Vaření

Meruňkový koláč z Pečenky

koláč z remosky

Už dlouho mě lákalo vyzkoušet upéct moučník v elektrickém pečícím hrnci. Určitě má doma spousta z vás klasickou remosku nebo některou z jejích novějších nástupců. Takže i vám se jistě bude hodit dnešní recept na meruňkový moučník.

Tento recept koluje po internetu jako „Meruňkové Himaláje“. Našla jsem spoustu různých receptů, ale základ je podobný. Těsto, tvaroh, meruňkový kompot. A pro mě konečně příležitost vyzkoušet si nějaký moučník v ETA Pečence, kterou mám doma na testování. Už jsem v ní pekla kačenu, kuřecí stehna a dusila maso. Všechno se povedlo na jedničku.

Navíc si pamatuji, že když byla největší sláva remosek, tak se v nich pekly s velkým úspěchem i různé buchty, koláče a nevím jaké sladkosti ještě. Recept můžete vyzkoušet i na vyšším plechu, v klasické troubě. Potom pečte na 170 °C, asi 40 minut.

Elektrický hrnec ETA Pečenka je pomocník hlavně na bezchybné pečení masa, ale také na dezerty. Můžete v něm péct a zapékat, dusit. Je to prostě něco podobného, jako jsme byli zvyklí u babiček a maminek a jejich remosek. Teflonový povrch Pečenky se výborně udržuje, nic se v něm nepřipálí, i po pečení moučníků se dobře omývá.

Suroviny

těsto

  • 200 g špaldové mouky
  • prášek do pečiva
  • 130 g cukru krupice (nebo třtinového cukru)
  • 1 vejce
  • 150 g mléka
  • 50 g rozpuštěné Hery máslová příchuť

tvarohový krém

  • 1 plnotučný tvaroh (250 g)
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový puding v prášku
  • 150 g šťávy z meruňkového kompotu
  • meruňky z kompotu

Postup

Připravte si k ruce robota, ten zvládne všechnu práci za vás. Já jsem měla pracovní kuchyňské duo ETA. K Pečence mi pomáhal Gratus :-)

Nejprve si umíchejte těsto. Nasaďte šlehací nástavec a ušlehejte do bílé hladké pěny vejce s cukrem. Bude to určitě pár minut trvat. Přidejte rozpuštěnou vychladlou Heru a mléko. Do mouky vmíchejte prášek do pečiva a po částech přidejte do těsta.

Eta Pečenka

Teflonovou nádobu Pečenky si lehce vymažte olejem a vysypejte polohrubou moukou. Vlijte do ní větší část těsta, řekla bych tak 3/4. Zbytek těsta vylijte do menší misky. Z nádoby robota těsto vytřete silikonovou stěrkou, aby byla nádoba co nejvíce čistá. Já jsem mezi šleháním těsta a náplně nádobu ani nevymývala. Jen jsem pokračovala v práci.

krém

Do nádoby robota dejte tvaroh, cukr smíchaný s pudingovým práškem, vejce a šťávu z kompotu. Vyšlehejte do hladkého krému. Mezitím co se krém šlehá, nakrájejte meruňky na plátky. Do Pečenky jsem spotřebovala 12 půlek meruněk.

Meruňkové Himaláje

Tvarohový krém opatrně vylijte na těsto v Pečence. Na povrch naskládejte meruňky a zakončete celý moučník přelitím povrchu zbylým těstem.

Pečenku zapněte a nechejte moučník péct hodinu.

Po upečení sundejte víko a nechejte vychladnout.

Meruňková buchta

Dobrou chuť přeje Elly.

Potřebujete rychlý moučník? Najdete ho na našem magazínu.

švestkový hrnkový koláč

ostružinový koláč

rebarborová bublanina

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
23.05.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [10] babikuby [*]

    Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 23.05.2016, 23:19:04
  2. [9] bábovka [*]

    Sml59

    superkarma: 0 23.05.2016, 19:06:05
  3. [8] olinka55555 [*]

    Je to krása, ale nic nového - myslím to pečení v pečence nebo remosce, babička pekla buchty zásadně jen v remosce.

    superkarma: 0 23.05.2016, 16:36:00
  4. [7] prototype [*]

    Sliny už se sbíhají! Sml22

    superkarma: 0 23.05.2016, 09:40:02
  5. [6] janavys [*]

    Mňam!!! To nemá chybu!Sml22

    superkarma: 0 23.05.2016, 09:12:49
  6. avatar
    [5] elly [*]

    gerda — #2Mísa od robota, malá miska, stěrka a nádoba ve které pečeš přece není moc nádobí Sml58

    superkarma: 1 23.05.2016, 08:44:18
  7. [4] bobani [*]

    ovoce mám raději čerstvé

    superkarma: 0 23.05.2016, 08:27:50
  8. [3] Andreadornova [*]

    Sml79

    superkarma: 0 23.05.2016, 07:12:00
  9. avatar
    [2] gerda [*]

    Já si počkám, až budou živéSml16. Nemám ráda zavařené v moučníkách. Pak udělám bublaninu nebo kynutou buchtu, tohle je strašně nádobí na tak jednoduchý recept.

    1. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 0 23.05.2016, 06:44:32
  10. avatar
    [1] gituška [*]

    Určitě upečuSml67

    superkarma: 0 23.05.2016, 06:43:26

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme