Med - kdo by neznal toto nejen přírodní sladidlo, které se na náš stůl dostává už po celá staletí. Dostává se k nám v čisté, přírodní formě, bez přídavku barviv či konzervačních látek. Přesto všechno není využíván tak, jak by se vzhledem k jeho kvalitám, slušelo.

Co vše obsahuje?

  • minerální látky
  • vitamíny, ty však jen ve velmi malém množství
  • obsahuje téměř všechny stopové prvky, kromě selenu
  • železo, které podporuje krvetvorbu

Co dokáže?

  • má protizánětlivé účinky
  • posiluje imunitní systém
  • díky hroznovému cukru dodá okamžitou energii
  • máte- li problémy se spaním skvělým prostředkem je teplé mléko s medem
  • lžička medu denně má příznivý vliv na psychiku
  • dříve byl med využíván také k léčbě popálenin nebo opařenin. Přiložil-li se prý med okamžitě, rány se dobře hojily a netvořily se odpudivé jizvy.

Druhy medu

Dá se říci, že existuje tolik medů, kolik je druhů rostlin.

Lesní med je tmavý, má výraznější chuť i výraznější vůni a vydrží déle tekutý. Květový med (nektarový) je světlé barvy, má jemnější chuť, obsahuje větší množství hroznového a ovocného cukru, díky čemuž je snáze stravitelný pro děti a vhodný pro rekonvalescenty. Avšak květové medy díky obsaženým cukrům také rychleji krystalizují. Specifickým medem je třeba akátový, který je hodně sladký.Nejčastěji jsou k dostání medy smíšené.

Víte, že

  • med časem ztrácí na hodnotě? Při správném skladování vydrží i rok.
  • med se má skladovat v suchých temných prostorách při teplotě asi 15 stupňů ve skleněných, kameninových nebo porcelánových nádobách?
  • díky vysokému obsahu cukru má samokonzervační účinky?
  • zkrystalizovaný med přivedete do tekutého stavu postupným ohříváním ve vodní lázni? Teplota však nesmí překročit 45 stupňů, protože jinak by se zničily hodnotné látky v medu obsažené.
  • by denní dávka medu neměla překročit 100g? Med je totiž velmi energetickou potravinou.
  • použijete-li do pečiva namísto cukru med, zůstane déle čerstvé?

Tak teď nezbývá než zaběhnout pro skleničku medu a pustit se do něj. A když ani to vás nepřiměje, tak vězte, že vánoce se blíží a takové medové perníčky nesmějí přeci na svátečním stole chybět...

     
Reklama