Med je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Je znám především svojí schopností ničit bakterie. A ve spojení s beta-glukany získanými z hlívy ústřičné se účinnost medu ještě zvýrazňuje.
Beta-glukany se podílí na ochraně střevní stěny, a jsou tak dobrou prevencí proti rakovině tlustého střeva i konečníku. Pomáhají zároveň stabilizovat krevní cukr, zlepšují hojení ran pacientů po operacích a pomáhají zlepšit stav organismu po ozařování nebo chemoterapii. A v současné době jsou testovány při léčbě rakoviny zažívacího traktu, plic i žaludku a při léčbě neurologických nádorů.
Med je skvělým prostředkem na nemoci srdce. Pravidelná snídaně s medem snižuje hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem. Med také ulevuje při zadýchávání a posiluje srdeční tep, vrací cévám a žilám jejich pružnost. Skvělý je také na artritidu, na infekce močového měchýře a na bolesti zubů. Med je tradičně výborný na nachlazení či chronický kašel a dokonale pročistí průdušky. Je úspěšný i při léčbě bolestí žaludku a chrání od vzniku žaludečních vředů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi. Skvělý je i na pupínky či kožní infekce, léčí ekzémy i pásový opar. A jen pro zajímavost: lidé v Jižní Africe už odedávna první co ráno udělají je, že kloktají jednu lžíci medu a lžíci skořice smíchané s horkou vodou. Jejich dech tak zůstává čerstvý po celý den.
Další silnou zbraní medu je fakt, že může být užíván bez jakýchkoliv vedlejších účinků. A pak, ačkoliv je sladký, nemůže ve správných dávkách ublížit ani diabetikům.
Některé z potravinových doplňků na bázi medu obsahují beta-glukany. Ty už tak významnou účinnost medu ještě zvýrazňují. Jednoduše řečeno, v kombinaci s medem či jinými včelími produkty se beta-glukan do těla dostává nejúčinněji.
Nový komentář
Komentáře
kupuji med více u včelařů je zdravý tohle spojeni hlivou
neznám
nadenica — #7 "Úchylku" nebo představu? Nebo úchylnou představu?...
Pojmy vol přesně, můžou se z nich stát průjmy...
Velice zajímavá kombinace to každpopádně hlívu používáme normálně v kuchyni třeba jako na falešnou dršťkouvo nebo do masové sekané
a med klasicky do čaje :-)
hlívu někdy dávám pod maso,ten řízek zkusím udělat.
Med miluju, dávám si ho na chlebík, do vloček, do čajíčku. A klidně jen tak 1 - 2 lžičky. Mňam
Mám ráda med i hlívu.Hlívu jako houbu,ale i v tabletách.
med mam rada a je lepsi jak cukr a hlivu jsem jeste nedelala ale rada zkusim .Cetla jsem ze je dobre davat med na chleba a jeste na to skorici trochu nasypat ma to ozdravne ucinky venku to davaj hlavne duchodcum
Med mám moc ráda. Chlebíček s máslem a medem - jé to je dobrůtka.
Hlívu smažím také jako řízek/nepovařuju ji. /
Med mám ráda už odmalička.Když jsem dospívala tak jsem pomáhala dědečkovi s včelkama.Nejvíc jsem milovala odvíčkování,protože vosk s medem se dal žvýkat jako žvýkačka.Nějaké to žihadlo se také sneslo.Byla to krásná doba,bohužel byla.Dědeček zemřel a tatínek na ně měl alergii tak musely pryč.
FAXÍK — #8 Ne do horké
denisa23 — #12 hlíva jako řízek,to nedělám,není to tvrdé,nebo má se napřed hlíva povařit?Prosím postup,chtěla bych to zkusit.
FAXÍK — #8 to příště zkusím,med do kávy jsem nikdy nedávala,zajímavý nápad
Med máme doma stále a hlívu připravuji jako řízek,balada.
Mám ráda na chleba.
med si občas dám a z hlívy dělám výbornou držkovou polívku
Ale zaujalo mě to kloktání medu se skořicí ve vodě. Zajímavé. Jo a že pomáhá na pásový opar, to jsem měla vědět před 2 roky, dodnes tatina trpí bolestmi po oparu.
že bych to vyzkoušela? no uvidím
medem si sladím kafe a je to fakt super chuť
kupuji med i v obchodě, ale více u včelařů - domácí. Máme v okolí několik a jsem s ním spokojená. Jednu dobu jsem měla menší "úchylku" chovat včely na našem poli...nakoupenou literaturu už mám, tak to třeba někdy zrealizuji
Neprodáváte někdo včelín? I s jedním rojem. Díky za nabídky
med miluju, jak v čaji, tak na chlebu... a teď když vím, že je dobrý i na srdce, tak ho mám ještě radši
med máme všichni moc rádi, děti na rohlík s máslem a do čajíku