Vaření

Máte rádi pikantní pizzu?

Pizzu milují skoro všichni. Proč tak obyčejná placka pobláznila celý svět a když se řekne „Pizza“ všichni ví, o co jde? Díky své jednoduché a výtečné chuti. Pizzu si totiž můžete vybrat podle toho, co vám chutná. Variant je tolik, že i velmi vybíravá osoba si najde ingredience, které ji vyhovují. Ať už jsou to artyčoky, ančovičky, plody moře, všechny druhy sýrů, sladké věci jako ananas či dokonce čokoláda, šunka, pršut,... vše co si dokážete představit může být použito na pizzu.

tabascoPřipravíte si klasické těsto, které se propeče pěkně do tenka a na něj pokladete ingredience, které zvolíte. Na každé pizze by správně neměl chybět rajčatovopestový základ, na posypání jemný parmezán.

Díky tomu, jak je pizza oblíbeným pokrmem vzniklo snad více jak 100 receptů. Vedle klasických tradičních, jako je pizza Margerita (tu milují hlavně děti), Pizza 4 druhy sýrů, Capricioza, Frutti di Mare nebo pizza Havaj, vzniklo mnoho dalších, které se přizpůsobily chuti strávníků. Ti, kteří mají rádi něco pikatního a pálivého si oblíbili pizzu Picante nebo Diavola - pálivou ingrediencí je buď štiplavý salám či klobáska, chilli papričky nebo omáčka - jakou je TABASCO® Brand Pepper Sauce. Tato skvělá omáčka s velmi širokým využitím v kuchyni dá pizze ten správný říz. Pokud vám chutnají ostřejší chutě, vyzkoušejte pro vylepšení své pizzy známé omáčky TABASCO® Brand Pepper Sauce!

Omáčky TABASCO® Brand Pepper Sauce představují jednu z nejoriginálnějších forem zkoušky odvahy. A když vás jednou jejich chuť chytne, jídlo bez nich už nikdy nebude chutnat tak dobře. Doporučujeme klasiku - Original Red!

Original Red:

Je to originál TABASCO® Brand Pepper Sauce - zlatý standart, matka všech pálivých omáček. Vyrábí se již 140 let dle stále stejného receptu.Je bez chemických konzervantů a barviv. Nezdráhejte se a klidně si ji přidejte do čehokoli, co máte rádi. A ještě lépe, dochuťte si s ní pokrmy, které vám zase tolik nejedou. Skvěle se hodí na všechno, od vajíček přes ryby až po pizzu. Její dokonalé chuti se nic nevyrovná.

Naše doporučení: přinášíme vám dva recepty, které můžete vyzkoušet a pochutnat si tak na pikantní pizze!
Ohnivá mini pizza pro každou příležitost, jedinečná pro párty

pizza

  • chlazené těsto na pizzu nebo listové těsto

Náplň:

  • krájená konzervovaná rajčata s bylinkami
  • 3 lžíce pesta ala Genovese
  • smetanový bílý jogurt
  • koření na pizzu
  • čerstvá bazalka
  • pršuto (prosciutto), paprikový salám, klobása čabajkového typu - zvolte dle své chuti
  • parmezán, mozzarela (kdo nemá rád může dát tvrdý sýr)
  • TABASCO®Brand Pepper Sauce

Chlazené těsto na pizzu rozválíme nebo použijeme vyválená plát. Tvořítkem (kdo nemá, může použít skleničku) vykrajujeme kolečka a opatrně přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Smetanový jogurt rozdělíme na dvě části. Polovinu promícháme s rajčatovým pestem, druhou půlku s pestem ala Genovese. Sýr nastrouháme, mozzarelu nakrájíme. Listová kolečka potřeme půl napůl, jogurtovou směsí (díky jogurtu bude pizza krásně vláčná a získá jedinečnou chuť). Jemně posypeme kořením na pizzu. Na polovinu koleček dáme prošuto a parmezán. Na druhou půlku dáme paprikový salám a mozzarelu. Ingredience můžeme dle své fantazie a chuti různě kombinovat. Na mini pizzy přidáme ještě pár kapek TABASCO®Brand Pepper Sauce a můžeme rozehřát troubu na 220 °C. TABASCO®Brand Pepper Sauce použijte dle své chuti, pokud chcete mít pizzy pikantnější, přidejte.
Mini pizzy dáme do trouby, zapečeme a po 8 minutách teplotu snížíme na 170 - 180 °C a dopečeme dozlatova.

Mini pizzu podáváme jako rychlou chuťovku, teplá i studená chutná skvěle.

Pikantní pizza s pestem a TABASCO®Brand Pepper Sauce

  • pizzachlazené těsto na pizzu nebo listové těsto

Náplň:

  • 4 rajčata oloupaná, najemno nakrájená (mohou být konzervovaná)
  • 3 lžíce bazalkového pesta
  • 50g pršutu nebo slaniny
  • 150 g mozzarelly nakrájené na plátky
  • 20g čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • TABASCO®Brand Pepper Sauce, čerstvá bazalka

Těsto potřeme pestem, rozprostřeme rajčata, poklademe plátky mozzarelly, na ně plátky pršutu nebo slaniny a postrouháme parmazánem. Přidáme pár kapek TABASCO Brand Pepper Sauce. Pečeme cca při 220 C asi 20 min, až těsto zezlátne a sýr se roztaví. Nakonec posypeme čerstvou bazalkou.

TABASCO®Brand Pepper Sauce vám přeje dobrou chuť! Více receptů najdete na www.tabasco.cz

Zajímavosti o pizze:

V Polsku se rozhodli překonat italský rekord v nejdelší pizze. Italové drželi rekord s pizzou 407 metrů dlouhou. Tento rekord se podařilo dvěma stovkám polských pizzařů překonat hned dvojnásobně. Polsko drží rekord od 29.srpna 2010 s pizzou dlouhou přes 1 km (1010 m a 28 cm). Rekord je zapsán v Guinnessové knize rekordů. Celý tým i s dobrovolníky začal pracovat od dvou hodin v noci a nejdelší pizza na světě byla připravena za necelých 18 hodin. Pizza byla připravena z 3,5 tuny mouky. V polském městě Krakow měli co delat, aby celou pizzu snědli ještě teplou. zdroj: Guinnesova kniha rekordů

První recept na pizzu, tak jak jej známe dnes, popisuje dílo vydané r. 1858 v Neapoli. Zde se popisuje způsob, jakým se v tomto období připravovala „Vera Pizza Napoletana „ (pravá neapolská pizza), znám je dále seznam některých druhů pizz, které se zachovaly tradičně do dnes. Tyto speciality byly k dostání v ulicích Neapole v desítkách restauracích - nově vzniklých pizzerií, které si okamžitě získaly oblibu měšťanů.

Něco z „černé kroniky“ : V Itálii vyšel skandální článek o dřevě, kterým italští pizzeristi vytápějí své pece. Italské soudy v Neapoli údajně podezírají malé, levné pekárny a pizzerie z toho, že si nechávají dovážet dřevo z rakví z místního hřbitova.“Pizza, jeden z mála přetrvávajících symbolů Neapole, se ocitla ve vážném podezření, že se peče na dřevě, které patří mrtvým,“ psal o kauze italský deník Il Giornale.
Za vším měl údajně být italský zlodějský gang z Neapole.

   
07.06.2012 - Vaření - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] musilovahana [*]

    Pizzu mám ráda, ale ne s mořskými plody.

    superkarma: 0 28.09.2012, 16:36:12
  2. avatar
    [33] dajrin [*]

    Vše pálivé můžu..., tedy i pizzu,  mňami mňam Sml16

    superkarma: 0 27.09.2012, 21:59:30
  3. avatar
    [32] blesksoft [*]

    pikantní nemusím já radši klasiku nebo Hawai

    superkarma: 0 09.09.2012, 08:55:05
  4. avatar
    [31] Hanula [*]

    Sml16mám ráda pizzu, ale jen několikrát do roka. Někdy na ní dostanu nepřekonatelnou chuť a musím si ji dát. Tabasco mám ráda - to si dávám do tataráku. Ale jen v zimě - v létě se syrového masa bojím. No ono i v zimě......

    superkarma: 0 18.07.2012, 11:40:01

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Yannize [*]

    připomněli jste mi, že mám v lednici zbytek těsta.. tak to je dnes o večeři postaráno.

    sníme jakoukoli, většinou naskládám na jedno obrovské těsto několik variací ( různě kombinuju maso, uzeninu, zeleninu, ovoce i vejce)  a pak podle toho krájím a dělím na "moje" a "tvoje". na moji část nesmí hermelín a zelené olivy, na přítelovu zase žampiony..prostě taková pizza devět ročních období Sml30 kousek pálí, kousek je s kari, kousek je sladší..

    superkarma: 0 25.06.2012, 11:10:49
  2. [29] jukl [*]

    také dělám svou domácí, ale ne pálivou

    superkarma: 0 11.06.2012, 13:26:02
  3. avatar
    [28] arminka [*]

    pizzu mám ráda,ale pálivé není nic pro mne,nejraději havaj,ananas miluji Sml16

    superkarma: 0 10.06.2012, 20:22:36
  4. [27] novail [*]

    Pizza je naším oblíbeným jídlem. Uděláme si ji doma, ale v pizzerii je stejně lepší Sml16

    Jen ne kupovaný, zmražený polotovar! To jsem se nechala nachytat jedinkrát v životě a už mi to nesmí do kuchyně.

    superkarma: 0 09.06.2012, 22:47:52
  5. avatar
    [26] zsuzsika [*]

    jj tabasco,to je mojeSml22

    superkarma: 0 09.06.2012, 20:18:26
  6. avatar
    [25] vmarta [*]

    pikantní můžuSml59Sml59

    superkarma: 0 08.06.2012, 08:47:24
  7. avatar
    [24] tajnostii [*]

    občas ano,ale né moc často

    superkarma: 0 07.06.2012, 20:44:39
  8. [23] Trefa [*]

    Trefa:palivou pizzu mam rada,hlavne kdyz je tam hodne syru.alespon jednou za mesic si ji peceme doma sami.ty kupovane moc nemusim.

    superkarma: 0 07.06.2012, 17:55:42
  9. avatar
    [22] daska59 [*]

    Pálivou pizzu mám ráda, ale rozumně pálivou, nesmí kuchaři ujet ruka.

    superkarma: 0 07.06.2012, 17:53:45
  10. avatar
    [21] LudPa [*]

    patřím k menšině, která pizzu moc nemusí a pálivou už vůbec ne

    superkarma: 0 07.06.2012, 17:31:37
  11. avatar
    [20] Jindriska8 [*]

    lorja — #18 Přesně tak to je u násSml22

    superkarma: 0 07.06.2012, 16:12:12
  12. [19] Klára Křížová [*]

    Tabasco dáváme na těstoviny a na maso, pizzu děláme s pálivým salámem, pár kapek Tabasca navíc jí udělá pěkně ohnivou Sml67

    superkarma: 0 07.06.2012, 13:05:45
  13. avatar
    [18] lorja [*]

    Mám ráda pizzu s hodně druhy sýra.Sml59Manžel ji nejí vůbec.Sml80

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #20
    superkarma: 0 07.06.2012, 12:29:55
  14. avatar
    [17] Myskamaus [*]

    Skoro všichni milují pizzu...jen já ne,jsem asi výjimka.Sml16

    superkarma: 0 07.06.2012, 11:26:30
  15. avatar
    [16] danulikj [*]

    Mňam mňam pálivé to já můžu..

    superkarma: 0 07.06.2012, 11:25:18
  16. [15] lidicka [*]

    Můj muž nemá rád nic pálivé, mně zase okořeněné jídlo nevadíSml23

    superkarma: 0 07.06.2012, 11:20:43
  17. avatar
    [14] Hanice [*]

    Mňam, pálivé mám ráda.

    superkarma: 0 07.06.2012, 11:18:40
  18. avatar
    [13] ekleinovka [*]

    Pizzu milujeme doma všichni i bez tabasca

    superkarma: 0 07.06.2012, 11:14:55
  19. avatar
    [12] hubajda [*]

    palive me nevadi muz moc pizzu nemusi ale ja a dcera jo obe mame radi Ameriku je v tom pridane take tabasco

    superkarma: 0 07.06.2012, 10:46:33
  20. avatar
    [11] saruz [*]

    Pizzu mám ráda, ale bez toho Tabasca a ne z kupovaného těsta, vždy si dělám svoje.

    superkarma: 0 07.06.2012, 10:45:39
  21. avatar
    [10] capkova [*]

    Mám ráda sýrovou a nechávám si tam přidat chili papričky.

    superkarma: 0 07.06.2012, 10:18:03
  22. [9] FAXÍK [*]

    miluji pizzu, ale ostro a pálivou nevyhledávám

    superkarma: 0 07.06.2012, 10:12:35
  23. avatar
    [8] blesksoft [*]

    u mně záleží jaké je těsto

    superkarma: 0 07.06.2012, 09:49:22
  24. [7] Violeta [*]

    Sml69 Dobrou klasickou Pizzu ano, špatnou ne. A hodně pálivá rozhodně být nemusí.

    superkarma: 0 07.06.2012, 09:47:22
  25. avatar
    [6] pájinek [*]

    PIZZU miluji,tenkou křupavou pikantní i obyčejnou.Jak je chut a nálada..Sml30

    superkarma: 0 07.06.2012, 09:38:53
  26. [5] step1 [*]

    Mám ráda pizzu tenkou křupavou. Manžel má zase raději, když je těsta více. Pikantní být může, ale moc pálivou nemusím.

    superkarma: 0 07.06.2012, 08:30:38
  27. [4] Roland [*]

    Pizzu mám ráda jen mírně pálivou, ne takový oheň v puse.Sml16

    superkarma: 0 07.06.2012, 07:47:08
  28. avatar
    [3] Makynka [*]

    Mám ráda ostré, ale jen do té míry, abych ještě v puse cítila co jím Sml32

    superkarma: 0 07.06.2012, 07:40:54
  29. [2] lenzden [*]

    pizza mňam, ale pálivou ne, nemám ráda ostrá jídla

    superkarma: 0 07.06.2012, 07:36:15
  30. avatar
    [1] carmi [*]

    Tabasco nemám moc ráda, má zvláštní příchuť, která mi vadí. Používám teď mexické pepper omáčky a ty jsou taky pěkně pálivé!Sml57 Pizzu miluju, ale kdo ne?Sml16

    superkarma: 0 07.06.2012, 07:09:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme