Vaření

Medailonky z vepřové panenky na grilovací pánvi Tefal

vepřové medailonky s anglickou slaninou

Úpravu masa na grilovací pánvi Tefal jsem poprvé vyzkoušela na akci naší redakce se čtenářkami, ve škole vaření Chefparade. Připravovali jsme na ní medailonky z vepřové panenky, obalené plátkem anglické slaniny. Jednoduchý recept, který všem chutnal, jsem si potom o víkendu zopakovala i doma s rodinou.

Jako přílohu k vepřovými medailonkům jsem zvolila sezónní brambory pečené s dýní a šalvějí. Výhodou této přílohy je, že se hodí k různým masům a peče se v troubě vlastně sama. Takže jedinou práci, kterou s ní máte, je nakrájet suroviny a nasypat je do pekáče. Potom máte čas připravit si medailonky a všechny je pěkně opéct na pánvi.

Kvalitní pánev nesmí chybět v žádné kuchyni. Já sama jsem dlouho pátrala po dobré značce, která by mi vyhovovala a experimentovala jsem s různými druhy pánví. Nakonec to ale vždycky dopadlo tak, že pánev, která nejdéle vydržela, byla od Tefalu. Proto jsem uvítala možnost testovat novinky Tefal Expertise.

grilovací pánev Tefal

Nadchnula mě především hluboká pánev o průměru 28 cm, kterou v kuchyni používám asi nejvíce. Doma jsem však nejdříve vyzkoušela grilovací pánev. Tu jsem ve své kuchyni měla poprvé v životě. Běžně totiž používám kontaktní gril.

Hned po prvním použití grilovací pánve Tefal jsem byla spokojená hlavně s její údržbou. Stačilo ji jen omýt trochou teplé vody s kapkou mycího prostředku a lehce osušit. Hotovo. Nebylo potřeba čistit žádné připečené kusy jídla, i když jsem nepoužila ani kapku tuku.

Při práci se všemi pánvemi Tefal se mi také hodně líbí indikátor teploty Thermo-Spot™ . Nemusím odhadovat a zkoušet kdy je pánev správně rozpálená a stačí se jen dívat na červené kolečko na středu pánve.

A teď už k našemu snadnému receptu...

medailonky z vepřové panenky

Suroviny

  • asi 800 g vepřové panenky
  • 200 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky
  • sůl a pepř
  • párátka

Postup

Panenku si nakrájejta na špalíčky o výšce asi 5 cm. Můžete i tenčí nebo širší, ale dávejte pozor při opékání. Tenké se snadno vysuší, u příliš vysokých kousků se zase může stát, že budou uvnitř syrové.

Špalíčky panenky ze všech stran osolte a opepřete.

Plátky anglické slaniny podélně překrojte na dva díly. Může to být i jinak. Všechno totiž závisí na výšce špalíčků masa a také na tom jak vysoké jsou plátky anglické slaniny. Plátek slaniny by měl být tak široký jako špalíček masa. Tak jak to vidíte na obrázku.

Kolem každého špalíčku omotejte plátek anglické slaniny, který zajistíte zapíchnutým párátkem.

Opékejte z obou stran na rozpálené grilovací pánvi. Nejdříve z obou stran zprudka, dohněda. Potom můžete ještě jednou otočit a dopéct na poloviční teplotu. Nižší medailonky stačí opékat kratší dobu, asi 4 minuty z každé strany. Vyšší medailonky propékejte na slabší teplotu delší dobu, ať nejsou uvnitř syrové.

Sundejte z pánve na nahřátý talíř. K výpeku na pánvičce přidejte kousek vychladlého másla a rychlým mícháním můžete ještě vytvořit výbornou omáčku.

Podávejte s libovolnou přílohou.

Dobrou chuť přeje Elly.

vepřové medailonky s anglickou slaninou

Tefal

Čtěte také

   
02.10.2015 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [25] gazdina [*]

    Opat zaujimavy recept. Dakujem.

    superkarma: 0 05.10.2015, 16:25:09
  2. avatar
    [24] vladka321 [*]

    Přemýšlím, zda v příloze není využita i dýně hokkaido?

    superkarma: 0 02.10.2015, 17:40:48
  3. [23] manislava [*]

    dobrotka-myslím,že z jakékoliv pánve

    superkarma: 1 02.10.2015, 17:27:47
  4. avatar
    [22] elly [*]

    selinka — #18Já třeba s Tescomou v pánvičkách nemám vůbec dobrou zkušenost. A to jsem kupovala nějaký dražší kus. Zato jsem moc spokojená s pánvičkami z Tchiba. Ty bývají taky fajn...

    superkarma: 0 02.10.2015, 16:04:49
  5. [21] Helena Svatková [*]

    Tak to vyzkouším. Sml59

    superkarma: 0 02.10.2015, 15:43:08
  6. avatar
    [20] ToraToraTora [*]

    Já si kdysi koupila tefal s termospotem a jako první odešel termospot. Do roka ho následovala pánev.

    superkarma: 0 02.10.2015, 12:04:35
  7. avatar
    [19] gerda [*]

    selinka — #17budu ráda, když ti to bude taky chutnatSml16

    superkarma: 0 02.10.2015, 12:03:58
  8. avatar
    [18] selinka [*]

    elly — #13 já vím, že testujete Tefal, ale snad můžu napsat, že já koupila s 50% slevou tu pánev od Tescomy a jsem opravdu spokojená.

    1. na komentář reaguje elly — #22
    superkarma: 0 02.10.2015, 12:01:03
  9. avatar
    [17] selinka [*]

    gerda — #12 díky za tip i radu, vyzkouším Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 02.10.2015, 11:58:44
  10. avatar
    [16] gerda [*]

    elly — #14však zkus, je to bleskové jídlo a mně teda opravdu chutná. Jediný problém je, abych se krotila a nezbodla celý kastrol.Sml15

    superkarma: 0 02.10.2015, 10:46:13
  11. avatar
    [15] gerda [*]

    elly — #13Děkuju za radu, to víš, že věc lacená=dvakrát placená, na to si dám pozor. Možná počkám, jestli nebudou v akci v Lidlu, ti už mají věci dobré. Však není spěch, ale dneska mi to jako tip přišlo docela vhod. Musím inovovat, aby chutnaloSml16

    superkarma: 0 02.10.2015, 10:45:22
  12. avatar
    [14] elly [*]

    gerda — #9to zní dobře...já mám sojové maso dost ráda...

    1. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 0 02.10.2015, 10:36:37
  13. avatar
    [13] elly [*]

    gerda — #7přesně jak píše selinka. Cokoli...zelenina, ryby...

    Ale pokud chceš investovat, tak dávej pozor fakt do jaké značky. Já jsem nedávno prohlížela v marketu nějakou neznámou značku, právě grilovací pánev. Byla z nějakého velice tenkého materiálu a obávám se, že po zahřátí se akorát tak zkroutí...

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    2. na komentář reaguje selinka — #18
    superkarma: 0 02.10.2015, 10:35:53
  14. avatar
    [12] gerda [*]

    selinka — #10ne, to musí být NUDLIČKY, kostky nejsou na tento typ dobroty vhodné. Opravdu, vyzkoušela jsem, jedině dlouhé tvary.

    1. na komentář reaguje selinka — #17
    superkarma: 0 02.10.2015, 10:28:04
  15. [11] bobani [*]

    vypadá to výborně , dala bych si

    superkarma: 0 02.10.2015, 10:22:32
  16. avatar
    [10] selinka [*]

    gerda — #9 jsem se šla podívat, cože to doma mám -hm, sójové kostky, to by možná taky šlo, ale škrobovou moučku ne ..no stejně musím do obchodu Sml30 zkusím.

    1. na komentář reaguje gerda — #12
    superkarma: 0 02.10.2015, 10:22:05
  17. avatar
    [9] gerda [*]

    selinka — #8hm, tak to asi vážně podumámSml22, pokrok nezastavíš ani v mé kuchyniSml30 Jinak mi z normální pánve moc a moc chutnají čínské sojové nudličky. Čas od času mě na ně přepadne doslova neodolatelná chuť. Dělám je podle receptu na pytlíku, tj. namočené v bujónu a vymačkané obalit ve škrobové moučce a pak opražit na oleji na pánvi. To je tak dobrý!!! Když jsem je dala ochutnat mému vybíravému dospělému synovi, byl překvapený jejich chutí. Prý je to jak škvarky. Křupavé. Vážně to zkuste. K bramborám anebo jen tak, zobat.

    1. na komentář reaguje selinka — #10
    2. na komentář reaguje elly — #14
    superkarma: 0 02.10.2015, 09:53:47
  18. avatar
    [8] selinka [*]

    gerda — #7 Gerdi, já si koupila grilpánev v zimě a griluju na ní všechno, hlavně zeleninu a ryby. Jsem z ní max. nadšená. Jednou jsem na to dala dětem i sekanou a rozdíl poznaly.

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 02.10.2015, 09:15:39
  19. avatar
    [7] gerda [*]

    elly — #6díky, to je logické zdůvodněníSml22 Budu nad tím uvažovat, jestli se nám vyplatí investovat. Dá se na tom krom masa dělat i něco jiného?

    1. na komentář reaguje selinka — #8
    2. na komentář reaguje elly — #13
    superkarma: 0 02.10.2015, 09:09:05
  20. avatar
    [6] elly [*]

    gerda — #2ty vroubky jsou tam proto, aby se ti maso nedusilo ve vlastní šťávě. Takhle se opravdu "griluje", opéká.

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    superkarma: 0 02.10.2015, 08:46:29
  21. [5] bobulebob [*]

    Vyzkouším Sml22

    superkarma: 0 02.10.2015, 08:11:31
  22. [4] Boros [*]

    tak to mne vůbec neláká

    superkarma: 0 02.10.2015, 07:07:13
  23. [3] Jitka-x [*]

    Vypadá to dobře....Sml16

    superkarma: 1 02.10.2015, 06:57:01
  24. avatar
    [2] gerda [*]

    To by nám chutnalo. Jen dumám - pro případ, že bych po grilovací pánvi zatoužila - jaká je vlastně její výhoda? Tedy krom indikátoru teploty. Je vroubkovaná, tak je hotové maso atraktivně pruhované a krusta na něm nepravidelná. Na talíři to bude efektní. Na běžné pánvi by byla celistvá. To by mi možná vyhovovalo i víc, aby bylo maso hodně a po celé ploše s opečenou krustou. Chápu to dobře nebo špatně? Sml80Nikdy jsem na ničem takovém nepracovala.

    1. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 2 02.10.2015, 05:11:59
  25. avatar
    [1] denkas [*]

    Tak to joSml59Klidně i teď hned.Sml22

    superkarma: 1 02.10.2015, 00:39:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme