Máte rády čokoládu? A jíte tu pravou nebo pouze náhražku? Pokud pravou, podělte se i se svým manželem. Podle britských odborníků totiž konzumace pravé hořké čokolády podporuje činnost šedé kůry mozkové, udržující sexuální výkonnost až do vysokého věku.

čokoláda

Podle poměru základních výrobních surovin se čokoláda dělí do několika druhů.

  • Pravá (tmavá, hořká) čokoláda: vzniká výhradně zpracováním bobů kakaovníku (kakaová hmota, kakaové máslo, kakaový prášek) s přísadou cukru (sacharózy) a lecitinu.
  • Imitace čokolády: obsahuje pouze kakaový prášek s nízkým obsahem tuků. Kakaové máslo se nahrazuje rostlinnými nebo živočišnými tuky.
  • Mléčná čokoláda: vzniká přidáním sušeného mléka do čisté čokolády. Čokoláda má sladší chuť.
  • Bílá čokoláda: obsahuje zpravidla jen kakaové máslo a žádnou kakaovou sušinu, navíc se doplňuje karamelizovaným sušeným mlékem.

Vliv čokolády na organismus

  • Pravá čokoláda obsahuje prvky prospěšné našemu zdraví. Tím prvním je alkaloid theobromin – hořký alkaloid kakaovníku, který zahrnuje podobné látky jako theofylin a kofein, tedy látky známé svými povzbuzujícími účinky. Výzkumy potvrzují, že teobromin například také úspěšně potlačuje kašel. Pravidelné užívání malého množství čokolády s vysokým obsahem kakaa, snižuje rovněž riziko vzniku krevních sraženin.
  • Čokoláda je také zdrojem hořčíku, který příznivě působí na funkce mozku, chrání tělo před srdečními chorobami, mrtvicí, vysokým krevním tlakem a ledvinovými kameny, podporuje také růst kostí. V kakaových bobech je kromě toho obsažen i tryptofan, látka zvyšující hladinu takzvaného hormonu dobré nálady mozku.
  • Příjemné pocity z čokolády mohou souviset i s určitým obsahem fenyletylaminu, látky zmírňující pocity strachu, úzkosti, napětí a vyčerpání (zvláště ve stáří). Tato látka dokáže vyvolat silné pocity spokojenosti, jaké mívají například milenci.
  • Flavanoly, další ze skupin látek obsažených v kakau a v čokoládě, zase uvolňují svaly kolem cév a působí na jejich rozšiřování. Během 2. světové války patřila tabulka pravé čokolády v energetické hodnotě 2500 kJ také k dennímu přídělu vojáků.

coko

Jak poznat tu pravou?

Nedejte se zmást,  i hořkých čokolád je celá škála a zaměřit se pouze na ni neznamená jíst jen jednu určitou čokoládu. Procentuální obsah kakaa se různí, za optimální je považováno 70 % .Obecně by měla hořká čokoláda obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny, ale obecně se za kvalitní hořkou čokoládu považuje čokoláda nad 50 % kakaa.

Zajímavosti

  • První zmínky o „čokoládě“ se objevily již u olmécké civilizace, přibližně tisíc let před Kristem
  • vynález čokolády se oficiálně připisuje až civilizacím Mayů a Aztéků, kteří vařili z kakaových bobů nápoj zvaný chocolatl
  • Prvním Evropanem, který se s kakaovými boby seznámil, byl Kryštof Kolumbus
  • První továrna na čokoládu byla založena v Holandsku v roce 1815 firmou van Houten.
  • První tabulková čokoláda tak byla vyrobena v roce 1847 v Anglii, nejprve však byla dostupná jen jako medicína v lékárně.
  • Po vynalezení kondenzovaného mléka ve Švýcarsku byl vyvinut dnes nejpopulárnější druh čokolády, mléčná čokoláda. Ta první se objevila v roce 1879.
  • První plněné čokoládové bonbony se objevily v roce 1913.
  • Naší největší čokoládovnou byla Orionka, založená v roce 1896 Františkem Maršnerem

Zdroj: Čokoláda pokrm bohů, P. Valíček, Start 2002

Čtěte také:

Reklama