Reklama

Je jich už jen devatenáct. Ital Matteo skončil na francouzském dezertu, tarte tatin. Soutěžící mají nervy. Jana chce, aby se jí jídlo konečně povedlo. Vaškovi je jedno co dostane za úkol, dokáže to uvařit dobře. Matúš tentokrát nechce zklamat.

mastrechief

První úkol je zdánlivě snadný. Poznat všech 16 surovin, které porotci použili při vaření speciálního guláše. Některé šly poznat už pohledem, jiné chutí, vůní. Všichni soutěžící ochutnali a měli tři minuty na to, aby na připravené kartičky napsali všechny ingredience, které poznali.

Tuto soutěž vyhrála Zuzka, nejméně surovin poznal Matej. Zuzka výhrou získala výhodu, mohla vybrat hlavní surovinu, ze které dále všichni budou vařit. Měla na výběr z červené řepy, slaniny a rohlíku. Vybrala rohlík a mohla si v klidu vybrat další suroviny, které pro své vaření potřebovala. Ostatní měli na výběr surovin méně času a museli se rychle rozhodovat, co budou vařit. Téma bylo středoevropská kuchyně.

Co s rohlíkem? Knedlíky, žemlovka, nádivka… S žemlovkou nejvíce uspěla Michaela, ale celkově měla nejchutnější jídlo opět Zuzka. Od pohledu mě nejvíce zaujalo jídlo, které připravila Katarína. Pečená cuketa s náplní. Úplně se mi sbíhaly sliny. Ale ani Zuzčino vítězné jídlo vypadalo také skvěle a na čas, který vařením strávila, poměrně náročně. Králičí maso na dva způsoby, žloutkový knedlík a celerové pyré.

Naopak nejhorší jídla měli Patrik a Matúš. Nejhorší žemlovka a nejhorší knedlík.

Vítězná Zuzka si mohla vybrat barvu zástěry (vybrala si modrou) a svůj tým. Úkol nelehký – navařit dobře, chutně a zdravě pro děti na táboře. Kdo má doma děti, ten chápe, že připravit zdravé jídlo, které by děti nalákalo, je kolikrát nadlidský úkol.

Oba týmy zvolili jako hlavní jídlo hamburger. Porota namítala, že moc zdravá volba to není, ale o tomhle bych se celkem hádala. Kvalitně připravené, grilované mleté maso a domácí houska, doplněná o zeleninu. Na tom přece nic nezdravého není. Červení zvolili hovězí svíčkovou, což se příliš nezdálo porotci Šubrtovi. Modří vsadili na krůtí maso, lepší volba.

Rozhodnout by tedy u dětí mohl dezert. Červení chtěli dětem nabídnout oblíbenou zmrzlinu. Nevěděli však pořádně jak nato a hmota jim pořádně neztuhla. Naštěstí se podařilo vymyslet náhradní plán, kdy dali mraženou směs do skleniček a chutnala snad přece jen dobře.

Modří upekli čokoládové cupcaky s ozdobou z cukrové hmoty a práskající želé. Skvělý nápad i u dezertu. Podle mého, vítězové už složením menu.

Velká část vaření se odehrávala venku, pod širým nebem. Někoho to potěšilo, někdo moc nadšený nebyl. Práce s masem ovšem probíhala v táborové kuchyni. Časový limit – tři hodiny. Počet strávníků – osmdesát. Celkem fuška.

Vyhráli modří a za odměnu mohli sjet divokou vodu. Odměna? Jak pro koho, já bych nadšením neskákala :-)
Z červených nesl prohru nejhůř Vašek, byl zklamaný. Michaela si opět věřila (není přece ve všem dobrá), Jana si stěžovala, že jí jde Igor po krku. Ve vile začíná být asi sranda, chtěla bych být muška jenom zlatá.

Červení, kteří všichni čelili vyřazení, dostali dva úkoly. Ten první byl vyfiletovat pstruha a přinést filetu o váze 150 g (s tolerancí + - 10 g). Fandila jsem Patrikovi, který mi právě mého pstruha při Velkém sítu pomohl krásně vyfiletovat. A opravdu mu to šlo! První čtyři, kteří svůj úkol splní postupují okamžitě dál a zbylých pět musí splnit další úkol.  

V první čtverce postoupil Igor, Matej, Patrik a Alice.

Úkol pro pět ohrožených byl jasný – jedno dobré, středoevropské jídlo, za 45 minut. Dál postoupí však pouze tři soutěžící, dva vypadnou.

Janiny krokety z pstruha vypadaly tentokrát moc dobře. Filety se jí moc nepovedly, hodně je potrhala a porota ocenila, že jim rybu neservírovala v celku, potrhanou, ale zpracovala ji tak, že vlastně nešla poznat chyba při filetování. Tentokrát prošla, ale s odřenýma ušima.

Jirkův uzený pstruh s bramborákem se bohužel nepovedl. Byl přeuzený a Jirka bohužel soutěž opustil.
Ani to, že si někdo pohraje s mnoha úpravami ryby, se tentokrát nevyplatilo. Matúš měl pstruha na tři způsoby, ale udělal obrovskou chybu – nechal v bramborech slupku. Oba bohužel vypadli.

Michaela byla zase zajímavá, grilovaného pstruha doplnila o hruškovou glazuru, čočkové pyré a salát z okurky.
Vašek se opravdu snažil, připravil rybu na tymiánu a česneku, s čočkou, brambory a máslovou omáčkou s kapary, citronem a pažitkou. Jen pohled na toto jídlo a sbíhaly se mi sliny.  On i Michaela tentokrát opravdu zaujali.

Adeptů na titul Masterchef je už jen sedmnáct. Kdo vypadne příště?