Neznám žádnou kuchařku ani kuchaře, který by při svém vaření nepoužíval hořčici. Nechybí snad v žádné české lednici. Většina z vás zná hlavně dvě klasické, léty prověřené – plnotučnou a kremžskou. Na výběr dnes máme z mnoha dalších druhů.

salát

Hořčice je dochucovací prostředek, který je vyrobený z různých druhů hořčičných semínek a dalších přísad. Podle druhu je více či méně pálivá, s jemnější či hrubší strukturou, s tmavou či světlejší barvou. Každý si najde svou oblíbenou. Výborná je také, u nás méně používaná, prášková hořčice.

V každé zemi má hořčice své tradiční použití, v každé zemi je oblíbená jiný druh. Francie nedá dopustit na svou dijonskou hořčici. Má ostrou, lehce nakyslou a pikantní chuť. Vyrábí se z hnědého hořčičného semínka a okyseluje se vinným octem.

Výborná je dijonská hořčice do nejrůznějších dresinků a zálivek na saláty.

Suroviny

  • ledový salát
  • polníček
  • čerstvé špenátové listy
  • 100 ml kysané smetany
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Ledový salát si natrháme na menší kousky, přidáme polníček a špenát. Promícháme. Kysanou smetanu smícháme s hořčicí, dochutíme solí a pepřem a touto zálivkou přelijeme připravený salát. Ihned podáváme.

V naší zemi je odjakživa nejoblíbenější a nejpoužívanější hořčice plnotučná, v těsném závěsu za ní kremžská. Druhá jmenovaná pochází z rakouského města Kremže a vyrábí se z bílých a černých nebo hnědých hořčičných semínek. Její struktura je hrubší a k výborné poctivé klobásce se žádná jiná nehodí více. Je mírně nasládlá, protože obsahuje větší množství cukru.

Plnotučnou hořčici používám velice ráda do domácí majonézy. Nemá tak výraznou chuť jako doporučovaná dijonská a v omáčce mě vůbec neruší, krásně ji doplňuje.

Suroviny

  • 1 vejce
  • 100 ml zastudena lisovaného řepkového oleje
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

Všechny suroviny dáme do vyšší, úzké nádoby. Použít můžete třeba odměrku. Na dno nádoby dáme ponorný mixér a zapnutý ho pomalu táhneme nahoru. Ještě chvíli jezdíme mixérem nahoru a dolů, dokud se nám nevytvoří krásně jemná domácí majonéza.

Jakákoliv hořčice bude výborným pomocníkem i při grilovací sezóně, která je právě v plném proudu. Použití na marinády je výborným nápadem, protože nakyslost hořčice maso přirozeným způsobem zkřehčí. Skvěle se doplňuje s čerstvými bylinkami.

Suroviny

  • 1 vepřová panenka
  • med
  • dijonská hořčice
  • čerstvý tymián
  • trocha olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Panenku si omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme.

Připravíme si snadnou marinádu - smícháme med, hořčici a trochu olivového oleje. Poměr záleží na vaší chuti. Někomu bude chutnat marináda více medová, někdo dá medu jen trošičku a bude si užívat chuti pikantní hořčice. Vše završíme čerstvými tymiánovými lístky.

Panenku necháme v lednici do druhé dne a s chutí grilujeme.

Jakou máte rádi hořčici?

Kdo by neznal plastový kelímek s klasikou, kterou milovali už naše babičky. Křupavé párky i klobásky si snad bez této hořčice neumíme ani představit. Správná hospodyňka ví, že klasika je nejlepší a v kuchyni by neměla chybět ani jako přísada do jídel.

Hořčice Malva obsahuje přírodní barviva, která jí dodají typickou barvu a nejsou zdraví škodlivá.

NOVĚ BEZ CHEMICKÉ KONZERVACE.

Výběr hořčic na našem trhu je skutečně obrovský, jen kvalita značně rozdílná. Společnost KAND vyrábí zásadně z hořčičného semínka a dodržuje veškeré zákonné normy.

Typickou vlastností hořčice všeobecně je její palčivost, která postupem času ustupuje.

I po naplnění do obalu pokračuje proces zrání.

Čím čerstvější výrobek zakoupíte a je-li vyroben z hořčičného semínka, tím je palčivější.

Pokud nejste příznivcem ostrých chutí, stačí hořčici jen na pár dnů odložit. Pozor jen na teplotu skladování, čím chladnější prostření, tím se proces zrání zpomaluje a prodlužuje období palčivosti.

Hořčice je používána k masům, uzeninám, hamburgerům, sendvičům a ke grilovanému masu. Je také používána i jako základ pro různé omáčky. Chceme vám představit hořčice od společnosti KAND.

Hořčice plnotučná Malva

Tradiční plnotučná hořčice je zastoupená na trhu jak v kelímcích 200 g a 400 g, tak i v plastových lahvích. Neobsahuje lepek ani syntetická barviva. Oceněna značkou KLASA. Je vyráběna na bázi hořčičného semínka a cukru, bez přídavku konzervovadel.

hořčiceHořčice kremžská MALVA

Tradiční česká kremžská hořčice. Neobsahuje konzervační látky, lepek ani barviva. Oceněna značkou KLASA.

Sortiment hořčic společnosti KAND zahrnuje několik dalších skvělých produktů.

Hořčice dijonská 200g | hořčice

Originální hořčice vyrobená dle tradiční francouzské receptury v Dijonu. Vyniká svou typickou ostrou, slanou pikantní chutí. Má opravdu všestranné využití. Neobsahuje lepek, barviva ani chemické konzervační látky.

hořčiceHořčice francouzská 200g

Hrubozrnná hořčice s přídavkem vinného octa. Ideální jako přísada do různých marinád a salátů. Doporučuje se přidávat k masu během pečení a smažení, neboť tak si zachová své typicky ostré aroma. Neobsahuje lepek, barviva ani chemické konzervační látky.

hořčiceHořčice Delikates 200g

Pikantní hořčice vhodná jako příloha k masům a uzeninám. Neobsahuje lepek, barviva ani chemické konzervační látky.

hořčiceHořčice francouzská SNICO 180g

Štiplavá vůně jemných mletých hořčičných semínek je typickým znakem této velmi oblíbené francouzské hořčice. Kromě výborných chuťových vlastností podporuje trávení a chuť jídla. Je nezbytnou součástí mnohých gastronomických specialit, ale i tradičních jídel.

hořčiceHořčice s feferony SNICO 180g

Jemně mleté feferonky doplňují chuť této jemně pikantní hořčice. Je druhou nejoblíbenější hořčicí ze všech ochucených druhů a je neodmyslitelnou součástí hlavně při přípravě masových specialit. Neobsahuje lepek ani glutamáty.

hořčiceHořčice s křenem SNICO 180g

Je to kombinace klasické hořčice s jemně nastrouhaným křenem. Výborně se hodí k uzenému masu, grilovanému kolenu ale i ke všem zabíjačkovým lahůdkám. Její výrazná křenová chuť se však neztratí ani v salátovém dresinku, který díky křenu získá neobyčejnou lahodnou chuť.

Více na www.kand.cz

Reklama