Vaření

Meruňky - královské ovoce

meruňkaMeruňky jsou právem nazývány královským ovocem, neboť je měly v oblibě už perské princezny. Aromatické a šťavnaté meruňky báječně chutnají, skvěle se zavařují, lze z nich připravit celou řadu sladkých i slaných pokrmů a navíc jsou prospěšné našemu zdraví.

Meruňky pro zdraví!

  • Meruňky jsou předmětem zájmu vědců, neboť patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci. Posilují odolnost organismu proti nemocem a obsahem antioxidantů jsou zbraní proti volným radikálům a rakovině.
  • Bohatstvím obsažených cenných látek (zejména kyseliny listové, vitaminu C a železa) zlepšují náladu, pomáhají proti únavě a nesoustředěnosti, celkově omlazují organismus a posilují naše nervy. Jsou doporučovány při fyzické a duševní vyčerpanosti.
  • Pět meruněk denně nám zajistí potřebné množství dávky provitaminu A, který je důležitý pro činnost srdce a zlepšuje funkci zraku.
  • Meruňky jsou jedním z nejlepších zdrojů železa. Působí proti chudokrevnosti, zlepšují krvetvorbu a kvalitu krve. Léčebný účinek mají také sušené meruňky.
  • Meruňky podporují peristaltiku střev, pomáhají odstranit zácpu, zlepšují trávení, regulují krevní tlak a urychlují rekonvalescenci nemocných. Konzumace meruněk také zmírňuje astmatické potíže.
  • Tato informace je věnována především ženám, neboť pravidelná konzumace meruněk pozitivně ovlivňuje vzhled pleti a vlasů.

Meruňkové tipy do kuchyně

  • Meruňky dozrávají po utržení ze stromu daleko hůře než jiné plody a aby byly plné chuti a šťavnaté, musí být zralé a měkké.
  • S meruňkami můžeme všestranně vylepšit svůj jídelníček. Jíme je nejčastěji jako osvěžující ovoce, ale připravujeme z nich i ovocné saláty, rozmanité moučníky a sladké pokrmy. Meruňky dodají zvláštní příchuť i masovým pokrmům, zejména grilovaným a pečeným masům. Zpracovávají se i na kompot, džem, lze je i sušit a zmrazovat.

Nejlepší meruňkové recepty

Kuřecí kapsy plné meruněk

receptHledání nových kombinací je zábavná činnost, a když se pustíte do vaření s chutí a láskou, není možné, aby výsledek byl špatný. Tato super snadná kombinace kuřecího masa, meruněk a nudliček mandlí překvapí i ty největší labužníky. Dobrou chuť!

Ingredience: 4 kuřecí prsíčka (po 150 g), 4 menší meruňky, 4 lžičky rozinek namočených v rumu, 150-200 ml vývaru (i z kostky), 1 lžíce hladké mouky, trochu smetany, sůl, mletý bílý pepř, 1 lžíce oleje a 1 lžíce másla ne opečení, pražené mandlové lupínky

Postup: Meruňky částečně nakrojíme, vypeckujeme a otvor po pecce vyplníme rozinkami namočenými v rumu. Kuřecí prsíčka rozřízneme ale nedokrojíme až do konce, rozevřeme, naklepeme, osolíme, opepříme a na každý plátek položíme meruňku, uzavřeme a konce zachytíme párátkem. Na oleji a másle kapsy ze všech stran opečeme. Opečené kapsy vyjmeme, zbylý tuk zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a smetanou a dobře promícháme. Vrátíme maso a krátce povaříme. Na talíř dáme rýži, kapsu, vše přelijeme jemnou omáčkou a posypeme opraženými nudličkami mandlí.

Nejlepší meruňkovo-tvarohový koláč

Meruňkových moučníků není nikdy dost, zvlášť když se šťavnatá a plná chuť meruněk spojí s jemnou tvarohovou pěnou. Ať žije léto!

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 1 lžíce pískového cukru, asi 250 ml mléka, 80 g másla nebo jiného tuku, 1 vejce, špetka soli, asi 1 kg meruněk, 2 lžíce mandlových lupínků

Postup: Tvarohová pěna: 500 g měkkého tvarohu, 3 vejce, 2 lžíce škrobové moučky, 3 lžíce pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 citron

Mouku prosejeme a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme cukr, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vykynout. Poté přidáme rozehřátý tuk, zbylé vlažné mléko rozšlehané s vejcem, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Meruňky vypeckujeme a rozpůlíme. Vykynuté těsto vyválíme, rozložíme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme tvarohovou pěnou, poklademe meruňkami a posypeme mandlovými lupínky. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme dorůžova. Moučník poprášíme moučkovým cukrem a pokrájíme na dílky.

Příprava tvarohové pěny: Tvaroh rozmícháme s vejci, škrobovou moučkou, pískovým a vanilkovým cukrem a šťávou a kůrou z citronu.

Meruňky na grilu

Lákavé a osvěžující meruňky dostanou další chuťový rozměr, pokud je krátce grilujeme a ještě horké podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Ingredience: Pevné a zralé meruňky, trochu rozehřátého másla, vanilková zmrzlina a hoblinky čokolády na ozdobení

Postup: Ovoce přepůlíme a zbavíme pecek. Řeznou stranou dolů je klademe do alobalové misky položené na rozpáleném grilu a grilujeme nejprve asi 2 minuty. Otočíme a potřeme je rozehřátým máslem. Asi po 2 minutách sundáme z grilu. Rozdělíme na porce, doplníme vanilkovou zmrzlinou, posypeme hoblinkami čokolády a ihned podáváme jako lahodný letní dezert.

- Pro fajnšmekry zkuste otvor po pecce naplnit, třeba kouskem marcipánu...

Meruňkové ráno (2 porce)

Sytý a výživný nápoj je nejlepší způsob, jak nastartovat den. Tento osvěžující nápoj dodá tělu potřebnou energii na zvládnutí každodenních povinností.

Ingredience: 2-3 meruňky, 1 zákys meruňkový nebo neochucený zákys, 200 ml polotučného mléka, kakao a skořice

Postup: Meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do mixéru. Zalijeme zákysem, mlékem a rozmixujeme. Do větších sklenic nalijeme nápoj a povrch poprášíme skořicí a kakaem. Můžeme dozdobit kousky meruněk napíchaných na párátko, které položíme přes okraj sklenice.

Další zajímavé recepty najdete na www.namasle.cz

   
23.08.2011 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [2] bonda [*]

    Pohoda — #1 Jojo, tomu se říká s křížkem po funuseSml52

    superkarma: 0 23.08.2011, 13:02:00
  2. [1] Pohoda [*]

    škoda, že už je pomeruňkách, že ? Sml68Sml68Sml68

    1. na komentář reaguje bonda — #2
    superkarma: 0 23.08.2011, 10:48:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme