Domácnost

Měděné nádobí

Moje kamarádka má právě ve výstavbě velice hezkou a prostornou kuchyň v rustikálním stylu. Vprostřed kuchyňský ostrůvek, všude kolem plno místa, tmavé dřevo a zelené obklady. A do téhle kuchyně si chce pořídit stylové nádobí a začíná u nádob na vaření. Je ochotná investovat i více peněz, ale chce, aby se jí v nádobí dobře vařilo a zároveň aby ladilo s rustikálním stylem její kuchyně.
Požádala jsem proto o radu majitele kuchyňského studia, pana Vývodu.

"Do rustikálních kuchyní se nejvíce hodí hrnce a pánvičky z mědi. Bohužel, tyto výrobky jsou poměrně drahé, takže si je nemůže každý pořídit."

Hlavní výhodou měděného nádobí je jeho velice rychlý ohřev. Proto při vaření v mědi můžete ušetřit až 40 % energie. Navíc tím, jak se teplo rychle rozvádí ode dna po stěnách, tak se nevyvaří chuť ani vitaminy a další důležité látky.

"Z čisté mědi se vyrábějí pouze cukrářské nádoby. Tyto nemají žádnou jinou vnitřní úpravu. Hrnce a pánvičky na vaření se vyrábějí s cínovaným nebo nerezovým vnitřním povrchem. Cínovaná vnitřní vrstva je sice levnější, ale také choulostivější a po čase se ošoupá. Není ovšem problém nechat nádobu uvnitř znova pocínovat.

Novější a také podstatně dražší jsou nádoby, které mají vnitřní vrstvu z nerezu. Tato úprava je sice odolnější a stálejší, ale mimo to, že je dražší, tak silná nerezová vrstva potlačuje vodivé vlastnosti mědi. A zatímco cena pánve o průměru 26 cm se pohybuje okolo 3 000 Kč, ta s nerezovým vnitřkem vyjde asi na 7 500 Kč."

Měděné nádobí se vyrábí nejen v rustikálním provedení, ale také ve vysoce moderním designu. To, které vypadá jako ze starých časů, se vyrábí většinou ručně, moderní kousky jsou vyráběny moderními technologiemi. Pokud vybíráte měděné nádobí, ve kterém budete vařit na sklokeramické desce, dejte raději přednost tomu, které je vyráběno strojově. Takovéto nádobí totiž musí mít ideálně rovné dno.

"Pro používání měděného nádobí je důležité vědět, že stejně jako ostatní kovové předměty nepatří do mikrovlnné trouby. Není příliš dobré jej umývat v myčce nádobí. Výhodou je, že pokud vám měděný kastrol spadne na zem, nemůžete jej zničit. Při nejhorším se v něm udělá důlek, ale to nemá vliv na jeho funkčnost."

 

                   
   
15.09.2004 - Dům a byt - autor: elly

Komentáře:

  1. [17] karolina78 [*]

    Co se týče nádobí, tak si vybírám. Mám tlakový hrnec, který je super. Skvěle se s ním manipuluje :) Neumím si už představit vařit jiným způsobem, poklice je skleněná tak vidím procházení varem.

    superkarma: 0 19.08.2014, 15:57:29
  2. [16] Martina59 [*]

    Co měděný hrnec skeppshult?

    superkarma: 0 14.04.2013, 11:24:04
  3. [15] machos [*]

    A není to měděné nádobí moc těžké? Já doma používám titanové nádobí a to mi připadne parádně lehké a tak super při vaření. Obávám se, že to měděné musí být o hodně těžší nebo se pletu? Sml80

    superkarma: 0 23.03.2012, 12:57:35
  4. [14] KJ [*]

    ja mam teda medenou jen vazu z Egypta,ale to nadobi je taky pekne,ale co to tady ctu?Jedovaty?Tak to teda fakt nepotrebuji

    superkarma: 0 15.09.2004, 21:17:53
  5. avatar
    [13] Vivian [*]

    někde jsem četla, že měď je toxická, proto se měděné nádobí cínuje... ale jinde jsem se zase dozvěděla, že jídlo připravené v měděných nádobách je neškodné, jen se musí po uvaření přemístit do neměděných nádob... a jinde zase, že měď je neškodná, ale že může u některých osob vyvolat alergickou reakci...
    Tak se v tom vyznejte.

    superkarma: 0 15.09.2004, 14:23:05
  6. avatar
    [12] medved [*]

    Lubar: ja mam doma vsechny celokovove bez smaltu a medene teda rozhodne nejsou

    superkarma: 0 15.09.2004, 13:20:15
  7. avatar
    [11] Hannah01 [*]

    Moc ráda vařím v keramice, připadá mi, že jídlo z ní má lepší chuť

    superkarma: 0 15.09.2004, 12:36:05
  8. avatar
    [10] Lubar [*]

    medved: Smaltovaný hrnec se ti krásně odštípne ... a uražený plastový ucho u hrnce taky znám
    Ale věc, která nejde do myčky, nemá v mé domácnosti co dělat ...

    superkarma: 0 15.09.2004, 11:58:01
  9. avatar
    [9] Gabi [*]

    Zlatý nerez !

    superkarma: 0 15.09.2004, 11:49:59
  10. avatar
    [8] medved [*]

    teda to sou frky...by me zajimalo, ktery hrnec se mi rozbije, kdyz spadne na podlahu...ja bych se spis bala, ze mi rozstipne dlazdice nez ze se mu neco stane
    a kdyz se takova vec neda myt v mycce nadobi, tak to bych snad ani vubec nedoporucovala ...draha vec, ktera je mozna jedovata a neda se dat do mycky je podle me zcela na nic

    superkarma: 0 15.09.2004, 10:19:21
  11. avatar
    [7] Ťapina [*]

    Syrael: No právě, zrovna tyhle cínové poháry byly jedovaté jak prase, proto se to brzy přestalo vyrábět. Ale možná dneska je tam jiná sloučenina cínu.

    superkarma: 0 15.09.2004, 09:52:05
  12. avatar
    [6] Syrael [*]

    Markýza: Neřekla bych, vždyť mezi historickým nádobím třeba na zámcích byly samé cínové poháry. Taky ale ti šlechtici skoro všichni vymřeli, to je fakt :-))

    superkarma: 0 15.09.2004, 09:36:43
  13. avatar
    [5] Evča [*]

    Markýza: Xym: Taky mi první napadlo co jedy z kovů?
    Nějaký odborník co na to?

    superkarma: 0 15.09.2004, 09:25:31
  14. avatar
    [2] Chameleonka [*]

    Vida, uvažujem o kuchyni v kombinaci světlé dřevo a nerez, ale Cuprum vypadá taky zajímavě..nicméně za sedum táců mám celou sadu nerezovejch kastrólů

    superkarma: 0 15.09.2004, 09:07:53
  15. avatar
    [1] Markýza [*]

    Pocínované? Opravte mě - není cín náhodou jedovatý?

    superkarma: 0 15.09.2004, 08:27:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme