1) Dodají energii, ale nepřiberete po nich

Jakmile se kakaové boby upraží a „přetaví“ do klasické čokolády, pro jakou si chodíme do supermarketů, jejich blahodárný vliv rapidně klesá. Navíc spolu s nimi konzumujeme spoustu dalších přísad. Standardní mléčná čokoláda musí obsahovat minimálně 25 % kakaové sušiny, ale zbytek už je na výrobci. A tak se v ní kromě sušeného mléka a hromady rafinovaného cukru může objevit také ztužený tuk, lískooříšková pasta, aromata a další přísady, z nichž čokoládoví fajnšmekři nejsou nadšení. A ani vy byste neměli.

Proč to všechno konzumovat a obávat se zdravotních komplikací a kil navíc, když můžete jít rovnou ke zdroji psychické i fyzické potěchy? Ne, na nepražených kakaových bobech si nepochutnáte jako na oblíbené sladké, mléčné pochoutce v alobalu. Mísí se v nich totiž hořká a kyselá chuť. Pokud ale nepatříte mezi zaryté odpůrce, po pár soustech si na ni zvyknete a dost možná v ní i najdete zálibu.

2) Jsou superpotravinou pro naše zdraví

Nepražené kakaové boby obsahují velké množství vitaminů a minerálů. Mezi nimi kraluje například hořčík, který působí blahodárně na nervovou soustavu i jako prevence srdečních chorob, ale také železo, mangan, zinek nebo chrom. Řazeny jsou (v syrovém stavu) také k potravinám s nejvyšším obsahem tělu prospěšných antioxidantů. Mají jich pro představu až třikrát více než opěvovaný zelený čaj.

Název čokoláda má původ v řeči indiánu žijících na území dnešního Mexika. Právě tam kakaové boby pěstovali už před 3 000 lety a kakaovník nazývali „cacauatl“.

„Kakaové boby obsahují také tuky, především kyselinu stearovou, nasycený tuk, který neovlivňuje hladinu cholesterolu. Kakao obsahuje také vysoké množství ochranných antioxidačních flavonoidů, které ve studiích prokazují schopnost napomáhat terapii vysokého krevního tlaku a diabetu, a které také podporují imunitní systém,“ vyjmenovává některá z pozitiv této potraviny specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

3) Působí jako antidepresivum a afrodiziakum

Kakaové boby obsahují mimo jiné také dopamin a serotonin, které jsou spouštěči dobré nálady, a pozitivně ovlivňují duševní zdraví. „Proto jsou kakaové boby považovány za nejlepší přirozené antidepresivum,“ připomíná odbornice na zdravotní prevenci a výživu. Kromě toho působí kakao také jako lehké afrodiziakum.

4) Poslouží vám v kuchyni

Z drcených kakaových bobů si můžete vyrobit nejen vlastní čokoládu, ale v kuchyni mají i další uplatnění, hlavně v té mexické. Přidávají se do omáček, nápojů, na dezerty nebo třeba jako posyp kaší či ovocných salátů. Fantazii a chuti se meze nekladou.

5) Stačí malé množství

Pokud musíte spořádat tabulku čokolády, abyste načerpali potřebnou energii, kakaových bobů vám bude stačit mnohem menší množství. Jde totiž o 100% kakao. Navíc vás zbaví chuti na sladké.

Čtěte také: 

Uložit

Uložit

Reklama