala, že to sushi nebylo

    1. na komentář reaguje hubajda — #12
    superkarma: 0 02.11.2007, 13:14:22
  11. avatar
    [4] tyrkys [*]

    To s lososem je sushi, přesně se jmenuje Nigiri sushi

    superkarma: 0 02.11.2007, 12:40:32
  12. avatar
    [3] *daisy* [*]

    Kamarad byl na podobne akci, vyresil to bramborovyma knedlikama (z pytliku), gulasem a pivkem

    superkarma: 0 02.11.2007, 09:24:33
  13. avatar
    [2] sunnynka [*]

    rubísek: čti poslední odstavec

    superkarma: 0 02.11.2007, 08:16:50

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme