Mechovou buchtu upekla naše čtenářka Libča, která žije v Německu. Nevěřila jsem, že mechová se opravdu jmenuje podle vzhledu, ale je to pravda!

mechová  buchta

Nazelenalý mechový odstín získá povrch buchty spojením dvou surovin - mleté kávy (Libča tvrdí, že to funguje jen s Tchibo kávou) a kokosový tuk. Ten se v Německu prodává v každém supermarketu v podobě kostiček jako u nás třeba máslo. Ale seženete ho i nás, hlavně v prodejnách se zdravou výživou.

Suroviny

  • 6 žloutků
  • 280 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/4 l smetany
  • balíček prášku do pečiva

poleva

  • 6 bílků
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 150 g kokosového tuku
  • trochu mletého kafe - ideálně od Tchibo

Postup

Suroviny na těsto promícháme, vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzduch), 25 minut.

Bílky ušleháme do sněhu (bez cukru). Tuk rozpustíme v hrnci na sporáku, na mírnou teplotu. Necháme vychladnout, ale ne úplně ztuhnout. Přidáme cukr a potom zamícháme sníh. Promícháme a rozmažeme na upečený koláč.

Přes sítko posypeme mletou kávou, ne příliš vysokou vrstvu. Když nasypeme kávy hodně, tak povrch nezezelená,

Necháme do druhého dne v chladnu „zmechovatět“. A podáváme překvapeným hostům.

Dobrou chuť přeje Elly a Libča.

Reklama