Zdraví

Měly by být džusy a pyré součástí našeho jídelníčku?

Jak je to s konzumací džusů v ČR? Proč bychom je měly do svého jídelníčku zařadit? Kolik je doporučenná denní konzumace? Přidává se do džusů cukr? Díky čemu je expirační doba těchto produktů tak dlouhá? Kdy a jaký typ džusu bychom si měli vybrat? Jsou pyré přírodními produkty z ovoce a zeleniny? Toto a spousta dalších otázek se možná honí hlavou příznivcům zdravého životního stylu.  Na některé z nich jsme se dnes zeptali RNDr. Pavla Suchánka, nutričního specialisty.

RNDr. Pavel SuchánekJaká je pro zajímavost konzumace džusů v Evropě a kolik vypije průměrný Čech?
Konzumace džusů v zemích EU je přibližně 13,4 l na osobu za rok, průměrný Evropan tedy vypije 1,1 l džusu za měsíc. Nicméně tato spotřeba se bohužel napříč Evropou výrazně liší. Tento fakt potvrzuje i nedávno realizovaný průzkum, který ukázal, že spotřeba džusů v Polsku, České republice, Slovensku, Litvě a Rumunsku je většinou výrazně nižší, než činí unijní průměr v západní Evropě. Zatímco Brit vypije zhruba 17 litrů džusu ročně, v Německu je to 22 litrů a v Norsku asi 30 litrů, v České republice je to 4,8 litru na osobu ročně, což je pouhých 13 ml džusu denně, tedy jen několik lžiček týdně.

Proč bychom měly džusy nebo pyré zařadit do našeho jídelníčku?
Ovocný džus jako prvek zdravého životního stylu přispívá ke zvýšení celkové spotřeby ovoce a zeleniny a tím i k lepšímu zdravotnímu stavu. Džusy a pyré, které jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, mohou být vhodným a snadno stravitelným prvkem zdravé stravy. Jejich pravidelná konzumace, stejně tak jako samotné ovoce a zelenina poskytne tělu to správné množství mikro- a makro živin, které si tělo samo o sobě nedokáže vyrobit.džusy

Kolik džusu nebo pyré se standardně doporučuje denně konzumovat?
Odborníci na výživu doporučují jednu 200ml sklenku džusu denně nebo 1 balení pyré. Pokud bychom měli dodržovat toto doporučení, měsíční spotřeba džusů by tedy měla dosáhnout přibližně 6 l. Džusy a pyré představují jednoduchý způsob, jak jídelníček naplnit chybějícím ovocem a zeleninou. Díky jejich praktickému balení si je můžete vzít kamkoliv s sebou a můžeme jimi bez problémů suplovat jednu z doporučovaných pěti porcí ovoce a zeleniny na den. Zbytek je pak vhodné doplňovat jak v syrové, tak u zeleniny i v tepelně upravené formě.

džusy

Jak je to s dluhou expirační dobou džusů? Té je dosaženo díky konzervantům?

Ne, dlouhá expirační doba džusů není důsledkem použití konzervantů, ale je výsledkem pasterizace či tepelné úpravy během procesu výroby. Podle zákona, nesmí být do džusů prodávaných v krabicích a lahvích přidávány konzervanty. Pasterizace zničí mikroorganismy a enzymy zodpovědné za kažení produktu, hermeticky zapečetěné kartony či lahve pak chrání džus proti následnému neboli sekundárnímu znečištění.

džusyA co přidaný cukr v džusech?
Podle nedávno realizovaného průzkumu spotřebitelé nevědí, že dle nařízení EU se do 100% džusů nesmí přidávat žádné konzervanty, barviva, umělá aromata, přidaný cukr nebo jiná sladidla. Do ovocných a rajčatových džusů se taktéž nesmí přidávat cukr. Přidávat tyto ingredience je zakázáno jak do krabicových džusů, džusů ve sklenicích, tak do džusů v plastových lahvích. Barva, chuť a vůně džusů musí odpovídat ovoci, ze kterého je džus vyroben.

Mají džusy a pyré srovnatelnou nutriční hodnotu jako čerstvé ovoce a zelenina?
Ovocné a zeleninové pyré jsou přírodní produkty, které mají podobnou nutriční hodnotu jako zelenina a ovoce. Obsahují cennou vlákninu, vitamíny a minerální látky, jako je draslík, vápník a hořčík. Dále jsou zdrojem energie, organických kyselin, barviv a mnohých dalších biologicky účinných látek. A co je ještě velmi důležité, je fakt, že neobsahují přidaný cukr, čili se jedná o 100% přírodní produkty.

Je lepší zařadit džusy a pyré ke snídani nebo spíš ke svačině během dne?
Sklenice pomerančového džusu ke snídani vám dodá energii na celé ráno, nebo rajčatový džus je skvělou volbou pro zdravou a lehkou dopolední svačinu. Málokdo ví, že by se rajčata dle svého složení měla zařazovat spíše k ovoci, než zelenině. 200ml sklenice rajčatového džusu obsahuje 500 miligramů draslíku, který zajišťuje správný chod svalů, nervového systému a udržuje v normě krevní tlak. Na druhé straně pyré z mrkve obsahuje beta-karoten tedy provitamín A, které se během letního opalování starají o růst a obnovu kožních buněk a mohou tak také být významným doplňkem zdravého oběda.

„Džusy a pyré ─ vitamíny ve smart formě“je informativní projekt polské asociace výrobců džusů a šťáv KUPS, financovaný z fondů EU. Hlavním cílem je zvýšit povědomí o ovocných a zeleninových džusech, šťávách a pyré a jejich benefitech. Více na www.dzusyapyre.cz nebo na FB profilu Žijte SMART.

   
27.11.2015 - Zdraví - autor: Vendula Kubalíková

Komentáře:

  1. avatar
    [2] kobližka [*]

    V odšťavňovači si dělám své vlastní,hned spotřebuju,takže čerstvé.

    superkarma: 0 28.11.2015, 23:25:23
  2. [1] bobani [*]

    džusy nepiju

    superkarma: 0 27.11.2015, 11:36:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme