Bulvár

Masox? NE! Jsem vývarová holka!

vyvar

Chtěla bych vás trochu prolustrovat a zároveň naladit na denní téma, které strávíme spolu. Ráda bych věděla, jak moc vás oslovují reklamy na pytlíkové polévky „jako od maminky“, kuře na paprice v prášku a podobně…

Vaří za vás Vitana?

Za mě ne. Dokonce ani s oblíbeným masoxem se příliš nekamarádím a pytlíková polévka, jakožto výrobek nějaké věhlasné chemičky, mě nezaujal. Chápu ale, že je mnoho natolik vytížených žen, že firmy na výrobu „umělého jídla“ jistě mají z čeho platit zaměstnance.

Vskutku výživná polévka, nebo zapečené maso či zaručeně chutná bramborová kaše, vše v krásných barvách a kolem přešťastná rodinka s malými dětmi. Idyla v podání reklamy.

Děti díky emulgátorům, ustalovačům, podporovačům trvanlivosti, odpuzovačům vlhkosti a plísní a jiným „přírodním materiálům“ budou patrně brzy znát jménem personál interního oddělení, kde je prima dialýza. Trochu to přeháním, ale pokud si někdo dělá iluze o tom, že tyto potraviny jsou také zdravé, pak se doopravdy mýlí, a to prosím není z mojí hlavy.

i

Od toho máme lékaře.

Jde mi ale i o vlastní hrdost.

Asi jsem pěkná ješita, ale miluji, když mi někdo, nejlépe nějaký muž, pochválí jídlo. Když si pochutná, když si řekne, co by chtěl, abych uvařila. Masíruje mně to příjemně mé ženské ego.

Kdybych svěřila večeři do péče polotovarů a sušených omáček, nepřipadala bych si tak důležitá. Navíc mě vařit baví. Jsem experimentátor a hračička.

Mezi námi, jsem také zástupkyní národa, kde je vaření pomalu národním sportem, takže očekávám, že těch, které jedou stejný model jako já, bude asi víc než kuchařek řediček. (Ředí obsah pytlíku vodou v poměru 1 - ku - nevim).

To taková Amerika!

Obecně je Česká republika mekkou kuchařek a poctivých hospodyněk. Míváme doma kuchařky ještě po babičkách a sbíráme recepty do sešitků, které pak tvoří rodinný poklad.

To my na Vánoce sedíme do noci u stolu a lepíme k sobě srdíčka a zajíčky vlastní výroby. To naše jsou české buchty a my pořádáme nedělní obědy, kde se míníme prezentovat s od A až do Z vlastní prací.

Mám kamarádku, která žije trvale ve Státech. Když jsem se s ní na tohle téma minulý týden bavila, pravila.

u„Jasně, že vařím, i když se to tady zrovna moc nenosí. Pomalu každej šoupne napůl udělaný zmražený jídlo do mikrovlnky, zatímco já si tady hraju.

Na druhou stranu je ale taky fakt, že ke mně chodí sousedky a chtějí se učit vařit. Ty holky nejsou líné, jen to prostě tady není tak zvykem.

Prakticky to tak funguje od té doby, co jsme měli takové zahradní sezení se sousedy, víš, to je tedy zase velká móda tady, a chlapi od těch ženských byli přímo v extázi z obyčejné křenové omáčky a nadívaného bůčku.

Neděle teď trávím tím, že holky učím vařit.“

Čím víc „Éček“, tím méně potravin

Je to nejen o tom, že poctivě uvařený pokrm z poctivých surovin je chutnější a že knedlíky kynuté pěkně na topení, kde nechybí droždí, prostě jinak voní, ale také je to rozhodně zdravější model.

Mimochodem, před Vánoci jsem si zakoupila umělou buchtu! Zatoužila jsem totiž vlastnit roztomilou plechovou dózu, ve které byla. Jistě jste ji zaznamenali také.

Jaké bylo mé překvapení, když jsem si prohlédla trvanlivost. Prosím pěkně, tento pekařský výrobek měl vydržet čerstvý, a teď nelžu, do 7. 8. 2010!

„Kristova noho, to musí být z plastu!“ napadlo mě.

No, nebylo, ale chutnalo to podobně. Dózu mám. Dávám do ní Johance svačinu.

Tohle by se vám klidně mohlo někdy hodit.

 

Antioxidanty

Chrání potravinu proti zkáze způsobené oxidací. Projevem oxidace je např. žluknutí tuků, barevné změny potraviny atp.

Barviva

Udělují potravině barvu, kterou by sama o sobě neměla, a nebo obnovují barvu, která byla poškozena během výrobního procesu. Potravina tak získá lákavější vzhled.

Konzervanty

Prodlužují trvanlivost potravin. Zamezují růstu mikroorganismů. Někdy mohou vyvolávat u citlivých osob alergické reakce. Jsou dokonce jedněmi z předních alergenů.

Sladidla

Náhradní sladidla jsou látky, které udělují potravinám sladkou chuť, ale nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Pokud potravina obsahuje aspartam E 951, musí být na obale uveden text: „Obsahuje zdroj fenylalaninu“. Potraviny obsahující více než 10 % náhradních sladidel  - éčka E 420, E 421, E 953, E 965, E 966 nebo E 967 musí být na obalu určeném pro spotřebitele označeny výstrahou „Nadměrná konzumace může vyvolat nežádoucí zdravotní obtíže“.

Látky zvýrazňující chuť a vůni

Patří sem hlavně kyselina glutamová, kyselina guanylová, kyselina inosinová a jejich soli. Ve žvýkačkách se používá i acesulfam K, aspartam, thaumatin a neohesperidin.

Zahušťovadla

Mezi nejznámější patří kyselina alginová a její soli, agar, karagenan, karubin, guma guar, arabská guma, pektiny, celulózy a různě upravovaný škrob.

Modifikované škroby

Látky, které se vyrábějí chemickými změnami jedlých škrobů. Mohou se měnit vlastnosti škrobů přímo v nativním stavu.

Stabilizátory

Pomáhají udržovat fyzikální vlastnosti potraviny. Užívané například při výrobě zmrzlin, emulgovaných tuků, emulzních likérů, studených omáček, dezertů atp. Stabilizátory se dále používají ke stabilizaci, posilování a udržování zbarvení potraviny.

Emulgátory

Patří sem lecitiny, estery mono- a diglyceridů mastných kyselin, polysorbáty, cukroestery, stearoyllaktáty a sorbitanmonostearát. Používají se při výrobě celé řady potravin - jemného pečiva a cukrářských výrobků, emulgovaných tuků, zmrzlin, dezertů, cukrovinek, kakaových a čokoládových výrobků, žvýkaček, emulgovaných omáček, tepelně opracovaných masných výrobků, práškových náhrad mléka a smetany, emulzních likérů, různých doplňků stravy a potravin ke snižování hmotnosti a mnoha dalších.

Nosiče a rozpouštědla

Používáním těchto látek se usnadňuje manipulace, aplikace nebo použití přídatné látky. Za nosiče a rozpouštědla se nepovažují látky obecně považované za potraviny a látky, které mají primárně funkci kyseliny nebo regulátoru kyselosti a které se používají v nezbytném množství. Používání nosičů je omezeno u dětské výživy. Pro její výrobu se smí používat jako nosiče pouze některé látky.

Balicí plyny

Balicí plyny jsou plyny jiné než vzduch, které se zavádí do obalu před, během nebo po plnění potraviny do obalu. Používá se argon, helium, dusík. Potraviny, u kterých byla trvanlivost prodloužena použitím balicích plynů, se na obalu označí slovy „Baleno v ochranné atmosféře“.

Odpěňovače

Odpěňovače jsou látky, které snižují pěnění nebo zabraňují vytváření pěny.

Pěnotvorné látky

Pěnotvorné látky umožňují vytváření stejnorodé disperze plynné fáze v kapalné nebo tuhé potravině

Plnidla

Plnidla jsou látky, které pomáhají zvětšovat objem potraviny a nezvyšují přitom významně její energetickou hodnotu.

Zpevňující látky

Zpevňující látky jsou látky, které činí tkáně ovoce a zeleniny pevnými nebo křehkými a nebo pomáhají pevnost udržovat. Za zpevňující se považují i látky, které reakcí se želírujícími látkami ztužují gely.

Sekvestranty

Sekvestranty jsou látky, které vytvářejí chemické komplexy s ionty kovů.

Ne všechny přidané látky v potravinách jsou škodlivé, ale v poctivé bábovce nebo kuřeti na paprice s domácími knedlíky jich asi moc nebude.

Některá z éček jsou dokonce úplně neškodná.

Jiná naopak mohou být příčinou nejrůznějších zdravotních potíží od alergie až po vznik rakoviny.

Máme ale testy!

tVelmi závadná je u těchto testů ovšem skutečnost, že v různých potravinách jsou různé přídatné látky. Test je prováděn jednotlivě. Jaký mají jejich kombinace vliv na lidské zdraví, se nezkoumá!

Rovněž je mrzuté, že jsou sice zkoumány účinky éček na lidský organismus, ovšem bez přihlédnutí k tomu, že jsme vystaveni jejich účinkům v potravě dlouhodobě.

Proto všechno si myslím, že je dost prima, že je mezi námi stále ještě mnoho žen, maminek a manželek, které se kolem sporáku motají rády, a tak snad naše spotřeba produktů chemiček není tak vysoká.

Za nevětší fujtajbl na stupnici plastových jídel pokládám osobně čínské polévky. To bych raději snědla bačkoru. Je přírodnější.

Ráda bych si s vámi dnes povídala o tom, jestli patříte ke „kuchařinkám“, jak říkala moje babička, jestli máte nějaký povedený kuchyňský zážitek například z ciziny, zda používáte v kuchyni náhražky, jaký je váš názor na instantní a rychlé potraviny, nebo jestli není z vašeho pohledu nad poctivý vývar, a samozřejmě mě moc zajímají různé fígle a vychytávky.

Své názory pište na redakce@zena-in.cz

   
12.02.2010 - Blog redakce - autor: Michaela Kudláčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [68] Ditulin [*]

    Já mám tchyni profesionální kuchařku, takže u mě je to jasné - vše poctivě. Nepřipadá mi, že bych vařením strávila plno času, vše je raz dva uvařené.

    A jako nejlepší dochucovadlo do polívek mám libeček, tomu se nevyrovná nic. Vegetu jsem nikdy nekoupila.

    superkarma: 0 22.02.2010, 14:40:51
  2. [67] bles [*]

    pro dětská jídla používám dochucovadla a bujony bez glutamátu - např. bio vegeta nebo natur bujon. ale pro sebe třeba bylinkové kostky od knorru s bazalkou a tymiánem na maso jsou prostě výborné. používám je málo, ale občas si prostě nemůžu pomoct.

    superkarma: 0 15.02.2010, 08:39:58
  3. avatar
    [66] peetrax [*]

    RenataP — #6 z čeho se ti zvedal žaludek, z toho mlaskání? No, možná jsi nikdy nežila poblíž nějakého seniora, mlaskání je to nejmenší, co tě s nimi může potkat. Ty možná nebudeš jiná. Sml3

    superkarma: 0 14.02.2010, 19:56:52
  4. avatar
    [65] Radka27 [*]

    Taky sem tam kupuji bio vegetu a kostku v DM - bez glutamátu a chemie. Dochucuji tím jen chuťově slabé věci - jednoduché zeleninové polévky, nebo když třeba náhodou dojde čerstvá pažitka, petřžel i libeček, tak dám do vývaru. Do guláš kostku nebe vegetu si neumím představit, tam já dám tak zajímavé koření, česnek a tajemství šéfkuchaře, že kostka by se mohla tiše stydět v lednici.

    superkarma: 0 14.02.2010, 18:31:36
  5. avatar
    [64] Radka27 [*]

    Pytlíkovou máme tak jednou - dvakrát za rok - francouzskou, musí být na ten umělý hnus vyloženě chuť a to ještě hodně čtu složení. Já naštěstí vařím dobře, například včera hříbačku podle M.D. Rettigové. Sml20

    superkarma: 0 14.02.2010, 18:14:12
  6. [63] mindulinka [*]

    Já masox ani vegetu a magi nepoužívám - je to síla zvyku - několik měsíců a člověk si zvykne na méně slané. I manžela jsem naučila, a když si pak dá polévku jinde, tak se mu zdá přesolená. Magi doma mám, protože když přijdou na oběd naši - aniž by polévku ochutnali, tak už magují - vědí, že málo solím - ale to hnědý co si z ní udělají, bych do pusy nedala.Pytlíkovky beru jako nouzovku - ale proč ne.  

    superkarma: 0 14.02.2010, 15:04:35
  7. avatar
    [62] Irad [*]

    Eva_Fl — #45 Hlásím se do klubu milovníků Vegety a podobných dochucovadel Sml32 Bez toho to fakt nejde..

    superkarma: 0 14.02.2010, 13:10:03
  8. avatar
    [61] sanvean [*]

    wich — #33 u té, co používám, je v návodu tuším 1/2l vody a 1/4 mléka, já to dělám v opačném poměru. Plus máslo a nemá chybu Sml16

    superkarma: 0 13.02.2010, 20:33:47

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] Suzanne [*]

    wich — #53 Inu ba právě, vyrábí. Dvakrát do roka se zvrhnem, jedem někam do přírody a dáme si tuhle nádheru.

    Tanzánie — #55 ...a někdy lančmítSml52

    Eva_Fl — #58 Lépe bych to nevyjádřilaSml22

    Dante Alighieri — #56 Pokud se to nežere denně, nikoho to nezabije, ba ani mu to nepřivodí žádnou chorobuSml24

    superkarma: 0 13.02.2010, 19:57:51
  2. avatar
    [59] Tanzi [*]

    enka1 — #57 tak to mě schválně tu značku napiš (až budeš vědět)

    O žádné dobré fakt nevímSml15

    superkarma: 0 13.02.2010, 19:27:21
  3. avatar
    [58] Eva_CZ [*]

    Hehe, cokoliv jsem jedla od odpurcu masoxu a veget a jinych prima dochucovadel, stalo za hovno. Sml22Sml57

    1. na komentář reaguje Suzanne — #60
    superkarma: 0 13.02.2010, 19:26:18
  4. avatar
    [57] enka1 [*]

    Tanzánie — #55 Jedna hovězí a vepřová je dobrá, ale teď nevím výrobce.Tu h. dělám ke špagetám a z vepř. pomazánku.

    1. na komentář reaguje Tanzánie — #59
    superkarma: 0 13.02.2010, 18:36:40
  5. avatar
    [56] Dante Alighieri [*]

    Jůů, tak konec diskuze se mi líbí. Sml59Co má kolik éček nebo jestli je to bio či chemie, to mě vůbec nezajímá. Hlavně že mi chutná.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #60
    superkarma: 0 13.02.2010, 17:24:35
  6. avatar
    [55] Tanzi [*]

    Ale co si v dnešní době už nekupuju to jsou lančmíty a vepřové (či hov.) konzervy.

    To je fakt humus.

    Ale pamatuje např na čínskou vepřovku? úplně jsem na ni dostala chut.Sml31Sml31Sml31Sml13

    1. na komentář reaguje enka1 — #57
    2. na komentář reaguje Suzanne — #60
    superkarma: 0 13.02.2010, 16:46:17
  7. avatar
    [54] Tanzi [*]

    wich — #53 vyrábí, vyrábíSml58Sml58Sml58Sml57Sml22

    superkarma: 0 13.02.2010, 16:45:12
  8. avatar
    [53] wich [*]

    Suzanne — #50 Konzerva leča s klobáskou, to si pamatuju Sml20 Vyrábí se ještě vůbec?

    1. na komentář reaguje Tanzánie — #54
    2. na komentář reaguje Suzanne — #60
    superkarma: 0 13.02.2010, 16:42:59
  9. avatar
    [52] enka1 [*]

    Suzanne — #50 Sml20odcházím si pro Trenčianský párok s fazuľou a vleže budu meditovatSml24.

    superkarma: 0 13.02.2010, 15:53:11
  10. avatar
    [51] Suzanne [*]

    Beruška1 — #48 Taky přijdeš do peklaSml30

    superkarma: 0 13.02.2010, 15:44:05
  11. avatar
    [50] Suzanne [*]

    enka1 — #49 Jakýkoli. Po tomhle mám nevětší chuť na konzervu leča s klobásou. A čínskou polívku.

    1. na komentář reaguje enka1 — #52
    2. na komentář reaguje wich — #53
    superkarma: 0 13.02.2010, 15:43:13
  12. avatar
    [49] enka1 [*]

    Suzanne — #47 Sml16Jasně, na parníku. Jaký si s sebou bereš konzervičky? 

    1. na komentář reaguje Suzanne — #50
    superkarma: 0 13.02.2010, 15:41:44
  13. avatar
    [48] Beruška1 [*]

    Řídím se heslem, že člověk je všežravec a býložravec, který se má živit něčím zeleným nebo zrním. Vařím o víkendech, všichni říkají, že velmi dobře a chutně, ale já říkám z nutnosti, nebaví mě to. Během týdne je buď studená večeře nebo polévka z pytlíku (gulášová, hrachová) nebo mražená dršťková. Co jídlo obsahuje, nesleduji. Je mi už dost roků, nemám žádné zdravoní potíže a vypadám líp než ty, co jsou o 10 a více let mladší a žijí zdravě. Můj dědeček měl nejraději řízky, tlustý pečený bůček, knedlíky pořádně omaštěné sádlem, chleba se sádlem a taky sladké, hlavně čokoládu. A byl tu skoro do 90 let. A vypadá to, že mám tuhý kořínek po něm.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #51
    superkarma: 0 13.02.2010, 15:30:46
  14. avatar
    [47] Suzanne [*]

    Eva_Fl — #44 vráně — #43 Irad — #40 enka1 — #38 Přijdete do peklaSml24 Doufám, že pokecámeSml57

      Tanzánie — #35 Sml30 

    wich — #33 existuje taková, kde už je přidané mléko, takže se pouze zalije vodou. Já tam ale stejně šoupnu i mléko.

    1. na komentář reaguje enka1 — #49
    superkarma: 0 13.02.2010, 15:29:45
  15. [46] vráně [*]

    Eva_Fl — #45 A takovej běžnej českej "éčkovej" chleba s nezdravým sádlem a vegetou... Sml67

    superkarma: 0 13.02.2010, 00:47:29
  16. avatar
    [45] Eva_CZ [*]

    vráně — #43 jo. A Vegeta. To je taky moje. Tu tady nastesti koupim, od Podravky. V ceskym obchode.

    1. na komentář reaguje vráně — #46
    2. na komentář reaguje Irad — #62
    superkarma: 0 13.02.2010, 00:38:38
  17. avatar
    [44] Eva_CZ [*]

    Varim dobre a strasne rada, pokud mam cas, resp. varim temer denne, ale nekdy jsou to fakt jen spagety ( pro sebe tmave ), hotova omacka ( maji tady bajecny ) a hotove masove koule ( maji tady bajecny ).

    Miso, nelituj Amiky, ona vetsina tech hotovych jidel je silene chutnejch. Moc dobry, to bys koukala. Sml22Sml67

    A varim poctive a protoze mi nic jineho nezbyva, soulam i knedliky, ale ! klido dochutim ,,masoxem", kapnu maggi, flaknu spetku glutasolu a miluju ceskou gulasovku z pytliku. Zato bych nepozrela mastnej ,,pravej vyvar" z predniho a kosti. To bych musela nechat vychladnout a vsecek omestek sebrat a maso z 80% vyhodit, ja tlusty nejim.

    Neni tady zadny prepych jit na veceri do restaurace a vybrat si clovek muze z uplne vsechn svetovych kuchyni a mne tady v restauraci nechutnalo JEDINKRAT. Protoze v bramborovy kasi byly slupky z brambor.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #47
    superkarma: 0 13.02.2010, 00:37:50
  18. [43] vráně [*]

    Můj manžel je "polívkovej". Ty pravé domácí mu dopřávám pouze o víkendu, kdy je na vaření čas. Ale i tak do nich dávám masox a ostatní kostkové bujóny nebo vegetu. Jejich chuť nejde ničím nahradit. Přes týden mu stačí "pytlíkovka", pravda - dochucená bramborami, párkem, česnekem apod., a jak si chrochtá. Sml59Nejsem debil, abych po příchodu z práce trávila hodiny u sporáku. A nějaký "éčka"? Sml58 Tak ty mi můžou... Sml24 Kdyby si měl člověk připouštět kdejaké škodliviny, tak by se bál i nadechnout. Sml22

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #45
    2. na komentář reaguje Suzanne — #47
    superkarma: 0 12.02.2010, 23:54:38
  19. avatar
    [42] enka1 [*]

    Irad — #41 Irad — #40 Nikoliv, milá Irad. Mluvíš mi z duše, srdce i žaludkuSml24.

    superkarma: 0 12.02.2010, 19:15:16
  20. avatar
    [41] Irad [*]

    Ještě dodatek - netvrdím, že na to čas nemám. Určitě by se našel. Jen v tom nevidím smysl. Když u někoho jím domácí jídlo, tak stejně dojdu k názoru, že to lepší ani chutnější není. No, a pokud jde o zdraví - tak to je jen další nafouknutá bublina. Ta dnešní móda bio, bio a zase bio mě fakt nebere.

    Tak a teď se do mě můžete pustit Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje enka1 — #42
    superkarma: 0 12.02.2010, 18:36:25
  21. avatar
    [40] Irad [*]

    Nesnáším vaření a už vůbec ne vyvařování. Takže s konzervami, sáčkami, polotovary se kamarádím. Stejně tak kupuju pomazánky a různé hotové saláty. V zásobě mám mraženou (koupenou) i zavařenou zeleninu apod. S knedlíkem nebo domácími nudlemi bych se fakt nedřela.. Stejně tak raději koupím čerstvé pečivo na rohu v pekárničce.. No, a také žijeme.. Sml57

    1. na komentář reaguje enka1 — #42
    2. na komentář reaguje Suzanne — #47
    superkarma: 0 12.02.2010, 18:31:37
  22. avatar
    [39] Dimsy [*]

    Bramborovou kaši dělám tak, že uvařím nadrobno nakrájené brambory, sliju, nasypu do robotu s nožema na sekání, přidám teplé mléko a máslo. Zapnu čudlík a za chvíli je kaše.

    superkarma: 0 12.02.2010, 16:45:53
  23. avatar
    [38] enka1 [*]

    Suzanne — #27 Jsi můj člověk.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #47
    superkarma: 0 12.02.2010, 16:16:28
  24. avatar
    [37] enka1 [*]

    Milala — #32 Z dom. nudlí mi chutnalo jediné: babička nám vždycky hodila na kamna plátek,naskočily takový bublinky aopekly se. Byly to "nudlové chipsyů

    superkarma: 0 12.02.2010, 16:14:17
  25. avatar
    [36] enka1 [*]

    Tanzánie — #34 Sml22Nikdo mě nedonutí na chatě,zvlášť při pěkném počasí,rozdělávat v kamnech, vařit brambory..........Sml24

    superkarma: 0 12.02.2010, 16:09:54
  26. avatar
    [35] Tanzi [*]

    Suzanne — #27 koukám, že s bramb.kaší se zásadně rozcházímeSml31Sml52Sml52Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje Suzanne — #47
    superkarma: 0 12.02.2010, 15:08:45
  27. avatar
    [34] Tanzi [*]

    bramb.kaše jako nouzovka od maggi je náhodou docela ok

    1. na komentář reaguje enka1 — #36
    superkarma: 0 12.02.2010, 15:07:58
  28. avatar
    [33] wich [*]

    sanvean — #31 Bramborová kaše z vody? Sml2 Já jsem myslela, že se ta prášková dělá aspoň z mléka Sml14 Tak ta by mi asi nechutnala. Do kaše přidávám mléko a smetanu.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #47
    2. na komentář reaguje sanvean — #61
    superkarma: 0 12.02.2010, 15:04:38
  29. avatar
    [32] Milala [*]

    Domácí nudle dělám,dokonce od té doby co se mi rozbil mlýnek na nudle, je i velkým ostrým nožem krájím.Vždy u toho vzpomínám na svou babičku,u které jsem to krájení obdivovala.Jak jí to šlo od ruky a měla je jako vlas tenké.To já je tak tenké nemám,ale krájím a mám z toho radost!

    1. na komentář reaguje enka1 — #37
    superkarma: 0 12.02.2010, 14:57:47
  30. avatar
    [31] sanvean [*]

    Suzanne — #27 Už jsem myslela, že jsem sama, komu chutná prášková kaše víc, než normální Sml30 A to jsem celkem zmlsaná. Přidávám oproti návodu víc mléka na úkor vody.

    Najdou se u nás rajčata a fazole v plechovce, místo knedlíků si dám radši jinou přílohu, masox použiju jen když není zbytí, taky radši vývary. A nezavařuju. Ale třeba maso si namelu sama, nekupuju hotové pomazánky, saláty, paštiky...každého věc, co jí.

    1. na komentář reaguje wich — #33
    superkarma: 0 12.02.2010, 14:30:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme