Zdraví

Med – včelí elixír života

 

Obyčejný med. A přitom je plný života. Lidoví léčitelé mu přisuzují jedinečné výživné vlastnosti a léčivé účinky. Dokonce je jimi nazýván elixírem mládí a uznáván je také jako účinné afrodiziakum. Podle moderních lékařů dodává med „pouze“ energii ve formě jednoduchých sacharidů. I to však stačí k tomu, aby byl lidskému tělu prospěšný.

  

V poslední době popularita včelího medu stoupá především díky medovým masážím. „Medová masáž patří mezi ověřené postupy ukrajinského lidového léčitelství,“ představuje tuto prastarou – a dnes znovu objevenou – metodu primář MUDr. Jiří Leisser z lázní Teplice nad Bečvou. „Masáže tohoto typu pomáhají při stresu, chronických nemocech, při nezdravém životním stylu a působí proti stárnutí. Při medové masáži totiž dochází nejen k uvolnění kožních pórů, ale také k důkladnému prokrvení pokožky. Kromě výborných účinků na pleť medová masáž zároveň silně oživuje celý organismus.“

  

„Je to naprosto skvělé, medová masáž uvolní a je neuvěřitelně příjemná na tělo,“ pochvaluje si dvaačtyřicetiletá paní Hana z Brna, která medovou masáž podstupuje pravidelně dvakrát do měsíce. „Je to příjemnější než masážní oleje.“

 

A pokud si med dopřejeme nikoliv jako masážní prostředek, ale jako pochutinu, také nestřelíme vedle. Med si totiž po věky uchoval pověst léku na dýchací obtíže a na odstraňování hlenů. Má také antiseptické účinky a pomáhá hojit rány. Podobně jako cukr údajně působí rovněž jako látka snižující překrvení a zároveň jako mírné sedativum. Lékaři med doporučují při vyčerpání, stresu, nervových poruchách, chronických nemocech a proti stárnutí pleti. Dnešní vědci med doporučují jako velmi účinný lék na všechny druhy nemocí, a to bez jakýchkoliv vedlejších účinků. A ačkoliv je med sladký, ve správných dávkách nemůže jako lék ublížit ani diabetikům.

 

Co je vlastně med? Je pouhou směsí vody a dvou jednoduchých cukrů: fruktózy a glukózy. Čím je med průzračnější, tím vyšší je obsah fruktózy. Med skladovaný dostatečně dlouho však téměř vždy zkrystalizuje. Zahřátím se cukr znovu rozpustí. Kvalita medu se tím nezmění.

 

Med dodává tělu jen zanedbatelné množství živin. A právě nízký obsah těchto živin způsobuje, že med je přece jen jako sladidlo výrazně zdravější než rafinovaný bílý cukr. Med se z jedné čtvrtiny skládá z vody, a proto je méně kalorický než cukr. Sto gramů medu má jen 288 kilokalorií, zatímco cukr při stejné váze 394 kilokalorií.

 

Jak je med zdravý, tak je i rozmanitý. Jeho chuť totiž závisí na tom, na kterých rostlinách včely nektar – z něhož med vzniká – nasbíraly. Med z akácií je jemný a hodí se na vaření. Ceněný je med z kaštanů, který má výraznou, až nahořklou chuť. Na druhou stranu ale pozor na med, který obsahuje přírodní rostlinné toxiny. Například včely sbírající pyl z rododendronů mohou vyrábět jedovatý med, který po požití může způsobit až ochrnutí.

 

A na co med doporučují odborníci?

 

Nápoj na bolest v krku připravíte rozpuštěním dvou lžic medu a šťávy z půlky citronu ve sklenici horké vody. Všechna sladká jídla – tedy i med – povzbuzují mozek k tvorbě takzvaných endorfinů, přirozených látek tišících bolest.

 

Na nemoci srdce platí med s mletou skořicí namazaný na chlebu místo džemu nebo marmelády. Med se skořicí totiž snižuje hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání před infarktem. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.

 

Med je účinný i v boji proti artritidě, přitom stačí jedna lžíce medu denně.

 

Na infekci močového měchýře stačí rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít.

 

Na bolesti zubů pak stačí vymíchat jednu lžíci skořice a pět lžic medu. Třikrát denně a zub přestane bolet.

 

Na vysoký cholesterol platí zase 2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2 dcl horké vody.

Med platí i na nachlazení, na potíže se žaludkem, na plynatost, na posílení imunitního systému, při těžkém žaludku či chřipce. Používá se i na pupínky na pleti, na kožní infekce a údajně i na hubnutí a rakovinu. To je ovšem běh na dlouhou trať. Ihned ale med působí proti zápachu z úst.

 

   
29.08.2008 - Zdraví - autor: Pavel Miškovský

Komentáře:

  1. avatar
    [15] Daduna [*]

    spouštěčem..........

    superkarma: 0 01.09.2008, 12:47:33
  2. avatar
    [14] Daduna [*]

    ToraToraTora: Vivian: nemusíte mít strach. Ikdyž si osladíte horký čaj, důležité stopové prvky vydrží nezměněny až hodinu, až po hodnině vysoké teploty se med znehodnotí. Zrovna včera jsem četla v MEDUŇCE zajímavé zkušenosti s medem, taktéž vyjádření jedné Ing., která je makrobiotičkou, která tvrdí, že med naopak škodí. Při nadměrném užívání je špouštěčem např. plísňových onemocnění v těle. Všeho s mírou

    superkarma: 0 01.09.2008, 12:45:42
  3. avatar
    [13] Nowalie [*]

    Já si někdy sladím medem i kafe .Výborný dar včeliček.A masku na obličej,samotný med nebo smíchaný s jogurtem.Ale je fakt že spousta lidí je na něj alergická .Já měla jednou po medu vyrážku,včelař mi řekl že med je asi z kytiček které mi vadí .A v zimě jak zahřeje čaj s citronem a medem,na to se těším když se promrzlá vracím domů

    superkarma: 0 31.08.2008, 11:59:33
  4. [12] Samík97 [*]

    Kdysi jsem si udělala pleťovou masku Apico před bálem, abych "byla za krásnou",nové dlouhé šaty, účes od holiče a - osypala jsem se jako po spalničkách a byli jsme doma.Za totáče manžel vystál na Apico frontu před vánoci.Dárek jako hrom! Přitom medem sladíme běžně,děda choval včelky.

    superkarma: 0 31.08.2008, 01:27:28
  5. avatar
    [11] shb [*]

    Vivian: já že při přehřátí nad 40 st. ztrácí účinné látky (vygooglila jsem že nad 45 )

    superkarma: 0 31.08.2008, 00:20:10
  6. avatar
    [10] Vivian [*]

    ToraToraTora: já mám zase zafixováno, že to nesmí být přes 60 stupňů...

    superkarma: 0 30.08.2008, 12:40:19
  7. avatar
    [9] shb [*]

    Nikusa: tak tak a vypotit

    superkarma: 0 30.08.2008, 11:14:29
  8. avatar
    [8] Nikusa [*]

    Tini: jojo-tak přesně tohle dělám už roky (čaj s medem a slivovicí) a druhý den nevím, že na mě něco lezlo (nemoc ). Ale musím jít hned po vypití do postele

    superkarma: 0 30.08.2008, 07:47:38
  9. avatar
    [7] femme [*]

    mám ráda med a sním ho celkem dost, ale nemám na mangela mé kámošky, který ho sní kilo měsíčně

    superkarma: 0 29.08.2008, 21:25:45
  10. avatar
    [6] ToraToraTora [*]

    Med používáme s úspěchem snad na všechno a poslední dobou i na nervy. Fakt funguje. Jen mi v článku chybí trošku důležitá informace, že při použití v čaji nebo zahřívání za účelem rozpuštění by teplota neměla přesáhnout 40 stupňů, jinak se med znehodnotí a všechny léčivé účinky přijdou v niveč.
    med nikdy nekupuji v marketu, máme dostatečnou zásobu přímo od včelaře a kupujeme od něho občas i propolis. Vyrábíme doma tinkturu.

    superkarma: 0 29.08.2008, 12:56:19
  11. [5] Tini [*]

    Tak muj tatka je vcelar, cili jsem doma vzdy mela zasoby domaciho, vynikajiciho mediku!
    Caj jedine s medem a chleba s maslem a medem...mnam

    Na nachlazeni,chripku atp. mam tady jeste doporuceni uvarit horky caj, stamprli slivovice vlit do caje + 2 lzicky medu, a zarucuji ze do druheho dne jste fit

    superkarma: 0 29.08.2008, 10:17:56
  12. avatar
    [4] Tulinka [*]

    Solei:já měla medovou masku jen na obličeji,ta byla ale kupovaná.Exém mám jen na rukou,který se mi zhoršuje na podzim a v zimě taky si s tím užívám.

    superkarma: 0 29.08.2008, 09:07:21
  13. avatar
    [3] Solei [*]

    Jitulinka: moje maminka si ji docela pochvaluje, ale já sama si na ni netroufám, jsem exematik a mám exém i na žebrech tak se bojím, že by mi to ten med mohl pěkně roztáhnout (už se mi to jednou pomocí medové masky stalo na obličeji)

    superkarma: 0 29.08.2008, 08:56:07
  14. avatar
    [2] Tulinka [*]

    Tedy medovou masáž jsem zatím nezkusila,ten pocit být oleptaná bych asi nevydržela.Jinak u mě v kuchyni med nesmí chybět hlavně v zimě,když celá rodina ,,čajíčkuje" sladím zásadně medem a chleba namazaný máslem a medem ňam ňam

    superkarma: 0 29.08.2008, 08:41:01
  15. avatar
    [1] Petrushe [*]

    Med je fajn vynález. Díky, včely

    superkarma: 0 29.08.2008, 08:30:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme