Vaření

McBrambora: Dokonalá kráska, dobrá nejen na hranolky

Seznamte se s bramborou McDonald’s. Chutnou krasavicí, která vás na první pohled zaujme svou velikostí a bezvadným tělem. Pro McDonald’s ji na jedné ze svých farem vypěstovala nizozemská rodinná firma Farm Frites.

d

Restaurace McDonald’s jsou známé svými dlouhými, pravidelnými hranolkami bez kazů. Dodavatelé, kteří brambory pěstují a zpracovávají, si musejí rozumět s nejmodernějšími a nejšetrnějšími způsoby výroby. V České republice se hranolek McDonald’s ročně sní 2 949 000 kg. Hranolky McDonald´s  se servírují ve třech různých baleních, a to velké (130 g), střední (92 g) a malé (65 g). Pokud je má někdo rád nesolené, obsluha mu na požádání připraví speciální várku bez soli.

McDonald’s používá osm vybraných odrůd brambor. Nejznámější z nich je Russet Burbank, která je považována za globální zlatý standard. Následují odrůdy Umatilla, Shepody, Lady Blanca, Innovator, Santana, Zorba a Pentland Dell. Některé mají bělejší vnitřek a jiné jsou spíše dožluta.

V České republice a na Slovensku jíme u McDonald‘s odrůdy Russet Burbank a Innovator. Průměrná McBrambora váží asi 400 gramů, ty největší však mohou mít i hodně přes půl kila.  

Průměrný Čech sní ročně 70 kilo brambor, přičemž jeho spotřeba dlouhodobě spíš klesá. V roce 2015 se u nás sklidilo slušných 504 955 tun brambor, ale například bramborová sklizeň v roce 1937 čítala těžko představitelných 9 331 738 tun. V českém katalogu brambor je registrovaných 158 různých odrůd a stále se aktualizuje.

Brambory nemusí být jenom příloha. Například šťáva ze syrových brambor obsahuje hodně draslíku, a díky němu tak pomáhá při žaludečních problémech, vysokém tlaku nebo únavě. Slupky od brambor nebo plátky brambor mají zase léčivé účinky na vředy, drobná poranění nebo akné. Vysoký obsah vitaminu C se také vždy hodí.

Z naší brambory si můžete doma vyzkoušet například skvělou španělskou omeletu, ti otrlejší mohou otestovat účinky bramborové šťávy.

s

Španělská bramborová omeleta

  • 1 McBrambora
  • 60 ml panenského olivového oleje
  • sůl
  • 2 až 3 vejce

Oloupanou McBramboru omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a pozvolna v něm bramboru smažíme asi 15 minut doměkka. Sem tam promícháme. Na konci bramboru osolíme a přendáme plátky z pánve děrovanou naběračkou do mísy. V druhé míse rozmícháme vejce (nešleháme, pozor na pěnu!), osolíme, vmícháme bramboru a necháme chvíli odpočívat. V pánvi rozehřejeme olej, nalijeme bramboru smíchanou s vajíčkem a pečeme z obou stran do zlatova, zbytečně ji nesušíme.

Bramborová šťáva proti únavě

Neloupanou, pečlivě umytou McBramboru nakrájíme na plátky a zalijeme půllitrem vody. Necháme louhovat alespoň 8 hodin. Poté přecedíme a pijeme jen šťávu. Dostáváme tak do sebe hlavně draslík, který je nezbytný pro kardiovaskulární systém, nervovou soustavu a svalstvo.

www.mcdonalds.cz

   
22.08.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [5] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 22.08.2016, 12:09:00
  2. avatar
    [4] denkas [*]

    Bramborak mám taky rada Sml59i hranolky. Brambory na všechny způsoby Sml59

    superkarma: 0 22.08.2016, 11:54:01
  3. avatar
    [3] hubajda [*]

    bobani — #1aj ja

    superkarma: 0 22.08.2016, 09:48:44
  4. [2] setury [*]

    bobani — #1 Sml16 tak přijď Sml60

    superkarma: 0 22.08.2016, 09:11:48
  5. [1] bobani [*]

    dala bych si bramborák

    1. na komentář reaguje setury — #2
    2. na komentář reaguje hubajda — #3
    superkarma: 0 22.08.2016, 09:02:39

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme