Ebony and Ivory alebo fotky zo zakulisia medvedej rodinky si mozete pozriet tu.

Vcerajsi fotoserial o dvoch priateloch - velkom flegmatickom psikovi a mrnavom zvedavom maciatku ma tak trochu inspiroval k tomu, aby som vam poslala vlastne obrazky zvieratiek, ktore mam v zasobe. Teda presnejsie nie tak uplne moje vlastne, ale jedneho mojho znameho-pribuzneho (samozrejme s jeho suhlasom). Tieto fotky boli urobene v prirode v kanadskej provincii Alberta.

Medved cierny (po anglicky Black Bear, u nas medved baribal) sa vyskytuje v 32 statoch USA, v severnom Mexiku, a v takmer vsetkych kanadskych provinciach a teritoriach. Je o nieco mensi nez jeho pribuzni medved hnedy a medved grizzly (dospely samec vazi od 60 az do 300 kil a meria od 130 az do 190 centimetrov, dospela samica je o nieco mensia - 40 az 80 kil).

Na rozdiel od medveda grizzly im tiez chyba charakteristicky hrb na chrbte. Vacsinou maju tieto medvede ciernu srst, obcas sa vsak u nich vyskytuje aj cokoladovohneda a skoricovohneda. Niektore druhy medveda cierneho (baribal biely) maju bielu srst a nazyvaju sa po anglicky Kermode bear; ziju prevazne v zapadnej kanadskej provincii Britska Kolumbia a v severozapadnom Yukon Territory.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uvedene informacie su z webstranok http://www.bearbiology.com/bbdesc.html a http://www.spoazv.edu.sk/prace/hanulikova/medvedhnedykodiak1.htm

Reklama