Vaření

Med

Med - kdo by neznal toto nejen přírodní sladidlo, které se na náš stůl dostává už po celá staletí. Dostává se k nám v čisté, přírodní formě, bez přídavku barviv či konzervačních látek. Přesto všechno není využíván tak, jak by se vzhledem k jeho kvalitám, slušelo.

Co vše obsahuje?

  • minerální látky
  • vitamíny, ty však jen ve velmi malém množství
  • obsahuje téměř všechny stopové prvky, kromě selenu
  • železo, které podporuje krvetvorbu

Co dokáže?

  • má protizánětlivé účinky
  • posiluje imunitní systém
  • díky hroznovému cukru dodá okamžitou energii
  • máte- li problémy se spaním skvělým prostředkem je teplé mléko s medem
  • lžička medu denně má příznivý vliv na psychiku
  • dříve byl med využíván také k léčbě popálenin nebo opařenin. Přiložil-li se prý med okamžitě, rány se dobře hojily a netvořily se odpudivé jizvy.

Druhy medu

Dá se říci, že existuje tolik medů, kolik je druhů rostlin.

Lesní med je tmavý, má výraznější chuť i výraznější vůni a vydrží déle tekutý. Květový med (nektarový) je světlé barvy, má jemnější chuť, obsahuje větší množství hroznového a ovocného cukru, díky čemuž je snáze stravitelný pro děti a vhodný pro rekonvalescenty. Avšak květové medy díky obsaženým cukrům také rychleji krystalizují. Specifickým medem je třeba akátový, který je hodně sladký.Nejčastěji jsou k dostání medy smíšené.

Víte, že

  • med časem ztrácí na hodnotě? Při správném skladování vydrží i rok.
  • med se má skladovat v suchých temných prostorách při teplotě asi 15 stupňů ve skleněných, kameninových nebo porcelánových nádobách?
  • díky vysokému obsahu cukru má samokonzervační účinky?
  • zkrystalizovaný med přivedete do tekutého stavu postupným ohříváním ve vodní lázni? Teplota však nesmí překročit 45 stupňů, protože jinak by se zničily hodnotné látky v medu obsažené.
  • by denní dávka medu neměla překročit 100g? Med je totiž velmi energetickou potravinou.
  • použijete-li do pečiva namísto cukru med, zůstane déle čerstvé?

Tak teď nezbývá než zaběhnout pro skleničku medu a pustit se do něj. A když ani to vás nepřiměje, tak vězte, že vánoce se blíží a takové medové perníčky nesmějí přeci na svátečním stole chybět...

     
   
26.10.2004 - Sezona - autor: Eliška

Komentáře:

  1. avatar
    [24] terezalah [*]

    také moc nemusím med

    superkarma: 0 16.06.2013, 22:32:48
  2. [23] jithule [*]

    med moc nemusím

    superkarma: 0 24.12.2012, 21:56:50
  3. avatar
    [22] ivory [*]

    v obchodě nekupuji, beru od včelaře

    superkarma: 0 14.11.2012, 12:34:05
  4. avatar
    [21] hubajda [*]

    med mam domaci od vcelare

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:00:49
  5. [20] holčice [*]

    miluji medSml30Sml30

    superkarma: 0 12.07.2012, 22:11:11
  6. avatar
    [19] vodfon, kolie [*]

    Sml59

    superkarma: 0 16.11.2010, 17:12:44
  7. avatar
    [18] vodfon, kolie [*]

    Je  super!!!!!!!!!!!!

    superkarma: 0 22.12.2009, 20:43:12
  8. [17] lucsej [*]

    bez medu v zimě ani ránu..

    superkarma: 0 18.07.2009, 19:56:23
  9. [14] KJ [*]

    miluji jakykoli med,nejlepsi je do bylinkoveho caje

    superkarma: 0 27.10.2004, 19:12:59
  10. avatar
    [12] Vivian [*]

    já miluju taky tureckej med

    superkarma: 0 26.10.2004, 18:26:18
  11. avatar
    [11] Landriel [*]

    med v obchodě bych nekoupila, jen od známých včelařů - zrovna teď jsem koupila 5 kilo lesního medu od mámina známého - vystačí nám docela na dlouho, jelikož doma moc nesladíme, ale v zimě nebo při nachlazení ho používám ráda.

    superkarma: 0 26.10.2004, 16:35:44
  12. avatar
    [9] Vivian [*]

    Garfi: myslím, že ho stačí dát do horké vody, ony se ty krystaly zase za nějakou dobu rozpustí. Ale nesmí se vařit, to by přišel o ty cenné látky. Ale to asi víš, ne?

    superkarma: 0 26.10.2004, 14:05:55
  13. avatar
    [8] Petronilka [*]

    Garfi: není to na závadu, prostě má jen moc ovocných cukrů.

    superkarma: 0 26.10.2004, 13:55:47
  14. avatar
    [6] Eliza [*]

    pardon , tady je mail.

    superkarma: 0 26.10.2004, 10:00:52
  15. avatar
    [5] Eliza [*]

    Med je super věc. Když mi praskají rty, namažu si je večer medem a i když ho během chvilky olížu, ráno jsou praskliny zahojené. Funguje geniálně zejména na prasklé koutky. Ráda bych nahradila veškerý cukr medem, ale ne vždy mi pak vyjde dobrůtka stejná jako s cukrem. A po pravdě řečeno, na recept na medové perníčky kde by se nepřidával cukr jsem už dlouho nenarazila. Máte někdo "ozkoušený"? díííííííííky

    superkarma: 0 26.10.2004, 10:00:15
  16. avatar
    [4] Vivian [*]

    Koupit kvalitní med je ovšem umění. Loni jsem četla nějaký článek o tom, že ČZPI (potravinářská inspekce) dělala nějakou kontrolu a 48% vzorků medu neprošlo, protože obsahovaly vysoké množství nepovolených zbytků tetracyklinu, chloramfenikolu nebo streptomycinu, jeden vzorek dokonce sulfonamidy. Prodávají se taky medy chybně označené, "falšované"... našla jsem jeden článek za všechny: http://www.novinky.cz/01/87/22.html Takže zdaleka ne všechny medy mají kvality zmíněné v článku.

    superkarma: 0 26.10.2004, 09:29:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme