Vaření

Máte rádi hranolky? Jak je udělat, aby byly dobré? Zapojte se do naší diskuse

Bavily jsme se v redakci na téma hranolky. Proč jsou tak oblíbené, jak je správně udělat a na co si dát pozor. A vznik z toho tento článek. Určitě také máte hranolky rádi, tak se přidejte k naší diskusi.

Jak vnímáš přílohu hranolky?

hranolky

Elly: Hranolky nejsou u nás doma příliš oblíbené. Hlavní podíl na tom mají tety ze školky, které dětem pravidelně vtloukaly do hlavy, že hranolky nejsou vůbec zdravé. Tak jsme měli štěstí, že je děti nikdy ani nevyžadovaly. Já sama si hranolky dám občas ráda, ale vadí mi, když jsou smažené na přepáleném tuku a nasáknuté fritovacím olejem. Což v restauraci nikdy dopředu nepoznáte. Občas si je tedy děláme doma, na plechu. Jenže to taky není ono.

hranolky

Klára: Mám ráda hranolky, ale musí být dobré. Doma je ale nedělám.

Jitka: Mám je ráda, dávám si je v restauraci, doma je ale nedělám, nemám na to friťák, v troubě to „není ono“.  To spíš peču brambory na čtvrtinky ve slupce – dělám je úplně nasucho, a když už jsou měkké a trochu upečené, tak je dám do misky s máslem a drceným česnekem a takto jsou vynikající – můžu přidat i zelenou petrželku nebo pažitku.

Věra: Hranolky mám ráda a moje děti je milují. Musí být ale dobré, křupavé. Hodně mne navnadila horkovzdušná fritéza ActiFry, kterou jsme teď testovaly se čtenářkami, byly vynikající a udělané na minimu oleje.

hranolky

Jak se mají hranolky správně dělat?
Elly: Hranolky by se měly dělat z brambor varného typu C, které mají vysoký obsah škrobu. Po oloupání a nakrájení na hranolky, co nejstejnoměrnější šíře, je důležité brambory osušit v čisté utěrce. Musí být co nejvíce suché, ne mokré. Z toho důvodu je po nakrájení jen rychle propláchneme v čisté vodě a v žádném případě je ve vodě nenecháme máčet.

Proč jsou tak oblíbené
Elly: Protože všechno smažené je oblíbené. Těžko říct proč. Jsou křupavé, dobře se jí a skvěle chutnají.


Co je chybou v přípravě hranolek
Elly: Největší chybou je použití špatných brambor, nedostatečné vysušení a také smažení v nekvalitním, přepáleném tuku. Proto je skvělá fritéza Acti Fry, kterou jsme testovali. Používá se do ní opravdu jen lžíce tuku a hranolky jsou z ní přesně takové, jaké mají být.

hranolky

Jak má vypadat skvělá hranolka
Elly: Musí mít pravidelný tvar a být usmažená pěkně dokřupava. Křupavá by měla vydržet, než ji sníte. Ne po chvíli změknout. To je špatně.

Tipy na osvědčené dipy
Elly: K hranolkům neodmyslitelně patří tatarka a kečup. Přes to vlak nejede. Já mám ráda různé barbecue omáčky a zajímavé dipy. Výborný je snadný česnekový dip s petrželkou. Stačí pouze smíchat kysanou smetanu, ochutit ji špetkou soli a pepře, přidat rozmačkaný česnek a nasekanou petrželovou nať.

Jitka T.: Zakysaná smetana s křenem, s hořčicí, s česnekem… super.

hranolky

Klára K: Zakysaná smetana s česnekem

Náš tip: Jen 3% tuku v 1, 5 kg hranolek: horký vzduch zajistí perfektní výsledky  Na přípravu 1,5 kg čerstvých hranolek v horkovzdušné fritéze Tefal ActiFry® bohatě postačí jediná lžíce oleje. Výsledné menu obsahuje pouze 3 % tuku. Pokud budete bramborové hranolky chystat v troubě, obsahují zhruba 9 % tuku, ve standardní fritéze dokonce až 14 % tuku.

Zdravé a chutné menu z Tefal ActiFry® doporučuje výživový specialista Petr Havlíček „Z nutričního hlediska mají bramborové hranolky připravené v Tefal ActiFry® výrazně nižší energetickou hodnotu a můžete použít také kvalitnějších olejů, které jinak nejsou tepelně stabilní, přístroj je nepřepaluje,“ vysvětluje ambasador přístroje Tefal ActiFry®, výživový specialista Petr Havlíček.

Čtěte více zde.

Naše články:

   
25.11.2015 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [28] Ferdas [*]

    jedině v troubě

    superkarma: 0 05.12.2015, 22:06:34
  2. [27] aksudem [*]

    Hranolky děláme v troubě, s tatarkou velká mňamka.

    superkarma: 0 25.11.2015, 19:11:54
  3. [26] V19 [*]

    hranolky robievam možno 2x do roka, v teplovzdušnej rúre bez tuku s bylinkami s cesnakovým dressingom

    superkarma: 0 25.11.2015, 18:47:24
  4. avatar
    [25] Darix [*]

    Jak dlouho se to v té horkovzdušce dělá?

    superkarma: 0 25.11.2015, 16:02:11
  5. [24] murat [*]

    1 lžce oleje..tak to je super Sml67 .Pokud je dělám, pouze v troubě. Friťák jsem uklidla asi na věčné časy- Moc tuku, nechutná mi to z něj. I řízky dělám raději v troubě.

    superkarma: 0 25.11.2015, 15:13:02
  6. avatar
    [23] Yasminne28 [*]

    Dělám podle mamky pečené v troubě, ne smažené. Ale ty smažené jsou přece jen lepšíííí.

    superkarma: 0 25.11.2015, 14:43:00
  7. avatar
    [22] LudPa [*]

    Dělám z brambor i z celeru. Brambory je třeba řádně osušit. A peču v troubě normálně nasucho, jen převracím. Manžel si je pak na talíři sype solí, já ne.

    superkarma: 0 25.11.2015, 14:20:21
  8. avatar
    [21] elly [*]

    rendvo — #18Z čerstvého celeru. Pěkně oloupat, koupit co největší bulvy a nakrájet jako bramborové hranolky. Zatím chutnaly všem, kteří je u nás ochutnali. Peču je tedy v troubě.

    superkarma: 0 25.11.2015, 13:25:11
  9. avatar
    [20] delfi.na [*]

    hranolky jedině z brambor, do trouby na pečící papír a hotovo, bez oleje

    superkarma: 0 25.11.2015, 12:01:49
  10. avatar
    [19] delfi.na [*]

    datura — #16 z celeru jsou bezvadné Sml16

    superkarma: 0 25.11.2015, 12:01:19
  11. avatar
    [18] rendvo [*]

    elly — #10Dnes jsem docela ráda za tuhle debatu, aspoň vím že už je namáčet nebudu. Zkusím taky ty celerové hranolky, ty jsem ještě nikdy nejedla. To se kupuje polotovar, nebo jen okrajím celer a nakrájím na hranolky ?

    1. na komentář reaguje elly — #21
    superkarma: 0 25.11.2015, 11:43:44
  12. avatar
    [17] vodilulu [*]

    Ja bych se po hranolkach mohla utlouct. jeste ze mam k obedu ryzi po shlednutí tech obrazku na ni mam fakt chut Sml30

    superkarma: 0 25.11.2015, 11:34:44
  13. avatar
    [16] datura [*]

    Já si dělám jen hranolky z celeru Sml16

    1. na komentář reaguje delfi.na — #19
    superkarma: 0 25.11.2015, 11:32:25
  14. [15] Janea [*]

    Hranolky obcas delam, nemam fritak ani specialni hrnec. Ale delam je klasicky na plechu, jsou jine, ale chutnaji mi. A pokud jdu hresitm,tak MC Donalds...jasna vec, jsou tam slanejsi, ale za to hezky slabe nakrajene. Obcas zkratka neodolam ani tatarce...

    superkarma: 0 25.11.2015, 10:19:44
  15. [14] bobani [*]

    koupím zmrazené a na suchém plechu peču v troubě a moc mi chutnají s tatarkou

    superkarma: 0 25.11.2015, 10:08:03
  16. [13] Klára Křížová [*]

    Když jsou dobré tak fakt neodmítnu.. Sml67

    superkarma: 0 25.11.2015, 10:04:29
  17. [12] kozeluhova [*]

    Hranolky dělám z brambor a peču je,nesmažím

    superkarma: 0 25.11.2015, 09:40:14
  18. avatar
    [11] amphora [*]

    Sml16 my je doma moc často nemusíme a ani je často neděláme, ale když už na ně dostaneme chuť, tak si je uděláme v horkovzdušné troubě, lehce posypané solí,někdy bylinkami.S česnekovým dipem jsou super.

    superkarma: 0 25.11.2015, 09:16:49
  19. avatar
    [10] elly [*]

    rendvo — #1a prý je super tip na křupavé hranolky, je předem lehce uvařit a pak jen dofritovat. To bývají údajně ty nejkřupavější. Ale nemám vyzkoušeno.

    Namáčet by se naopak neměly. Nasají do sebe vodu a rychle zvlhnou.

    1. na komentář reaguje rendvo — #18
    superkarma: 0 25.11.2015, 08:59:58
  20. avatar
    [9] elly [*]

    dasena — #8Celerové máme rádi taky a z ActiFry by byly úplně super!!

    superkarma: 0 25.11.2015, 08:59:02
  21. avatar
    [8] dasena [*]

    my máme rádi celerové hranolky a navíc jsou zdravé, také je dělám v troubě

    1. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 0 25.11.2015, 08:55:02
  22. avatar
    [7] margot [*]

    příprava je fakt šikovná i rady p. Tefala HavlíčkaSml16

    jen při mé chuti na hranolky 1-2x do roka se nevyplatí pořizovatSml80 ale klidně pojízdnou prodejnu se zakysačkama bych užila, samotné i jako dipy sním coby čuňas místo jogurtu na posezeníSml8

    superkarma: 0 25.11.2015, 08:40:31
  23. [6] pohadka [*]

    Děláme je málo, ale pokaždé v troubě, na pečícím papíru a posypané bylinkovou solí, případně směsí koření na americké brambory. Tatarku ani kečup k nim nedávám, chutnají nám jen tak.

    superkarma: 0 25.11.2015, 07:20:11
  24. [5] assaly [*]

    občas je také dělám v troubě na plechu, ale ty mastné nezdravé z friťáku mi chutnají víc, chjo.......Tak si je občas dáme v KFC Sml30

    superkarma: 0 25.11.2015, 07:15:03
  25. [4] anina4 [*]

    poslední dobou děláme hranolky v troubě,ale neděláme je často

    superkarma: 0 25.11.2015, 07:12:46
  26. avatar
    [3] kristagg [*]

    V troubě na lehce pomaštěném pečícím papíru, ale není to ono (jak píše Elly). Klasika je klasika

    superkarma: 0 25.11.2015, 06:46:26
  27. avatar
    [2] Eliana [*]

    -doporučuji zajet do Holandska či Belgie, tam si koupit kornout fritů s vlámskou majonézou a nebudete chtít už jinéSml30

    superkarma: 0 25.11.2015, 06:17:07
  28. avatar
    [1] rendvo [*]

    hranolky prostě miluji, takže každá rada pro lepší hranolky dobrá. Já je většinou nakrájím a namočím do vody- prý by měli být pak křupavější, ale přijde mi jak kdy, asi podle toho jaký mám ten druh brambor. Taky mám ráda když si uvařím brambory bez slupky a pak je nakrájím na plátky a osmažím. To je pro mě taky velká mňamka. A na to tatarku - samuraj a jsem maximálně spokojenaSml30Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 25.11.2015, 06:10:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme