Magie

Medvědí česnek - zázračně silná léčivka

Farář Kunzle (1875 - 1945) jej uctíval coby jeden z nejsilnějších a nejmocnějších léků v celé boží lékárně. Z hlediska léčivých účinků snad žádná bylinka na zemi není tak účinná v pročišťování žaludku, střev i krve jako česnek medvědí!

Všechna tato bylinkáři a léčiteli potvrzená superlativa jsou právě v zimním období a po čase velkého hodování zvlášť na místě. Podle Ursel Buhringové, z jejíž knihy o léčivých rostlinách si dovoluji čerpat, a podle sbírky germánské mytologie Eddy je původ medvědího česneku popsán takto: Kde na skálu dopadl jižního slunce paprsek, vyrašil ze země medvědí česnek. Tento druh byl považován za jednu z prvních rostlin, které se objevily po stvoření světa, a také za jednu z těch s největší silou - velšští Keltové jedli česnek před bitvou, aby mohli plni síly bojovat do posledního dechu.

medvědí česnek

Druhové jméno česneku medvědího - Allium Ursinum - je odvozené od slova ursus, tedy medvěd. Bylinka, která byla spojována s tak mocným zvířetem, jako je právě medvěd, byla starými kulturami považována za neskutečně silnou léčivku. Aby lidé získali sílu medvědí, vařili si na začátku jara nebo na zelený čtvrtek polévku z česneku medvědího. A její obliba a vážnost se datuje více než dva tisíce let zpátky.

Česnek medvědí je některými znalci uctíván i jako evropský protějšek dnes již také ceněného asijského jinanu dvojlaločného (Gingko biloba).

Kdy medvědí česnek užívat?

Medvědí česnek slouží jako prevence věkem podmíněných změn cévního systému (aterioskleróza), jako doplňková léčba při zvýšených hodnotách krevního tuku a vysokém krevním tlaku, při kožních chorobách, nechutenství, pro povzbuzení funkce zažívacího traktu, při nerovnováze střevní mikroflóry, pro ozdravení střev a jarní pročišťovací kúru. Skvělým prostředkem je tato bylinka i při onemocnění průdušek a jako pomocník v lidovém léčitelství je užívána i při zevní aplikaci. Čerstvě rozemnuté listy s jejich antibakteriálními a antimykotickými účinky slouží k ošetření ran proti rozvoji bakteriálních a houbových infekcí. Látky obsažení v této rostlince zároveň vyvolávají zvýšený přítok krve do oblasti rány, čímž se urychluje její hojení.

medvědí česnek

Medvědí česnek lze užívat i pro prevenci srdečních onemocnění podmíněných stářím, podle doporučení je dobré užívat denně 1 až 2 gramy cibule nebo listů medvědího česneku v jakékoliv formě. Medvědí česnek lze připravit i jako tinkturu. Z této bylinky se připravuje i ocet jako prostředek k podávání obkladů při svědivých, mokvavých chorobách. Jako prostředek při kašli se užívá ve formě tekutiny s medem. Velmi chutné je i známé česnekové pesto.

Čtěte také:

   
19.01.2016 - Magie - autor: Helena Pelikánová

Komentáře:

  1. [19] Zoe Sunshine [*]

    Medvědí česnek znám, je jiný, než klasika. Považuju ho za bylinky, je hodně léčivý.

    superkarma: 0 21.04.2016, 12:29:41
  2. [18] MikiProdej [*]

    čerstvé listy medvědího česneku,

    je možno zakoupit i cibulky medvědího česneku,pokud by byl zájem můžu vyrobit i domácí pesto z medvědího česneku.Pouze Brno. Na fotce cca 100g trs medvědího česneku.Volat mezi 9-22hodinou,osobní předání možné v Brně Černovicích zastávka Spáčilova 730699910

    superkarma: 0 13.03.2016, 19:37:08
  3. [17] Ferdicek [*]

    Mám ho moc ráda.Dělám z něj pesto.

    superkarma: 0 22.01.2016, 16:06:28
  4. avatar
    [16] Renia [*]

    Ano,mám ho ráda na chleba, na brambory jako pažitku,roste mi na jaře pod okny.

    x.

    superkarma: 0 21.01.2016, 15:45:40
  5. avatar
    [15] SNÍŽEK [*]

    loni jsme ho trhali s manželem,letos můžu jít jedině sama Sml15

    superkarma: 0 19.01.2016, 17:12:53
  6. avatar
    [14] Babca.p [*]

    letos jsem si ho zapoměla nasbírat a zamrazit

    superkarma: 0 19.01.2016, 17:03:32
  7. avatar
    [13] Jandywoman [*]

    Mám z něho nadělané něco jako pesto (olej+ rozmixovaný esnek, krátce zarexované) a dávám ho při každé možné příležitosti do jídel při vaření.

    superkarma: 0 19.01.2016, 15:30:32
  8. [12] bobani [*]

    zajdu si na jaře do lesa

    superkarma: 0 19.01.2016, 11:40:21
  9. avatar
    [11] gerda [*]

    Rikina — #2Nebuď smutná, když není čerstvý, není to už ono.

    superkarma: 0 19.01.2016, 10:53:36
  10. [10] Wercik.W [*]

    Sml67

    superkarma: 0 19.01.2016, 10:50:00
  11. [9] theplana [*]

    Moje babička na něj nedala dopustit.Sml16

    superkarma: 0 19.01.2016, 10:27:35
  12. [8] Violeta [*]

    Sml69Medvědí česnek mám na zahrádce. Rychle se rozrůstá, ale nyní, když je zahrada pod sněhem, se nedohledá. Ale listy na jaře otrhám a zamrazím. Přidávám ho pak téměř do všeho.

    superkarma: 0 19.01.2016, 10:04:10
  13. [7] gazdina [*]

    Rada by som, keby sme si mohli zadovážiť medvedí cesnak. Veľa som toho už počula o jeho prednostiach.

    superkarma: 0 19.01.2016, 09:50:11
  14. avatar
    [6] RenataMor [*]

    taky se chystám, že ho někde uzmu a zasadím si

    superkarma: 0 19.01.2016, 09:30:15
  15. [5] knihovna [*]

    Mám ho na mrazáku i rakytník, tak tyto vitaminové bomby musím občas vytáhnout a konzumovat.

    superkarma: 0 19.01.2016, 09:16:09
  16. [4] Roland [*]

    U nás v okolí nikde neroste .

    superkarma: 1 19.01.2016, 08:17:07
  17. [3] alenabl [*]

    ano, duben - max. začátek května je ten správný čas na medvědí česnek, to si ho užíváme do sytosti. Ikdyž až do vánoc jsem měla v ledničce pesto a bylo stále dobré.Sml67

    superkarma: 0 19.01.2016, 07:55:07
  18. [2] Rikina [*]

    gerda — #1 Sml22 taky jsem si říkala, kde teď pod sněhem hledat medvědí česnek, případně kam jít ke 12 měsíčkům... no, dobrá hospodyňka asi má mít nasušeno, nebo zamraženo, nebo nějak zakonzervováno. Anžto nejsem dobrá hospodyňka, počkám si na ten duben. Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 19.01.2016, 07:43:56
  19. avatar
    [1] gerda [*]

    No, bylo by trochu lepší psát o něm v dubnu, tou dobou jsou ho plné lužní lesy a po takovém článku můžeme vzít kosu ... a na něj!Sml30. Je výborný zazelena na chleba s máslem, usekaná nať se hodí do všeho a na všecko slané. Do masových směsí, karbanátků, do slaných chlebíčků, velikonočních nádivek, do polévek. Ano, je skvělý, není tak ostrý jak normální česnek a hlavně nám po dlouhé zimě dodává vitamíny.

    1. na komentář reaguje Rikina — #2
    superkarma: 0 19.01.2016, 07:01:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme