Vaření

Medovník - který je ten pravý?

Medovník je v naší rodině velice oblíbený moučník. Když si vyrazíme do restaurace, téměř vždycky si jej objednáme ke kávě na závěr oběda. 
Začala jsem se proto pídit po receptu, podle kterého bych tuhle dobrotu mohla upéct i sama doma.

Nejchutnější medovník, který můžete koupit už hotový, je určitě Marlenka. Vyrábí se buďto kulatý nebo čtvercový, plněný domácím karamelovým krémem, který tvoří plnou polovinu hmotnosti medovníku. Všechny suroviny, ze kterých je připravován, jsou přírodní, bez umělých barviv a konzervantů.
Novinkou, ale stejnou pochoutkou je Marlenka s čokoládovou náplní.

Pořád to ale není ten "pravý" medovník. Ten do naší republiky přivezla Marianna Chibovskaja z Moskvy a časem se rozšířil i přes hranice naší republiky.

Shodou náhod mi do rukou přišel časopis Marianne, kde byl medovník zrovna velkým tématem, včetně originálního návodu, který kuchař zdědil po své babičce.

Klasický medovník
Suroviny na medové pláty:
100 g másla, 150 g krupicového cukru, 5 lžic medu,  2 lžíce polotučného mléka, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 450 g hladké mouky.
Suroviny na krém: 200 ml polotučného mléka,  3 vrchovaté lžíce hladké mouky, 200 g másla, 150 g krupicového cukru, 1 žloutek.
Postup: Všechny přísady až na mouku smícháme v míse. Tu posadíme na hrnec, ve kterém se vaří voda, a vše pomocí metličky šleháme v páře. Měli bychom získat směs malinko řidší konzistence, než je majonéza. Pak vsypeme prosátou mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 4 díly a zabalíme do fólie na potraviny nebo je vložíme do mikrotenových sáčků, aby neoschlo. Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na
160 °C. Z dílů těsta vyvalujeme na pečicím papíru tenké pláty, které můžeme pro úhlednost vykrojit pokličkou, nebo si na papíru předkreslíme kruh o průměru cca 20 cm. Klademe je na plech a krátce, asi 3 minuty, pečeme do růžovozlaté barvy. Vyjmeme z trouby, sejmeme z papíru a spojujeme krémem.
Příprava krému:
Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme mouku a směs uvedeme do varu. Za stálého míchání takzvaně odpalujeme. Vypneme sporák a hmotu promícháváme do
vychladnutí, respektive do pokojové teploty. Pak zatřeme máslo, které musí být rovněž pokojové teploty – jinak by se krém srazil – cukr a žloutek. Jednotlivé pláty těsta spojujeme krémem a vrstvíme medovník. Ozdobíme popraškem cukru a sezonním ovocem.
Příprava: 25 minut
Pečení: 3 minuty
Pro 8 osob   

Medovník podle tohoto receptu mi kupovaný moc nepřipomínal. Byl příliš sladký a chyběla mu karamelová chuť. Zkusila jsem ho jednou a více ne. Tohle teda opravdu není ten "pravý medovník".


Poté jsem v jednom supermarketu narazila na hotové upečené placky na medovník. Návod na krém byl na obalu, placky vypadly lákavě, takže jsem se rozhodla, že vyzkouším i tento recept.
Po otevření sáčku s pláty medovníku se na mě vyvalila umělá medová vůně, řekla bych, že dost nepřirozená. Výsledný medovník byl ale celkem dobrý, nebyl tolik sladký jako medovník z Marianne.

Nakonec jsem ten pravý přece jen objevila. Recept na něj má na svém blogu (ZDE) naše čtenářka Visnery, jejíž rodina pochází z Ukrajiny a Ruska, kde i žije.  
Pravý medovník
Surovina na těsto:
150 gramů margarínu (Hera), 1 hrnek cukru (krupice, krystal), 2 ks vejce, 3 lžíce medu, sůl (špetka), 1 lžička sody (možno zaměnit i kypřicím práškem), 2,5 hrnku mouky.
Suroviny na krém: 1,5 balíčku másla (375 g), 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka.
Postup přípravy těsta:
Margarín, cukr a med zahříváme na vodní lázní, nebo na mírném ohni (lázeň je delší). Nepřestáváme míchat, dokud nejsou suroviny horké, a postupně přidáváme vše ostatní. Poté sejmeme z ohně a těsto pořádně zpracujeme. Necháme chvíli odležet a rozvalujeme na co nejtenčí plátky a každý upečeme v troubě. Plátky by měly být světle zlatavé. Ořežeme okraje (jsou suché a kazily by chuť celého medovníku) a připravíme si krém. Ořezané kraje ještě budeme potřebovat!
Postup přípravy krému:
Máslo vyšleháme s plechovkou slazeného mléka a potřeme silnější vrstvou na medové již připravené plátky. Pro fajnšmekry doporučuji plechovku s mlékem i uvařit (cca hodinku až dvě). Krém potom bude krásně karamelový a velmi chutný.
Stavíme dort :-)
Jednotlivé pláty upečeného těsta klademe na sebe, přičemž každý namažeme připraveným krémem. Na závěr vezmeme ořezané okraje a v ruce je rozdrobíme. Poté je nasypeme na vrchní, krémem namazaný medový plátek.
Na medovníku je výborné právě to, že se nejí ihned po upečení. Potřebuje se minimálně den odležet. Nemusí to být ani chladné místo, stačí, když jej přikryjete utěrkou, aby neokoral.
Přeji dobrou chuť!:) Visnery

Fotky ze stránek Marianne a Marlenka.

Patříte taky mezi milovníky medovníku? Máte nějaký jiný, osvědčený recept?                               
   
23.09.2005 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [58] saruz [*]

    medovník máme rádi, ale nedělám jej, u nás se prodává gruzínský a je moc dobrý Sml16

    superkarma: 0 02.12.2012, 10:12:22
  2. avatar
    [57] ivory [*]

    asi dvakrát jsme zkoušeli, ale je opravdu náročný Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:48:10
  3. avatar
    [56] hubajda [*]

    mame ho radi

    superkarma: 0 08.11.2012, 00:47:31
  4. [55] Fofo [*]

    Chyara - no mě se ani moc nepovedl z Marianne a to už je co říct. Nejlépe jsem uspěla s kupovanými pláty a s krémem, jehož návod je na nich. A bohužel (bohudík pro výrobce), kupovaný je nejlepší.

    superkarma: 0 04.09.2007, 11:02:26
  5. avatar
    [54] ghold [*]

    Peču velice často klasický medovník,krém dávám nastavovaný,jen na první placku nanesu tenkou vrstvu pikantního džemu,pak krém a drobenku z těsta opražím na suché pánvičce

    superkarma: 0 23.04.2007, 17:27:08
  6. avatar
    [53] Korina 1 [*]

    Medovník mám ráda a tak ho vyzkouším.

    superkarma: 0 09.12.2006, 21:34:35

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [51] chyara [*]

    zkoušela jsem ten druhý recept na medovník, ale bohužel nezměkl a to podotýkám, že jsem ho nechávala snad 3 týdny uležet a nic. Ach jo, vůbec netuším čím to bylo, možná je tam psáno více mouky, vůbec netuším. A abych nezapoměla, vůbec to nešlo rozválet na placky, bylo to moc husté těsto.A to jsem to dělala přesně podle návodu

    superkarma: 0 04.09.2006, 15:17:40
  2. avatar
    [44] GiSt [*]

    Tak mi to připadá jak ten dort co mamka peče už spoustu let a říká tomu válečný dort. Protože bylo všechno na lístky, mazala jen každou druhou placku krémem a mezi to marmeládu.Někdo tomu dortu říká medový zázrak.Také se peče několik placek musi to pár dní ležet, než změkne.Na moje desáté narozeniny jsem na fotkách právě s tímto dortem ....to bylo v minulém století. :)

    superkarma: 0 21.10.2005, 04:45:36
  3. avatar
    [42] bomi [*]

    Galadriel: možná se přidávají ale já to znám bez nich.

    superkarma: 0 25.09.2005, 20:55:39
  4. avatar
    [41] sunnynka [*]

    Kačena1:

    superkarma: 0 25.09.2005, 16:12:22
  5. avatar
    [40] Kačena1 [*]

    Mám ho!!! Dělala jsem ten "pravý". Přes komplikace s troubou (vybouchla upřostřed pečení prvního plátu a stěhovala jsem do jiné nepředehřáté) se pěkně povedl. Těsta je na dva pláty na velký plech(měla jsem tik pokoušet se o tři). Krém je klasika a jistota. Právě jsem nedočkavě zarovnála okraje, abych měla co ochutnat a mňamka!!! Schovala jsem ho před ostatními do trouby, aby mělo do zítřka co měknout. Je to asi nezkazitelný, jednoduchý a pošušňáníčkový zákusek. Pravda, vyjde trošku dráž, dobrota, doporučuji všem a zařazuji mezi klenoty rodinných receptů!!!

    superkarma: 0 25.09.2005, 13:42:54
  6. avatar
    [39] Dudlajlama [*]

    bomi: Mozna mam jenom chutove halucinace, myslela jsem ale, ze se do testa pridavaji drcene vlasske orechy, mohlo by to ale fungovat docela slusne, ne ?

    superkarma: 0 24.09.2005, 19:01:23
  7. avatar
    [38] dajája [*]

    Také dělám ten první,ale dávám do krému místo mouky karamelový pudink. Ten "pravý" jsem si vytiskla a zkusím ho udělat.

    superkarma: 0 24.09.2005, 18:59:58
  8. avatar
    [37] bomi [*]

    také dělám spíš Medové řezy.Plechy (2) si vymastím sádlem a pak to těsto trochu vyválím, přenesu na válečku na plech a tam ho do krajů vyvaluji sklenkou až je to po celém plech.Nevadí když se to protrhne, jednoduše to uplácám a jedu dál.V troubě se to srovná.S ořechama jsem to ještě nedělala.A po povrchu to potírám čokoládou.

    superkarma: 0 24.09.2005, 15:10:46
  9. avatar
    [36] Dudlajlama [*]

    Necetla jsem prispevky dole, v receptu mi ale chybi vlasske orechy, nepridavaji se nahodou do testa? Ja je v tom kupovanem medovniku jasne citim, jak chutove, tak v zubech.

    superkarma: 0 23.09.2005, 23:39:36
  10. avatar
    [32] Nikusa [*]

    Marlenku dělá(jeho firma) jeden známý a vyrábí se u nás ve Frýdku Místku. Když jdu kolem jejich malinké pekárničky, tak slintám, když cítím tu vůni z otevřeného okna.

    superkarma: 0 23.09.2005, 17:41:24
  11. [31] jatunka [*]

    Občas ho taky peču, protože je doma moc oblíbené, jednou jsem vyzkoušela i koupené pláty a výseledk byl taky dobrý ( jen se po něm zaprášilo ). Na posypaní používám rozdrcené zelené bebe sušenky s musli.

    superkarma: 0 23.09.2005, 16:46:31
  12. avatar
    [29] gerda [*]

    jojo, a pak zas honem do rubriky "hubneme" - tohle je určitě skvělé, ale co ty kalorie - vlastně Kjouly? Kdyby mi to tak někdo upekl a kousínek dal na ochutnání...ale já bych určitě spráskla celý plech, jak by mi chutnalo

    superkarma: 0 23.09.2005, 14:02:51
  13. avatar
    [27] femme [*]

    astra: jj, než takový pracný pečení, tak si raději poplkám s kámoškou, a nebo se projdu

    superkarma: 0 23.09.2005, 13:28:24
  14. avatar
    [25] megrin [*]

    Možná používám ještě trochu jiný recept, nevím přesně, musela bych se podívat. Tak jenom přidám nápad z toho receptu...jednotlivé plátky (ještě před potřením krémem) natírám trošičkou rumu. Minule jsem zkusila i medovinu a bylo to taky ...ale asi je to škoda, medovinu radší vypiju a taky je mnohem sladší než ten rum

    superkarma: 0 23.09.2005, 12:53:46
  15. avatar
    [24] astra [*]

    femme: taky si ho dám s chutí někde v útulné kavárničce Doma bych se do toho nepouštěla

    superkarma: 0 23.09.2005, 12:53:18
  16. [23] Jenka2 [*]

    Používám medové plátky z nejmenovaného supermarketu (Te..o), krémem ze zkaramelizovaného Salka a másla (nebo Zlaté Hané), do kterého přidávám trochu koňaku a sekané vlašské ořechy a pro vůni skořici.

    superkarma: 0 23.09.2005, 12:49:46
  17. avatar
    [22] Simoušek [*]

    Na mně také moc pracné.

    superkarma: 0 23.09.2005, 12:30:52
  18. avatar
    [20] femme [*]

    moc pracné, raději si na něj dojdu do své oblíbené cukrárny

    superkarma: 0 23.09.2005, 11:44:26
  19. avatar
    [19] zrza [*]

    P.S. Ale to už potom není opravdový medovník

    superkarma: 0 23.09.2005, 11:43:20
  20. avatar
    [18] zrza [*]

    Jak tak koukám, tak tenhle moučník pečeme v rodině už léta, akorát tomu říkáme Medové řezy, přijde tam jen 1 vejce, trochu jiný krém, pečeme to jako řezy a povrch poléváme čokoládou ...

    superkarma: 0 23.09.2005, 11:38:31
  21. avatar
    [16] Exupery [*]

    Jadwiga: Myslím, že i v tom kupovaným jsou ořechy, taky by mi tam chyběly, ale jinak mi tenhle recept přijde jako jeden z nejlepších, dovedu si z něj představit, že by to fakt chutnalo jako správnej medovník

    superkarma: 0 23.09.2005, 10:55:54
  22. avatar
    [11] *Kotě* [*]

    sunnynka: neslazený není dobrý vůbec, to jsem zkoušela. Už kvůli té délce přípravy to zkrátka není dezert pro mě, já tak tu pudinkovou Silveig

    superkarma: 0 23.09.2005, 09:19:57
  23. [9] rozina [*]

    Jo, jo je to paráda a taky kalorická BOBMA, tak díky raději něco lehčí, ať se vám neslepí pusinka

    superkarma: 0 23.09.2005, 08:44:57
  24. avatar
    [8] Visnery [*]

    Bridgetj: jedlá sůl se používá, protože tento recept se peče po staletí a kdysi nebyli kypřiví prášky. Takže třeba já i moje rodina dodržuje původní recept, jen krém se změnil:) Kypřící prášek, se mi zdá, dělá těsto více nadýchaným, což u medovníku není správné (to spíše u Marlenky:). Kažodpádně jej zaměnit můžeš, ale gramáž bude asi trošku větší...

    superkarma: 0 23.09.2005, 08:38:27
  25. avatar
    [7] Visnery [*]

    Kačena1: ja nevím kolik je to stupnů, ale peču to na více, než prostředním stupnï;. Na mém sporáku je to číslo 5:) Mouka má být opravdu hladká!:)

    superkarma: 0 23.09.2005, 08:35:14
  26. avatar
    [6] sunnynka [*]

    *Kotě*: výhoda je proto domácí medovník, který si osladíš jak chceš

    superkarma: 0 23.09.2005, 07:49:16
  27. avatar
    [5] Kačena1 [*]

    SOS! SOS! SOS! "Pravý medovník" = peče se teplotně naplno? Mouka taky hladká? Makrely ani půl hrnku ne?

    superkarma: 0 23.09.2005, 07:10:36
  28. avatar
    [3] *Kotě* [*]

    Na to, jak je medovník pracný na výrobu, mi zas tak moc nechutná - příliš přeslazený

    superkarma: 0 23.09.2005, 05:46:38
  29. avatar
    [2] Kačena1 [*]

    Zkusím, zkusím!! Už se na tu doufám že dobrotu těším .

    superkarma: 0 23.09.2005, 05:40:31
  30. avatar
    [1] bookcase [*]

    Vzpomínám si na svůj první medovník, pekla jsem poctivě i ty pláty, udělala krém a ejhle -medovník byl t¨vrdý jako podrážka. ALe během dvou dnů krásně změkl a byl mooooc dobrý

    superkarma: 0 23.09.2005, 00:22:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme