Bulvár

Máte chuť na kuřecí, ale bojíte se ho kvůli ptačí chřipce?


Nejprve jsem brala informaci o drůbeží snídani na Ministerstvu zemědělství jako žert. Ale když se za pár hodin objevily zprávy, že opravdu proběhla, nedalo mi, abych o tom nenapsala.

A tak si včera ráno mohli novináři, zástupci drůbežářských podniků a odborníci z veterinární inspekce vybírat z přebohaté tabule. Kuřátka pečená, uzená, sekaná i tlačenka z drůbeže, debrecínka a k tomu kyselé okurčičky a bílé víno. Pan ministr Jan Mládek pozvedl prapor proti panice z ptačí chřipky. Zároveň chce podpořit prodej českého drůbežího masa, které je vytěsňováno především velkými obchodními řetězci, které kupují zahraniční maso za mnohem nižší ceny. Cizí výrobci drůbeží ve svých zemích už neprodají, takže hledají odbytiště u nás. Souhlasí s ním ředitel veterinární inspekce Malena, který se taktéž zasazuje o podporu prodeje českých potravinářských výrobků. Nejen kvůli ptačí chřipce, ale také proto, že naše výrobky dodržují nejvyšší normy dané Evropskou unií. Naše produkty jsou v obchodech označovány symbolem A Klasa a běží na ně reklamní kampaně.

S tímto přístupem nelze než souhlasit. V hypermarketech a supermarketech najdete zahraniční potravinářské zboží, které je levnější než to naše. Méně kvalitní, ale mnoho lidí je kupuje. Bohužel je to často závislé na částce, která se v tom daném okamžiku nachází v naší peněžence. Zamýšlíme se ovšem nad tím, že může být špatně zpracováno, ne-li závadné?

Vraťme se ale k hlavnímu účelu snídaně a tou je ptačí chřipka. Když se vyskytovala v Asii, nebezpečí jsme si sice uvědomovali, ale bylo to „tam někde daleko“. Teď se Česká republika ocitla v obležení. Denně sledujeme ve zprávách, kde byla objevena těla mrtvých ptáků a jiných zvířat, uhynulých právě díky viru H5N1. Stále slýcháme slova o pandemii a možné přenositelnosti viru ze zvířat na člověka. Víme, že byly vyvinuty vakcíny, že stát má jisté množství léků, které by v případě hromadné epidemie poskytnuta a komu. Některá média dohání obyvatele k hysterii a strachu z neznámé choroby.

Nejsem odborník, ale myslím, že pokud budou dodržována základní hygienická a potravinářská pravidla, pandemie by v naší civilizované zemi vypuknout neměla. Zajisté jsou velkou hrozbou jarní tahy stěhovavých ptáků, kteří k nám přilétají a virus mohou zavléci i do naší země. Ale jíme jejich maso? Žijeme s nimi pod jednou střechou? Tady je problém především na vesnicích, kde chovají domácí ptactvo u svých domovů. Doufám, že chovatelé drůbeže vědí, jak by se měli chovat. Především zachovat hygienu a maso ptáků správně upravovat. Pokud toto budou dodržovat, nebezpečí přenosu nákazy nehrozí.

Jak vzkazuje ministr zemědělství: "Myjte si ruce, neukládejte syrové maso k dalším čerstvým potravinám a nepojídejte ho syrové." Tak bychom se měli ptačí chřipce vyhnout. Buďme opatrní, obava je vždy na místě, ale nemějme panický strach.

Bojíte se ptačí chřipky?

Přestali jste jíst drůbeží?
Jíte kuřecí maso, ale jen české?

Dodržujete hygienické pokyny při konzumaci drůbežího masa?
Dáváte přednost českým potravinářským výrobkům a proč?

 

   
02.03.2006 - Společnost - autor: Míra Šindrbalová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [64] Jeremi [*]

    Bisou: Já bych řekla, že to v podstatě byla osvětová akce - jakási tiskovka pro novináře, které se zúčastnili zástupci veterinární inspekce (tj. odborníci na ptačí chřipku), spojená se snídaní (a jídlo na to nejspíš dodaly drůbežářské firmy v rámci propagace, pochybuju, že by to Ministerstvo zemědělství platilo). Ne, že bych měla politiky nějak zvlášť v lásce, ale nejsou to oni, kdo informují veřejnost. Ty správné informace je třeba protlačit právě k novinářům. Což teda někdy bývá taky fuška.

    superkarma: 0 02.03.2006, 18:26:21
  2. avatar
    [62] JanaVi [*]

    Vždycky jsem kupovala česká kuřata stejně jako jiné maso kupuji taky české (tedy, jestli Delvita na svých etiketách nelže )a stejně tak kupuji i ostatní potraviny české. Občas musím hledat, ale snažím se.

    superkarma: 0 02.03.2006, 14:45:50
  3. avatar
    [61] floo [*]

    Bába Bára: NEE

    superkarma: 0 02.03.2006, 14:32:40
  4. avatar
    [60] Vivian [*]

    Pamatujete tu hysterii třeba okolo BSE a pak okolo SARS? A kdo si na to dneska vzpomene...

    superkarma: 0 02.03.2006, 14:31:57
  5. avatar
    [59] Vivian [*]

    NiKina: 52 - no a přesně "vo tom to je"...

    superkarma: 0 02.03.2006, 14:30:19
  6. avatar
    [57] Maši [*]

    gerda: Jen aby to tak bylo...Když už se z Asie nakažení dostali až na Slovensko a tak, není problém , aby doletěli až k nám, kde budou bacily šířit dál.Nemyslím si právě, že by zůstali daleko od nás, když se nakazí až u nás.A tím, že budou nemocní, budou oslabení a tím i snadnější kořistí pro kočky a psy...

    superkarma: 0 02.03.2006, 14:24:09
  7. avatar
    [55] Jeremi [*]

    Bába Bára: Ne, skutečně jsem při zacházení se syrovým masem natolik opatrná, že si neolíznu prst a když se potřebuju vysmrkat, tak si nejprve umeju ruce, abych si mohla vzít kapesník. Ale jak už psala Ladia, to snad patří mezi normální hygienické návyky obecně.

    superkarma: 0 02.03.2006, 14:13:07
  8. avatar
    [54] Bába Bára [*]

    Já myslím, že nejde o to, že někdo jí syrové maso. Ale že se nakazit člověk může při jeho zpracování. Vy si nikdo při vaření třeba neolíznete prst? Nebo nevysmrkáte (samozřejmě do kapesníku, ne do ruky). No je fakt, že jsem začala přemýšlet, jak budu vyfukovat velikonoční vajíčka - "olizovat" skořápku asi nebude v současné době to nejlepší. Nevíte, kde se dá sehnat nějaké "vyfukovátko"?

    superkarma: 0 02.03.2006, 13:54:14
  9. avatar
    [53] gerda [*]

    Maši: neboj - jak správně povídá ornitolog v mnou zmiňovaném odkaze: ptáci nemocní chřipkou nepoletí nikam daleko, ale zůstanou na svých stanovištích (daleko od nás a od našich kočiček). My bychom přece s chřipkou taky nemašírovali padesát kiláků.

    superkarma: 0 02.03.2006, 13:52:58
  10. avatar
    [52] RenataP [*]

    Firma, která jako jediná dodává na trh lék proti nákaze Tamiflu, si může mnout ruce. Její obrat se totiž kvůli obavám z nemoci z výšil o více než třetinu! Tamiflu tak vydělalo v přepočtu neuvěřitelných 50 miliard korun!


    napsal Blesk

    superkarma: 0 02.03.2006, 13:36:37
  11. avatar
    [51] Maši [*]

    Já mám spíš , než z kuřecího masa, strach z toho, že naše kočky nebo pes sežerou makaženého ptáka a dostanou to od nich...No a se psem a kočkama se mazlí moje děti i já...Nechtěla bych řešit to dilema, co s našimi domácími mazlíčky...

    superkarma: 0 02.03.2006, 13:34:04
  12. avatar
    [50] floo [*]

    rada pro muže: nespěte se slepicemi
    rada pro ženy: vyhýbejte se stěhovavým ptákům

    superkarma: 0 02.03.2006, 13:33:16
  13. avatar
    [49] Markýza [*]

    NE
    NE
    ANO
    SNAD ANO
    ANO - PROTOŽE JSOU ČESKÉ

    superkarma: 0 02.03.2006, 13:33:11
  14. [48] a.... [*]

    no..ptačí chřipky se snad bojí jen slepice...
    mě osobně by spíš zajímalo, kolik se už na ní podařilo vydělat farmaceutickým firmám myslím, že je to velmi zajímavá částka

    superkarma: 0 02.03.2006, 13:29:06
  15. avatar
    [46] Jeremi [*]

    lilithheta: U nás v obou Albertech, co je mám po ruce teda česká kuřata chlazená mají. V Hypernovách v okresních městech ppoblíž rodinných nemovitostí jsem je viděla taky. Jak je to s mraženými českými nevím, protože to beztak nekupuju. V Lidlovi jsem v životě nebyla, takže odkud jsou tamní kuřata fakt netuším. Ale třeba v Kauflandu, který patří stejnému majiteli, chlazená kuřata mají taky.

    superkarma: 0 02.03.2006, 13:23:15
  16. avatar
    [45] Ladia [*]

    "Myjte si ruce, neukládejte syrové maso k dalším čerstvým potravinám a nepojídejte ho syrové." - to snad patří mezi základní hygienické návyky, pane ministře

    superkarma: 0 02.03.2006, 13:18:30
  17. avatar
    [44] brůča [*]

    já kupuju kuřecí řízky, která jsou na tácku přetaženém fólií a jsou v chladícím boxu, takže nejsou mražená, ale chlazená, takže bych řekla, že to určitě ČESKÉ kuře bude

    superkarma: 0 02.03.2006, 13:08:07
  18. avatar
    [43] danae [*]

    ... mor, bse, ptačí chřipka na co budou umírat ryby? Na sars. Syrové maso nejím, dodržuju hygienu, se slepicema se nemazlím a tak mi může nějaká N5H1 skočit na carevnu...

    superkarma: 0 02.03.2006, 13:01:53
  19. avatar
    [42] Vivian [*]

    gerda: 38 -

    superkarma: 0 02.03.2006, 12:35:10
  20. avatar
    [41] gerda [*]

    lilithheta: já myslila, že vodňanské kuře mají všude. Taky je nejlepší...

    superkarma: 0 02.03.2006, 12:32:44
  21. avatar
    [40] Vivian [*]

    Myslím, že je kolem toho zbytečná hysterie... Média z toho dělají div ne globální katastrofu, jako třeba kdysi ze SARS...
    Kuřecí jím samozřejmě dál. Jestli mám pojít na ptačí chřipku, no tak pojdu na ptačí chřipku

    superkarma: 0 02.03.2006, 12:30:55

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [39] lilithheta [*]

    Jeremi: No jo, jenže já to mám do nejbližších obchodních řetězců, které jsi vyjmenovala 30 km (resp. do Tesca 30 a do těch dvou dalších 40 km), takže nejsem mago, abych kvůli podpoření české výroby jezdila 40 km daleko. A u nás v Penny, Albertu, Lídlu a Hypernově ... na české kuřata, zeleninu a ovoce (v létě) jsem fakt nenarazila.

    superkarma: 0 02.03.2006, 12:22:49
  2. avatar
    [38] gerda [*]

    znovu si dovoluji připomenout tohle - něco na uklidnění:http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=052&r=mfstredmorava&c=447003
    na uklidnění - nic lepšího jsem zatím k tématu nikde neviděla. Nevím, co bych teda jedla, když ne kuřata?

    superkarma: 0 02.03.2006, 11:31:51
  3. avatar
    [37] Ťapina [*]

    NiKina: Jsou a je jich dost. Já kupuju hlavně vodňanské a teď jsem si oblíbila i vodňanské párky Natural bez chemických přísad. Ne že by mi přísady v potravinách nedávaly spát, ale ty párkdy jsou fakt moc dobré

    superkarma: 0 02.03.2006, 11:28:12
  4. avatar
    [36] Kelly [*]

    ... holky moje pipinatý ... hned jsem na jednu propečenou dostala chuť

    superkarma: 0 02.03.2006, 11:27:16
  5. avatar
    [34] RenataP [*]

    Nikde nevidím, že by Mira psala o tom, že v hyperech NEJSOU česká kuřata. Jsou, ale ty "akční" jsou většinou made in asia... Občas akčně pořídíte i Xaverov, ale ty zmrzlý cosi v žlutým obalu jsou Brazília nebo co...

    superkarma: 0 02.03.2006, 11:25:26
  6. avatar
    [33] Meander [*]

    Kuřecího se bojím nikoliv kvůli ptačí chřipce, ale kvůli salmonele a kampylobacilu a kvůli poměrům, které panují v Plzni ve Fakultce na infekčním

    superkarma: 0 02.03.2006, 11:23:34
  7. [32] bonito [*]

    Myslím si, že na ministerstvu ,místo žranice zadarmo ,by měli dát dohromady jasný a prostému lidu čitelný fakta, vysvětlit co je fáma a proč a co je rizikové. Zodpovědný a důvěryhodný člověk by to měl národu přednést a tisk potvrdit.Potom bychom nemuseli polemizovat jestli vajíčka nahniličku nebo na tvrdo a jestli si můžu hrát se svojí kočkou

    superkarma: 0 02.03.2006, 11:17:14
  8. avatar
    [31] Ťapina [*]

    Aja: Já syrový záměrně taky nějak nepoužívám, do těch pár věcí, co umím uvařit, zrovna nepatří. Ale uždibuju strouhanku s vajíčkem, když dělám trojobal

    superkarma: 0 02.03.2006, 10:44:49
  9. avatar
    [30] Aja [*]

    Ťapina: Už jsem si zvykla a nechybí mi. Kolikrát nedám plný počet vajec ani do buchet, do sekané taky ne...a když, tak na ozdobu dovnitř vařené na tvrdo a párek... Já je kor moc nesmím ale když na to přijde, tak si fláknu hemenex nebo obr volský voko třeba ze čtyř...

    superkarma: 0 02.03.2006, 10:43:36
  10. avatar
    [29] Ťapina [*]

    Aja: Že syrová vajíčka nepoužíváš Klidně je používej, ale ty správný

    superkarma: 0 02.03.2006, 10:38:42
  11. avatar
    [28] Aja [*]

    Ťapina: No a co píšu...?

    superkarma: 0 02.03.2006, 10:37:15
  12. avatar
    [27] Ťapina [*]

    Aja: Vejce se mýt NESMÍ, tím se všechno svinstvo ze skořápky dostane dovnitř. To je základní pravidlo i při velkovýrobě, slepičí vejce se nikdy nemyjou. Já syrový vejce klidně sním, ale ne od babky z vesnice, která tam má slepice x let starý, přičemž hezky přidává mladý ke starým, aby se nemoci náhodou neztratily, a ne umytý Teorie "zdravých domácích vajec" je zcestná hlavně sama o sobě

    superkarma: 0 02.03.2006, 10:21:27
  13. avatar
    [26] Aja [*]

    rasosa: Syrová vajíčka nepoužívám od té doby, co můj synovec dostal salmonelu ze "zdravých domácích vajec" od babky z vesnice, a teorie, že "když se umyje, tak se umyje i jakýkoliv virus na skořápce" je zcestná. Spíš se vodou aktivuje...
    Do tataráku ani do tvarohu na palačinky prostě vajíčka nedám.

    superkarma: 0 02.03.2006, 10:16:30
  14. avatar
    [25] Aja [*]

    gerda: To je správný pohled na věc

    superkarma: 0 02.03.2006, 10:12:47
  15. avatar
    [24] gerda [*]

    něco na uklidnění:http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=052&r=mfstredmorava&c=447003

    superkarma: 0 02.03.2006, 10:05:55
  16. avatar
    [23] Jeremi [*]

    lilithheta: No, ono tvrzení, že v super a hypermarketech česká kuřata nejsou, je silně nadnesené a vůči hypermarketům i nespravedlivé. A po pravdě řečeno by mě zajímalo, kde k tomu autorka článku přišla.
    Jezdíme nakupovat do Intersparu, Tesca a k "Cafourkovi" a všude vždycky měli chlazená česká kuřata. Zrovna včera přivezl manžel jedno vodňanské z Tesca.

    superkarma: 0 02.03.2006, 10:00:06
  17. avatar
    [22] gerda [*]

    rasosa: nejedla bych syrová vejce, ale to ani předtím ne, kvůli salmonelóze. I na měkko vařená vajíčka projdou varem, což je 100 stupňů, tak čeho se bát??

    superkarma: 0 02.03.2006, 09:58:45
  18. avatar
    [21] marcellina* [*]

    superkarma: 0 02.03.2006, 09:53:27
  19. avatar
    [18] gerda [*]

    Editka: není potřeba se zbytečně děsit. To, co nadělají novináři, se od pravdy velmi často hodně vzdaluje. Je to jejich profese, snaží se o prodejnost, tak co by si nepřibarvili a nepoužili palcové titulky?

    superkarma: 0 02.03.2006, 09:36:26
  20. avatar
    [17] Aja [*]

    Nákaza přímo z masa zřejmě nebude problém, protože při 70C se virus ničí. A to, co jde do obchodů, to má takovu kontrolu, že s virem by neprošlo.
    Docela zajímavá byla informace, že se nakazila kočka, která ulovila nějakého fógla...Tím pádem by měli být ve střehu majitelé koček nebo veterinářky...

    superkarma: 0 02.03.2006, 09:29:25
  21. avatar
    [16] Týna [*]

    taky mi přijde hysterie zbytečná... denně umírají za volantem stovky ba tisíce lidí na světě a přesto denně každý z nás sedá do svého a vyráží...

    superkarma: 0 02.03.2006, 09:27:49
  22. avatar
    [15] Ťapina [*]

    *Kotě*: Ono nejde jenom o ty osoby. Být majitelem velkochovu drůbeže, tak mám docela nerva, hejna se nevybíjí jen kvůli možnosti nákazy lidí, ale i kvůli ekonomickému dopadu, ptačí chřipka ponechaná v chovu je schopná ho za pár měsíců zlikvidovat. Stejně se postupuje při zjištění spousty jiných chorob, které vůbec nejsou na lidi přenosné.

    superkarma: 0 02.03.2006, 09:09:48
  23. avatar
    [12] Luciš [*]

    Než abych hysterčila, je mi líto těch ptáků, myslíte, že je možné, že některé druhy můžou vymřít? Jak to bylo a je v Asii?

    superkarma: 0 02.03.2006, 08:40:11
  24. avatar
    [11] gerda [*]

    lidi jsou úplně střelení. Místo, aby uvažovali hlavou, tak propadají panice. V životě jsem nejedla a nebudu jíst syrové kuře. Nemám důvod měnit jídelníček. Země, ve kterých pár lidí zemřelo na ptačí chřipku, s námi mají nesrovnatelné hygienické podmínky a zvyklosti. Spíš mě mrzí, že noviny tak nějak mezi řádky podněcují k vybíjení ptáků a teď už možná i koček...

    superkarma: 0 02.03.2006, 08:31:39
  25. avatar
    [9] lilithheta [*]

    Tak ptačí chřipky se bojím asi stejně jako nemoci šílených krav a sars ... totiž mám to "někde" Spíš by mě zajímalo, kde seženu jako běžný zákazník nějaké to české kuře. Co vím, v hyper a super marketech prodávají akorát zmrzlé cosi a fakt se mi nechce zběhat celé město, abych sehnala kuře A Klasa. Ikdyž bych ráda, ale detektivní kancelář nemám.

    superkarma: 0 02.03.2006, 08:26:56
  26. avatar
    [8] arjev [*]

    Ptačí chřipky se nebojím,dříve byly morové rány a byly mnohem horší než co dělají média.Pokud mám umřít,tak s tím nic neudělám.Před 15lety jsem byla v nemocnici s otravou žaludku po dobře uvařeném kneku(ozn. pro silnější párek).To co jsem prodělala,raději nevzpomínat.

    superkarma: 0 02.03.2006, 07:44:35
  27. avatar
    [6] verahl [*]

    Díky za článek, pracuji jako prodavačka ve specializované prodejně s drůbežím masem a už i u nás je poznat, že hysterie kterou přiživují média k uším našich zákazníků doběhla. Když se vás ale během jednoho dne zeptá už asi 15 člověk, jestli tu chřipku z našeho masa nedostane, i mně "rupnou nervy" a odpovídám : Vy to budete jíst syrové??

    superkarma: 0 02.03.2006, 07:15:50
  28. avatar
    [5] RenataP [*]

    ptačí chřipky se nebojím. Moje matka má ovšem už kvůli tomu minimálně rok hysterický záchvaty.....jestli se domákne, že to už chytla i tak potěš koště... Chudák Kočka bude terčem jejích vražedných pohledů

    Kuřecí jíme, i když já radši hovězí (a ať jsem třeba šílená), protože to, co si občas z hyperu člověk přinese místo masa - slizký smradlavý cosi.....a Hypernova je v tomhle jednička !!!

    superkarma: 0 02.03.2006, 06:31:25
  29. avatar
    [2] *Kotě* [*]

    Přijde mi skutečně zvláštní ta celosvětová hysterie kvůli viru, který zatím chytilo po celém světě několik osob

    superkarma: 0 02.03.2006, 00:30:50
  30. avatar
    [1] Suzanne [*]

    Díky za článek. Vedle palcových titulků, které hlásají, že chřipka dorazí za pár hodin, působí jako balzám na duši

    superkarma: 0 02.03.2006, 00:28:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme