Reklama

meruňková snídaně

Urodily se vám meruňky na zahradě nebo jste neodolali krásnému oranžovému ovoci na trhu? Ať tak či tak, určitě už jste vyzkoušeli všechny možné koláče, máte uvařenou marmeládu a zmražené zásoby na zimu.

Naše čtenářka Jana si z meruněk uvařila něco méně tradičního. Snídaňovou směs. Tu si teď dává třeba do bílého jogurtu nebo obilných kaší. Tak neváhejte a udělejte si také zásobu na zimu. Zase něco trochu jiného než tradiční džemy a zavařené ovoce.

Suroviny (na 4 menší skleničky)

  • 500 g vypeckovaných, nakrájených meruněk
  • 200 g třtinového cukru (dle kyselosti meruněk můžeme přidat i více)
  • 50 g cukru muscovado
  • 1 menší pomeranč
  • 13 g Gelfix extra 2:1 (Dr. Oetker)
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 hrsti slunečnicových semínek
  • 2 hrsti rozinek
  • trochu rumu

meruňky

Postup

Meruňky důkladně omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Pomeranč oloupeme a také pokrájíme. Ovoce vložíme do hrnce, zasypeme cukrem, důkladně promícháme a dáme do chladna přes noc uležet.                                                              

Po 12 hodinách směs vaříme na mírném plameni přibližně 20 minut. Po této době vmícháme Gelfix smíchaný se dvěmi lžícemi cukru. Necháme ještě 5 minut za stálého míchání povařit.                                                                                                                          

Jakmile odstavíme hrnec z plotny, necháme chvíli odstát (5 -10 minut) a poté vmícháme ořechy, semínka, rozinky a rum. Přelijeme do skleniček, zavíčkujeme a na chvíli postavíme dnem vzhůru.                                                                                                                                                

A máme hotovo! Teď už jen dočkat rána a přidat si meruňkovo-oříškovou dobrotu např. do kvalitního bílého jogurtu.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Meruňky můžete použít do dalších zajímavých receptů z našeho magazínu

grilované kuřecí

nebespan

koláč z remosky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková, archiv redakce