Vaření

Máte rádi klobásy?

Hledáte pohoštění pro nečekanou návštěvu, něco, s čím můžete zpestřit hutnou zimní polévku, nebo vás jenom honí mlsná? V tom případě můžete velmi snadno sáhnout po trvanlivých fermentovaných klobásách. Jaké jsou jejich výhody a jak je můžete použít v kuchyni? Přinášíme malou inspiraci! 

Fermentované uzeniny (mezi nejznámější patří například salámy Herkules, Poličan, Lovecký nebo Uherák) získávají svoji specifickou chuť a vlastnosti zráním, během kterého působí na hlavní surovinu enzymy produkované speciálními kmeny bakterií. Díky tomu získávají specifickou chuť, tužší konzistenci a dlouhou trvanlivost. Jejich výhodou je to, že se nemusejí skladovat v lednici, ale dají se zavěsit třeba ve spíži, kde jsou vždy po ruce. Navíc není nutné je nějak dále tepelně upravovat, takže se dají v podstatě okamžitě použít.

klobása

Kromě masa (nejčastěji se jedná o hovězí nebo vepřové) obsahují ještě různé směsi koření – například česnek, pepř nebo pikantní papriku. Díky tomu jsou velmi silným nositelem chuti, který spolehlivě oživí i jinak velmi prostý pokrm. Forma klobás, jejichž výroba probíhá identicky jako u salámů, je pak pro použití zvláště v teplé kuchyni vhodnější.

Výborné jsou kvalitní klobásy jako jednoduchá chuťovka. Skvělé jsou zejména v kombinaci se zeleninou. Velmi oblíbené jsou také jednohubky: stačí kousky pikantní klobásy (například vynikající Chamburizo nebo Gombaseckou klobásu od Krahulíka) spolu s kolečkem okurky a kouskem čerstvého salátu položit na celozrnnou bagetku potřenou jemnou pažitkovou pomazánkou a rychlé pohoštění je na světě.

klobásaPo klobáse můžete sáhnout také při přípravě jednoduchých a rychlých receptů. Vylepšit s ní můžete například jednoduché italské risoto, trocha česneku, olivového oleje, jarní cibulky a najemno nakrájené dobře vychucené klobásky dá nový rozměr také obyčejným těstovinám. Stejně tak je můžete přidat k mletému masu při přípravě mexické pánve. Tradiční česká kuchyně se bez klobás rovněž neobejde: přidávají se do zapečených brambor, pikantní zelňačky nebo husté fazolové polévky. Lepší je přidávat klobásu až na konci, těsně před podáváním, stačí, když se v jídle prohřeje, při delším vaření pak dává jídlu příliš výraznou chuť.

Fermentované klobásy skýtají pestré využití, ať už sháníte něco vděčného na zub, nebo další oživení sofistikovaných receptů. Přejeme Vám dobrou chuť!

   
26.11.2013 - Maso a ryby - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [26] hubajda [*]

    jo klobaska tak to muzu je to lepsi jak cokolada

    superkarma: 0 26.11.2013, 23:55:33
  2. [25] ruzicka73 [*]

    Jo domácí klobásky to je něco

    superkarma: 0 26.11.2013, 21:26:32
  3. avatar
    [24] samecka [*]

    Darix — #17 už při nadpisu jsem si říkala, že bude mít první koment Sml52Sml52Sml52. A druhý DanaD!

    superkarma: 0 26.11.2013, 18:36:06
  4. avatar
    [23] emkop [*]

    mňammmmSml58

    superkarma: 0 26.11.2013, 17:19:50
  5. [22] V19 [*]

    ...domáce sú určite najlepšie

    superkarma: 0 26.11.2013, 16:44:03
  6. [21] FAXÍK [*]

    kupované klobásy moc nevyhledávám, jedině domácí miluji

    superkarma: 0 26.11.2013, 15:26:44
  7. [20] firus [*]

    Mam rád klobásy,hoďte něco na stůlSml57

    superkarma: 0 26.11.2013, 14:00:30
  8. avatar
    [19] marianaant [*]

    Normální klobásy taky nemusím, ale takovou čabajku nebo něco podobného to je moc fajn. To bych si dala hned.Sml16Sml16

    superkarma: 2 26.11.2013, 13:26:40
  9. [18] sikosa [*]

    mňam mňam

    superkarma: 0 26.11.2013, 11:53:10
  10. avatar
    [17] Darix [*]

    enka1 — #4 Už při nadpisu jsem si říkala, že komentář od Vás by tu chyběl Sml33Sml30

    1. na komentář reaguje samecka — #24
    superkarma: 1 26.11.2013, 11:31:58
  11. avatar
    [16] denkas [*]

    Klobásy nemusímSml80

    superkarma: 0 26.11.2013, 11:26:46
  12. [15] DCOlga [*]

    Klobásky můžeme, ale nejlepší byly ty, co dělával táta. A čerstvě vytažené z udírny, to byla balada. Bohužel táta už není, takže klobásky kupujeme.

    superkarma: 0 26.11.2013, 10:11:37
  13. avatar
    [14] Judo [*]

    Klobásky můžuSml22

    superkarma: 0 26.11.2013, 10:08:53
  14. avatar
    [13] SoniO [*]

    mňam,to můžemeSml22

    superkarma: 0 26.11.2013, 10:08:02
  15. [12] doginka [*]

    Ty můžu Sml22Sml67

    superkarma: 0 26.11.2013, 09:49:43
  16. avatar
    [11] louskacek2 [*]

    já je nemusím některé mě vyloženě nechutnají občas mají prazvláštní šmakSml30. Tak kdo ví z čeho jsouSml22

    superkarma: 0 26.11.2013, 09:07:25
  17. avatar
    [10] vmarta [*]

    mňam klobásky milujem

    superkarma: 1 26.11.2013, 08:58:17
  18. avatar
    [9] Ivásek [*]

    zrovna ty na obrázcích byly v balíčku, co jsem tu vyhrála Sml57

    superkarma: 0 26.11.2013, 08:55:44
  19. avatar
    [8] lenig [*]

    my je nemusíme, kupujeme jen když čekáme hosty, aby bylo z čeho dělat mlsky, ale sami sobě neeSml23

    superkarma: 0 26.11.2013, 08:10:29
  20. avatar
    [7] Věrulinka [*]

    Sml22 milujeme doma, ale od soukromníka a ty jsou, no baladičkovýSml30

    superkarma: 1 26.11.2013, 07:04:12
  21. [6] lidicka [*]

    Klobásy má rád hlavně můj muž. Já je nemusímSml23

    superkarma: 0 26.11.2013, 07:02:34
  22. [5] opickajura [*]

    mám je ráda jednou za čas..asi je tovíce mužská potravina. Čím jsem starší, tím dražší mi chutnajíSml59

    superkarma: 2 26.11.2013, 06:56:26
  23. avatar
    [4] enka1 [*]

    No, ani nemluvímSml20

    1. na komentář reaguje Darix — #17
    superkarma: 2 26.11.2013, 06:41:51
  24. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Klobásy má rád manžel,já jim uzeniny minimálně!Sml22

    superkarma: 3 26.11.2013, 01:29:16
  25. [2] dadma [*]

    Bejvávalo.Dnes uzeniny kupuji minimálmě.

    superkarma: 1 26.11.2013, 01:23:59
  26. avatar
    [1] helmar [*]

    ANO, máme rádi klobásky v celé široké rodiněSml30Sml52Sml59

    superkarma: 3 26.11.2013, 00:46:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme