Reklama

Popularita těchto malých pálivých potvůrek neustále stoupá. Milovníci pikantních jídel si bez nich svoji kuchyni už nedokážou představit. Chilli papričky si můžete vypěstovat také doma v květináči.

Pěstování chilli papriček není nijak složité. Můžete si je zasadit na zahradě, ve skleníku, nebo i doma v květináči.

Pěstování

chilliZačátky pěstování chilli papriček se doporučuje nejčastěji v období mezi prosincem a začátkem února. Semena klíčí zhruba po dobu 30 dnů, ale je třeba počítat s tím, že čím je odrůda pálivější, tím se natahuje i doba klíčení. Semínka je možné nechat klíčit jak v umělém prostředí, tak v hlíně. K předpěstování jsou ideální sadbovače či mělké květináčky, odkud se pak rostlinka po zesílení přesazuje do většího květináče a umístí se na místo s velkým dostatkem světla. Teplota zeminy by neměla klesnout pod 18 °C, je potřeba také dodržovat vzdálenost pohybující se mezi 5 až 25 centimetry od samotných rostlinek chilli papriček.

Účinné látky v chilli papričkách

Látka obsažená v chilli papričkách (nebo feferonkách) se jmenuje „kapsaicin“ a velice dobře se rozpouští v tucích. Jedná se o rostlinný alkaloid, který dráždí receptory nervových zakončení jazyka a tím způsobuje pocit pálení.
Kapsaicin povzbuzuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a omezuje tvorbu tukových depozit v tepnách. Kromě toho ředí krev a předchází tak vzniku trombózy, srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Ostrá pálivost podporuje také sekreci a pomáhá očišťovat sliznici nosu.
Papričky mají příznivý účinek na zažívání a podporují chuť k jídlu. Ve větším množství však mohou dráždit pohlavní a močové ústrojí.

Chilli papričky v naší kuchyni

Papričky se používají čerstvé, sušené, mleté a také různě ve směsích spolu česnekem, majoránkou, hřebíčky novým kořením ad. Chilli se hodně využívá k přípravě masových i nakládaných zeleninových konzerv, uzenin, konzervaci ryb a vytváření různých např. grilovacích směsí. Přidávají se také do masových šťáv a jídel z vepřových, hovězích i rybích mas. Chilli je vynikající v guláši a dochucovacích omáčkách (Tabasco).

Historie chilli papriček

Chilli papričky jsou coby součást stravování známy už od roku 7500 před Kristem. Podle archeologických nálezů byly první chilli papričky „domácky“ pěstovány před více jak 1000 lety. Chilli papričky pochází z oblasti Střední Ameriky a první Evropan, který je okusil, byl Kryštof Kolumbus. Na konci 15. století pak zaplavily papričky díky jeho cestám i starý kontinent Evropy, kde sloužily nejprve jako okrasné rostliny a později byly využívány v gastronomii a léčbě různých onemocnění.

chilli

Zajímavosti

  • Je známo více než 4 000 druhů chilli papriček. Ta nejpálivější na světě je původem z Indie a jmenuje se Naga Jolokia.
  • Chilli papričky svou pálivou chutí více prokrvují receptory na sliznici v ústech a s nimi i sousední „chuťové“ nervy“. Jídlo nám pak chutná lépe a intenzivněji vnímáme jednotlivé chutě. Ostrá chuť ovlivňuje také vnímání bolesti. Pokud začne být pálení v ústech nesnesitelné, spustí náš organismus nouzový režim a ostré jídlo působí v tomto okamžiku jako droga způsobující pocit uspokojení a štěstí.
  • Pokud jste si jídlo nechtěně překořenili chilli, nesnažte se pomoci pitím vody. Nejlepším prostředkem je mléko nebo jogurt. Pomůže i sýr, kousek chleba anebo dát si do úst kostku cukru, čokoládu nebo sladký bonbón, který necháte pomalu rozpustit.

„Oheň v hrdle“z chilli papriček nám otevírá póry po celém těle, od hlavy až k patě. Člověk se začíná potit a v důsledku toho klesá jeho tělesná teplota. I to je jeden z důvodů, proč obyvatelé zemí s tropickým podnebím tak rádi jedí ostré pokrmy, včetně chilli papriček. Ty však milujeme i my, středoevropané.

Použitý zdroj: Jan Kybal, Naše a cizí koření, Státní zemědělské nakladatelství Praha, 1988

Přečtěte si také: