Reklama

Bavily jsme se v redakci na téma hranolky. Proč jsou tak oblíbené, jak je správně udělat a na co si dát pozor. A vznik z toho tento článek. Určitě také máte hranolky rádi, tak se přidejte k naší diskusi.

Jak vnímáš přílohu hranolky?

hranolky

Elly: Hranolky nejsou u nás doma příliš oblíbené. Hlavní podíl na tom mají tety ze školky, které dětem pravidelně vtloukaly do hlavy, že hranolky nejsou vůbec zdravé. Tak jsme měli štěstí, že je děti nikdy ani nevyžadovaly. Já sama si hranolky dám občas ráda, ale vadí mi, když jsou smažené na přepáleném tuku a nasáknuté fritovacím olejem. Což v restauraci nikdy dopředu nepoznáte. Občas si je tedy děláme doma, na plechu. Jenže to taky není ono.

hranolky

Klára: Mám ráda hranolky, ale musí být dobré. Doma je ale nedělám.

Jitka: Mám je ráda, dávám si je v restauraci, doma je ale nedělám, nemám na to friťák, v troubě to „není ono“.  To spíš peču brambory na čtvrtinky ve slupce – dělám je úplně nasucho, a když už jsou měkké a trochu upečené, tak je dám do misky s máslem a drceným česnekem a takto jsou vynikající – můžu přidat i zelenou petrželku nebo pažitku.

Věra: Hranolky mám ráda a moje děti je milují. Musí být ale dobré, křupavé. Hodně mne navnadila horkovzdušná fritéza ActiFry, kterou jsme teď testovaly se čtenářkami, byly vynikající a udělané na minimu oleje.

hranolky

Jak se mají hranolky správně dělat?
Elly: Hranolky by se měly dělat z brambor varného typu C, které mají vysoký obsah škrobu. Po oloupání a nakrájení na hranolky, co nejstejnoměrnější šíře, je důležité brambory osušit v čisté utěrce. Musí být co nejvíce suché, ne mokré. Z toho důvodu je po nakrájení jen rychle propláchneme v čisté vodě a v žádném případě je ve vodě nenecháme máčet.

Proč jsou tak oblíbené
Elly: Protože všechno smažené je oblíbené. Těžko říct proč. Jsou křupavé, dobře se jí a skvěle chutnají.


Co je chybou v přípravě hranolek
Elly: Největší chybou je použití špatných brambor, nedostatečné vysušení a také smažení v nekvalitním, přepáleném tuku. Proto je skvělá fritéza Acti Fry, kterou jsme testovali. Používá se do ní opravdu jen lžíce tuku a hranolky jsou z ní přesně takové, jaké mají být.

hranolky

Jak má vypadat skvělá hranolka
Elly: Musí mít pravidelný tvar a být usmažená pěkně dokřupava. Křupavá by měla vydržet, než ji sníte. Ne po chvíli změknout. To je špatně.

Tipy na osvědčené dipy
Elly: K hranolkům neodmyslitelně patří tatarka a kečup. Přes to vlak nejede. Já mám ráda různé barbecue omáčky a zajímavé dipy. Výborný je snadný česnekový dip s petrželkou. Stačí pouze smíchat kysanou smetanu, ochutit ji špetkou soli a pepře, přidat rozmačkaný česnek a nasekanou petrželovou nať.

Jitka T.: Zakysaná smetana s křenem, s hořčicí, s česnekem… super.

hranolky

Klára K: Zakysaná smetana s česnekem

Náš tip: Jen 3% tuku v 1, 5 kg hranolek: horký vzduch zajistí perfektní výsledky  Na přípravu 1,5 kg čerstvých hranolek v horkovzdušné fritéze Tefal ActiFry® bohatě postačí jediná lžíce oleje. Výsledné menu obsahuje pouze 3 % tuku. Pokud budete bramborové hranolky chystat v troubě, obsahují zhruba 9 % tuku, ve standardní fritéze dokonce až 14 % tuku.

Zdravé a chutné menu z Tefal ActiFry® doporučuje výživový specialista Petr Havlíček „Z nutričního hlediska mají bramborové hranolky připravené v Tefal ActiFry® výrazně nižší energetickou hodnotu a můžete použít také kvalitnějších olejů, které jinak nejsou tepelně stabilní, přístroj je nepřepaluje,“ vysvětluje ambasador přístroje Tefal ActiFry®, výživový specialista Petr Havlíček.

Čtěte více zde.

Naše články: