Zdraví

Máte horečku? Nastrouhejte si jablko!


Každý druh ovoce je zdravý a každý má mnoho předností a léčivých účinků na různé druhy neduhů. Jablka mají tu výhodu, že patří mezi snadno dostupné, levné a hlavně v našich končinách naprosto obvyklé ovoce. To je podle některých výživových směrů poměrně důležité. Oblíbenost a tradiční místo tohoto ovoce v českém jídelníčku dokazuji i jeho zbytky, které byly nalezeny na našem území v neolitických stavbách. Ve středověku dosáhlo šlechtitelství jabloní rozmachu především za vlády Karla IV. a Rudolfa II., později za vlády Marie Terezie a Josefa II.

 

Cenné látky

Dobrá zpráva je, že jablka nejsou vůbec energeticky vydatná, naopak – obsahují až 85 % vody a řadí se tak k výborným dietním potravinám. Obsah minerálů, vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek závisí na odrůdě, oblasti a klimatických podmínkách, kde bylo jablko vypěstováno. Obecně platí, že podzimní a zimní odrůdy jsou bohatší na cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza). Dále tyto plody obsahují některé minerální látky, především draslík, ale i hořčík, fosfor, vápník, sodík, železo a fosfor. Vitaminy jsou obsaženy v menším množství, patří k nim především vitamin C (kolísá od 1,5 mg do 50 mg ve 100 g dužiny), množství „céčka“ je též dáno druhem, ale i dobou skladování a zralostí plodů. Nejvíce je ho ve starších odrůdách jako např. Ontario, Croncelské, Berlepschova reneta. Pro úplný výčet vitamínů nutno uvést i vitaminy skupiny B  a provitamin A.

 

Jablka jsou jedním z nejbohatších zdrojů pektinů (kolem 1 %), tento druh vlákniny váže sloučeniny těžkých a radioaktivních kovů (olova, stroncia, kobaltu atd.), které se dostávají do organismu. Z těchto důvodů je tento druh ovoce víc než vhodný při jarních očišťovacích kůrách.  

 

Dalšími zajímavými látkami v jablkách jsou polyfenoly, ty mají výrazné antioxidační účinky, též zpevňují cévní stěny a podporují vstřebávání vitaminu C. Mají dokonce i ochranný účinek proti ionizačnímu záření (časté rentgeny, ozařování atd.).

 

Léčebné použití jablek a jablečných produktů

Tradiční i moderní  přírodní léčebné prostředky a praktiky nabízejí poměrně velké množství užití tohoto druhu ovoce v léčení mnoha neduhů. V proslaveném Mathioliho herbáři se doporučuje konzumace jablek v mnoha úpravách  - pečená, vařená či vinná jablka, což jsou plody naložené a kvašené podobně jako známe okurky rychlokvašky. Vhodné je připomenout, že k terapeutickým účelům je nutné používat chemicky neošetřená jablka.

Kdy jablka pomáhají:

Vnější použití

REGENERACE KŮŽE - jablečná šťáva (čerstvá) posiluje a regeneruje pokožku. Vhodné užití na např. v obličejových partiích.

NEHOJÍCÍ SE RÁNY - rozmixovaná nebo jemně postrouhaná čerstvá jablka.
RAGÁDY – doporučuje se směs čerstvé jablečné „kašičky“ s máslem.



Vnitřní použití

HOREČKA – nastrouhané jablko a čerstvá šťáva z něj mohou pomoci při snižovaní horečky.

NACHLAZENÍ A CHŘIPKA – pomáhá výluh ze sušených jablečných listů spařených vařící vodou. Užití je možné i při chrapotu. Nemoc prý přejde rychleji, jestliže po dobu  2-3 dnů zkonzumujeme přibližně 1 kg syrových plodů denně. U jablečné dřeně, slupek i šťávy byla v testech prokázána schopnost ničit některé viry.
KAŠEL – při záchvatech kašle použijte ke zmírnění odvar z jabloňových květů,  30 g usušených květů na 1l vody.

ODLEHČOVACÍ (DETOXIKAČNÍ) DNY – čas od času není na škodu naordinovat si tzv. odlehčovací den, během kterého sníte pouze 1,5-2 kg oloupaných jablek (mohu být i povařená). 

ZÁCPA - kyselá jablka prý povzbuzují činnost střev. Jiným doporučením je popíjení čerstvého jablečného moštu na lačný žaludek.

ZÁNĚT TLUSTÉHO STŘEVA – vhodnou léčebnou potravinou jsou zralé a sladké nastrouhané plody.
ŽALUDEČNÍ A DVANÁCTERNÍKOVÝ VŘED - doporučují se sladké odrůdy, tedy spíše zimní.
VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU - pektiny obsažené v jablku snižují hladinu cholesterolu..
DNA A MOČOVÉ KAMENY - jablka působí močopudně, brzdí vytváření kyseliny močové. Proto se doporučují jako preventivní, ale i léčebný prostředek.

BRONCHITIDY, REVMATISMUS, ŽALUDEČNÍ PROBLÉMY - každý den vypít jakékoliv množství odvaru ze 2-3 jablek povařených v 1l  vody. Směs vaříme čtvrt hodiny.

DALŠÍ ONEMOCNĚNÍ, KDY SE DOPORUČUJE ZVÝŠENÁ KONZUMACE JABLEK V JAKÉKOLIV PODOBĚ JSOU – různé poruchy trávení a trávícího traktu,  revmatismus, chudokrevnost, hypertonie, poruchy látkové výměny, onemocnění jater a ledvin, artritida, otoky a vodnatelnost.

 

Jen podotýkám, že velká skupina osob trpících alergií na jarní pyly, především na pyly břízy, se čerstvým jablkům pravděpodobně musí kvůli možným alergickým reakcím vyhýbat. Což už většinou neplatí pro jablka sušená či tepelně upravená! Alergeny obsažené v ovoci a zelenině jsou citlivé na teplo, a vařením se proto ničí.

 

Zdroj: Johan Richter, Léčení ovocem a zeleninou

           Dagmar Lánská, Z lesa i ze zahrady

           www.potravinova-alergie.info

 

Máte rádi jablka? V jaké podobě vám chutnají nejvíc?

...já miluji doma udělané křížaly a štrúdl s kopou skořice.

 

 

   
16.01.2007 - Zdraví - autor: Martina Machova

Komentáře:

  1. avatar
    [26] cibulicka [*]

    z jablek dělám hlavně přesídávky a miluje je celá rodina.A ovoce se dá zužitkovat kdykoliv.Ted je nejvíc pojídá náš dvouletý vnuk.

    superkarma: 0 17.01.2007, 17:15:16
  2. [25] Marie Hýblová [*]

    mám ráda jablka na všechny způsoby a třeba jablečný čaj se skořicí miluju

    superkarma: 0 17.01.2007, 16:36:31
  3. avatar
    [24] edith1975 [*]

    tohle ovoce můžu v jakékoli podobě

    superkarma: 0 16.01.2007, 22:16:41
  4. avatar
    [20] murena [*]

    To jsem ani netušila na co všechno jablka jsou

    superkarma: 0 16.01.2007, 17:58:23
  5. avatar
    [19] pupik paja [*]

    Jablíčka ty já můžu v neomezeném množstí a štrůdlík ten , když doma udělám tak je pryč během chvilky

    superkarma: 0 16.01.2007, 15:19:52
  6. avatar
    [18] Vivian [*]

    Ťapina: dyť to chutná úplně stejně

    superkarma: 0 16.01.2007, 14:20:10
  7. avatar
    [17] arjev [*]

    Rikina: máme dobrý sklep a jablka vydrží až do jara.Jsou chutná a ne taková jako z marketů.Jak vypadají hnědá jablka?
    Ťapina: Když si jablíčka nakrájíš na čtvrtky,nebudeš mít ulepenou hubu
    Jablíčka pro zdraví,nemoci zahání

    superkarma: 0 16.01.2007, 13:43:51
  8. avatar
    [16] Ťapina [*]

    Vivian: Mně už to hnědý nechutná

    superkarma: 0 16.01.2007, 13:10:09
  9. avatar
    [15] Vivian [*]

    Ťapina: já si jabka taky krájím nebo strouhám... Nenakrájený sním, jen když mám velkej hlad A nevadí mně, že hnědnou , to snad ničemu nevadí...

    superkarma: 0 16.01.2007, 12:04:27
  10. avatar
    [14] Ťapina [*]

    Na jablku mi vadí nutnost urychlené konzumace, protože pak oxidujou a to už je pro mě nepoživatelné. Teda myslím nakrájené, jenže já když už jablko, tak si ho nakrájím, protože nesnáším mít po okousání jablka ulepenou hubu.

    superkarma: 0 16.01.2007, 12:00:22
  11. [13] Rikina [*]

    Jablka v tuhle roční dobu? Z 90% hnus fialový. Leda tepelně zpracované, například ve štrúdlu. Mám ráda jablka na podzim, když jsou čerstvě sklizená, nejlíp rovnou ze stromu... skladováním přes zimu se z nich obvykle stane cosi, co vůbec nemá původní chuť a konzistenci.

    superkarma: 0 16.01.2007, 11:35:15
  12. avatar
    [12] Vivian [*]

    Já už jsem dneska vypila asi pět litrů jabkový šťávy s vodou... tož dobře to čistí

    superkarma: 0 16.01.2007, 11:33:50
  13. avatar
    [11] Vivian [*]

    pajda: fakt? Co já vím, tak doktoři doporučují hlavně paracetamol

    superkarma: 0 16.01.2007, 11:33:09
  14. avatar
    [10] femme [*]

    jablka mám ráda, ale mám po nich vlčí hlad

    superkarma: 0 16.01.2007, 11:18:48
  15. [9] Pavlačková [*]

    Jablka mám také ráda a teď už i vím, že jsou dobré proti horečce.

    superkarma: 0 16.01.2007, 11:02:15
  16. avatar
    [8] Láska [*]

    Jablka mám ráda takové ty křupavé šťavnaté ,že pomáhají při snižování horečky jsem nevěděla

    superkarma: 0 16.01.2007, 09:22:09
  17. avatar
    [7] aiša [*]

    jablka mám ráda jak jen tak na sbodnutí tak i ve štrudlu ale jinak o tom co je tam psáno (horečka a tak)sem nevěděla

    superkarma: 0 16.01.2007, 09:18:37
  18. avatar
    [6] MEK [*]

    tak tohle ovoce miluji ale nemám ráda ty sypké jablka

    superkarma: 0 16.01.2007, 08:38:40
  19. avatar
    [5] pajda [*]

    To kvašení by mě zajímalo...jinak o použití na horečku jsem nikdy neslyšela, doktoři doporučují, pokud vím, využívat maliny a to v jakékoliv podobě nebo tzv. bezinkový ocet.

    superkarma: 0 16.01.2007, 08:25:54
  20. avatar
    [3] Májík [*]

    Jablka jsou od dětství moje nejoblíběnější ovoce,miluju je na všechny možné způsoby a jsem schopná je jíst klidně celý den,občas si dělám jablečný odlehčený den.

    superkarma: 0 16.01.2007, 06:27:05
  21. [2] mamoutek [*]

    také mám ráda jablíčka, dokonce jsem se tu naučila i jablíčka dávat na tousty - v receptech se dá najít nejedna dobrůtka

    superkarma: 0 16.01.2007, 06:17:57
  22. avatar
    [1] Wendy159 [*]

    Já jím jabka pořád

    superkarma: 0 16.01.2007, 00:20:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme