Domácnost

Meleme, meleme mouku

S obilím se ve svém jídelníčku setkává denně téměř každý z nás. Ať je to v podobě pečiva, obilných vloček, různých pochutin nebo zahuštěných jídel. Ale napadlo vás někdy připravit si mouku sami doma?

Taková doma připravená mouka má mnohem větší přínos pro náš organismus. V zavřeném obilném zrnu se totiž drží všechny výživné a zdravé látky. A že jich v takovém zrnku není málo. Draslík, železo a fosfor, vitamin A a E, vitaminy B1 a B2. Ty všechny jsou pro nás velice prospěšné.
Jakmile jsou ale zrna rozemleta, začnou se všechny tyto látky důsledkem oxidace vytrácet. To se nakonec projeví i na chuti obilí.

Domácí celozrnná mouka je také mnohem hodnotnější než kupovaná mouka bílá. Ta se totiž vyrábí tak, že je obilí zbavováno vnější vrstvy zrna, právě té, ve které jsou obsaženy všechny cenné látky. V takového mouce už potom není žádná vláknina a ztratí se z ní i většina zdravých látek.

A to je důvod, proč bych vám doporučila koupi domácí mlýnku na obilí.

Mlýnky na obilí jsou převážně vyrobené ze dřeva. Ale najdou se i plastové a kovové.
Základem takovéhoto mlýnku jsou mlecí kameny. Tak tomu bylo i u starých mlýnků, které používaly už naše babičky. Ty dnešní ale mají tu výhodu, že nemusíte točit kličkou, ale jsou poháněny elektromotorem. Ten má obvykle příkon 300 až 600 W.

Elektromotorem je poháněn spodní mlecí kámen, pozice toho horního je regulovatelná. Nastavíte si jím jemnost rozemílání obilí. Můžete si tak připravit velice jemnou mouku, ale i hrubý obilný šrot.

Připravené obilí nasypete do trychtýřové násypky, do které se najednou vejde 1 až 2 kg zrna. Po umletí padá mouka šikmou trubkou do připravené nádoby.

Vybrat si můžete mlýnky, které pouze melou mouku, ale i mlýnky, na kterých můžete připravovat z obilí vločky. U těch je to stejné jako u obilí. Kupované vločky nemívají tu hodnotu jako domácí. Je to především tím, že kupované vločky bývají ošetřeny párou a lisovány za horka. Tak se z nich vytrácí většina cenných látek.

Podle toho, jaký mlýnek si vyberete, se pohybuje i jejich cena. Ta závisí na výkonu, ale právě i na tom, jestli strojek nabízí i přípravu vloček, nebo jen mouky.
Při výběru se také informujte kolik stupňů jemnosti lze u strojku nastavit. Ideální je 9 až 15 stupňů.
Vybrat si můžete také z různých velikostí. Existují mlýnky malé, které stačí bezdětné rodině, nebo mlýnky větší, rodinné. Cena mlýnků na obilí se pohybuje od 7 do 12 tisíc korun. Pokud vám stačí mlýnek bez motoru, který se ovládá kličkou, stojí kolem 3 tisíc korun.

Za informace děkuji panu Vývodovi z Kuchyňského studia Lamont.

   
24.02.2004 - Dům a byt - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [63] Olka [*]

    Viděla jsem prodávat zrní v prodejně Country Life. Kromě jednoho druhu zrní tam ovšem měli ještě asi 10 druhů celozrnné mouky. Péct chleba doma, to ano, ale mlít mouku nebudu.

    superkarma: 0 26.02.2004, 14:54:37
  2. avatar
    [58] piškotek [*]

    je to zajímavé, ale dám přednost kupované, hotové.

    superkarma: 0 24.02.2004, 20:20:20
  3. [57] Janík [*]

    tak to radši zkoušek nebudu

    superkarma: 0 24.02.2004, 17:53:18
  4. avatar
    [56] Eva_CZ [*]

    Gabi: a skoda ze si tady clovek nemuze z niceho udelat srandu!

    Mas smysl pro humor jak stara zapskla panna.....

    superkarma: 0 24.02.2004, 16:28:01
  5. avatar
    [55] Exupery [*]

    femme: Nemyslela jsem, že si pleteš šáchor s pšenicí Ale takovou tu kočičí trávu, prodávají to ve zverimexu a JE to pšenice

    Mlýnek na kafe mě napadl taky, dokonce ho mám doma a dá se na něm nastavit hrubost. Akorát jsem v něm mlela naposledy asi před 8 lety lysohlávky, tak abych si pak neupekla halucinogenní rohlíky

    superkarma: 0 24.02.2004, 16:01:40
  6. avatar
    [54] Juana [*]

    V mixéru drtím taky obyčejné ovesné vločky, kaše je z toho jemnější a taky tu mouku přidávám do pečiva. Jsem takový ten tvůrčí typ v kuchyni, ráda zkouším nové věci a vymýšlím vlastní postupy. Chce to ale hodně výkonný mixér, v klasickém mi to nejde, dostala jsem mixér od Zepteru, je to jako ten Power Stick co propagovali v nějakém teleshopu. Mixuju to v přídavné nádobě, co má vlastní nože a roztáčejí se tím ručním mixérem. Má to hodně velký výkon.

    superkarma: 0 24.02.2004, 15:26:48
  7. avatar
    [53] Juana [*]

    Obilí se dá snad koupit normálně v prodejně se zdravou výživou, ne? Jinak zkoušela jsem "umlýt" špaldové kroupy - to je skoro jako obilí - v mixéru, co se v něm má rozsekat třeba kafe nebo led - a šlo to dobře, asi kdybych to nechala delší dobu, bylo by to úplně dohladka. Uvařila jsem z toho kaši a bylo to mňam.
    V jedné kuchařce na zdravá jídla doporučuje autor, profesionální kuchař, mlýt obilí v elektrickém mlýnku na kafe, prý to jde dobře, sám to taky tak dělá.
    Jo a chleba peču docela často, manžel mi před lety koupil automatickou pekárnu, takže mašina sama umíchá těsto a buď to nechám péct přímo v ní, nebo uplácám bochánek nebo dalamánky nebo upletu housky a peču v troubě. Žitnou mouku kupuju v zdravé výživě.

    superkarma: 0 24.02.2004, 15:20:29
  8. avatar
    [52] Gabi [*]

    P.S.: Mlýnek měla moje kamarádka, která žije v SRN, už v roce 1990 a používala ho skoro denně - mlela na něm nahrubo obilíčko na zdravé kaše.

    superkarma: 0 24.02.2004, 13:27:23
  9. avatar
    [51] Gabi [*]

    Škoda, že se do Sunnynky tolik navážíte , jako by někoho nutila orat pole a pěstovat obilí, vždyť mlýnek na obilí není žádná novinka. Mlýnek na mák, na kávu nebo na maso určitě řada z vás používá a také se dá vše koupit již umleté. Nebo brambory se prodávají oloupané a zelenina nastrouhaná.
    Cena za samotný mlýnek je bohužel vysoká , i když kdo má kvalitního robota, může dokoupit jen nástavec.

    superkarma: 0 24.02.2004, 13:24:16
  10. avatar
    [50] emma [*]

    sunny, kde se dá koupit to obilí a kolik stojí? já bych si jen chtěla vypočítat ten rozdíl mezi kupovanou celozrnnou a doma mletou.
    jinak pro lidi třeba s bezlepkovou dietou to může být dobrý - umelou si bezlepkově, ne? nebo to je jen na pšenici a oves?

    superkarma: 0 24.02.2004, 12:57:04
  11. avatar
    [49] emma [*]

    pažitka: chlép?

    superkarma: 0 24.02.2004, 12:55:29
  12. avatar
    [44] mam-ča [*]

    Hmmm, máme na zahradě jílovitou půdu, vypěstuji obilí, pomelu, a ve volných chvílích si budu ještě plácat "domácí" cihly...

    superkarma: 0 24.02.2004, 12:14:04
  13. avatar
    [43] Eva_CZ [*]

    Ladia: nebo zakoupime cepy a sjedeme si ten proces celej!

    Sunny - to neni moje HOBBY, ze si obcas upecu rohlik! To je nutnost, kdyz se mi zacne styskat po NORMALNIM rohliku!
    A o recept na chleba zrovna prosim, protoze to, co sem zacali ted vozit, se neda jist.

    Ale fakt nemam nejmensi chut si doma mlit obili!

    P.S.Taky jime rizky - ale prase kvuli tomu nechovame....

    superkarma: 0 24.02.2004, 12:03:28
  14. avatar
    [42] Ladia [*]

    Jsem to neodeslala celý

    Ale když má někdo čas, chuť, peníze a místo, ať si doma zamele

    superkarma: 0 24.02.2004, 10:17:58
  15. avatar
    [41] Ladia [*]

    sunnynka: celozrnná mouka se liší od bílé tím, že je zpracováno a mleto celé zrno obilovin. NEJSOU odstraňovány obalové vrstvy a klíček, které obsahují největší množství cenných látek, vitamínů a minerálů. Mouka bílá je složena především z bezcenného škrobu a bílkovin. Proto nevidím důvod domácího mletí celozrnná mouka je velmi hodnotná.

    superkarma: 0 24.02.2004, 10:04:44
  16. avatar
    [40] werka [*]

    A taky je to další "krám", u kterého bych musel řešit kam ho dám. A ikdyž jsem zatím nesháněla ani jedno, tak mám pocit, že tady u nás bude jednodušší sehnat celozrnnou mouku než celé obilí.
    Nicméně jako zajímaovst enbo tip na uvažování -

    superkarma: 0 24.02.2004, 10:03:57
  17. avatar
    [37] Lhasa [*]

    sunny, zírám! Vůbec jsem netušila, že něco takovýho existuje A věřím, že kuchařka tvýho kalibru by z domácí mouky dělala divy

    superkarma: 0 24.02.2004, 09:57:29
  18. avatar
    [36] Aja [*]

    To mě teda neuchvátilo...jen práce navíc! Ještě tak mlít mouku a začnu mlít z posledního... Máte na to FAKT někdo čas?

    superkarma: 0 24.02.2004, 09:23:23
  19. avatar
    [35] sunnynka [*]

    Ladia: no čekala bych, že zrovna ty, odborník na zdravou výživu, mě podpoříš

    superkarma: 0 24.02.2004, 09:10:12
  20. avatar
    [34] Gabi [*]

    Ono mít mlýnek na obilí je docela dobrý nápad (už o něm několik let uvažuji). Člověk si může doma vyrobit čerstvou mouku z jakékoliv obilniny a nemusí se jen péct chleba, ale mouka se dá použít i na kaše nebo na zdravé sladkosti. A to nejsem žádná "hospodyňka"!

    superkarma: 0 24.02.2004, 09:00:31
  21. avatar
    [33] Ladia [*]

    To se přece nevyplatí, když si spočítám kolik stojí kilo mouky a tenhle mlýnek na mouku + ta práce s tím

    superkarma: 0 24.02.2004, 08:38:05

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Wiki [*]

    7000??? uff, tak to by mi asi nestalo za to

    superkarma: 0 24.02.2004, 08:35:27
  2. avatar
    [29] Žábina [*]

    Věřím tomu, ale nechci, děkuju ...

    superkarma: 0 24.02.2004, 08:27:19
  3. avatar
    [28] sunnynka [*]

    EvaFl: obilí si koupíš v obchodě, nemusíš ho pěstova a sklízet A mlýnek mele sám. Nenadřeš se přitom a nezabere to ani tolik času. A přitom máš pak mnohem kvalitnější mouku než je tak z obchodu

    Mám takový dojem, že zrovna ty jsi psala, že doma pečeš chleba a rohlíky, nebo ne? To bys viděla, jaké by byly z čerstvě umleté mouky.

    A k tomu máslu, doma stlučené by určitě nebylo lepší než kupované, kdežto doma mletá mouka je asi tak o 100% lepší než kupovaná

    superkarma: 0 24.02.2004, 07:31:28
  4. avatar
    [27] Léthé [*]

    A co domácí mléko a krávu na balkon? A upéct si vlastní chleba? Dyť já jsem naštvaná když dojde nakrájený chléb a já jsem nucená si koupit nekrájený .Doma mě pak se…štvou ty drobky…všude drobky

    superkarma: 0 24.02.2004, 06:17:27
  5. avatar
    [26] Eva_CZ [*]

    To je napad, zrovna se kousu nudou! Zaseju, sklidikm a pomelu!

    Sunny, priste tam soupni neco o tom, jak si stlouct vlastni maslo. Diky.

    superkarma: 0 24.02.2004, 01:47:56
  6. avatar
    [25] femme [*]

    proč je ten můj příspěvek tady dvakrát? fakt jsem ho poslala jen jednou

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:51:40
  7. avatar
    [24] femme [*]

    Exupery: náhodou si ještě dobře pamatuju, jak moje babička vždycky v létě na chalupě prala prádlo na valše a k praní používala obyčejné jádrové mýdlo a to prádlo pak úplně svítilo, jak bylo krásně čistý taky už to zabalím, dobrou

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:50:37
  8. avatar
    [23] femme [*]

    Exupery: náhodou si ještě dobře pamatuju, jak moje babička vždycky v létě na chalupě prala prádlo na valše a k praní používala obyčejné jádrové mýdlo a to prádlo pak úplně svítilo, jak bylo krásně čistý taky už to zabalím, dobrou

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:49:20
  9. avatar
    [22] femme [*]

    Exupery: ale no ták, přece mi nechceš namluvit, že nepoznám pšenici Já kočkám kupuju šáchor a v tom žádná pšenice není a basta fidli

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:46:34
  10. avatar
    [21] Exupery [*]

    femme: Pokud bys to fakt chtěla vyprat stejně jako Persil v pračce, tak by ses fakt udřela, souhlas, dobrou

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:46:12
  11. avatar
    [20] Exupery [*]

    Ono je to totiž strašně rychlý, normální trávě to trvá bůhvíjak dlouho, ale pšenice vystartuje za dva dny. A lidi si to na velikonoce nechávají na poslední chvíli Jdu spát, dobrou

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:44:53
  12. avatar
    [19] femme [*]

    Exupery: nemyslím si, že na valše bych prádlo vyprala hůř, jen bych se na ní udřela k smrti a to se mi teda nechce

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:43:34
  13. avatar
    [18] Exupery [*]

    femme: já do toho pytle koukala. Travní semeno je droboučký, ale v kočičí trávě značky Gimpet, byla teda jistě pšenice. Já jí poznám, páč jsem dřív ty klíčky jedla sama a nejen že jsem to nechávala růst kočkám

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:43:08
  14. avatar
    [17] Exupery [*]

    femme: Páč na valše to vypereš hůř, kdežto ta mouka je lepší než z krámu Ale asi mlejt nebudu.

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:41:00
  15. avatar
    [16] femme [*]

    Exupery: no jo, šáchor to je pokud já vím, tak ta travička v květináči je vyklíčené travní semeno, takže žádná pšenice, ale obyčejná tráva

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:39:40
  16. avatar
    [15] Exupery [*]

    Ta domácí mouka asi bude fajn, ale za cenu mlýnku (jsem líná, ruční bych nechtěla) si koupím skoro půl tuny celozrnný mouky v krámu

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:39:28
  17. avatar
    [14] femme [*]

    A proč taky nevyhodit pračky a zase prát na valše?!

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:36:57
  18. avatar
    [13] Exupery [*]

    femme: No jsetli nemyslíš šáchor (vypadá jako malej papyrus, ale něco takovýho, co vypadá jako normální tráva, tak to bejvá většinou pšenice Koupíš substrát zaleješ a za tejden máš kočičí pšenici. Ty možná na velikonoce pěstuješ pažitku (teda proč ne, mě taky chutná), ale taková ta travička v kvštináči, bejvá zase ta pšenice

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:36:39
  19. avatar
    [12] Vivian [*]

    aninas: jo, špenát u nás taky žereme na kila, je to dobrý na očička kvůli luteinu

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:36:28
  20. avatar
    [11] femme [*]

    aninas: kdepak, kočky to vždycky spasou dřív, než mě to mohlo napadnout

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:35:24
  21. avatar
    [10] aninas [*]

    No, ja bych ten mlynek docela brala

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:33:17
  22. avatar
    [9] aninas [*]

    femme: urcite to delas rodine a rikas tomu spenat

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:32:43
  23. avatar
    [8] femme [*]

    kubikm: fakt, říkaly mi to ale zase je pravda, že od té doby mi neožírají v bytě jiné kytky

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:31:50
  24. avatar
    [7] kubikm [*]

    femme: no jen aby

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:29:58
  25. avatar
    [6] femme [*]

    kubikm: přesně nevím, ale u zahradníků tomu říkají kočičí tráva a kočkám dělá moc dobře na trávení

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:26:41
  26. avatar
    [5] Vivian [*]

    Náhodou to je fajn nápad Domácí mouka má v sobě všechny ty živiny a vitamínky a minerály a stopové prvky, o které je ta "průmyslová" mouka ochuzená...

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:23:43
  27. avatar
    [4] kubikm [*]

    femme: čemu přesně říkáš tráva?

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:22:49
  28. avatar
    [3] femme [*]

    na velikonoce si vypěstuju max. v květináči něco trávy, teda spíš pažitky, kterou miluju a pro kočky mám speciální trávu, která je určena jen pro ně

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:20:03
  29. avatar
    [2] Exupery [*]

    femme: No dyť jo, na velikonoce se to hodí a kočkám to taky chutná

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:16:25
  30. avatar
    [1] femme [*]

    Pane bože, za chvíli tady snad bude návod na to, jak si pěstovat pšenici na balkoně, ne?!

    superkarma: 0 24.02.2004, 00:09:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme